Start » Forum » snelheid reactie uitgever

snelheid reactie uitgever

97 reacties [Laatste bericht]
A. Redhed
Laatst aanwezig: 7 jaren 22 weken geleden
Sinds: 20 Jun 2007
Berichten: 1543

snelheid reactie uitgever

Er wordt regelmatig in posts gezegd, dat je altijd heel lang moet wachten op antwoord van een uitgever (ik heb het over echte uitgevers en geen drukkerijen). Is dit echter zo?

Wat zijn jullie ervaringen met uitgevers die met jullie in zee gingen? Hebben die ook 8 weken gewacht met zeggen dat ze jullie boek wilden uitgeven?

Ik heb 1 keer een positieve reactie gekregen. Die man belde binnen een paar dagen. Andere uitgever had hald positief mailtje, kwam binnen 2 weken. Alle afwijzingen duurden lang.

Reacties

rudolf
Laatst aanwezig: 5 jaren 39 weken geleden
Sinds: 13 Mrt 2007
Berichten: 1205

Ik heb drie keer een manuscript ingezonden, dus heel veel ervaring heb ik niet. Maar misschien heb je wat aan mijn ervaringen.

Met de uitgever die mij heeft uitgegeven ging het heel snel. Na vijf dagen hadden we een telefoontje.

Een andere uitgever, die positief reageerde maar het toch afwees, ging het ook vrij snel. Na ongeveer een maand kwam er een serieuze, onderbouwde afwijzing, die ik erg op prijs stelde.

Bij afwijzigingen heb ik wel eens het idee dat er nauwelijks naar wordt gekeken. Ik had het ingestuurd met een begeleidend schrijven waarin ik duidelijk vermeldde dat ik het manuscript niet terug hoefde. Toen kreeg ik het na drie maanden toch nog helemaal statisch terug gestuurd met een algemene brief die over elk boek had kunnen gaan. Daardoor - en door wat ervaringen van anderen - heb ik wel eens het idee dat sommige uitgeverijen een systeem hanteren waarin ongevraagd binnengekomen manuscripten automatisch op een stapel gaan om na een van tevoren bepaalde termijn te worden terug gestuurd, om de indruk te wekken dat er serieus naar is gekeken.

Ik heb hier wel eens een bericht gelezen waarin iemand mijn veronderstelling fel bestreed, maar persoonlijk geloof ik niet dat naar elk manuscript even aandachtig wordt gekeken. Het zou zo moeten zijn, maar ik betwijfel of het gebeurt. Natuurlijk is dat een heel andere discussie.

Irene
Laatst aanwezig: 9 jaren 43 weken geleden
Sinds: 11 Feb 2006
Berichten: 1250

Vandaag had ik wel een bijzonder wonderlijke snelle reactie van een uitgever. Ik belde vanochtend een van de uitgevers waar ik mijn manuscript naartoe had gestuurd. Zij hadden beloofd binnen twee maanden iets te laten horen en die termijn was al ruim overschreden. Ik wilde dus weten hoe het er voorstond. De vriendelijke meneer aan de telefoon ging het voor mij nakijken en liet mij weten dat de redactie wat achterliep, er mee bezig was en ik over een paar weken een bericht zou krijgen. Een kwartier later haal ik mijn post uit de brievenbus en wat schets mijn verbazing, een brief van de desbetreffende uitgever. Ze zien in mijn manuscript geen commerciële mogelijkheden. In de envelop ook mijn manuscript dat er nog zo maagdelijk uitziet dat ik mij afvraag of het zelfs wel is ingekeken. Alleen de door mij meegestuurde begeleidende brief ontbrak.

A. Redhed
Laatst aanwezig: 7 jaren 22 weken geleden
Sinds: 20 Jun 2007
Berichten: 1543

Ik zou bijna vragen welke uitgever dat was... dan kunnen ze beter eerlijk zijn en zeggen dat ze het niet weten.

Ik heb het idee dat er bij binnenkomst een hele snelle selectie wordt gemaakt: brief, onderwerp, ze lezen een paar regels uit het manuscript en dan wordt er besloten. Bij positief wordt er gelijk gereageerd, bij negatief laten ze het 2 maanden liggen. zodat het lijk of het gelezen is.

Ik heb ook manuscripten terug gekregen (hoewel ik dat niet wilde) die niet aangeraakt waren.

