Afbeelding

Verschillende manieren van je boek uitgeven

Foto: Pexels

7 manieren van uitgeven, welke past bij je?

Een boek uitgeven: jouw naam die op de prachtige cover staat en het verhaal waar jij al je liefde in hebt gestopt staat op de pagina’s. Welke opties zijn er? En vooral: welke past bij je?


1. Kwaliteitsuitgeverij geeft je boek uit

Het is het ideaalbeeld van een schrijver: een uitgeverij is laaiend enthousiast over je boek en geeft het uit. De uitgeverij neemt dan alle kosten voor haar rekening: redactie, correctie, vormgeving, verkoop en promotie. Die kosten willen ze terugverdienen, dus doen ze hard hun best om jouw boek goed op de markt te brengen. Voordeel: Alles wordt voor je geregeld. Nadeel: Ze geven weinig boeken uit en je hebt weinig zeggenschap over het proces. 

2. In eigen beheer uitgeven 

Dit is bijna het tegenovergestelde. Je regelt – en betaalt – alles zelf. Je moet eerst flink investeren, maar de winst is ook voor jou en niet voor een uitgeverij. Tegenwoordig heb je verschillende opties. Je kan voor een oplage kiezen, maar je hebt natuurlijk de kans dat je niet alle boeken verkocht krijgt. Printing on Demand voorkomt dit: je print een boek wanneer je er een nodig hebt. Wel liggen de kosten van het drukken dan hoger. Voordeel: Je hebt alle touwtjes in handen. Nadeel: Je loopt financieel een groter risico. 

3. Digitaal met een E-boek

De makkelijkste manier om in eigen beheer uit te geven is een E-book. Je hebt geen kosten voor het drukken en versturen, dus je kan meer aandacht besteden aan bijvoorbeeld marketing van het boek. Bovendien is het boek makkelijk zelf aan te bieden bij onlinewinkels zoals Kobo, Amazon en de iBookstore. Voordeel: Minder kosten, en je hebt zeggenschap over jouw boek. Nadeel: E-books hebben een kleiner marktaandeel, dus je zult minder verkopen. 

4. Internetuitgever 

Heb je wel eens gehoord van Boekscout? Deze internetuitgever verkoopt jouw boek via een eigen website, waardoor je weinig tot niets betaalt voor het uitgeven. Diensten zoals redactie van je boek kan je daar ook afnemen. Voordeel: Weinig kosten en je hebt zeggenschap over het boek. Anders dan in eigen beheer uitgeven, hebben internetuitgevers al een platform dat jij mist. Nadeel: Ze zijn vaak minder kritisch op de manuscripten die ze binnenkrijgen.

5. Dienstverlenende uitgeverij

Een dienstverlenende uitgeverij lijkt erg op een reguliere uitgeverij. Ze kijken vaak kritischer naar de inhoud dan een internetuitgever en denken mee over de marketing. Maar je betaalt wel zelf voor deze dienst. Voordeel: Je investeert zelf, dus je krijgt een hoger percentage van de verkoop. Nadeel: Kosten zijn hoger. 

6. 50/50 uitgeverij

Net iets anders dan traditionele uitgevers: ze delen het financiële risico van het uitgeven van het boek met de auteur. Jij investeert de helft van de productiekosten en krijgt de helft van de winst terug. Voordeel: De investering is wat hoger, maar kans is groot dat je het terug verdient. De uitgever wil ook winst maken. Nadeel: Een klein financieel risico en minder zeggenschap. 

7. Crowdfundingsactie

Andere mensen investeren in jouw boek. Het internet staat tegenwoordig vol met crowdfundingsacties voor verschillende doelen en organisaties. Als er genoeg mensen een klein bedrag inleggen, dan kun je zonder financieel risico je boek uitgeven. Voordeel: Je loopt een kleiner financieel risico en je hebt met de actie al aandacht voor je boek. Nadeel: De kans bestaat dat je het bedrag niet binnen krijgt en je alsnog zelf moet investeren.

Uitgeven