Start » Forum » Schrijfsoftware

Schrijfsoftware

39 reacties [Laatste bericht]
Odysseia
Laatst aanwezig: 2 jaren 3 weken geleden
Sinds: 18 Mrt 2008
Berichten: 850

Schrijfsoftware

Al wegtypend in mijn Scrivener-applicatie vroeg ik mij ineens af:

Zijn er hier schrijvers die speciale schrijfsoftware gebruiken, voor welk deel van het proces dan ook?

Al surfend kom je op zoveel geweldig klinkende speeltjes, van plot-bouwers tot personage-uitvinders en veredelde tekstverwerkers.

Ik vermoed dat de meeste leuker zijn dan ze nut hebben, maar misschien denkt iemand daar anders over...?

Reacties

Dries Arnolds
beheerder
Laatst aanwezig: 2 uren 46 min geleden
Sinds: 9 Nov 2004
Berichten: 4846

Scribendi salutem!

Jans
Laatst aanwezig: 1 jaar 13 weken geleden
Sinds: 23 Dec 2004
Berichten: 432

Odysseai, ik zit sinds deze week ook ook Scrivener (heb net een Mac aangeschaft).
Hiervoor zat ik op Ywriter. Volgens mij geeft dat iets meer mogelijkheden en is nog gratis ook. Alleen de layout van Scrivener is wat overzichterlijker. Ik twijfel nu tussen Ywriter en Scrivener.

Heb ook Newnovellist geprobeerd maar dat vond ik helemaal niks. Het leek meer op een studieprogrammaatje. Voor mij is het belangrijk dat ik een overzicht kan maken (hst en scenes) en ruimte heb om te schrijven. Spellingcheck zou top zijn, maar die zit er meestal niet op (althans niet in het Nederlands).

De meeste software belooft idd heel wat, maar ja, het schrijven moet je toch zelf doen.

MichaM
Laatst aanwezig: 3 jaren 49 weken geleden
Sinds: 13 Feb 2007
Berichten: 7734

Ik gebruik yWriter en ben er behoorlijk tevreden over. Niet te ingewikkeld en toch kun je er een hoop mee doen.

Micha Meinderts - Sociaal dyslect heeft een nieuwe website!
"De nacht was gevallen en Arthur veegde de scherven bij elkaar." | "Ik ben niet lui, ik bespaar energie." | "Nederlands is makkelijker als je denkt."

Odysseia
Laatst aanwezig: 2 jaren 3 weken geleden
Sinds: 18 Mrt 2008
Berichten: 850

Ah, sorry voor de dubbeling. Had wel gekeken of er al wat was, maar alleen in de computersectie.

Doh... :retard:

@Jans

yWriter, ga ik eens naar kijken.

Wat mij aan Scrivener zo bevalt is dat je de ingevoerde tekst kunt formatteren, maar dat format kunt laten negeren om het hele manuscript in een keer op te maken naar de uitgeversstandaard van je keuze.

NandaO
Laatst aanwezig: 9 jaren 35 weken geleden
Sinds: 28 Jul 2008
Berichten: 26

Ik gebruik Liquid Story Binder voor alles =) En MindManager Pro voor het mindmappen. big grin Liquid Story Binder vind ik toch een van de betere schrijfprogramma's en van wat ik heb gelezen lijkt het een beetje op Scrivener (LSB is voor Windows en Scrivener voor Mac).

Ze noemen me Nanda

brandon
Laatst aanwezig: 10 jaren 47 weken geleden
Sinds: 24 Sep 2008
Berichten: 1

Ik pak het doodsimpel aan:

OpenOffice Writer.. uiteindelijk gaat het erom dat er geschreven wordt..

Werkt perfect op oude 2ehands pentium 2 notebooks.

266Mhz - 4GB HDD - 192mb RAM.. easy & no-nonsense

Vriendelijke groet,
M.B. Commandeur

toms
Laatst aanwezig: 3 jaren 47 weken geleden
Sinds: 23 Jun 2008
Berichten: 700

Ik had YWriter, maar ik vindt het geen aanrader! Gebruik liever Open Office, dat vindt ik het fijnst!

(Jippie, het 1000 ste bericht in dit subfora ^^)

Stefan van Kranen
Laatst aanwezig: 10 jaren 36 weken geleden
Sinds: 15 Sep 2008
Berichten: 37

Ben ik dan de enige die simpelweg Microkrot Office Wold gebruikt?

