Start » Forum » personages

personages

33 reacties [Laatste bericht]
Ludo
Laatst aanwezig: 23 weken 6 dagen geleden
Sinds: 10 Jul 2007
Berichten: 274

personages

Beste Forummers

Het moeilijke bij het schrijven is het vinden van namen van de personages. Een voornaam gaat nogal, maar een familienaam is wat anders. Hoe doen jullie dit? Volgens de boekjes zoek je tevens een foto uit waarop je je personage baseert. Doen jullie dat ook en waar halen jullie zo'n foto?

Ik schrijf op www.legeton.be, digitale ontmoetingsplaats van auteurs en lezers. De Lege Ton van Diogenes, ongebonden eigenzinnig.

Reacties

Pehamo
Laatst aanwezig: 2 jaren 35 weken geleden
Sinds: 28 Jun 2007
Berichten: 634

Hoi beste Ludo,

Ik haal de namen voor mijn hedendaagse personages vaak van vrachtwagens.
Of een oud telefoonboek.
Van sommige schrijvers is bekend dat ze daarvoor naar oude kerkhoven gaan.

Met foto's heb ik geen ervaring.
als ik een naam heb als Postmus, Korenbinder of Spekkoper,
zie ik daar vaak al iemand bij voor me.

Hoop dat je hier iets aan hebt.
en succes met schrijven.

Voor de steeds dikker wordende schrijver,
STEVIA, nieuw plantaardig zoetpoeder,
al 3 kilo kwijt!!!

Calenzia
Laatst aanwezig: 2 jaren 7 weken geleden
Sinds: 29 Okt 2006
Berichten: 612

Meestal gebruik ik alleen voornamen. Ze poppen vaak vanzelf in mijn hoofd ook als ik er een achternaam bij wil komt die vanzelf. Een foto gebruik ik nooit, wel maak ik vaak een tekening van mijn personages om een duidelijk beeld van te krijgen. Mocht ik er echt niet uitkomen qau naam dan zoek ik een namenlijst op, op internet.

Trenke
Laatst aanwezig: 3 jaren 29 weken geleden
Sinds: 26 Okt 2007
Berichten: 3802

Ik neem geen foto waar ik mijn personage op baseer. Namen verzin ik zelf. Soms zoek ik op het net een naam aan de hand van een betekenis van de naam.

eef
Laatst aanwezig: 4 jaren 40 weken geleden
Sinds: 13 Jul 2007
Berichten: 1156

Ik heb geen foto's van mijn personages. De namen verzin ik zelf. Ik gebruik alleen een achternaam als dit voor het verhaal belangrijk is. Soms kan het ook aangeven waar iemand vandaan komt. O'Brian - schots, iers. Janssen - Nederlands, Chung - Chinees e.d.

Waus
Laatst aanwezig: 7 weken 2 uren geleden
Sinds: 13 Dec 2006
Berichten: 10998

Foto's gebruik ik niet. In mijn hoofd heb ik een idee van hoe ze eruit zien, en dat is voor mij genoeg.
Ik gebruik bijna alleen maar voornamen. Achternamen zijn echt zeldzaam, en als ik er eentje gebruik verzin ik 'm meestal zelf. Voor twee verhalen verzon ik de namen zelf, voor anderen gebruik ik sites met namen (www.voornamelijk.nl, www.allenamen.nl, zoeken via Google) - zelf weet ik ze nooit te bedenken.

rietje
Laatst aanwezig: 8 jaren 33 weken geleden
Sinds: 10 Okt 2007
Berichten: 2027

achternamen: ik maak meestal een combinatie van twee bestaande achternamen.

Bezoek ook eens mijn website: www.rianneverwoert.nl

Waus
Laatst aanwezig: 7 weken 2 uren geleden
Sinds: 13 Dec 2006
Berichten: 10998

Hoe doe je dat dan Rianne? Van Verwoert en Korteweg maak je dan Kortewoert ofzo?

ThePhantom
Laatst aanwezig: 11 jaren 33 weken geleden
Sinds: 4 Feb 2008
Berichten: 515

Ja hoe kom je aan achternamen? Met dat probleem worstelde ik heel ernstig in mijn roman. In feite bleek de oplossing niet zo moeilijk te zijn. Mijn roman speelt zich maar voor een deel af in Nederland, voor de rest elders in Europa. Dus: ik gebruik vrijwel geen achternamen. Van een paar personen wel, maar die zijn algemeen bekend en het gebruiken van hun naam zal me geen problemen opleveren.

