Start » Forum » Kan iemand mij het verschil tussen hij/zij perspectief en alwetende verteller uitleggen?

Kan iemand mij het verschil tussen hij/zij perspectief en alwetende verteller uitleggen?

8 reacties [Laatste bericht]
Peterr
Laatst aanwezig: 8 jaren 6 weken geleden
Sinds: 6 Okt 2011
Berichten: 1

Kan iemand mij het verschil tussen hij/zij perspectief en alwetende verteller uitleggen?

Ik wil een boek gaan schrijven, en heb al veel gelezen over verschillende schrijf-perspectieven. Ik begrijp alleen niet zo goed wat nu het verschil is tussen hij/zij perspectief en alwetende verteller perspectief. Wat is nu precies het verschil? Wat zijn de do's en don'ts? Kan iemand mij dat uitleggen?

Alvast bedankt.

Peter

Reacties

Mijre Gidet
Laatst aanwezig: 3 jaren 23 weken geleden
Sinds: 19 Apr 2010
Berichten: 1352

Welkom, Peterr. Ik denk dat je beter even bij de schrijfboeken kunt gaan kijken en er een paar van kunt aanschaffen. Het verschil in perspectieven is weliswaar basismateriaal, maar valt zeker niet goed met do's en don'ts uit te leggen in een forumpostje. En dat is natuurlijk ook niet de bedoeling als daar al genoeg boeken over bestaan die uitgebreid hierop ingaan. Denk dat je namelijk ook nog tegen andere zaken op zult lopen als tijd, personages, plot, sfeer, etc.
Succes in ieder geval met het schrijven. Erg leuke hobby. Wel tijdrovend wink

marondesh
Laatst aanwezig: 45 weken 3 dagen geleden
Sinds: 18 Apr 2011
Berichten: 797

Schaf het boek: Personage, conflict, perspectief aan, is erg handig voor dit soort zaken smile

Thérèse
beheerder
Laatst aanwezig: 13 uren 35 min geleden
Sinds: 2 Aug 2009
Berichten: 5952

Bij een hij / zij perspectief ga je als verteller uit van het perspectief van één hij of zij - je vertelt dan het hele verhaal vanuit die ene persoon. Het hij / zij perspectief wordt ook wel het verhulde ik-perspectief genoemd.

Als alwetende verteller vertel je het verhaal vanuit perspectief van allerlei personen, dus je vertelt ook van alles wat die ene persoon niet weet / niet weten kan - want je vertelt vanuit een alwetende positie.

Psychologie van het personage - wat is het en hoe beschrijf je het? Lees het hier: https://www.mboox.nl/blog/https:--www.mboox.nl-sep...

Gijs M
Laatst aanwezig: 5 jaren 41 weken geleden
Sinds: 7 Sep 2010
Berichten: 15

Eerlijk gezegd wordt de alwetende verteller niet zo veel meer gebruikt. Noem het ouderwets.
Ik geloof dat lezers zich eraan storen, zo'n verteller die alles weet.

kiksgreggel
Laatst aanwezig: 16 uren 44 min geleden
Sinds: 14 Aug 2010
Berichten: 488

Bij een alwetende verteller gebruik je hij/zij, maar kun je dan bijvoorbeeld toch schrijven wat een ander personage denkt. Je ziet het nog wel regelmatig in kinderboeken, bijvoorbeeld in boeken van Roald Dahl.

Werkt aan 4de en 5de thriller. 'Geen weg terug' verschijnt op 30 mei 2017. 'Gezworen vrienden' (2014). 'Bloedgeld' (2012). 'edwardhendriks.nl' Lees gratis mijn korte verhalen via Smashwords

Gijs M
Laatst aanwezig: 5 jaren 41 weken geleden
Sinds: 7 Sep 2010
Berichten: 15

Voor mijn gevoel vinden kinderen het juist wel fijn.

kiksgreggel
Laatst aanwezig: 16 uren 44 min geleden
Sinds: 14 Aug 2010
Berichten: 488

Dat denk ik ook, zo spelen ze ook.

Werkt aan 4de en 5de thriller. 'Geen weg terug' verschijnt op 30 mei 2017. 'Gezworen vrienden' (2014). 'Bloedgeld' (2012). 'edwardhendriks.nl' Lees gratis mijn korte verhalen via Smashwords

michael - 6
Laatst aanwezig: 4 jaren 15 weken geleden
Sinds: 14 Nov 2011
Berichten: 736

Bij een hij/zij-perspectief, of te wel personaal perspectief, wordt er vanuit één persoon vertelt; meestal de protagonist, maar het kan eventueel ook iemand vanuit de zijlijn zijn. Maar het is altijd een personage in het verhaal. Een alwetende verteller is geen personage maar puur een vertelinstantie, die als het ware boven het verhaal zweeft en het geheel overziet. Hij kan in- en uitzoomen, in elk gewenst hoofd plaatsnemen en commentaar leveren op personen en gebeurtenissen.

Bij personaal perspectief (wat tegenwoordig het meest gebruikelijke is) moet je er goed op letten wat de betreffende persoon kan weten en wat hij niet weet, kan zien en niet kan zien. Je reist als het ware mee in diens hoofd. Het is belangrijk dus om je echt in dat personage te verplaatsen.

Gineke

  • THEMA Kan schrijven je leven redden?
  • Hoe beschrijf je emoties?
  • Zo vind je een uitgever die bij je past
  • Zo belangrijk zijn de eerste 10 pagina's
  • Schrijftips van Anne-Gine Goemans
  • Schrijftechniek: vertellen en vertonen
  • Taaltips: taal en logica

Dit nummer verschijnt omstreeks 6 december oktober. Nog geen abonnee? Meld je aan vóór maandag 25 november 16:00 uur, dan krijg je dit nummer thuis!

Introductiekorting!
Schrijven

Iedere week het beste van Schrijven Online in je inbox? Schrijf je in voor de gratis nieuwsbrief. Boordevol nieuws, tips, aanbiedingen en winacties!

Schrijf je in!