Break the chains - - Open doors

anoniem02
Laatst aanwezig: 10 jaren 29 weken geleden
Sinds: 31 Mrt 2008
Berichten: 379

Nee hoor. Ga er maar vanuit dat dat default is. smile

DeEllis
Laatst aanwezig: 6 jaren 16 weken geleden
Sinds: 9 Nov 2006
Berichten: 2881

Ik heb eens van die schrijfsoftware van het web geplukt om te kijken of het iets voor me was, maar voor dat ik zou snappen hoe ermee te werken heb ik het boek al af.

Gewoon word en een schrijfblok per boek. Boek af blok weg.

Zjaan
Laatst aanwezig: 3 jaren 4 weken geleden
Sinds: 17 Mei 2008
Berichten: 2243

Ik was eerst sceptisch over Ywriter. Bij het opstarten dacht ik echt, wat moet ik hiermee? De (te beknopte) uitleg is niet echt duidelijk, maar je hebt het wel snel onder de knie en het werkt daarna echt goed om je verhaal/scenario te structureren. Eventueel kan je het daarna weer overzetten in Word om daarin het verder uit te schrijven (maar ik schrijf liever door in Ywriter) En als mijn boek af is, dan open ik een nieuwe file voor de volgende.

Neem een kijkje in mijn schrijverskeuken op www.jeanineerades.nl of kom meer te weten over mijn debuutroman op www.duivelsblauw.nl!

anoniem02
Laatst aanwezig: 10 jaren 29 weken geleden
Sinds: 31 Mrt 2008
Berichten: 379

Ben ook maar eens op zoek gegaan naar Ywriter. Ik vond in een recensie het volgende:

"Nah, laat ik het zo zeggen, leuk programma om characters bij te houden. Maar als je niet kan schrijven dan...kun je nog steeds niets goeds ermee!"

Maar ja, das logies hè? Denk wel dat ik eens naar het programma ga kijken. Lijkt me best interessant. Alleen is de kans aanwezig, denk ik, dat de romans die geschreven gaan worden met het programma allemaal een beetje op elkaar gaan lijken. Of ben ik te sceptisch stick out tongue

Odysseia
Laatst aanwezig: 2 jaren 3 weken geleden
Sinds: 18 Mrt 2008
Berichten: 850
DeEllis schreef:

Boek af blok weg.

Blok weg?? Wow, jij kunt goed afstand nemen...

Ik ben zelf nooit zo bewaarderig, maar aantekeningen en schetsen voor boeken heb ik allemaal in mijn Kleine Zwarte Boekje. Boekje vol, nieuw boekje. Maar oud boekje liefdevol in een oude kist.

Zjaan
Laatst aanwezig: 3 jaren 4 weken geleden
Sinds: 17 Mei 2008
Berichten: 2243
DJ schreef:

Ben ook maar eens op zoek gegaan naar Ywriter. Ik vond in een recensie het volgende:

"Nah, laat ik het zo zeggen, leuk programma om characters bij te houden. Maar als je niet kan schrijven dan...kun je nog steeds niets goeds ermee!"

Maar ja, das logies hè? Denk wel dat ik eens naar het programma ga kijken. Lijkt me best interessant. Alleen is de kans aanwezig, denk ik, dat de romans die geschreven gaan worden met het programma allemaal een beetje op elkaar gaan lijken. Of ben ik te sceptisch stick out tongue

Dat eerste is een waarheid als een koe. Het laatste weet ik niet, in de indeling (van je verhaal) ben je volledig vrij.

De beste manier om erin te komen (dat werkte althans bij mij goed), is een verhaal van jezelf omzetten van doc (word) naar rtf en die kopie (natuurlijk) te importeren in YW. Zet tussen de hoofdstukken *** (inderdaad drie sterretjes), want YW herkent die en maakt daar dan (met jouw toestemming) een volgend hoofdstuk van. Zo heb ik mijn verhaal destijds geïmporteerd en daarna de karakters enz. ingevoerd (met knippen en plakken uit Word). Nu eenmaal alles er in zit, is het erg fijn werken. Maar ik zag het voordeel pas toen ik mijn eigen verhaal in YW verpakt zag, daarvoor was het allemaal zo abstract/vaag. Ik zou zeggen, gewoon een keer proberen.