Pehamo
Laatst aanwezig: 2 jaren 35 weken geleden
Sinds: 28 Jun 2007
Berichten: 634

Ik heb ooit voor een verhaal dat over vampiers ging gegoogeld naar Roemenië.
Ik tikte in Roemenië foonbook. En kwam op een site over allerlei dingen uit Roemenië.
Daar heb ik allerlei namen en plaatsnamen uit gebruikt.
Misschien een ideetje?
smile

Voor de steeds dikker wordende schrijver,
STEVIA, nieuw plantaardig zoetpoeder,
al 3 kilo kwijt!!!

Bo
Laatst aanwezig: 7 jaren 14 weken geleden
Sinds: 17 Mei 2007
Berichten: 219

Het lastige van namen voluit gebruiken vind ik, zoals Phantom al even noemt, dat het vaak al bestaande namen zijn. Ik had eens een rare naam bedacht, tenminste ik vond de naam zo gezocht dat ik me niet voor kon stellen dat hij al bestond. Toen ik op google keek zag ik een dichter, een muzikant en een of andere voorzitter die zo heetten. Het waren mannen in dezelfde leeftijdscatagorie als mijn fictieve persoon. Ik heb toen de achternaam maar geschrapt.

Een foto pakken van mijn personages doe ik ook niet. Ook als het fictief is komt mijn personage vanzelf tot leven in mijn hoofd.

zegt ze

Carduelis
Laatst aanwezig: 7 jaren 22 weken geleden
Sinds: 11 Dec 2007
Berichten: 2311

Namen zijn lastig, niet zozeer om te bedenken (vind ik), maar wel dat er mensen kunnen zijn die zo heten. Straks voelen ze zich aangesproken en reageren ze daar boos op.. eek
Maar dat heb je altijd wel. Het speelt volgens mij pas echt een rol als er 'n film/tv-serie van komt. Ten minste, zo gaat dat in de VS. Als daar drie of minder mensen , geloof ik, met dezelfde naam zijn, moet je de naam veranderen. Als dat je ambitie is, verzin dus hele standaard namen. stick out tongue

Saralitse
Laatst aanwezig: 6 jaren 21 weken geleden
Sinds: 2 Jan 2008
Berichten: 1126

Het komt weinig voor dat ik achternamen gebruik. Met voornamen heb ik best wel moeite, omdat sommige namen ik meteen koppel aan mensen die ik ken. Ik zal dan ook nooit een naam gebruiken van iemand die ik persoonlijk ken en niet mag. Dat betekend wel dat ik erg beperkt ben in het verzinnen van voornamen. Daarom is een site met babynamen een goed alternatief.

A. Redhed
Laatst aanwezig: 7 jaren 35 weken geleden
Sinds: 20 Jun 2007
Berichten: 1543

Ik kijk wel ook wel in krantenberichten op ineternet om aan namen te komen. Ik denk dat de kans bij fictie niet zo groot is dat je wordt aangeklaagd.

Folen
Laatst aanwezig: 8 jaren 8 weken geleden
Sinds: 11 Feb 2008
Berichten: 521

Bij voornamen typ ik altijd iets willekeurigs in op mijn computer, dat gaat nu problemen geven nu ik steeds beter kan blindtypen en dus niets meer willekeurig is.
Het probleem van teveel mensen kennen heb ik ook. Inmiddels 6 verschillende klassen gehad, daarbij nog eens alle sportclubjes en vakantievrienden beperken het aantal namen waar ik echt iets mee kan.
Achternamen gebruik ik niet, dat geeft alleen maar nog meer moeilijkheden.

Waus
Laatst aanwezig: 7 weken 2 uren geleden
Sinds: 13 Dec 2006
Berichten: 10998
Folen schreef:

Bij voornamen typ ik altijd iets willekeurigs in op mijn computer, dat gaat nu problemen geven nu ik steeds beter kan blindtypen en dus niets meer willekeurig is.

Linkerhand op de rechterkant van 't toetsenbord en andersom, en rammen maar. Dan komt t vast wel goed :wink:

rietje
Laatst aanwezig: 8 jaren 33 weken geleden
Sinds: 10 Okt 2007
Berichten: 2027

Waus: ja precies zo, gewoon namen combineren. Of namen die in het echt kort waren in het verhaal ook kort laten zijn.

