Start » Forum » Regels voor het schrijven van een sprookje, anyone?

Regels voor het schrijven van een sprookje, anyone?

34 reacties [Laatste bericht]
Alicc
Laatst aanwezig: 1 jaar 34 weken geleden
Sinds: 17 Mei 2012
Berichten: 273

Regels voor het schrijven van een sprookje, anyone?

Voor mijn verhaal moet ik een aantal zelfbedachte sprookjes schrijven die dan zogenaamd door een van mijn personages bedacht zijn en ook verteld worden (aan kinderen)
Nu moet ik toegeven dat ik normaal gesproken vol fantasie zit, maar dat het bedenken en daadwerkelijk opschrijven van een sprookje me een stuk moeilijker afgaat.

Mijn vraag is of er een soort standaard set van regels bestaat voor het schrijven van sprookjes? Ik heb het internet al afgestruind, maar er is niet veel over te vinden. Het bevat een begin-midden-slot (logisch) en er komen vaak pratende dieren in voor en ook het getal '3' schijnt belangrijk te zijn.. Maar verder..?
Ik heb heel wat sprookjes gelezen in mijn leven, maar ik zou niet weten hoe ik ze zelf 'in elkaar moet zetten' zegmaar...

Iemand enig idee of er ergens op het net een website bestaat die mij zulk soort informatie kan verschaffen? Of zijn er hier mensen die zelf ware sprookjeskenners zijn en mij een handje willen helpen?
Alle info/tips zijn welkom!

'Wie geboren wil worden, moet een wereld vernietigen'
- Hesse

Reacties

Victoria Jong
Laatst aanwezig: 2 jaren 52 weken geleden
Sinds: 24 Jul 2012
Berichten: 405

Het enige wat ik weet is dat een sprookje altijd begint met 'er was eens ...' ; niet in ieder sprookje komen sprekende dieren voor, dat hangt van je verhaal af; het heeft zoals je zegt een begin-midden-einde; het bevat een levensles. Die laatste is volgens mij heel belangrijk. Wanneer je de gekende sprookjes zoals bv Roodkapje bekijkt zit er altijd een levensles in (Roodkapje --> niet met vreemde mensen meegaan) en het goede overwint altijd het kwade (Roodkapje --> de wolf wordt gedood en Roodkapje en oma overleven het)
Ik ken ook geen site waarop de regels aangegeven staan, maar dit is wat ik nog geleerd heb op school toen we in de les Nederlands verschillende soorten verhalen moesten ontleden. Ik hoop dat je hier al iets mee kunt.

Avalon
Laatst aanwezig: 5 jaren 7 weken geleden
Sinds: 18 Sep 2012
Berichten: 109

Volgens mij komt het bij sprookjes doorgaans op het volgende neer:
- Er is een held, bij voorkeur lief, mooi en onschuldig (de beeldschone prinses, de schoenmakersdochter, de zeven koningskinderen, etc. etc.) die zich oorspronkelijk in een prettige situatie bevindt (liefhebbende ouders, mooie jurken, het bezit van een mooie tuin - verzin maar iets)
- Er komt op een zeker moment een slechterik om de hoek kijken, die voor een ommekeer zorgt (de boze tovenaar, de draak, de heks of natuurlijk, niet te vergeten: de stiefmoeder met bijbehorende stiefdochters)
- De slechterik doet iets vreselijks (vader om zeep brengen, stiefdochters wel naar het bal laten gaan, iets met bezweringen en ongeluk brengende vloeken, etc.)
- De lieve, onschuldige protagonist kan vervolgens vluchten en gered worden, of op dezelfde plaats blijven en gered worden
- Vluchten: de protagonist komt ergens in een bos/ dwergenhuisje/ onguur kasteel terecht en houdt zich daar verborgen terwijl de slechterik stad en land afzoekt om hem/haar alsnog te vinden.
- Blijven: de protagonist blijft in dezelfde rottige situatie en heeft het daar begrijpelijkerwijze ongelofelijk zwaar.
- Uiteindelijk is het dan juist weer door de slechterik dat de protagonist de bevrijder tegen het lijf loopt (wanneer het prinsesje van de heks bloemen moet gaan plukken terwijl er een meter sneeuw ligt, komt ze net die toverfee tegen... etc)
- De bevrijder (fee/ prins/ dwerg/ etc.) verlost de protagonist uit de marteling en zorgt ook voor een passende straf voor de slechterik.

