Start » Forum » Is dit overbodige informatie?

Is dit overbodige informatie?

16 reacties [Laatste bericht]
Payung
Laatst aanwezig: 10 jaren 38 weken geleden
Sinds: 16 Feb 2009
Berichten: 12

Is dit overbodige informatie?

Ik zit nu al dagen met een probleem te worstelen. Misschien weten jullie hier raad mee?

In mijn verhaal probeert de hoofdpersoon koste wat kost zwanger te raken om zo een gezin te stichten. Haar verlangen naar een kind wordt steeds groter, terwijl haar echtgenoot eigenlijk niet zo op een nieuwe huisgenoot zit te wachten. Halverwege het verhaal raakt de hoofdpersoon zwanger, maar krijgt ze een miskraam. Daardoor wordt haar kinderwens alleen maar groter. Aan het eind van het verhaal is ze voor de tweede keer zwanger (mijn verhaal heeft een open einde).

Aan de ene kant zou je kunnen zeggen dat die eerste zwangerschap voor het verhaal onnodig is, omdat haar kinderwens in de loop der tijd toch wel toeneemt. Die zwangerschap aan het einde van het boek zou dus genoeg zijn om de frustratie van de hoofdpersoon te tonen.

Aan de andere kant vind ik dat die miskraam bijdraagt aan de wanhopige drang naar het maken van een kind. Op die manier voegt het dus wel iets toe.

Hoe denken jullie hierover?

Reacties

iertje9
Laatst aanwezig: 7 jaren 5 weken geleden
Sinds: 5 Jan 2009
Berichten: 153

Ik vind het wel leuk/goed om het erin te zetten. Overbodig vind ik het helemaal niet, maar je moet het wel op de goede manier beschrijven.
Succes! big grin

Never give up the things that makes you smile!

Folen
Laatst aanwezig: 8 jaren 8 weken geleden
Sinds: 11 Feb 2008
Berichten: 521

Zo te lezen is die miskraam belangrijk voor het karakter ven je hoofdpersoon, ik zou hem er gewoon indoen. Laat je personages maar flink lijden wink
Ook kan het zeer interesant (en moeilijk) zijn om te schrijven hoe haar man met de miskraam omgaat. Doen, zou ik zeggen!

MichaM
Laatst aanwezig: 4 jaren 10 weken geleden
Sinds: 13 Feb 2007
Berichten: 7734

Het verhevigt het conflict en op deze manier kent je verhaal de klassieke indeling:

probleem (kinderwens)
probleem wordt erger (hele erge kinderwens)
oplossing lijkt nabij (zwanger!)
probleem wordt NOG erger (miskraam, nog ergere kinderwens)
eindelijk oplossing (weer zwanger)

Ik zou het er dus zeker inlaten. Ik denk ook dat het het verhaal "breekt", anders kabbelt het alleen maar een beetje voort met die kinderwens die steeds heviger wordt. Dan gebeurt er niet echt iets, zeg maar.

@iertje, het helpt ook als je erbij vertelt WAAROM je het vindt, zodat iemand die argumenten kan gaan afwegen. Aan alleen "ik vind" heeft de vraagsteller niet zoveel.

Micha Meinderts - Sociaal dyslect heeft een nieuwe website!
"De nacht was gevallen en Arthur veegde de scherven bij elkaar." | "Ik ben niet lui, ik bespaar energie." | "Nederlands is makkelijker als je denkt."

Payung
Laatst aanwezig: 10 jaren 38 weken geleden
Sinds: 16 Feb 2009
Berichten: 12

Zo hé! Wat snel, nu al reacties! :-)

Bedankt voor jullie mening. Gelukkig neigde ik er zelf ook naar de miskraam te vermelden. Maar een steuntje in de rug is altijd fijn. Anders zit je voor je het weet nachtenlang twijfelend naar je monitor te staren..