Bezoek ook eens mijn website: www.rianneverwoert.nl

Joël Pen en Papier
Laatst aanwezig: 10 jaren 23 weken geleden
Sinds: 11 Nov 2007
Berichten: 27

ik combineer vaak verschillende namen met elkaar. Voornamen die je van vrienden herinneren zo niet meer zoveel aan hen. Achternamen tja - daar is een telefoonboek voor.
Verder heb ik altijd wel een idee hoe een personage eruit ziet. Hele ruwe eigenschappen enzo. Daar zoek ik altijd een leuk manga gezicht bij ^_^ en daar werk ik dan mee.

Geluk is gratis, maar sommigen krijgen er zoveel van dat ze moeten betalen!

Carduelis
Laatst aanwezig: 7 jaren 22 weken geleden
Sinds: 11 Dec 2007
Berichten: 2311

Dan Brown neemt ook namen uit zijn omgeving. (Daarbij kun je je afvragen of het een positief punt is als jouw naam bij de slechterik verschijnt.) Browns uitgever heeft in zijn naam de zelfde letters als de uitgever van Robert Langdon (wat ook weer de achternaam van een vriend is): Jason/Jonas (Kaufman). Daar kun je ook nog aan denken.

marriejeanne
Laatst aanwezig: 10 jaren 16 weken geleden
Sinds: 6 Mrt 2005
Berichten: 7248

Ik heb eerst een type. Bijvoorbeeld iemand uit een dorp. Hij heeft daar altijd gewoond en zijn vader was bakker. Ze woonden aan de brink, al generaties lang. Zo iemand kan geen Timor heten. Ook geen Jason. Geen Timothy en geen Milan.

Ehm... Henk kan. Maar dat vind ik wat onpersoonlijk. Hoe heten bakkers over het algemeen? Tiemen. Vooral als ze aan een brink wonen. Generaties lang.

Zo gaat mijn denkwijze. En de persoon krijgt de naam Tiemen.

Achternaam? Hoe heten bakkers die generaties lang aan een brink wonen? Van Es? Tiemen van Es is een mooie naam.

Maar het kan gebeuren dat in de loop van het verhaal blijkt dat Tiemen toch meer een Foppe-persoon is. (Want Tiemen is wat robuust en Foppe wat fragieler). Dan verandert de brink in een kanaal in Friesland en gaan we daar vrolijk verder met het verhaal.

Foppe van Es is dan niet goed. Dat wordt Foppe van Ee. Of Aa.

Deze wijzigingen kun je niet te vaak hebben. Maar dat gebeurt ook niet, want je personage heeft zich inmiddels gevormd tot een Foppe en daar blijft het dan bij.

A dedication to Michael Jackson, the King of Pop:
http://marriejeanne.hyves.nl/blog/24735374/A_dedic...

€line
Laatst aanwezig: 9 jaren 48 weken geleden
Sinds: 28 Feb 2008
Berichten: 754

Als eerste bedenk ik een verhaal. Dan ga ik kijken welke naam het beste bij de personages past.

Terwijl ik een verhaal bedenk, heb ik al een beeld in me van de personage[s]. Ik ga daarna wel op zoek in tijdschriften naar foto's van mensen die wel enige overeenkomst hebben met mijn personage. Voor mezelf vind ik het dan makkelijker worden om een karakterbeeld te schetsen van dit personage, omdat je hem/haar nu voor je ziet en niet steeds moet teruggraven naar je verbeelding.

Over achternamen heb ik nog niet gedacht. Die is nog niet nodig in mijn verhaal. Dat komt later wel. Breek daar vooral je hoofd niet over. Het is wel handig als je al wel een voornaam hebt. Dat schrijft ook gemakkelijker.

"Men moet zo weten te schrijven, dat de lezer zich verbeeldt dat de gedachten bij hemzelf zijn opgekomen."
Quintilianus

Carduelis
Laatst aanwezig: 7 jaren 22 weken geleden
Sinds: 11 Dec 2007
Berichten: 2311

Heb je dan niet dat je snel stereotypering krijgt, marriejeanne? Of valt dat wel mee?