MichaM
Laatst aanwezig: 3 jaren 49 weken geleden
Sinds: 13 Feb 2007
Berichten: 7734

Gemiddeld twee maanden, of zo. Alleen de uitgever die het wilde hebben reageerde binnen twee weken of zo wink

Micha Meinderts - Sociaal dyslect heeft een nieuwe website!
"De nacht was gevallen en Arthur veegde de scherven bij elkaar." | "Ik ben niet lui, ik bespaar energie." | "Nederlands is makkelijker als je denkt."

rietje
Laatst aanwezig: 8 jaren 20 weken geleden
Sinds: 10 Okt 2007
Berichten: 2027

ik heb hele snelle reacties gehad van uitgevers, maar sommigen daar duurt het ook even bij.

Bezoek ook eens mijn website: www.rianneverwoert.nl

A. Redhed
Laatst aanwezig: 7 jaren 22 weken geleden
Sinds: 20 Jun 2007
Berichten: 1543

Het ging om het resultaat Rietje. Hoe snel waren diegenen met goed nieuws en hoe snel waren diegenen met slecht nieuws?

Irene
Laatst aanwezig: 9 jaren 43 weken geleden
Sinds: 11 Feb 2006
Berichten: 1250

Vrijwel alle grote literaire bekende uitgevers geven aan dat het meerdere maanden duurt voordat je (buiten de ontvangstbevestiging) een reactie kan verwachten. Tot nu toe klopt dat bij mij bij alledrie, van twee een afwijzing na enkele maanden. De derde wacht ik nog op.
Wat denken jullie, reageren de kleinere, wat minder bekende, of niet literaire uitgevers sneller?

Dus Rietje, ik ben ook benieuwd om welke uitgever het gaat. Als je geen naam wil noemen kan je misschien wel vertellen wat voor uitgever.

MichaM
Laatst aanwezig: 3 jaren 49 weken geleden
Sinds: 13 Feb 2007
Berichten: 7734

De minder bekende uitgevers krijgen waarschijnlijk minder ongevraagde manuscripten zodat ze sneller door hun slushpile heen kunnen wink

Micha Meinderts - Sociaal dyslect heeft een nieuwe website!
"De nacht was gevallen en Arthur veegde de scherven bij elkaar." | "Ik ben niet lui, ik bespaar energie." | "Nederlands is makkelijker als je denkt."

Irene
Laatst aanwezig: 9 jaren 43 weken geleden
Sinds: 11 Feb 2006
Berichten: 1250

Micha,
Dat zou heel goed kunnen. De uitgevers waar ik contact mee had (is natuurlijk niet representatief) gaven alledrie aan een enorme achterstand te hebben. Het blijft natuurlijk een hoop speculatie... smile

Calbona
Laatst aanwezig: 5 jaren 30 weken geleden
Sinds: 13 Feb 2008
Berichten: 12

Als we iedere schrijver moeten geloven zouden er alleen maar bestsellers over de toonbank gaan. Heel veel mensen laten hun oren hangen naar de vrienden en kennissen in hun omgeving die hun pennevruchten de hemel inprijzen. Helaas is de werkelijkheid vaak anders. Sinds bijna vijf jaar ben ik per ongeluk uitgever geworden (dat leg ik hier verder niet uit, maar wie het wil weten kan me schrijven!). Wat ik in die tijd allemaal aan mij voorbij heb zien komen... Onbeschrijfelijk. Toch willen mensen dan vaak een boek (wat ik me wel kan voorstellen, want het is toch je kindje) en dat maak ik dan, naar beste kunnen en zeker professioneel. Iedereen gelukkig. Maar om een boek in de winkel te krijgen en te zorgen dat er enkele duizenden of tienduizenden van verkocht gaan worden, daar ik heel veel voor nodig. Niet alleen een perfect manuscript, maar ook bekendheid. De man of vrouw die bereid is met de 'billen bloot' te gaan, die niets uit de weg gaat om aandacht te vangen, zal sneller succes hebben met een minder goed geschreven boek, dan de serieuze schrijver die een beetje op de achtergrond blijft, maar een wereldboek heeft gebaard.
Uitgevers worden dagelijks bedolven met manuscripten en allemaal van mensen die denken dat ze 'het' boek geschreven hebben. Het is verwerpelijk dat die uitgevers net doen alsof ze een mening geven, terwijl ze niet eens de moeite hebben genomen het verhaal in te kijken. Daarom is het beter om altijd eerst contact op te nemen en na afspraak een synopsis te schrijven en in te leveren met de specificaties. Dus ook hoeveel bladzijden het geheel beslaat. Voor nadere informatie verwijs ik u naar mijn Calbona site

