Start » Forum » ISBN

ISBN

6 reacties [Laatste bericht]
hakelei
Laatst aanwezig: 4 jaren 43 weken geleden
Sinds: 14 Feb 2012
Berichten: 5

ISBN

Ik heb een jeugdboek geschreven en ga dat in eigen beheer uitgeven. Niet via een internet uitgever maar via een lokale drukker met wie ik prima afspraken heb gemaakt. Ook heb ik zelf een illustrator gevonden en heeft iemand mijn boek geredigeerd. Nu is de vraag: als ik bij Bureau ISBN alleen een ISBN aanvraag, hoe vinden boekwinkels mijn boek dan? Aanmelden bij CB is veel te duur (ik laat er 1000 drukken).
Ook zag ik dat je via Uitgeverij Digitalis een ISBN kunt aanvragen.Heeft iemand hier ervaring mee?

Reacties

Dries Arnolds
beheerder
Laatst aanwezig: 2 dagen 13 uren geleden
Sinds: 9 Nov 2004
Berichten: 4846

Als je alleen een ISBN aanvraagt gebeurt er inderdaad niks. Boekwinkels kunnen je opzoeken in de centrale database met ISB-nummers, maar bijna geen enkele boekhandel zal dat doen. Mocht iemand naar jouw boek vragen in een boekhandel (ook maar een kleine kans zonder promotie), dan zullen ze eerder zoeken in de database van hun leverancier (CB en/of Scholtens).

Kortom, een ISBN is een automatiseringsmiddel om een boek met een unieke code te kunnen herkennen. Verder niks. Als je in eigen beheer uitgeeft zul je dus zelf promotie moeten maken en zelf boeken moeten versturen.

Een andere mogelijkheid is je aansluiten bij een cluster-uitgeverij (gebruik de zoekmachine voor meer info). Dan bundel je de krachten met andere kleine uitgevers. Als je niet van plan bent meer boeken in eigen beheer uit te geven is ook dat wellicht een beetje overdreven.

Scribendi salutem!

schlimazlnik
Laatst aanwezig: 5 jaren 37 weken geleden
Sinds: 14 Aug 2010
Berichten: 4132

Als je besluit géén ISBN te nemen, let dan heel erg goed op je naam/pseudoniem en de titel van het boek. Een ISBN is uniek, maar er is in Nederland geen "titelrecht", dus kan het voorkomen dat een ander boek dezelfde titel heeft, of iets dat er op lijkt. Als dan óók nog je naam weinig uniek is, en je zit in hetzelfde genre als naam- en titelgenoten, dan is je boek moeilijk te onderscheiden.

<-- Ze willen er een smiley bij. Bij dezen.
Ik jureer bij de SF-schrijfwedstrijd Trek Sagae 2013.

Dries Arnolds
beheerder
Laatst aanwezig: 2 dagen 13 uren geleden
Sinds: 9 Nov 2004
Berichten: 4846

Misschien is dat juist een voordeel als onbekend schrijver ;-)

Maar inderdaad, je zou er problemen mee kunnen krijgen.

Scribendi salutem!

hakelei
Laatst aanwezig: 4 jaren 43 weken geleden
Sinds: 14 Feb 2012
Berichten: 5

Bedankt voor jullie reacties. Ik heb gekeken bij diverse clusteruitgeverijen op internet. Maar ook zij vragen een bijdrage per maand varierend van 25 tot 75 euro. Terwijl bij CB Compact zelf het 28 euro per maand is. En dat vond ik al te kostbaar. Zie ik iets over het hoofd?

artgrrl
Laatst aanwezig: 7 jaren 26 weken geleden
Sinds: 22 Feb 2012
Berichten: 2

Het klopt dat alle clusters verschillende tarieven hanteren, ze hebben vaste kosten en variabele kosten (hoe meer titels, hoe hoger die laatste), soms ook aansluitkosten. Ik heb ze naast elkaar gezet, ook het CB-compact abonnement, maar kom er niet uit! Als een van jullie een beslissing heeft gemaakt voor een bepaald cluster (mag zonder de naam te noemen hoor) verneem ik graag de beweegredenen. Zo helpen we elkaar verder. Trouwens, alleen een ISBN levert weinig op als het nergens gescand wordt.

Hannah

hakelei
Laatst aanwezig: 4 jaren 43 weken geleden
Sinds: 14 Feb 2012
Berichten: 5

Hannah, bedankt voor je reactie. Ik besloten het zelf te doen. Een cluster is te duur en een aansluiting bij het CB ook. Ik wil in ieder geval proberen uit de kosten te komen (winst is uiteraard nog leuker). Ik heb diverse boekwinkels benaderd en mag mijn boek in consignatie neer leggen. Ik hoop ook via mijn website te verkopen en wellicht via scholen.

Lees Schrijven Magazine
  • Leer schrijven als Stephen King
  • Alles wat een schrijver moet weten over uitgeverijen
  • Schrijftips van Sander Kollaard (Stadium IV)
  • Wat verdien je aan een boek?
  • Crashcourse publiciteit & promotie
  • De schrijfdip en wat je ertegen kunt doen

Dit nummer niet missen, maar nog geen abonnee? Neem vóór 23 september 16:00 u. een abonnement!

MELD JE AAN
Lees Schrijven Magazine

Lees het komende nummer van Schrijven Magazine. Meld je aan vóór 23 september!

Word abonnee!