Start » Forum » liever toch regulier....

liever toch regulier....

13 reacties [Laatste bericht]
sophie25
Laatst aanwezig: 8 jaren 12 weken geleden
Sinds: 30 Mei 2011
Berichten: 2

liever toch regulier....

Hallo allemaal,

Ik heb even een vraagje, misschien weet iemand van jullie het antwoord.

In Januari is mijn boekje uitgekomen. Ik heb jarenlang columns geschreven voor een blad en daarvan de leukste gebundeld.
Ik heb dat in eigen beheer gedaan, omdat ik graag zelf alles wilde bepalen (cover, etc...) en omdat ik gewoon absoluut geen geduld had om máándenlang te wachten op antwoorden van reguliere uitgeverijen met de (grote) kans toch afgewezen te worden...

Maar nu heb ik daar best spijt van.
Volgens sommigen was de kans, dat een uitgeverij met mij in zee wilde gaan, best groot aangezien mijn columns ook al echt gepubliceerd werden.
Daarnaast vindt ik het zelf promoten van de bundel erg tegenvallen. Dat is best lastig...

Nu mijn vraag;
Kan ik alsnog mijn bundel opsturen naar meerdere reguliere uitgeverijen om te kijken of ze interesse hebben????

In het contract van de POD-uitgeverij waar ik nu bijzit, staat dat ik zelf bij hun weg kan gaan wanneer ik dat wil.
Maar heeft een reguliere uitgeverij nog wel interesse in een boekje dat al een aantal maanden (online) te koop is ???

groetjes Sophie

Reacties

Roofvogel
Laatst aanwezig: 8 weken 3 dagen geleden
Sinds: 16 Feb 2011
Berichten: 97

Ik begrijp dat het om een verhalenbundel gaat? Voor zo ver ik weet is er bij uitgevers geen tot weinig interesse in bundels. Ik was eens bij een discussiepanel waar een gepubliceerd auteur de vraag kreeg of verhalenbundels geaccepteerd werden. Hij gaf het volgende antwoord: "Bij het woord "verhalenbundel" gaan de deuren dicht en die gaan niet meer open." Tenzij je natuurlijk al zeer populair bent.

Helga
Laatst aanwezig: 2 jaren 38 weken geleden
Sinds: 20 Aug 2008
Berichten: 1521

Volgens mij gaat het niet om verhalen, maar om columns. Ik vermoed dat je er zelf niet al te veel verkocht zult hebben en als dat vermoeden klopt, zal het voor een reguliere uitgever geen beletsel vormen om met je in zee te willen. Zolang die uitgever die columns maar geweldig vindt.

schlimazlnik
Laatst aanwezig: 5 jaren 37 weken geleden
Sinds: 14 Aug 2010
Berichten: 4132

Je zet er niet bij wat voor blad het is. Kun je niet iets met hen regelen? Zij zijn tenslotte ook uitgever. En ze hebben de doelgroep van je columns als klanten, en vermoedelijk ook advertentieruimte.
Of een reguliere uitgeverij met je in zee wil gaan, hangt natuurlijk ook af van de populariteit van het onderwerp van je columns.

<-- Ze willen er een smiley bij. Bij dezen.
Ik jureer bij de SF-schrijfwedstrijd Trek Sagae 2013.

Zjors
Laatst aanwezig: 3 jaren 24 weken geleden
Sinds: 3 Jan 2005
Berichten: 9604

Reguliere uitgevers geven alleen columns uit als ze van een BN-er zijn. Of een BV-er als je in Vlaanderen woont. Je kunt het proberen, maar ik geef je eerlijk gezegd geen enkele kans. Zelf promotie maken werkt beter. Ik had er van mijn columnbundel al snel 300 verkocht. Daarna heb ik er niets meer aan gedaan, dat vond ik best zo.

Is een boek in Eigen Beheer alleen voor losers? : http://www.nettyvankaathoven.blogspot.nl/

Thérèse
beheerder
Laatst aanwezig: 3 uren 14 min geleden
Sinds: 2 Aug 2009
Berichten: 5907
Citaat:

Nu mijn vraag;
Kan ik alsnog mijn bundel opsturen naar meerdere reguliere uitgeverijen om te kijken of ze interesse hebben????

Ja, dat kun je doen.

Citaat:

Maar heeft een reguliere uitgeverij nog wel interesse in een boekje dat al een aantal maanden (online) te koop is ???

Je kunt het online laten verwijderen. Of een uitgever interesse heeft, hangt van meerdere zaken af, zoals onderwerp / thema / originaliteit van je columns. Over het algemeen maak je als onbekende beginneling weinig kans.