Natuurlijk zijn hier allerlei variaties op mogelijk, het is ook maar even een snel uit de mouw geschud schemaatje. Er zijn overigens ook vaak meerdere protagonisten (Hans en Grietje, de zeven geitjes).
De protagonist is doorgaans jong en mooi en meisjes trouwen aan het einde altijd met hun prins op het witte paard (letterlijk). Weduwen zijn altijd zielig. Dieren kunnen inderdaad praten, waarbij sommigen goed zijn (vogeltjes, eenhoorns, honden) en anderen slecht (slangen, wolven, ratten). Mensen veranderen vaak in dieren of andersom. Het getal 3, maar ook het getal 7 komen vaak voor. Magische attributen (kronen, schoentjes, juwelen, stafjes, goudspuwende ezels) zijn schering en inslag in sprookjes. Gewone huizen bestaan niet: het zijn altijd kastelen of juist plaggenhutjes. Hetzelfde geldt voor natuur, een gewoon weiland komt zelden voor. Doorgaans zijn het dichte bossen, bergen of woeste heiden. Namen zijn veelzeggend en geven een omschrijving van het karakter of uiterlijk, een rol binnen het huishouden of een vooruitwijzing naar de afloop van het sprookje (Goudhaartje, Klein Duimpje, Assepoester, Doornroosje).

Aan de andere kant, niets hoeft natuurlijk. Ik roep ook maar even alles wat in me opkomt. Misschien heb je er iets aan. Als basis om je sprookje omheen te bouwen kun je iets kleins nemen, een inspirerend woord ('Waterdrager' of 'Karbonkel' - ik verzin maar iets) of een heel simpel idee ('Een boom met gouden appels'), en misschien komt er dan vanzelf wel iets.

Succes!

Call me, call me a dreamer
But it seems like dreams are all that we've got left
- Emeli Sande -

Yrret
Laatst aanwezig: 40 min 35 sec geleden
Sinds: 16 Jul 2012
Berichten: 6074

http://plazilla.com/sprookjes-gebaseerd-op-de-bijbel

http://home.wanadoo.nl/a.heer/Jung_archetypen.htm

http://www.zelftherapie.nl/assepoester.html

De hedendaagse sprookjes verteller/schrijver heeft lak aan regels.
Zoals al die vertellers en schrijvers in hun Zeitgeist.
Met bovenstaande artikelen bedoel ik niets anders dan dat het hele leven een sprookje is.
Zelfs de drie-eenheid is een sprookje.

Er was eens een sprookjes verteller
Hij sprak geen woord
In zijn rugzak een laptop met dongel
Hij was blind en dorstig naar moord

Ooit protesteerde ik tegen het 'monopolie der oude heren'. Nu ben ik er zelf één.

Waldo
Laatst aanwezig: 6 jaren 36 weken geleden
Sinds: 13 Jul 2012
Berichten: 79

Een man, genaamd Vladimir Propp, heeft de sprookjes geclassificeerd en zelfs geanalyseerd. Bv. Nadat er verbod ( je mag het kamertje niet binnen) op iets is, wordt het overtreden ( HP is te nieuwsgierig) en wordt dat gevolgd met "HP uit confortzone gehaald".
Je moet hem opzoeken.

Alicc
Laatst aanwezig: 1 jaar 34 weken geleden
Sinds: 17 Mei 2012
Berichten: 273

Dank jullie wel allemaal big grin

Hier kan ik wel wat mee! Ik zal over een tijdje een stukje van een sprookje bij 'proeflezen' plaatsen, dan hoor ik daar wel of het wat is.
Maar nu eerst: aan de slag!

'Wie geboren wil worden, moet een wereld vernietigen'
- Hesse

marja
Laatst aanwezig: 5 jaren 23 uren geleden
Sinds: 1 Dec 2004
Berichten: 1298

KIjk eens bij de nationale sprookjesbon en de site van de volksverhalen almanak.nl.

Naast de boeddha bloeit
kardinaalshoed, monnikskap
salomonszegel.

maartje87
Laatst aanwezig: 17 weken 4 dagen geleden
Sinds: 18 Okt 2012
Berichten: 33

Ik was als klein kind was ik dol op Russische sprookjes, die nogal variëren van de Europese sprookjes. Ik kan dan ook zeggen dat het zeer interessant is om verschillende etnische sprookjes te onderzoeken.

