Start » Forum » Boek uitgeven

Boek uitgeven

11 reacties [Laatste bericht]
kastanje57
Laatst aanwezig: 7 jaren 19 weken geleden
Sinds: 30 Mrt 2012
Berichten: 7

Boek uitgeven

Beste mensen,

De afgelopen anderhalf jaar ben ik bezig geweest met een manuscript te schrijven over het ontstaan van de aarde en de evolutie van al het leven. Hierbij heb ik de gangbare wetenschappelijke opvattingen gevolgd, aangevuld met mijn kennis en inzicht hierover. De laatste hoofdstukken behandelen aspecten van de huidige samenleving in het licht van de evolutie en mijn visie daarop.

Al met al is het een populair wetenschappelijke kijk op de evolutie tot en met onze huidige tijd en voorzien van handvaten naar de esoterische wetenschappen. Ik hoop met dit schrijven beide takken van de wetenschap wat dichter bij elkaar te brengen. Zo wordt het tijd dat beide groepen dezelfde taal gaan spreken. Dit manuscript kan daar een bijdrage aan leveren.

Ok, het manuscript is klaar, gecorrigeerd en vrij van taal-, stijl- en spelfouten. Het is mijn bedoeling om het uit te geven mits het geheel daartoe geschikt is.
Allereerst heb ik het naar Ankh-Hermes gestuurd en ongelezen terug gekregen voorzien van een standaard brief.
Dat was geen teleurstelling omdat ik me geen illusies maakte. Vervolgens heb ik het manuscript online aangeboden bij boekscout en ben daarna op zoek gegaan naar online ervaringsverhalen.

Zodoende ben ik hier terecht gekomen en het eerste wat ik leerde was dat boekscout nou niet bepaald de juiste keuze is. Welnu, er zijn meer van dat soort online uitgeverijen en ik heb geen flauw idee welke goed of niet is.
Ik ben bereid om zelf te investeren mits dat niet de spuigaten uitloopt.

Tot slot, ik ben geen proffesioneel schrijver en heb ook geen ambitie in die richting. Ik heb eenmalig een manuscript geschreven omdat ik wat te vertellen heb. De eventuele opbrengst wil ik aan een goed doel schenken.
Ik ben op zoek naar een serieuze uitgever die allereerst het manuscript beoordeelt op kwaliteit etc. Verder weet ik niets van uitgeven en zou dus ook graag de publicatie aan derden over laten mits het goed genoeg bevonden wordt.

Ik hoop dat ik hier een goed advies kan krijgen.

Reacties

schlimazlnik
Laatst aanwezig: 5 jaren 36 weken geleden
Sinds: 14 Aug 2010
Berichten: 4132

Je beweegt je op glad ijs: de puur esoterische uitgevers zullen de wetenschappelijke kant niet accepteren, de wetenschappelijke uitgevers zullen de esoterische kant niet accepteren.

Jammer dat Ankh-Hermes je manuscript niet heeft geaccepteerd. Misschien was het te dik (voor een Ankertje)?

Misschien kun je in de bibliotheek (of een winkel in het genre) boeken uit hetzelfde genre vinden en de uitgevers ervan noteren? Denk dan vooral aan je boodschap: past die bij de andere boeken, of loop je het risico dat de uitgever dat idee niet wil verspreiden?

<-- Ze willen er een smiley bij. Bij dezen.
Ik jureer bij de SF-schrijfwedstrijd Trek Sagae 2013.

kastanje57
Laatst aanwezig: 7 jaren 19 weken geleden
Sinds: 30 Mrt 2012
Berichten: 7

Dank voor je reactie,

nu ik veel meer op deze site gelezen heb, weet ik dat ik niet op de juiste plek ben met m´n verhaal.
Niettemin heb ik wel heel veel meer info gevonden over welke stappen ik het beste kan nemen.
Je reactie is daarbij ook helder en duidelijk.

Wellicht was mijn vraag wat voorbarig, excuses daarvoor.

Déesse-en-France
Laatst aanwezig: 3 weken 5 dagen geleden
Sinds: 25 Nov 2011
Berichten: 607

Hoe weet je dat het ongelezen is bij Ankh-Hermes? Tip: Boekenbent.