Carduelis
Laatst aanwezig: 7 jaren 21 weken geleden
Sinds: 11 Dec 2007
Berichten: 2311

Ik zou mij als lezer nogal bedrogen voelen, als het verhaal er niet uitziet zoals Micha schetst, maar zonder die eerste zwangerschap. Ik lees dan een verhaal waarin iemand frictie heeft met haar echtgenoot. Aan het einde wordt ze zwanger en dan is het verhaal klaar. En dan? Ik wil eigenlijk wel weten hoe haar man daarop reageert. In dat geval, wanneer mijn aandacht afgeleid wordt door een miskraam is die behoefte minder groot.

timwaagh
Laatst aanwezig: 9 jaren 24 weken geleden
Sinds: 27 Jan 2009
Berichten: 130

Als je al het overbodige eruit haalt krijg je zoiets als dit:
*Boektitel*, door auteur.
einde.
geen verhaal meer nodig. tada. Met een beetje titelgenerator produceer je zo 1000 unieke boeken per seconde.
Volgens mij heb je motivaties nodig om die kinderwens groter te laten worden (hormoonspiegels zijn nu eenmaal wat abstract). Anders is het een gevolg zonder oorzaak. En de frustratie over een miskraam is een sterke motivatie. Is natuurlijk ook persoonlijke stijl: zelf laat ik mijn personage tenminste twee keer over de kop gaan om een verandering uit te lokken.

If that was all there was to it, then of course we'd all quit this game and go into something more fun and less risky, such as lion dentistry. - Randy Ingermanson

Payung
Laatst aanwezig: 10 jaren 38 weken geleden
Sinds: 16 Feb 2009
Berichten: 12

@ Carduelis: de omschrijving van het verhaal in mijn openingsbericht is uiteraard maar een heel kleine samenvatting. Het verhaal eindigt met een 2e zwangerschap, iets waarmee de hoofdpersoon haar doel bereikt zou hebben. Echter, met haar gedram van de afgelopen tijd heeft ze haar man van zich weggejaagd. Ze is dus wederom zwanger, maar blijft alleen achter.

@ Timwaagh: da's wel een heel kort boek, inderdaad! Wat die hormoonspiegels betreft..voor mannen zijn ze inderdaad abstract, maar voor de vrouwen die ze door hun lichaam hebben voelen gieren, ligt dat waarschijnlijk anders.. ;-)

Marjan B.
Laatst aanwezig: 6 dagen 12 uren geleden
Sinds: 17 Aug 2007
Berichten: 1823

Even als ervaringsdeskundige (1 miskraam gehad voor twee dochters kwamen): een miskraam is erg verdrietig, maar vaak reageert de omgeving nogal onderkoeld. Je krijgt goed bedoelde opmerkingen zoals, wat geeft het nu, het was nog bijna niks, het was vast niet goed, het was nog geen echte baby... Maar jij hebt je al moeder gevoeld en daardoor wordt die kinderwens inderdaad sterker. Want voor jou (voor mij was dat zo) was het namelijk al wel een kind in wording.
Verder kan het ook zo zijn dat je opgelucht bent. Je weet na een miskraam tenminste wel dat je zwanger kunt worden (zeker als je hoofdpersoon al wat ouder is, kan ze daarover ook lopen tobben).

Succes met je verhaal!

The owls are not what they seem

Payung
Laatst aanwezig: 10 jaren 38 weken geleden
Sinds: 16 Feb 2009
Berichten: 12

Jeanne Thamar, helaas ben ik zelf ook ervaringsdeskundige (ik was 19 weken zwanger).. Jammer genoeg weet ik dus precies wat je bedoelt.

Nu ga ik maar snel weer verder met mijn verhaal, voor ik mezelf verlies in Viva-gezeur.. ;-)

Mario Kluser
Laatst aanwezig: 6 jaren 51 weken geleden
Sinds: 4 Jan 2005
Berichten: 503

Die miskraam is zeker belangrijk voor het verhaal.

debora.
Laatst aanwezig: 10 jaren 36 weken geleden
Sinds: 3 Nov 2008
Berichten: 146

Ervaringdeskundige, tja... Een ervaring maakt nog geen deskundige. Maar ik kan er wel over meepraten dat je na een miskraam en/of een te vroeg geboren kindje sterkere moedergevoelens krijgt.
Dus, ja ik zou het wel degelijk in je verhaal stoppen.