Behalve dat denk ik persoonlijk dat sprookjes onderschat worden. Het woord roept vaak lieftallige beelden op terwijl de verhalen origineel spook/horrorverhalen waren (en niet alleen voor kinderen) die inderdaad een levensles vertelden. In tegenstelling tot Dinsey, lopen deze verhalen niet altijd goed af en zijn ze niet schuw voor dood en verderf (was immers niet enkel voor kinderen).

Mijn tip is dan ook om goed onderzoek te doen naar de geschiedenis van sprookjes en zie hoe ver je komt!

Suces!

Happy girls are the prettiest!
~Audrey Hepburn

Leonardo Pisano
Laatst aanwezig: 52 weken 13 uren geleden
Sinds: 7 Nov 2010
Berichten: 2732

Het hoeft niet altijd met "Er was eens.." te beginnen. "In een land hier ver vandaan, leefde eens ..."

Als een fabel ook als een sprookje kan worden aangemerkt, dan zijn de mogelijkheden nog wat ruimer.

Auteur van Achter de nevel en Noblesse Oblige  // www.leonardopisano.nl Mede-auteur van Mosterd voor de maaltijd (over schrijven van dialogen) - maritschrijft.com/mvdm 

LindaXx3
Laatst aanwezig: 4 jaren 27 weken geleden
Sinds: 15 Apr 2012
Berichten: 11

Ik heb zelf een sprookje geschreven, die wel een beetje onzinnig is, maar ik weet dat je er iets van moet leren, dat je er een les uit kan halen. En er is altijd iets met drie beproevingen die het persoon ondergaat. Maar je kan je sprookje schrijven zoals jij dat wilt, ik heb mij ook niets aangetrokken van regels. Succes!

Alicc
Laatst aanwezig: 1 jaar 34 weken geleden
Sinds: 17 Mei 2012
Berichten: 273

@maartje87
Ja klopt, ik heb maar besloten om zo veel mogelijk sprookjes te lezen en op die manier te ontdekken wat het is dat deze verhalen tot sprookjes maakt. Daarbij lees ik nu inderdaad meer van die verschillende etnische sprookjes.
Gelukkig kan je zo veel vertelsels op het internet lezen! Dat scheelt.
Je hoeft maar in te typen bij Google: 'Russische sprookjes' en hoppa, een hele waslijst aan verhalen. En dat dan voor elk land... Ben ik wel even zoet mee wink

@Leonardo Pisano
Nee, nee, dat standaard 'Er was eens...' en 'Ze leefden nog lang en gelukkig' gaat het in principe niet worden in mijn geplande sprookjes. Ik vind dat ook zo typisch iets voor een kinderverhaaltje en het heeft een zeer onrealistische boodschap.
In dat opzicht ben ik het wel eens met deze mooie tekst van Robert Long: http://www.musicfrom.nl/songteksten/long,_robert/s...
!

Ik vraag me alleen af hoe het zit met de verhalen van de 'Arabian Nights'? Ik heb daar een mooie bundel (in het engels) van op mijn boekenplank staan en ik weet niet zeker of het nou tot sprookjes gerekend wordt of misschien zijn het toch fabels? Of iets anders?
Dan bedoel ik dus de verhalen van Sinbad, Ali Baba en mijn all time favourite: Aladdin. Die verhalen zijn namelijk veel langer dan het gemiddelde sprookje...

'Wie geboren wil worden, moet een wereld vernietigen'
- Hesse

anoniem67
Laatst aanwezig: 3 jaren 49 weken geleden
Sinds: 24 Okt 2012
Berichten: 447

Om de functie van sprookjes (en mythologie in het algemeen) beter te begrijpen c.q. toe te passen zou ik adviseren:
Leest Joseph Campbell!
Over vergelijkende mythologie, doel, nut, structuur, overeenkomsten-verschillen, &c.
De vertaalde introducties zijn in de boekhandels te vinden, zoals 'De held met de duizend gezichten' en 'De vlucht van de wilde ganzen'.
En verder nog veel meer hierover op www.jcf.org

Yrret
Laatst aanwezig: 40 min 35 sec geleden
Sinds: 16 Jul 2012
Berichten: 6074

Elk sprookje dat je ooit hebt gelezen of zal lezen heeft met God te maken.
Zelfs Allah bestrijdt dat niet.

Ooit protesteerde ik tegen het 'monopolie der oude heren'. Nu ben ik er zelf één.

Yrret
Laatst aanwezig: 40 min 35 sec geleden
Sinds: 16 Jul 2012
Berichten: 6074
au Bergine schreef:

Om de functie van sprookjes (en mythologie in het algemeen) beter te begrijpen c.q. toe te passen zou ik adviseren: Leest Joseph Campbell!

