Start » Forum » Essays vs commentaarteksten

Essays vs commentaarteksten

2 reacties [Laatste bericht]
warwink
Laatst aanwezig: 7 jaren 51 weken geleden
Sinds: 30 Mrt 2008
Berichten: 10

Essays vs commentaarteksten

Heeft er iemand hier een idee over wat nu juist het verschil is tussen een essay en een commentaartekst? Mijn collega's hebben het altijd over "onpersoonlijke teksten" als het over essays gaat, terwijl ik altijd dacht dat essays de persoonlijke "touch" van de auteur weergaven qua stijl én inhoud. Anderzijds hoor ik het element "wetenschappelijk onderbouwd" steeds weerklinken bij essays, maar kan een commentaartekst dan niet wetenschappelijk beargumenteerd worden?

Reacties

ThePhantom
Laatst aanwezig: 11 jaren 33 weken geleden
Sinds: 4 Feb 2008
Berichten: 515

Een essay zou een commentaartekst kunnen zijn. Als ik er een Nederlandse vertaling aan zou plakken, zou het "probeersel" of "schrijfoefening" zijn. Het komt uit het Frans en betekent letterlijk probeersel. In eerste instantie is een essay dus geen commentaartekst.

boyd
Laatst aanwezig: 9 jaren 45 weken geleden
Sinds: 20 Nov 2008
Berichten: 26

Een essay lijkt me toch juist een informatief verslag die vooral feiten weergeeft, terwijl een column juist om de mening gaat en de feiten een beetje naar de achtergrond zijn gedrukt. Een column hoeft niet eens op feiten gebaseerd te zijn.

Alle feedback is welkom!
Kijk voor meer Boyd op www.smerigspel.nl

Schrijven

Iedere week het beste van Schrijven Online in je inbox? Schrijf je in voor de gratis nieuwsbrief. Boordevol nieuws, tips, aanbiedingen en winacties!

Schrijf je in!
  • THEMA Kan schrijven je leven redden?
  • Hoe beschrijf je emoties?
  • Zo vind je een uitgever die bij je past
  • Zo belangrijk zijn de eerste 10 pagina's
  • Schrijftips van Anne-Gine Goemans
  • Schrijftechniek: vertellen en vertonen
  • Taaltips: taal en logica

Dit nummer verschijnt omstreeks 6 december oktober. Nog geen abonnee? Meld je aan vóór maandag 25 november 16:00 uur, dan krijg je dit nummer thuis!

Introductiekorting!