Beste groeten,

Wijnand van de Meeberg

rietje
Laatst aanwezig: 8 jaren 20 weken geleden
Sinds: 10 Okt 2007
Berichten: 2027

Laat ik het zo zeggen, door mijn verhaal in fancy waren veel uitgevers bereid om het heel snel te lezen. (of het positief of negatief is, laat ik voorlopig nog even in het midden)

Bezoek ook eens mijn website: www.rianneverwoert.nl

Trenke
Laatst aanwezig: 3 jaren 16 weken geleden
Sinds: 26 Okt 2007
Berichten: 3802

Mijn informatie dateert van 2002. Toen kreeg ik van Unieboek en Prometheus/Bert Bakker/Van Goor binnen enkele dagen een ontvangsbevestiging en binnen zes weken een standaardafwijzing. Van Kluitman kreeg ik vrij snel (ik kan nu even niet vinden hoe snel, maar in ieder geval binnen een paar weken) een mail met uitgebreide feedback.

@Calbona: waarom heb ik het idee dat je hier post om jouw 'uitgeverij' te promoten? Uitgeverij tussen aanhalingstekens, er is een leuke topic over uitgeverijen op het moment. :wink:

DeEllis
Laatst aanwezig: 6 jaren 16 weken geleden
Sinds: 9 Nov 2006
Berichten: 2881

Welkom Calbona.

Altijd leuk de reactie van een uitgever te lezen. Ik kan mij heel goed voorstellen dat er veel rommel voorbij komt in het uitgevers vak.

Dat een geweldig verhaal minder verkoopt vanwege een publiciteits schuwe schrijver kan ik me voorstellen. Toch is dat jammer.
Speelt dit een grote rol in het niet of wel uitgeven bij de beoordeling?

Mario Kluser
Laatst aanwezig: 6 jaren 39 weken geleden
Sinds: 4 Jan 2005
Berichten: 503

Ik kan me moeilijk voorstellen dat naar een manuscript zoals

De Pruik de frustraties over een leven met lelijk haar t.g.v. een ziekte

serieus wordt gekeken.

Ik kan alleen aanraden het topic 'Wat is een uitgeverij', waar Trenke het in de vorige post over had te lezen.

DeEllis
Laatst aanwezig: 6 jaren 16 weken geleden
Sinds: 9 Nov 2006
Berichten: 2881

Calbona: Ik heb even de website bekeken. Volgens mij drukt u boeken. Dat is toch heel iets anders dan een uitgeverij zijn?

Ik begrijp van de website dat U juist wel alles drukt?

A. Redhed
Laatst aanwezig: 7 jaren 22 weken geleden
Sinds: 20 Jun 2007
Berichten: 1543

@ Irene: dat klopt, alle grote uitgevers geven aan dat het maanden duurt, maar mijn idee was juist dat het bij goed nieuws niet zo lang duurt. Daar probeer ik hier achter te komen. Jouw verhaal bevestigt dat, omdat je lang hebt moeten wachten en helaas afgewezen bent.

@ Calbona: Om uw drukkerij of uitgeverij te promoten verwijzen we u naar het topic: wat is een uitgeverij.

Irene
Laatst aanwezig: 9 jaren 43 weken geleden
Sinds: 11 Feb 2006
Berichten: 1250

Bij Carbona moeten schrijvers zelf betalen voor de opmaak, ISBN, eventuele correcties en de gedrukte exemplaren.

Sjee schreef in een ander topic: Ik wil hier alleen maar even zeggen dat ik een beetje moe word van mensen die het steeds hebben over het feit dat de uitgeverij hun boek wil uitgeven en het dan blijkt te gaan om een POD-uitgeverij.

Ik word er een beetje moe van dat elke veredelde drukker zichzelf uitgever noemt.

@Redhead, ja dat begrijp ik en ik denk hardop mee. smile Hopelijk vertellen nog veel schrijvers hier hoe het hun vergaat, want het blijft voor mij tot nog toe een behoorlijk ondoorzichtige materie. Hoewel het er inderdaad op lijkt dat goed nieuws sneller komt.

