Nummer 6 van 2020

Afbeelding

Simone van der Vlugt

Abonnees krijgen het komende nummer van Schrijven Magazine omstreeks vrijdag 4 december in de brievenbus! 

Dit nummer niet missen, maar nog geen abonnee? Als je je voor vrijdag 20 november 16:00 u. aanmeldt krijg ook jij dit nummer thuis!

LAAT JE INSPIREREN      GEEF INSPIRATIE CADEAU

Dit nummer is vanaf dinsdag 8 december verkrijgbaar in boekhandel en kiosk.

✅ Herschrijven. Zo doe je dat.

Door Kathy Mathys

De ene schrijver is er dol op, de ander verafschuwt het: herschrijven. Wil je het niveau van je tekst optillen, dan ontkom je er niet aan. Wij geven tips voor een bevredigende herschrijfronde.

✅ Je manuscript is af. En nu?

Door Peter de Rijk

Hoeveel manuscripten vallen er niet op de deurmat van een uitgeverij, om vervolgens op een bureau te belanden dat kreunt onder het gewicht van eindeloze stapels papier? Is het überhaupt mogelijk om ontdekt te worden via de slushpile? Of moet je andere wegen bewandelen en zo ja welke? Wij vroegen de ervaren redacteur Peter de Rijk om tips en advies.  

✅ Schrijflessen van Simone van der Vlugt

Door Frank Verhulsdonck

Simone van der Vlugt stuurde haar eerste manuscript op naar een uitgeverij toen ze dertien was. Het werd afgewezen, maar gelukkig gooide ze het niet weg. Want een jaar of tien later herschreef ze het en trad in de voetsporen van haar idool Thea Beckman. Tegenwoordig schrijft ze thrillers en historische romans voor volwassenen. Een multi-talent dus. Wij vroegen haar het hemd van het lijf. Hoeveel tijd steekt ze in research? Wat kan ze ons leren over één van haar handelsmerken: het snelle wisselen van vertelperspectief? Denkt ze haar verhalen vantevoren helemaal uit?

✅ Hoe creëer je een boeiend personage?

Door Kathy Mathys

Een personage bedenken is niet zo moeilijk. Maar hoe maak je hem of haar boeiend? Dat leer je in ons komende nummer.

✅ Sebastiaan Chabot kreeg schrijfles van de beste auteurs ter wereld

Door Maarten Dessing

Sebastiaan Chabot volgde de master Creative Writing aan New York University. En kreeg les van internationale beroemdheden als Zadie Smith en Jonathan Safran Foer. Het eerste wat hij leerde? Dat wie alle schrijftucs zoals show, don’t tell toepast een slecht boek schrijft. En dat was nog maar het begin.

✅ De schrijfrituelen van toptalent Gerda Blees

Door Marlene Lunter

Soms lees je een nieuwsbericht dat je van de sokken blaast. Dat over die vrouw uit een woongroep in Utrecht bijvoorbeeld. Ze at niets, was er net als haar huisgenoten van overtuigd dat ze van zonlicht kon leven. Toen ze waar ondervoed op sterven lag, verzuimden haar huisgenoten (onder wie haar zus) hulp in te schakelen. Daar zou iemand eens een boek over moeten schrijven, roepen mensen dan. Gerda Blees deed het. En ze werd de hemel in geprezen. Wij vroegen haar naar haar schrijfgeheimen en -rituelen.  

✅ Zo schrijf je de ultieme familiegeschiedenis

Door Vivian de Gier

Ze wist dertig jaar geleden al dat ze een roman wilde schrijven, liefst een familieverhaal, maar toch debuteerde Judith Fanto (51) pas dit jaar. Met  Viktor, bekroond met de Hebban Debuutprijs, schreef ze de ultieme familiegeschiedenis. Wij vroegen haar om tips.

✅ Geloof dat jij dat boek kan schrijven!

Door Brenda van Es

Een boek willen schrijven is één, het werkelijk doen is een tweede. ‘Belangrijker dan een boek willen schrijven, is geloven dat het je gáát lukken’, zegt Brenda van Es. 

Verder in dit nummer:

  • THEMA: Levensverhalen schrijven.
  • Schrijftips van Tofik Dibi
  • Deel 2 van de basiscursus Creatief schrijven
  • Van Dale Taaltips: Wat is het langste woord in de Nederlandse taal?
  • Tekstuur Jeugdliteratuur: bekroond auteur en schrijfcoach Mireille Geus bespreekt een door een lezer ingezonden verhaal voor kinderen.
  • Tekstuur Proza: schrijfdocent, redacteur en schrijver Yke Schotanus bespreekt een door een lezer ingezonden kortverhaal.
  • Dichter aan het werk: dichter, journalist en schrijfdocent Remco Ekkers interviewt een dichter over zijn of haar werk, of een specifiek gedicht daaruit.

Abonnees krijgen het komende nummer van Schrijven Magazine omstreeks vrijdag 4 december in de brievenbus! 

Dit nummer niet missen, maar nog geen abonnee? Meld je aan vóór vrijdag 20 november 16:00 u.

LAAT JE INSPIREREN      GEEF INSPIRATIE CADEAU

Dit nummer is vanaf dinsdag 8 december verkrijgbaar in boekhandel en kiosk.

Foto: Wim van der Vlugt