Neem een kijkje in mijn schrijverskeuken op www.jeanineerades.nl of kom meer te weten over mijn debuutroman op www.duivelsblauw.nl!

anoniem02
Laatst aanwezig: 10 jaren 29 weken geleden
Sinds: 31 Mrt 2008
Berichten: 379

@Zjaan dank voor je tips smile

Schrijfbeest
Laatst aanwezig: 10 jaren 25 weken geleden
Sinds: 3 Sep 2008
Berichten: 8

Ik heb Ywriter ook een tijdje geprobeerd, maar vond het vervelend dat je de tekst die je daarin schrijf niet gewoon kunt copy/pasten naar bijv. een weblog. Of ligt dat dan weer aan mij?

MichaM
Laatst aanwezig: 3 jaren 49 weken geleden
Sinds: 13 Feb 2007
Berichten: 7734

Dat ligt aan jou... Gewoon selecteren en kopieren, dat zou moeten werken.

Micha Meinderts - Sociaal dyslect heeft een nieuwe website!
"De nacht was gevallen en Arthur veegde de scherven bij elkaar." | "Ik ben niet lui, ik bespaar energie." | "Nederlands is makkelijker als je denkt."

Anoukboek
Laatst aanwezig: 6 jaren 18 weken geleden
Sinds: 24 Nov 2008
Berichten: 2078

Ik ben mijn roman in Ywiter aan het zetten om het hopelijk nog een beetje te kunnen overzien. Maar weet iemand hoe je je woorden kunt tellen? Ik heb een aantal hoofdstukken gemaakt, maar geeft hij aan dat er 0 woorden in zitten. ??

Wees maar jezelf, er zijn al zoveel anderen (Loesje)

Simon Corson
Laatst aanwezig: 1 jaar 11 weken geleden
Sinds: 13 Feb 2010
Berichten: 2308

Ik gebruik Ywriter ook.

Het tellen gaat vanzelf.
Per hoofdstuk zie je het aantal woorden in de kolom onder W, per scene onder 'words' en het totaal aantal woorden staat links onderin in de statusbalk (total words:xxxx added Today:YYYY)

Ik heb versie 5.1.2.7, dat staat helemaal links onderin op de statusbalk.

Anoukboek
Laatst aanwezig: 6 jaren 18 weken geleden
Sinds: 24 Nov 2008
Berichten: 2078

Ja, ik dacht ook dat het vazelf gaat. Maar er staat niets bij mij onder w, behalve een 0. Moet ik de hoofdstukken nog ergens in plaatsen ofzo, zodat de teller wel werkt. Hier begrijp ik niets van. Ik heb dezelfde versie als jij.

Wees maar jezelf, er zijn al zoveel anderen (Loesje)

Simon Corson
Laatst aanwezig: 1 jaar 11 weken geleden
Sinds: 13 Feb 2010
Berichten: 2308

Een hoofdstuk is opgedeeld in scènes. In die scènes staat je tekst. Klopt dat bij jou??Het ziet er bij mij zo uit:

Archeryangel
Laatst aanwezig: 5 jaren 16 weken geleden
Sinds: 5 Jan 2010
Berichten: 167

Hoe heb je het erin gezet?

Ik heb het gedaan volgens de stappen in de manual (HTML): importing a work in progress. Het telde alles wel goed. Maar dat was bij de tweede keer pas. De eerste keer kreeg ik wel alles in hoofdstukken maar na het laatste geschreven hoofstuk zette die alles nog een keer. Dus misschien gewoon een keer opnieuw proberen.

Anoukboek
Laatst aanwezig: 6 jaren 18 weken geleden
Sinds: 24 Nov 2008
Berichten: 2078

Hm, Simon, nee, het ziet er inderdaad anders uit. Ik heb alleen in de linkerkolom de hoofdstukken staan. In de scenes staat niks. Dat zal het dan wel zijn. Dat opdelen in scenes heb ik dus nog niet gedaan. Dank je wel en ook Archeryangel! Ik zal gaan stoeien ermee en laten weten als het gelukt is.

Wees maar jezelf, er zijn al zoveel anderen (Loesje)

MichaM
Laatst aanwezig: 3 jaren 49 weken geleden
Sinds: 13 Feb 2007
Berichten: 7734

Als je het nog niet hebt opgedeeld in scenes, waar staat je tekst dan? question

Micha Meinderts - Sociaal dyslect heeft een nieuwe website!
"De nacht was gevallen en Arthur veegde de scherven bij elkaar." | "Ik ben niet lui, ik bespaar energie." | "Nederlands is makkelijker als je denkt."

Simon Corson
Laatst aanwezig: 1 jaar 11 weken geleden
Sinds: 13 Feb 2010
Berichten: 2308

Je hebt altijd per hoofdstuk minimaal één scene, daar plak je alle tekst in. Je kunt het heel simpel verder opdelen door een paar *** te tikken op de plek waar je wilt splitsen. Het programma doet dat dan met één druk op de knop.