Goeie tip. Dankjewel.

Ooit protesteerde ik tegen het 'monopolie der oude heren'. Nu ben ik er zelf één.

Alicc
Laatst aanwezig: 1 jaar 34 weken geleden
Sinds: 17 Mei 2012
Berichten: 273

@Yrret

Ik zou het op prijs stellen als je me niet meer zou achtervolgen met de 'God' discussie die je in dat andere topic met mij probeerde aan te gaan. Als je nog iets on-topic hebt toe te voegen over sprookjes heb je daar alle recht toe, maar ik heb geen zin in een persoonlijke aanval van jou. Dat ik niet in God geloof is mijn mening en daar ga ik hier op SOL niet over discussiëren.

'Wie geboren wil worden, moet een wereld vernietigen'
- Hesse

Yrret
Laatst aanwezig: 40 min 35 sec geleden
Sinds: 16 Jul 2012
Berichten: 6074
Alicc schreef:

Yrret Ik zou het op prijs stellen als je me niet meer zou achtervolgen met de 'God' discussie die je in dat andere topic met mij probeerde aan te gaan.

Bedoel je deze topic? http://www.schrijvenonline.org/boekpresentatie/pie...
Ik zie geen discussie.

Alicc schreef:

Als je nog iets on-topic hebt toe te voegen over sprookjes heb je daar alle recht toe, maar ik heb geen zin in een persoonlijke aanval van jou.

Rechten heb ik niet op SOL.

Alicc schreef:

Dat ik niet in God geloof is mijn mening en daar ga ik hier op SOL niet over discussiëren.

Jij noemt jezelf een:

Alicc schreef:

'rasechte' Atheïst .

De kans is uitermate klein dat ik met een 'rasechte' Atheïst ga discussiëren.

Alicc schreef:

Dat ik niet in God geloof is mijn mening

Ik denk dat je gelijk hebt.

Het gaat om sprookjes. Alle sprookjes, dus ook de Bijbel en al die verhalen uit de Bijbel, zijn een directe of indirecte verwijzing naar God, Allah, een geloof, meerdere goden en iets wat ze een drie-eenheid noemen.
Jij als 'rasechte' Atheïst zal dan mogelijk meer moeite hebben om te doorgronden hoe je een sprookje schrijft.

Alicc schreef:

Ik heb heel wat sprookjes gelezen in mijn leven, maar ik zou niet weten hoe ik ze zelf 'in elkaar moet zetten' zegmaar...

Ik twijfel echt niet aan je woorden. Heel wat sprookjes gelezen? Ik geloof je direct.
Ik, als in mijzelf gelovend mens probeer jou oprecht te helpen.
Als je achtervolgings wanen hebt zou ik die in een eng sprookje gebruiken.
bv
Er was eens een man die een opmerking maakte op SOL, eerst dacht ik dat hij mij achtervolgde... etc. etc.

Veel succes met het schrijven van sprookjes. Voor kinderen.

Ooit protesteerde ik tegen het 'monopolie der oude heren'. Nu ben ik er zelf één.

Alicc
Laatst aanwezig: 1 jaar 34 weken geleden
Sinds: 17 Mei 2012
Berichten: 273

@Yrret
Waarom ben je nog aan het praten?

'Wie geboren wil worden, moet een wereld vernietigen'
- Hesse

marja
Laatst aanwezig: 5 jaren 23 uren geleden
Sinds: 1 Dec 2004
Berichten: 1298

@Alicc Aanraders: Vaan Aladdin tot Zwaan kleef aan, Lexicon van sprookjes: ontstaan, ontwikkeling, variaties.Ton Dekker& Jurjen van der kooi & Theo Meder, uitgeverij sun, ISBN 906168613
Symboliek van sprookjes, J.F. Croes-van Delden, ankertje van Ankh Hermes,9020205900

Naast de boeddha bloeit
kardinaalshoed, monnikskap
salomonszegel.

Thérèse
beheerder
Laatst aanwezig: 2 uren 5 min geleden
Sinds: 2 Aug 2009
Berichten: 5947
Alicc schreef:

Mijn vraag is of er een soort standaard set van regels bestaat voor het schrijven van sprookjes? (...) Ik heb heel wat sprookjes gelezen in mijn leven, maar ik zou niet weten hoe ik ze zelf 'in elkaar moet zetten' zegmaar...