Niet denken, maar doen...

Iris Bee
Laatst aanwezig: 2 weken 4 dagen geleden
Sinds: 4 Apr 2007
Berichten: 397

Zeker erin laten. Vooral om wat Micha zegt. Verhaaltechnisch gezien is het een "mooi" dramatisch gebeuren, doel bijna bereikt en dan gaat het toch nog mis. Hoe meer obstakels naar het doel toe, hoe beter en ze horen (volgens de boeken die het kunnen weten) ook steeds moeilijker te worden.

www.irisboter.nl www.boterletters.net (schrijflog)
'Schrijven is: problemen oplossen die je niet gehad zou hebben wanneer je niet zou schrijven'

Payung
Laatst aanwezig: 10 jaren 38 weken geleden
Sinds: 16 Feb 2009
Berichten: 12
Iris Bee schreef:

Hoe meer obstakels naar het doel toe, hoe beter en ze horen (volgens de boeken die het kunnen weten) ook steeds moeilijker te worden.

Oke, dat is weer iets nieuws om over na te denken.. Ik heb de miskraam ergens halverwege mijn boek gepland. Ik denk dat dat het moeilijkste obstakel is. Daarna gaat het vooral om de frustratie waarmee de hoofdpersoon kampt. Maar of dat dan een groter obstakel is dan de miskraam, weet ik niet..

Bedankt voor jullie reacties in elk geval.

Waus
Laatst aanwezig: 6 weken 3 dagen geleden
Sinds: 13 Dec 2006
Berichten: 10998

Mosterd na de maaltijd, maar ik vind het - net al de anderen hier stick out tongue - absoluut geen overbodige informatie. Zeker erin laten.
Succes met je verhaal.

Suma
Laatst aanwezig: 3 dagen 15 uren geleden
Sinds: 6 Sep 2007
Berichten: 3628

Het hoort erin vanwege het conflict.
Als je met een duidelijke kinderwens, een miskraam krijgt, en nog een en nog een, dan wordt het conflict tussen wens en uiteindelijk doel sterker. Dan ben je in mijn ogn wel degelijk 'ervaringsdeskundige' in die zin, dat je echt beseft hoe de gevoelens van de oorspronkelijke wens alleen maar versterken. Dus: JA WEL een ervaringsdeskundige.

Nog info nodig? Ik heb de onderzoeksresultaten van een enquête nog liggen.

Geef woorden aan gedachten.

Ceridwen
Laatst aanwezig: 28 weken 1 dag geleden
Sinds: 15 Feb 2006
Berichten: 3965

Zelfs als je kinderwens in eerste instantie nogal abstract is, zo van, ik zou wel eens kinderen willen als in, ik zou wel een hondje willen - dan verandert dat behoorlijk na een miskraam. Nu reageert iedere vrouw anders, dus je hebt genoeg ruimte, maar mijn ervaring was dat ik toen pas besefte wat ik nu eigenlijk wilde. Geen leuk, we nemen even een kindje, maar ik wilde iets heel belangrijks, iets wat essentieel voor me was. Gelukkig voelde mijn man dat hetzelfde. Zo nietr, dan heb je idd een ernstig verhaal te pakken.

(´t is wat kort door de bocht, een kind is geen hondje, weet ik, maar anders wordt het zo´n verhaal).

  • THEMA Kan schrijven je leven redden?
  • Hoe beschrijf je emoties?
  • Zo vind je een uitgever die bij je past
  • Zo belangrijk zijn de eerste 10 pagina's
  • Schrijftips van Anne-Gine Goemans
  • Schrijftechniek: vertellen en vertonen
  • Taaltips: taal en logica

Dit nummer verschijnt omstreeks 6 december oktober. Nog geen abonnee? Meld je aan vóór maandag 25 november 16:00 uur, dan krijg je dit nummer thuis!

Introductiekorting!
Schrijven

Iedere week het beste van Schrijven Online in je inbox? Schrijf je in voor de gratis nieuwsbrief. Boordevol nieuws, tips, aanbiedingen en winacties!

Schrijf je in!