Overigens werkt het erg constructief om je hoofdstukken in scènes op te delen. Je ziet dan in één oogopslag hoeveel tekst een bepaalde scene betreft.

Anoukboek
Laatst aanwezig: 6 jaren 18 weken geleden
Sinds: 24 Nov 2008
Berichten: 2078
MichaM schreef:

Als je het nog niet hebt opgedeeld in scenes, waar staat je tekst dan? question

Gewoon, in de chapters dus. Ik ben het nu aan het opsplitsen in scenes, maar heb nog steeds geen woordaantal. Ben ik nou zo onnozel of......??? confused

Wees maar jezelf, er zijn al zoveel anderen (Loesje)

Anoukboek
Laatst aanwezig: 6 jaren 18 weken geleden
Sinds: 24 Nov 2008
Berichten: 2078

Got it, ik had de woorden in het verkeerde vakje gezet. Nu heb ik wel een woordenaantal. Ik ben altijd wat traag met dit soort nieuwe dingen. In het begin dan he, als ik het eenmaal te pakken heb, ben ik niet meer te stuiten. Ik hoop dat dit programma met helpt en dat ik er enig overzicht mee kan creeren.
Toch ziet het er wel anders uit dan bij Simon. Ik heb alleen in het linkervak de hoofdstukken staan, verder niks.

Wees maar jezelf, er zijn al zoveel anderen (Loesje)

Zjaan
Laatst aanwezig: 3 jaren 4 weken geleden
Sinds: 17 Mei 2008
Berichten: 2243

Het heeft mij erg geholpen om mijn verhaal te structureren. Gebruik het al langere tijd.

Het enige nadeel van Ywriter vind ik, dat de bestanden nogal rommelig worden weggeschreven (veel verschillende mappen). Dat loopt flink op als je meerdere projecten heb (ook oudere versies). En als je met die mappen gaat schuiven, dan loop je het risico dat het bestand niet meer opent (omdat de software de juiste map niet kan vinden). Dat zou beter moeten kunnen, denk ik (maar ik ben dan ook een leek). Of heeft iemand een slimme tip om dit op te lossen?

Neem een kijkje in mijn schrijverskeuken op www.jeanineerades.nl of kom meer te weten over mijn debuutroman op www.duivelsblauw.nl!

MichaM
Laatst aanwezig: 3 jaren 49 weken geleden
Sinds: 13 Feb 2007
Berichten: 7734
anoukplant schreef:

Got it, ik had de woorden in het verkeerde vakje gezet.

Vandaar dus mijn vraag, je kunt helemaal geen (lopende) tekst in hoofdstukken zetten, alleen in scenes wink

Micha Meinderts - Sociaal dyslect heeft een nieuwe website!
"De nacht was gevallen en Arthur veegde de scherven bij elkaar." | "Ik ben niet lui, ik bespaar energie." | "Nederlands is makkelijker als je denkt."

Simon Corson
Laatst aanwezig: 1 jaar 11 weken geleden
Sinds: 13 Feb 2010
Berichten: 2308

Haha, ik begrijp niet goed hoe je tekst in een hoofdstuk kunt krijgen, dat heb ik nooit geprobeerd. Als je in het rechter vakje rechts klikt met je muis kun je kiezen voor 'add scene' daarmee voeg je een scene toe. daar plak je vervolgens alle tekst in van een hoofdstuk en vervolgens zet je bij elke nieuwe scene ***. Dan kies je bij 'scene' voor split scene at *** en alles is netjes verdeeld.

Dat rommelige van die bestanden herken ik niet. Bij mij staat alles van één project (boek) in één map. de namen van de bestanden zijn gewoon volgnummers, die zie je in de statusbalk.

Toch nog lastig, schrijven.

Lees Schrijven Magazine
  • Leer schrijven als Stephen King
  • Alles wat een schrijver moet weten over uitgeverijen
  • Schrijftips van Sander Kollaard (Stadium IV)
  • Wat verdien je aan een boek?
  • Crashcourse publiciteit & promotie
  • De schrijfdip en wat je ertegen kunt doen

Dit nummer niet missen, maar nog geen abonnee? Neem vóór 23 september 16:00 u. een abonnement!

MELD JE AAN
Lees Schrijven Magazine

Lees het komende nummer van Schrijven Magazine. Meld je aan vóór 23 september!

Word abonnee