Mogen wij weten om welk boekje het gaat?

Tijdens de zomervakantie schrijfmeters maken in De scribbe? Lees er meer over op deze pagina.

Tja
Laatst aanwezig: 3 uren 11 min geleden
Sinds: 4 Mei 2009
Berichten: 14122

Als je geen contract hebt, kun je het natuurlijk altijd proberen. Het zal wel moeilijk worden.

Waar je ook bent, 'Ik zal je vinden'.

Helga
Laatst aanwezig: 2 jaren 38 weken geleden
Sinds: 20 Aug 2008
Berichten: 1521

Ik heb zelf jarenlang een column gehad in een landelijk, goed gelezen tijdschrift. Toen ik met de column stopte, hebben de uitgever van het tijdschrift en ik wel een paar pogingen gedaan om een bundel uit te brengen, maar zonder resultaat. Nu moet ik wel zeggen dat we er niet vreselijk hard aan getrokken hebben, maar toch... Een boek bij een reguliere uitgever onderbrengen is sowieso een hele onderneming. Maar goed, nee heb je, het vaakst uitgesproken woord in het Nederlands kun je krijgen.

Elo-schrijft
Laatst aanwezig: 1 jaar 27 weken geleden
Sinds: 3 Mei 2007
Berichten: 336

Als het van de POD-uitgever mag, ben je natuurlijk vrij om het te proberen. Helaas moet ik zeggen dat ik je ook erg weinig kans geef.

Sommige reguliere uitgevers geven wel columns uit, maar dat zijn eigenlijk altijd columns van hele bekende columnisten, dus of Bekende Nederlanders die ook columns schrijven, of mensen die voor hele grote bladen schrijven (dan moet je echt denken aan de grote kranten en bladen als Libelle of Margriet).

Je genre heb je dus niet bepaald mee. Meer in het algemeen: de meeste reguliere uitgevers doen het toch liever niet, een boek uitgeven dat al als POD verschenen is. Ten eerste omdat ze bang zijn kopers mis te lopen: mensen die de POD-uitgave al gekocht hebben, zullen waarschijnlijk het andere boek niet ook nog gaan kopen. Een theoretisch argument bij veel POD-uitgaven, want zo veel exemplaren zijn daar meestal niet van verkocht, maar toch.

De belangrijkste reden waarom reguliere uitgevers geen POD-uitgaven opnieuw willen uitgeven is echter de opvatting: het is POD, dus het kan nooit veel zijn. Verreweg de meeste mensen die serieus met schrijven bezig zijn en er goed in zijn, willen namelijk het liefst bij een reguliere uitgeverij publiceren en zetten daarop in. Uitgevers gaan er dus van uit dat ze die mensen zelf wel zullen vinden via hun eigen netwerk, of dat deze mensen zich vroeg of laat bij hen zullen melden met hun manuscript. Omdat er dus veel aanbod is en uitgevers het altijd erg druk hebben, redeneren ze ook heel gemakkelijk de andere kant op: mensen met een POD-uitgave waar wij nog nooit van gehoord hebben, zijn waarschijnlijk niet goed genoeg om bij ons te publiceren. Dat zijn de mensen die het niet gelukt is bij een reguliere uitgeverij en die het dan maar zelf zijn gaan doen. Laat maar zitten, daar gaan wij onze tijd niet aan verspillen.

Ik wil daarmee absoluut niet zeggen dat bovenstaande op jou van toepassing is, maar zo denken uitgevers. Ik weet natuurlijk ook niet waar je columns over gaan, maar is het een optie dat je ze bewerkt tot een 'gewoon' boek? Dan zou je al meer kans maken bij reguliere uitgevers, denk ik.

sophie25
Laatst aanwezig: 8 jaren 12 weken geleden
Sinds: 30 Mei 2011
Berichten: 2

Bedankt allemaal voor jullie reacties.
Hier kan ik zeker wat mee!

Ik deel de mening met Elo-schrijft, vandaar dat ik ook echt spijt heb dat ik het via POD heb uitgegeven.
Ik ben bang dat ik nu bekend sta als 'iemand die niet goed genoeg schrijft' maar mijn columns zijn wel jarenlang gepubliceerd geweest..... en de grootste reden dat ik dus voor POD heb gekozen is mijn ongeduld. Ik had geen idee dat je al snel een stempel krijgt als 'POD-schrijver'. Balen.

Ik ga het toch proberen bij een reguliere uitgeverij. Zoals jullie ook al zeiden; nee heb je, ja kun je krijgen.
En het feit dat alle columns uit de bundel wel ooit echt gepubliceerd zijn geweest in een tijdschrift, is toch een groot pluspunt denk ik.