Misschien een goed sprookjesboek uit de kast pakken en de elementen van een sprookje ontleden en analyseren? Een sprookje is niet zomaar iets, maar in wezen opgebouwd uit een scala aan levenservaringen en -wijsheden.

Er zelf een in elkaar zetten gaat niet van een, twee, drie. Er zijn geen bouwpakketjes voor, want zelfs het schijnbaar eenvoudige 'Er was eens' of 'Ooit, aan de rand van een groot bos leefde eens ...' heeft inhoud, diepte en betekenis.

Psychologie van het personage - wat is het en hoe beschrijf je het? Lees het hier: https://www.mboox.nl/blog/https:--www.mboox.nl-sep...

Tja
Laatst aanwezig: 1 week 2 dagen geleden
Sinds: 4 Mei 2009
Berichten: 14124

Maar ze zijn wel wreed.

Waar je ook bent, 'Ik zal je vinden'.

Alicc
Laatst aanwezig: 1 jaar 34 weken geleden
Sinds: 17 Mei 2012
Berichten: 273

@au Bergine(leuke naam trouwens)
'Joseph Campbell' staat genoteerd! Die term laat ik morgen eens door de zoekmachine gaan. Bedankt!

@marja
SUPERTIP! Ik heb meteen eens op bol.com gekeken en het ziet er goed uit. Nu even het antwoord van de verkoper afwachten (er is nergens een inkijkexemplaar te vinden, dus heb de aanbieder maar gevraagd of hij me kan vertellen hoe het boek ongeveer is opgebouwd) en dan bestellen.
Dankjewel big grin

@Thérèse
Ja, makkelijk is anders! Soms vind ik het moeilijk om de achterliggende wijsheid er uit te pikken. Dus goed lezen, goed nadenken en er eventueel met mensen in mijn omgeving over praten om te zien of we tot dezelfde conclusie komen.
Ik heb ondertussen wel al een poging tot sprookje-schrijven gedaan. Het was de bedoeling om daar nog even mee te wachten, maar soms zit er ineens een verhaal in je hoofd dat erom schreeuwt om verteld te worden. Het is bijna af en stiekem ben ik er ook een beetje trots op, maar of het sprookjes-waardig is moet nog blijken nadat ik mijn onderzoek heb afgerond.
Het ontleden hoef ik hopelijk niet meer zelf te doen mits het hierboven genoemde boek mij die informatie verschaft. En zo niet... Tja, dan zal ik er toch zelf mee aan de slag moeten.

Over Tja gesproken: wreed zijn ze zeker! (al weet ik niet zeker of ik je goed heb begrepen)

'Wie geboren wil worden, moet een wereld vernietigen'
- Hesse

Yrret
Laatst aanwezig: 40 min 35 sec geleden
Sinds: 16 Jul 2012
Berichten: 6074
Thérèse schreef:

Yrret, je voorbeeldsprookje is best wel goed, maar lang geleden - toen jij nog niet op het forum was - is besloten, dergelijk proza of poëzie niet toe te staan.

Oeps. Ik zal het nooit, nooit meer doen.

Dankjewel, Thérèse.

Ooit protesteerde ik tegen het 'monopolie der oude heren'. Nu ben ik er zelf één.

Thérèse
beheerder
Laatst aanwezig: 2 uren 5 min geleden
Sinds: 2 Aug 2009
Berichten: 5947

Yrret, je voorbeeldsprookje is best wel goed, maar lang geleden - toen jij nog niet op het forum was - is besloten, dergelijk proza of poëzie niet toe te staan.

Met 'dergelijk proza of poëzie' worden teksten bedoeld die refereren aan een medeforumlid, met wie de schrijver al dan niet een grotere of kleinere aanvaring heeft of heeft gehad.

Ik moet je daarom verzoeken, je sprookje te verwijderen, en anders doen wij het.

Psychologie van het personage - wat is het en hoe beschrijf je het? Lees het hier: https://www.mboox.nl/blog/https:--www.mboox.nl-sep...

Thérèse
beheerder
Laatst aanwezig: 2 uren 5 min geleden
Sinds: 2 Aug 2009
Berichten: 5947

Er zijn overigens verschillende soorten sprookjes, niet één type. Vergelijk Andersen eens met Grimm en die weer met Moeder de Gans of de sprookjes van Godfried Bomans - om dicht bij huis te blijven.

@ Tja: wreed? Hoe is je definitie van wreed, en je analyse van een sprookje waar wreedheid in voorkomt?