Calbona
Laatst aanwezig: 5 jaren 30 weken geleden
Sinds: 13 Feb 2008
Berichten: 12

Ik ben bijna 5 jaar bezig en onbedoeld in dit vak terechtgekomen door een persoonlijke handicap. het was nooit mijn bedoeling, maar dankzij de mond-tot-mond reclame is het een beetje uit de hand gelopen. Toch ben ik nog steeds een man die zijn werk als hobby doet en helemaal alleen. Mijn motto is niet om financieel rijk te worden, maar geestelijk. En daarbij ben ik op de goede weg.

Beste groeten,

Wijnand van de Meeberg

Calbona
Laatst aanwezig: 5 jaren 30 weken geleden
Sinds: 13 Feb 2008
Berichten: 12

Als ik een manuscript in handen krijg dat heel erg goed is, verwijs ik naar een uitgever die de financiële middelen heeft om het uit te geven. Dat is al een enkele keer gelukt. Maar ik zal wel altijd een echt eerlijke mening geven en geen doekjes voor het bloeden...

Beste groeten,

Wijnand van de Meeberg

Calbona
Laatst aanwezig: 5 jaren 30 weken geleden
Sinds: 13 Feb 2008
Berichten: 12

Je hebt gelijk. Dis boek is ook in eigen beheer gemaakt en heeft slechts een kleine honderd verkopen opgeleverd. Toch was dit al veel meer dan de schrijfster beoogde. Dus kan ik niet zeggen dat het een mislukking is.

Beste groeten,

Wijnand van de Meeberg

DeEllis
Laatst aanwezig: 6 jaren 16 weken geleden
Sinds: 9 Nov 2006
Berichten: 2881

Ik nodig u uit het topic over wat is een uitgever te lezen en daar uw mening te zetten. Hier hoort het eigenlijk niet thuis. Ik weet zeker dat er veel mensen met u in discussie zouden willen gaan.

Even terug on topic. De reactie's van vier uitgevers duurden langer dan drie maanden. Mijn huidige uitgever een paar dagen.

Calbona
Laatst aanwezig: 5 jaren 30 weken geleden
Sinds: 13 Feb 2008
Berichten: 12

Ik druk niet zelf, daarvoor werk ik met twee print/drukkerijen en twee offsetdrukkerijen. Ik maak het boek naar een manuscript. Ontwerp, samen, of in overleg met de auteur, het omslag. Vraag, indien nodig, een ISBN/streepjescode. Ik redigeer en corrigeer en soms schrijf ik zelf naar het aan mij vertelde verhaal. Ik produceer dus. Tevens werk ik met het Centraal Boekhuis om daadwerkelijk boeken landelijk in de verkoop te krijgen. Ook al doe ik alles alleen, ik ben dus wel degelijk een uitgever.

Beste groeten,

Wijnand van de Meeberg

Irene
Laatst aanwezig: 9 jaren 43 weken geleden
Sinds: 11 Feb 2006
Berichten: 1250

Meneer Calbona hier: http://www.schrijvenonline.org/forum/7038 is het juiste topic om daarover verder te vertellen.

@DeEllis, dus ook bij jouw duurde het wachten op de afwijzingen langer dan op het positieve bericht. wink

MichaM
Laatst aanwezig: 3 jaren 49 weken geleden
Sinds: 13 Feb 2007
Berichten: 7734

Dit topic: http://www.schrijvenonline.org/forum/7038

Dan kunnen we hier weer terug naar het onderwerp: Krijg je sneller antwoord als de uitgeverij je boek wel wil hebben.

Micha Meinderts - Sociaal dyslect heeft een nieuwe website!
"De nacht was gevallen en Arthur veegde de scherven bij elkaar." | "Ik ben niet lui, ik bespaar energie." | "Nederlands is makkelijker als je denkt."