We zullen wel zien hoe het afloopt.....

groetjes, Sophie

Chris10
Laatst aanwezig: 3 jaren 2 weken geleden
Sinds: 11 Jun 2010
Berichten: 118

@Sophie. Ik ben erg benieuwd hoe dit verder gaat. Hoor dit graag van je via dit forum. Ik heb ook een pod uitgave gerealiseerd, maar heb er geen spijt van. Het ging me om de ervaring gezien de ontwikkelingen en veranderingen die op dit moment gaande zijn dan wel nog te verwachten.

'Het verlangen om te schrijven groeit met het schrijven.'
(Desiderius Erasmus)

Trenke
Laatst aanwezig: 3 jaren 16 weken geleden
Sinds: 26 Okt 2007
Berichten: 3802

Dag Sophie, misschien heb je iets aan mijn topic over mijn trouwcolumns? Mijn columns zijn wél uitgegeven en ik ben geen BN-er, maar mijn onderwerp was wel heel onderscheidend. Echter, de uitgever is maar klein en zoals je in het topic kunt lezen zijn er veel uitgevers die niet geïnteresseerd zijn. Er zijn veel, heel veel mensen die columns schrijven.
Mijn bundel wordt niet heel veel verkocht, maar ja, het ligt dan ook niet in veel boekhandels. Wel is het online te koop en daar worden de meeste bundels dan ook verkocht. Als je nu zelf al verkoopt en al kosten hebt gemaakt, is het de vraag of het zoveel beter zal verkopen als het regulier wordt verkocht. En vergis je niet, ook als je regulier bent uitgegeven moet je zelf promoten. Hoe groter de uitgever, hoe meer die zelf zal promoten, maar ook, hoe groter de kans dat hij nee zegt ...
Wil je meer kwijt over het genre enzo? Die vraag is hier namelijk al eerder gesteld.
Ik ben benieuwd hoe het je zal vergaan, hoor het graag.

Hay
Laatst aanwezig: 2 dagen 2 uren geleden
Sinds: 1 Dec 2004
Berichten: 2932

Ik verwacht echt niet dat je een stempel krijgt als je een keer iets als POD uitgegeven hebt. Waarom zou dat de uitgever interesseren? Die kijkt volgens mij alleen naar de kwaliteit van wat je schrijft.
Het zal inderdaad wel zo zijn dat ze niets meer zien in een al eerder als POD uitgegeven bundel. Maar waarom zou dat gelden voor alles wat je hierna schrijft?
Ik zou gewoon nergens spijt van hebben. wink

Elo-schrijft
Laatst aanwezig: 1 jaar 27 weken geleden
Sinds: 3 Mei 2007
Berichten: 336
Hay schreef:

Ik verwacht echt niet dat je een stempel krijgt als je een keer iets als POD uitgegeven hebt. Waarom zou dat de uitgever interesseren? Die kijkt volgens mij alleen naar de kwaliteit van wat je schrijft.
Het zal inderdaad wel zo zijn dat ze niets meer zien in een al eerder als POD uitgegeven bundel. Maar waarom zou dat gelden voor alles wat je hierna schrijft?
Ik zou gewoon nergens spijt van hebben. wink

Verwacht dat maar liever wel, dan kan het alleen maar meevallen. Natuurlijk, ze kijken naar kwaliteit. Maar geloof mij, mensen die in hun begeleidende brief trots vermelden dat ze al boeken hebben uitgegeven terwijl dan blijkt dat het in eigen beheer was, worden vrij snel weggehoond. En aangezien uitgevers nogal veel af laten hangen van de begeleidende brief...

Dus Sophie, mijn advies zou zijn: zet gewoon niet in de brief dat je die columns al in eigen beheer hebt uitgegeven! En ik hoop voor je dat je óók een onderscheidend thema hebt in je columns, zoals Trenke.

Veel succes, ben benieuwd hoe dit verdergaat!

Lees Schrijven Magazine
  • Leer schrijven als Stephen King
  • Alles wat een schrijver moet weten over uitgeverijen
  • Schrijftips van Sander Kollaard (Stadium IV)
  • Wat verdien je aan een boek?
  • Crashcourse publiciteit & promotie
  • De schrijfdip en wat je ertegen kunt doen

Dit nummer niet missen, maar nog geen abonnee? Neem vóór 23 september 16:00 u. een abonnement!

MELD JE AAN
Schrijven Magazine: geen nummer meer missen?

Neem nu een abonnement op Schrijven Magazine! Profiteer van onze superaanbieding!

Profiteer nu!