"Hoe groot je talent ook is, schrijven kan niet in één keer worden geleerd." (Rousseau)

schlimazlnik
Laatst aanwezig: 5 jaren 36 weken geleden
Sinds: 14 Aug 2010
Berichten: 4132

Er zijn wel een paar uitgevers die je kunt proberen, maar ik zal moeten zoeken naar de namen. Daar heb ik voorlopig geen tijd voor.Maar ze zijn er wel, als je niet direct door wilt naar POD.

<-- Ze willen er een smiley bij. Bij dezen.
Ik jureer bij de SF-schrijfwedstrijd Trek Sagae 2013.

Thérèse
beheerder
Laatst aanwezig: 16 uren 42 min geleden
Sinds: 2 Aug 2009
Berichten: 5901

@ kastanje57:

Een belangrijke vraag is: voor wie is je boek bedoeld? Als je dat weet, kun je daar je uitgeefconcept bij zoeken, al dan niet met een eigen financiële investering.

De tweede belangrijke vraag - die net zo goed de eerste zou kunnen zijn - is: is je boek onderscheidend tussen het aanbod dat over dit onderwerp al bestaat? Zo ja: waarin onderscheidt het zich? Probeer dat op de korrel te krijgen, dan wordt het zoeken gerichter.

Een derde vraag gaat hierover:

kastanje57 schreef:

Ok, het manuscript is klaar, gecorrigeerd en vrij van taal-, stijl- en spelfouten. Het is mijn bedoeling om het uit te geven mits het geheel daartoe geschikt is.

Hoe wéét je of het geheel daartoe geschikt is? Het is altijd een beetje een nare vraag omdat een schrijver zelf vaak tevredener is over zijn werk dan bijvoorbeeld een redacteur of een onbekende lezersgroep. Mijn vraag is dus niet als kritiek bedoeld, maar gewoon objectief.

Spelfouten zijn het ergste niet, maar wat versta je onder taal- en stijlfouten? Dat kunnen we van hieruit niet zien. Misschien wil je als proef een stukje plaatsen op Proeflezen? Dan heb je in elk geval een paar pre lezers die commentaar geven. Meestal is dat verhelderend.

Tijdens de zomervakantie schrijfmeters maken in De scribbe? Lees er meer over op deze pagina.

Trenke
Laatst aanwezig: 3 jaren 16 weken geleden
Sinds: 26 Okt 2007
Berichten: 3802

Inderdaad, in bibliotheken en boekhandels kijken naar boeken die eenzelfde genre hebben. Je kunt ook on-line zoeken, bijvoorbeeld door op boekensites op thema's te zoeken en vervolgens naar de sites van uitgevers van de betreffende boeken gaan en daar te kijken of het uitgevers zijn die wellicht zouden openstaan voor jouw boek. Als een uitgever het geheel geprint wil hebben, kun je er ook eerst een telefoontje of mailtje aan spenderen om te vragen of ze überhaupt openstaan voor een dergelijk manuscript.
Succes!

kastanje57
Laatst aanwezig: 7 jaren 19 weken geleden
Sinds: 30 Mrt 2012
Berichten: 7

Nogmaals dank voor de reacties.

Gezien de wijze waarop ik mijn manuscript van Ankh-Hermes teruggestuurd kreeg, was duidelijk op te maken dat men het had ingezien doch niet gelezen. En ja, ik begeef me op glad ijs.
Sterker nog, het is mijn bedoeling om me op glad ijs te begeven. Laat ik het zo zeggen, ik spreek zowel de taal van de natuurwetenschappen als de taal der esoterische wetenschappen. Dit manuscript is een poging om beide benaderingswijzen dichter naar elkaar te brengen. Daarnaast bevat het religieuze en maatschappij-kritische aspecten. Tot slot, het is heel leerzaam.

Dit boek is bedoeld voor een ieder die geïnteresseerd is in de materie en het is ja en nee onderscheidend. Uit de reacties die ik heb gekregen blijkt dat het prettig geschreven is en op zo´n manier dat iemand met een paar jaar middelbare school opleiding dit verhaal kan volgen en begrijpen.
Met de opmerking "mits het daartoe geschikt is" bedoel ik eigenlijk of het enige commerciële waarde heeft. Dat kan ik niet beoordelen en daar zijn uitgevers in gespecialiseerd. Ik kan wel met stellige zekerheid zeggen dat het om een vrijwel foutloos en in correct nederlands geschreven document gaat.