Calbona
Laatst aanwezig: 5 jaren 30 weken geleden
Sinds: 13 Feb 2008
Berichten: 12

Het is Calbona, maar je hebt gelijk. Het is vaak ondoorzichtig. Er worden ook vaak dingen beloofd die niet echt zo zijn. Sommige POD-uitgevers zeggen gratis te zijn, maar klopt dit wel? Ik weet dat er maar weinig dingen in dit leven gratis zijn, maar die zijn meestal niet om te consumeren.
Mijn werkwijze is helder en - het mag onwaarschijnlijk overkomen - mede gericht op het belang van mijn klanten (inmiddels meer dan 300, waaronder een groot aantal recidivisten).
Ik wil graag mensen duidelijk maken dat niet alles is wat het lijkt. Maar soms lijkt het of ik tegen windmolens vecht en ook zie ik, ook in de antwoorden op deze blog, dat er vaak een brok gefrustreerde agressie zit. Er kan niet meer normaal gediscussieerd worden, er moet gelijk lelijk gedaan worden. Jammer en echt een teken van deze tijd. Assertief gedrag noemen we dat. Ik vind het getuigen van een gebrek aan fatsoen.

Beste groeten,

Wijnand van de Meeberg

Irene
Laatst aanwezig: 9 jaren 43 weken geleden
Sinds: 11 Feb 2006
Berichten: 1250

Micha wink bmtipg

Terug naar het onderwerp: Krijg je sneller antwoord als de uitgeverij je boek wel wil hebben?

Er zijn in dit topic al zes schrijvers waarbij dat het geval was. Het lijkt er dus op, maar om daar nu een conclusie aan te verbinden, echt wetenschappelijk statistisch bewezen is het nog niet.

DeEllis
Laatst aanwezig: 6 jaren 16 weken geleden
Sinds: 9 Nov 2006
Berichten: 2881

Ik denk dat U beleefd bent verwezen naar een topic dat hier speciaal over gaat. Het is niet fatsoenlijk om dan gewoon hier door te gaan. Over fatsoen gesproken.

We vervuilen nu iemands topic met zaken die er hier niet toe doen.

DeEllis
Laatst aanwezig: 6 jaren 16 weken geleden
Sinds: 9 Nov 2006
Berichten: 2881

Ik kan me goed voorstellen dat zodra een uitgever iets in handen krijgt dat hij echt ziet zitten, zo snel mogelijk een contract wil zien.
Ook uitgevers weten dat schrijvers het naar diverse adressen tegelijk sturen.

MichaM
Laatst aanwezig: 3 jaren 49 weken geleden
Sinds: 13 Feb 2007
Berichten: 7734
Irene schreef:

Micha wink bmtipg

Er zijn in dit onderwerp al zes schrijvers waarbij dat het geval was. Het lijkt er dus op, maar om daar nu een conclusie aan te verbinden, echt wetenschappelijk statistisch bewezen is het nog niet.

Het is toch ook een vraagstelling (soit, zonder vraagteken), geen conclusie? wink

bmtipg ga ik onthouden wink

Micha Meinderts - Sociaal dyslect heeft een nieuwe website!
"De nacht was gevallen en Arthur veegde de scherven bij elkaar." | "Ik ben niet lui, ik bespaar energie." | "Nederlands is makkelijker als je denkt."

MichaM
Laatst aanwezig: 3 jaren 49 weken geleden
Sinds: 13 Feb 2007
Berichten: 7734
DeEllis schreef:

Ik kan me goed voorstellen dat zodra een uitgever iets in handen krijgt dat hij echt ziet zitten, zo snel mogelijk een contract wil zien.
Ook uitgevers weten dat schrijvers het naar diverse adressen tegelijk sturen.

Goed punt inderdaad! Meteen erop duiken, straks vis je achter het net...

Micha Meinderts - Sociaal dyslect heeft een nieuwe website!
"De nacht was gevallen en Arthur veegde de scherven bij elkaar." | "Ik ben niet lui, ik bespaar energie." | "Nederlands is makkelijker als je denkt."

Lees Schrijven Magazine
  • Leer schrijven als Stephen King
  • Alles wat een schrijver moet weten over uitgeverijen
  • Schrijftips van Sander Kollaard (Stadium IV)
  • Wat verdien je aan een boek?
  • Crashcourse publiciteit & promotie
  • De schrijfdip en wat je ertegen kunt doen

Dit nummer niet missen, maar nog geen abonnee? Neem vóór 23 september 16:00 u. een abonnement!

MELD JE AAN
Schrijfboek cadeau? Nu gratis bij een abonnement op Schrijven Magazine!

Neem een abonnement op Schrijven Magazine!

Maak je keuze!