Psychologie van het personage - wat is het en hoe beschrijf je het? Lees het hier: https://www.mboox.nl/blog/https:--www.mboox.nl-sep...

Castor
Laatst aanwezig: 4 jaren 46 weken geleden
Sinds: 31 Jan 2012
Berichten: 200

X

marja
Laatst aanwezig: 5 jaren 23 uren geleden
Sinds: 1 Dec 2004
Berichten: 1298

Er is verschil tussen de sprookjes, die in mondelinge overlevering zijn doorgegeven en de geschreven sprookjes zoals die van Bomans.Gebr.Grimm, Hauff, Moeder de Gans hebben de sprookjes uit een bepaald gebied verzameld en opgeschreven. Andersen schreef en bedacht ze zelf, Bomans ook. Andersen schreef ze voor kinderen. De rest is nooit voor kinderen gemaakt, maar zijn gesproken vertelsels doorgegeven van generatie op generatie, verhaken voor volwassenen. Ze zijn vaak veel ouder dan de Bijbel, die trouwens in mijn sprookjesverzameling staat.

Naast de boeddha bloeit
kardinaalshoed, monnikskap
salomonszegel.

Alicc
Laatst aanwezig: 1 jaar 34 weken geleden
Sinds: 17 Mei 2012
Berichten: 273

Nogmaals wil ik jullie bedanken voor al jullie feedback!

Het plan is om
- veel sprookjes te lezen: vertelde sprookjes, geschreven sprookjes, sprookjes uit verschillende landen/van bepaalde schrijvers etc.
- me te verdiepen in de geschiedenis van sprookjes en fabels.

@marja: Ik zal die namen in gedachten houden. Vooral H.C. Andersen, omdat ik dan weet dat die sprookjes door 1 persoon zijn geschreven in tegenstelling tot die van Grimm.

Wie weet wordt dat nog wat met mij en mijn sprookjes...

'Wie geboren wil worden, moet een wereld vernietigen'
- Hesse

maartje87
Laatst aanwezig: 17 weken 4 dagen geleden
Sinds: 18 Okt 2012
Berichten: 33

Laat je het ons weten? Ben wel heel erg benieuwd namelijk!! (Heb overigens zelf net alle Grimm sprookjes in een mooie bundel aangeschaft.)

Happy girls are the prettiest!
~Audrey Hepburn

taya22
Laatst aanwezig: 6 jaren 51 weken geleden
Sinds: 28 Jan 2010
Berichten: 72

het belangrijkste is dat de hoofdpersoon drie keer in gevecht komt met de vijand. twee keer indirect en de laatste keer direct. De aanvallen van de tegenpartij worden steeds moeilijker te bestrijden. Ref. lion king, sneeuwwitje etc.

De zon schijnt. Met een gele bol, staand in de blauwe hemel.
Maar pas op, de zon liegt! Voor je het weet, zie je: De zon schijnt!
...Schijn bedriegt.

Four Seasons
Laatst aanwezig: 6 weken 22 uren geleden
Sinds: 29 Apr 2008
Berichten: 6332

Aanrader: Sprookjes zijn goud waard van Bert Voorhoeve.

Eigen wijsheid is ook wijsheid.

daalex51
Laatst aanwezig: 5 jaren 33 weken geleden
Sinds: 8 Jan 2013
Berichten: 3

Ook een aanrader: de kortverhalen in de bundel "Smoke and Mirrors" van Neil Gaiman. Moderne sprookjes met een hoek af. Gaiman heeft ook interessante voordrachten gegeven over het belang van sprookjes, die je wel ergens op het net kan vinden.

Veel succes!

Schrijfsels en meer op Ik zou beter schrijven...

Schrijven

Iedere week het beste van Schrijven Online in je inbox? Schrijf je in voor de gratis nieuwsbrief. Boordevol nieuws, tips, aanbiedingen en winacties!

Schrijf je in!
  • THEMA Kan schrijven je leven redden?
  • Hoe beschrijf je emoties?
  • Zo vind je een uitgever die bij je past
  • Zo belangrijk zijn de eerste 10 pagina's
  • Schrijftips van Anne-Gine Goemans
  • Schrijftechniek: vertellen en vertonen
  • Taaltips: taal en logica

Dit nummer verschijnt omstreeks 6 december oktober. Nog geen abonnee? Meld je aan vóór maandag 25 november 16:00 uur, dan krijg je dit nummer thuis!

Introductiekorting!