Start » Forum » romantische stukken

romantische stukken

7 reacties [Laatste bericht]
annepanne
Laatst aanwezig: 8 jaren 22 weken geleden
Sinds: 8 Mei 2011
Berichten: 2

romantische stukken

beste,
ik schrijf een boek, maar ik weet niet goed wat met romantische stukken. ik ben zelf 12 en is ghet dan niet overdreven om er romanitish stukken in te steken? Of is dat juist goed? Steek ik ze rer nu in of niet?

Reacties

parrot
Laatst aanwezig: 36 weken 4 dagen geleden
Sinds: 1 Sep 2009
Berichten: 644

Dat laatste is niet romantisch annepanne.

Https:/www.inekefritz.com

Via
Laatst aanwezig: 1 jaar 34 weken geleden
Sinds: 12 Jan 2010
Berichten: 2873

Als het voor het verhaal belangrijk is dat er een romantisch stuk in zit, dan moet je dat erin 'steken'.
Anders niet.

marondesh
Laatst aanwezig: 45 weken 7 uren geleden
Sinds: 18 Apr 2011
Berichten: 797

annepanne,

Kan je misschien zeggen wat voor soort verhaal het is smile. Je hoeft niet te zeggen waarover het gaat, hoor. Maar iets meer info is beter om de vraag te beantwoorden.
.......

Jij schrijft het verhaal, als jij denkt dat er romantiek in moet, moet jij dat zeker erin stoppen. Als je niet echt weet hoe je zoiets moet schrijven raad ik je aan wat romatische boeken te lezen, voor mensen van jou leeftijd..

Ceridwen
Laatst aanwezig: 28 weken 1 dag geleden
Sinds: 15 Feb 2006
Berichten: 3965

Nou, alle steekpartijen terzijde; er zijn boeken genoeg waarbij de deur dichtgaat voor er romantische toestanden plaatsvinden. Lees Rianne Verwoert eens (ligt ook in de bieb), dat is een goed voorbeeld van romantische boeken, met een beetje humor en een beetje glamour waarbij ze nooit verder gaan dan zoenen en je dat ook helemaal niet mist.

Dus je mag kiezen; je kunt ze beschrijven, of je laat het aan de fantasie van de lezer over.

Odysseia
Laatst aanwezig: 2 jaren 16 weken geleden
Sinds: 18 Mrt 2008
Berichten: 850

Het leuke van schrijven is dat je zelf mag weten wat je in je verhaal wilt hebben. Dus er hoeft helemaal niks. Als jij niet van romantiek houdt, hoef je dus geen romantische stukken te schrijven.

Wat ik zelf doe als ik twijfel: een soort film in mijn hoofd maken van mijn verhaal. Eerst een film met de scène waarover ik twijfel, en dan een film zonder.

Als de film eigenlijk net zo leuk is zonder, kan je de scène weglaten. Dan houdt hij het verhaal alleen maar op.

Maar als er verder in de film dingen gebeuren die je eigenlijk alleen goed kan begrijpen met de scène, tja: dan moet hij er in.

Als je besluit dat er toch romantiek in moet, kun je bedenken hoeveel romantiek je dan leuk/nodig vindt. Voor sommige mensen is verlegen naar elkaar kijken al romantisch, of handen vasthouden, of elkaar stiekem briefjes sturen. blush Andere mensen willen juist dat er flink wordt gezoend unibrow.

Het is een lang antwoord geworden; ik vind het lastig te antwoorden op zo'n algemene vraag. Als je wat meer vertelt over je verhaal, zijn er vast mensen met goede ideeën. Daarvan zijn er hier namelijk heel veel nod

schlimazlnik
Laatst aanwezig: 5 jaren 49 weken geleden
Sinds: 14 Aug 2010
Berichten: 4132

Het lijkt mij dat er een groot verschil is tussen romantiek en erotiek. Bij romantiek wordt zelden weggekeken. Romantiek kan heel belangrijk zijn om de hoofdpersonen te begrijpen.
Door romantiek naar voren te brengen in het verhaal, kun je aannemelijk maken dat de held de dame in nood gaat redden: hij is verliefd op haar. Of je kunt geloofwaardig maken dat juffrouw A juffrouw B vermoord: ze is jaloers omdat ze allebei op dezelfde persoon verliefd zijn. Of een gradatie erger: houden van (zie ook crime passionnel). Of misschien wordt je hoofdpersoon wel onzeker omdat hij na de romantische scene niks meer van die ander hoort. Hoe heftiger de romantiek, hoe sterker die gevoelens kunnen zijn.
Als je een echtpaar hebt en er zijn geen (licht) romantische scenes in je verhaal, dan kan de lezer zich afvragen of het wel een goed huwelijk is.

<-- Ze willen er een smiley bij. Bij dezen.
Ik jureer bij de SF-schrijfwedstrijd Trek Sagae 2013.

annepanne
Laatst aanwezig: 8 jaren 22 weken geleden
Sinds: 8 Mei 2011
Berichten: 2

ik denk om het verhaal goed te snappen dat ze erin moeten
bedankt

  • THEMA Kan schrijven je leven redden?
  • Hoe beschrijf je emoties?
  • Zo vind je een uitgever die bij je past
  • Zo belangrijk zijn de eerste 10 pagina's
  • Schrijftips van Anne-Gine Goemans
  • Schrijftechniek: vertellen en vertonen
  • Taaltips: taal en logica

Dit nummer verschijnt omstreeks 6 december oktober. Nog geen abonnee? Meld je aan vóór maandag 25 november 16:00 uur, dan krijg je dit nummer thuis!

Introductiekorting!
Schrijven

Iedere week het beste van Schrijven Online in je inbox? Schrijf je in voor de gratis nieuwsbrief. Boordevol nieuws, tips, aanbiedingen en winacties!

Schrijf je in!