X-ToeTie-X
Laatst aanwezig: 11 jaren 20 weken geleden
Sinds: 6 Jul 2008
Berichten: 2

nou misschien wel ja want ik denk dat de mijne kapot is gegaan:D

X-ToeTie-X
Laatst aanwezig: 11 jaren 20 weken geleden
Sinds: 6 Jul 2008
Berichten: 2

doet het pijn als je gaat sexsen???????????????????//

koesss ToeTie

Mies
Laatst aanwezig: 6 jaren 50 weken geleden
Sinds: 6 Jul 2008
Berichten: 238

Mijn namen krijg ik soms gewoon zo in mijn hoofd, maar ik ben ook wel eens op zoek gegaan naar namen. Ik wilde voor 'Zuakart' namen gebruiken uit de middeleeuwen, nou dat heb ik dus gedaan. Wel allemaal van één site dus ik heb de man achter de site netjes even gemaild. Hij had die namen namelijk netjes verzameld. Hij vond het geen punt dat ik ze gebruikte, hij vond het juist leuk. smile

Een woord, Volgt een woord, Volgt een woord, Het schrijven vanzelf, Gedachten te over.
-Mies.

Dries Arnolds
beheerder
Laatst aanwezig: 4 uren 19 min geleden
Sinds: 9 Nov 2004
Berichten: 4849
X-ToeTie-X schreef:

doet het pijn als je gaat sexsen???????????????????//
koesss ToeTie

Waar slaat dit nou weer op. Doe mee met de discussie of hou je mond.

Scribendi salutem!

FlowerBombGirl
Laatst aanwezig: 5 jaren 15 weken geleden
Sinds: 10 Mrt 2008
Berichten: 161

Tot nu toe hebben mijn personages alleen maar voornamen.
Of soms niet eens.
Ik kies meestal namen uit die ik mooi vindt.
Heel soms gebruik ik zo'n namen website.

Namen uit kranten halen is een goed idee, Redhead!

Ik verzamel mooie momenten

Psyche
Laatst aanwezig: 1 jaar 19 weken geleden
Sinds: 29 Mei 2008
Berichten: 243

ik heb de namen van mijn personages opgezocht op :

Meisjesnamen,
jongensnamen,
allenamen.nl

Dat laatste is vooral een tip.
Nu heb ik wel mijn namen maar
hebben mijn personages nog geen inhoud.

I love to write.

Odysseia
Laatst aanwezig: 2 jaren 16 weken geleden
Sinds: 18 Mrt 2008
Berichten: 850

Meestal heb ik al een of twee namen in mijn hoofd. De rest van de namen zoek ik daarbij volgens een proces dat veel lijkt op dat van MarrieJeanne.

Internet is geweldig; ik zoek vaak op stambomen en familiegeschiedenissen. Een schat aan uitgestorven of juist zeer gangbare namen.

Vooral voor kleine bijrollen kan een stereotype naam wel eens handig zijn. Een goede naam scheelt veel beschrijving.

Mara
Laatst aanwezig: 7 jaren 1 week geleden
Sinds: 11 Apr 2007
Berichten: 4343

Ik wil korte namen. Leest fijner, vind ik. Maar als het nodig is mag er ook een Harry-met-de-toverhoed in of zo, hihi.

www.thoeris.nl
Mooie, non-fictie uitgeverij

Droomz
Laatst aanwezig: 1 jaar 32 weken geleden
Sinds: 16 Dec 2007
Berichten: 439
Dries schreef:
X-ToeTie-X schreef:

doet het pijn als je gaat sexsen???????????????????//
koesss ToeTie

Waar slaat dit nou weer op. Doe mee met de discussie of hou je mond.

Forumverknoeier, denk ik stick out tongue

En soms hebben personages al namen voor het verhaal bestaat en soms kan ik maar geen goede naam vinden. Ik gebruik vrij vaak mijn voornamenboek smile

  • Hoe schrijf je subtiel over emoties?
  • Zo vind je een uitgever die bij je past
  • Minicursus flashbacks
  • Zo belangrijk zijn de eerste 10 pagina's 
  • THEMA Kan schrijven je leven redden?
  • Schrijftips van Anne-Gine Goemans
  • Schrijftechniek: vertellen en vertonen
  • Taaltips: taal en logica

Dit nummer niet missen, maar nog geen abonnee? Meld je aan vóór maandag 16:00 uur, dan krijg je het nummer thuisgestuurd!

Introductiekorting!
Lees schrijven Magazine

Lees het komende nummer van Schrijven Magazine. Meld je aan vóór maandag 16:00 u.

Word abonnee