Ok, lieve mensen, ik besef dat het allemaal wat hoogdravend klinkt. Ik heb het in de afgelopen anderhalf jaar geschreven, het is door 3 mensen gelezen en gecorrigeerd, een iemand met een natuurwetenschappelijke achtergrond, een ander met een esoteriche achtergrond en een derde vanuit de interesse om over de materie te leren. Het geheel bestaat uit 100 A4-tjes en kan worden beschouwd als een samenvatting van mijn kennis.

Ook wordt proeflezen genoemd. Daar heb ik nog helemaal niet aan gedacht. Dat is natuurlijk ook een mogelijkheid om meerdere meningen te krijgen over dit werk.
Ik weet echter niet of ik dit manuscript op dit forum aan mag bieden, gegeven het feit dat dit een schrijversforum van fictie, gedichten etc.
Ik wacht hiervoor een reactie af van het beheer.

schlimazlnik
Laatst aanwezig: 5 jaren 36 weken geleden
Sinds: 14 Aug 2010
Berichten: 4132

Ik denk niet dat proeflezen de manier is als je al drie proeflezers hebt gehad. Bovendien blijft de kern van de vraag hetzelfde: wat is een goede uitgever voor een boek dat serieus twee werelden (die elkaar gewoonlijk haten) met elkaar wil verbinden? Want die tegenstelling zal het boek ook na honderd proeflezers houden.

Misschien valt het geheel onder filosofie (als je dat breed beschouwd)? Ik kwam zoiets tegen bij Uitgeverij Aspekt. Bijvoorbeeld hun Aat van Gilst gaat vaak langs de lijn tussen wetenschap en esoterie.

<-- Ze willen er een smiley bij. Bij dezen.
Ik jureer bij de SF-schrijfwedstrijd Trek Sagae 2013.

kastanje57
Laatst aanwezig: 7 jaren 19 weken geleden
Sinds: 30 Mrt 2012
Berichten: 7

Nogmaals mijn dank,

Aspekt was ik nog niet eerder tegengekomen. Uitgeverij Kok blijkt ook een mogelijkheid te zijn.
Verder kan ik offertes aanvragen bij Boekenbent en Boekenplan en wellicht nog enkelen die ik op m´n zoektocht tegen ga komen.

Wat het haten van die twee werelden betreft.
Dat is m´n hele leven al een doorn in m´n oog.

Foher
Laatst aanwezig: 2 jaren 18 weken geleden
Sinds: 22 Mrt 2007
Berichten: 89

Ik denk gelijk aan Uitgeverij Ten Have, Kastanje.

kastanje57
Laatst aanwezig: 7 jaren 19 weken geleden
Sinds: 30 Mrt 2012
Berichten: 7

Dank je, ik heb Ten Have aan het lijstje toegevoegd.
Al met al heb ik heel wat ingangen gevonden. Wanneer dat niets wordt, vraag ik offertes aan voor een oplage van 30-50 stuks om in m´n direkte omgeving te verspreiden.
Uiteindelijk heb ik dan mijn doel ook bereikt.

Ik waardeer het zeer dat er enkelen de moeite hebben genomen om met me mee te denken, het heeft me veel goeds opgeleverd.
Het ga u allen goed.

Lees Schrijven Magazine
  • Leer schrijven als Stephen King
  • Alles wat een schrijver moet weten over uitgeverijen
  • Schrijftips van Sander Kollaard (Stadium IV)
  • Wat verdien je aan een boek?
  • Crashcourse publiciteit & promotie
  • De schrijfdip en wat je ertegen kunt doen

Dit nummer niet missen, maar nog geen abonnee? Neem vóór 23 september 16:00 u. een abonnement!

MELD JE AAN
Lees Schrijven Magazine

Lees het komende nummer van Schrijven Magazine. Meld je aan vóór 23 september!

Word abonnee