Start » Forum » Feuilleton

Feuilleton

8 reacties [Laatste bericht]
NRG
Laatst aanwezig: 7 jaren 38 weken geleden
Sinds: 22 Nov 2011
Berichten: 3

Feuilleton

Ooit was het heel populair: de feuilleton. In een krant of tijdschrift verscheen bijvoorbeeld wekelijks een stuk van een verhaal dat de week daarop weer verder ging. Zo zou het tijdschrift lezers binden. Hier is onder andere - als ik mij niet vergis - Oliver Twist uit naar voren gekomen.
Inmiddels is de feuilleton (vrijwel) nergens meer te vinden. Geen krant of tijdschrift lijkt zich er nog aan te willen wagen.
Op internet zijn er nog wel vervolgverhalen te vinden die je met wat creatief denken ook als feuilleton zou kunnen labelen, maar deze zitten vaak goed verstopt op het internet.
Ik vraag me dus af, waar is de ooit zo populaire feuilleton gebleven?

Reacties

Thule82
Laatst aanwezig: 1 jaar 11 weken geleden
Sinds: 4 Apr 2011
Berichten: 628

In Nederland weet ik het niet, maar In Engeland heeft de schrijver Alexander McCall Smith een dagelijks feuilleton geschreven in 'The Scotsman,' dat is gepubliceerd onder de naam '44 Scotland Street.' Inmiddels zijn er al flink wat delen verschenen over het wel en wee van de bewoners van dit huis.
McCall Smith schrijft in het voorwoord tot het eerste deel dat het eigenlijk een soort van weddenschap was. Kon hij een roman schrijven in dagelijkse hoofdstukken?
Ik vind het resultaat zeer geslaagd, al blijkt vooral de spanningsboog wel erg lastig te behouden wanneer je iedere dag een stukje schrijft.

'Het zijn niet het hoge gras, het stille land, de smetteloze sneeuw, die het beeld van onze jeugd bepalen. Het is veel meer de schokkende wijze waarop de mens kennis maakt met het leven.' Bertus Aafjes, 'De sneeuw van weleer'

EileenO
Laatst aanwezig: 13 weken 2 dagen geleden
Sinds: 8 Jun 2011
Berichten: 626

Dat hangt er natuurlijk vanaf waar je gaat kijken en wat je definitie van feuilleton is. In de Libelle bijvoorbeeld heb je Anne Wil, een fictief dagboek, dat je met wat goede wil best als feuilleton kunt zien. In de Margriet heb je 'Sanne.' Ik heb zelf twee jaar geleden een 21-delig vervolgverhaal geschreven voor het weekblad Vriendin en vorig jaar een vierdelig december verhaal. Ook in andere tijdschriften komen (kortere) vervolgverhalen wel voor, dus echt verdwenen is het niet.

Hekate
Laatst aanwezig: 2 jaren 44 weken geleden
Sinds: 10 Jun 2010
Berichten: 3001

De groene mijl van Stephen King is in feuilletonvorm verschenen. Het waren als ik me niet vergis 6 dunne boekjes. Ik vond dat wel wat hebben, het was altijd fijn wanneer ik in de krantenwinkel een nieuw deel kon gaan kopen.

All that we see or seem, is but a dream within a dream (E.A. Poe)

Op zoek naar proeflezers? Neem een kijkje bij De Leesproeverij.

schlimazlnik
Laatst aanwezig: 5 jaren 37 weken geleden
Sinds: 14 Aug 2010
Berichten: 4132

Ik heb de indruk dat het lezerspubliek niet meer trouw genoeg is om een feuilleton te laten slagen. Ze moeten ieder deel kopen, en er geen overslaan.
Tenzij de verhalen zo lang uitgerekt zijn dat je makkelijk afleveringen kunt overslaan, zoals bij de soaps op TV.

<-- Ze willen er een smiley bij. Bij dezen.
Ik jureer bij de SF-schrijfwedstrijd Trek Sagae 2013.

Carline
Laatst aanwezig: 7 jaren 9 weken geleden
Sinds: 13 Nov 2011
Berichten: 34

Mm, nu je het zegt vind ik het behoorlijk zonde dat ze verdwenen zijn, al heb ik er persoonlijk nooit één gelezen, naast de voorbeelden uit de libelle/margriet dan. En sowieso vraag ik mij af waarom het niet zou kunnen: velen hebben toch een abonnement op een krant/tijdschrift, waarom zouden ze het niet lezen? Als je het verhaal zo maakt dat het ook te begrijpen is als je eerdere delen hebt gemist en als het goed genoeg geschreven is dan vraag ik mij af waarom niet? Voor een schrijver is het een uitdaging en voor de een kwart van de lezers zal het wellicht in trek zijn.

NRG
Laatst aanwezig: 7 jaren 38 weken geleden
Sinds: 22 Nov 2011
Berichten: 3

Ik moet zegen dat ik geen lezer ben van Libelle, Margriet en Vriendin of de onderdelen uit het tijdschrift ken. Ik heb het vermoeden dat het hierbij, of in ieder geval niet bij Libelle, om doorlopende verhalen gaat?
Ik doel echt op doorlopende (roman)verhalen.

Het nadeel aan zo'n feuilleton en de rede dat het nauwelijks nog bestaat lijkt mij inderdaad dat je iedere editie van een tijdschrift of krant moet hebben en moet lezen. Eén keer vergeten, en je mist het verhaal.
Ook heeft het als nadeel dat latere abonnees/lezers van het tijdschrift het begin van het verhaal zullen missen. Dit is echter makkelijk op te lossen door voorafgaand aan het verhaal de belangrijkste punten te zetten die je moet weten, of de lezer achtergrondinformatie te voorzien via internet.

Het is gewoon jammer dat maar weinig media (tijdschriften, kranten) het aandurven met een nieuwe feuilleton te komen wink

clineschrijft
Laatst aanwezig: 6 jaren 12 weken geleden
Sinds: 12 Dec 2011
Berichten: 2

Komt dat even goed uit! Als je je e-mailadres geeft krijg je voor 10 euro ineens van mij elke week een feuille in je postbox. Volg het schrijfproces op de voet van Liefde, under construction!
- website verwijderd -

Zorg dat je teksten net zo briljant zijn als jijzelf

Dries Arnolds
beheerder
Laatst aanwezig: 2 dagen 13 uren geleden
Sinds: 9 Nov 2004
Berichten: 4846

Het is vast ironisch bedoeld, maar toch is het spam.

Scribendi salutem!

Lees Schrijven Magazine
  • Leer schrijven als Stephen King
  • Alles wat een schrijver moet weten over uitgeverijen
  • Schrijftips van Sander Kollaard (Stadium IV)
  • Wat verdien je aan een boek?
  • Crashcourse publiciteit & promotie
  • De schrijfdip en wat je ertegen kunt doen

Dit nummer niet missen, maar nog geen abonnee? Neem vóór 23 september 16:00 u. een abonnement!

MELD JE AAN
Schrijven Magazine: geen nummer meer missen?

Neem nu een abonnement op Schrijven Magazine! Profiteer van onze superaanbieding!

Profiteer nu!