Start » Forum » Mijn schrijfstijl

Mijn schrijfstijl

13 reacties [Laatste bericht]
jopiedopie123
Laatst aanwezig: 4 jaren 32 weken geleden
Sinds: 30 Jan 2011
Berichten: 295

Mijn schrijfstijl

Je hoort heel vaak van plot dit synospis(sorry als ik het verkeerd schrijf) dat.
Maar ik schrijf er gewoon op los.
Kan dit of ben ik verkeerd bezig?

Als je goed naar de staart van de kikker kijkt, zie je dat hij er geen heeft. -- Lao-Tse

Reacties

Hekate
Laatst aanwezig: 3 jaren 5 weken geleden
Sinds: 10 Jun 2010
Berichten: 3001

Wat vind je zelf? Kom je uiteindelijk toch, ondanks die losse werkwijze, tot een afgerond, gestructureerd verhaal of lijkt het helemaal nergens op?

All that we see or seem, is but a dream within a dream (E.A. Poe)

Op zoek naar proeflezers? Neem een kijkje bij De Leesproeverij.

Thule82
Laatst aanwezig: 1 jaar 24 weken geleden
Sinds: 4 Apr 2011
Berichten: 628

Toen ik begon met schrijven, was het voor mij precies hetzelfde. En als je het vooral voor je plezier doet, is daar ook niks mis mee. Maar voor mij werkt het niet als ik een verhaal goed gestructureerd wil hebben en tevreden met het resultaat. Zonder enige planning raak ik de draad en interesse kwijt. Juist het idee dat je naar een punt aan het toeschrijven bent (meestal iets dat de HP raakt en hem/haar een bepaald inzicht geeft o.i.d.) maakt dat ik verder wil.
Ik plan mijn boeken meestal relatief losjes: ik heb een idee voor een plot, schrijf dit op en werk het uit (hoofdpersonen, setting, algemene richting, soms wat worldbuilding als het scifi of fantasy is, anders ook achtergrondinfo opzoeken, bijv. bij een historisch verhaal). Maar als ik ga schrijven, laat ik ook dingen over aan het toeval. Ik heb niet iedere scene gepland, want dat haalt voor mij de spanning uit het schrijven. Juist als je nog niet alles weet, wat er in je verhaal gebeurt, blijft het spannend en interessant smile
Bij het herschrijven ga ik dan beter kijken naar de structuur, de spanningsboog, wat is te veel, wat moet worden toegevoegd, etc. Dan kijk ik naar de individuele scenes die ik heb geschreven en of ze inderdaad allemaal nodig zijn voor wat ik in het boek wil laten gebeuren/laten zien: dienen ze de 'boodschap', 'het verhaal', of is het alleen maar opvulling en moeten ze dus geschrapt worden?

'Het zijn niet het hoge gras, het stille land, de smetteloze sneeuw, die het beeld van onze jeugd bepalen. Het is veel meer de schokkende wijze waarop de mens kennis maakt met het leven.' Bertus Aafjes, 'De sneeuw van weleer'

DeSprinkhaan
Laatst aanwezig: 5 jaren 40 weken geleden
Sinds: 1 Jul 2010
Berichten: 40

Ik deed dat eerst ook.
Maar bij mijn laatste verhaal mocht dat niet (van mijn moeder). Ik had nog maar een klein stukje geschreven, en moest, voor ik verder ging, de personnages beschrijven, de wereld, en alles en nog wat dat van belang was. Ook het doel van het verhaal. De verschillende scènes liet ik voor het toeval. Dat gedaan ben ik gaan schrijven, en omdat ik niet teveel had bedacht bleef het spannend.

Er wordt een amateursfilm gemaakt van de Grijze Jager, acteurs gezocht.
Kijk op:
http://sites.google.com/site/bloedzusters/inschrij...

Roofvogel
Laatst aanwezig: 21 weken 22 uren geleden
Sinds: 16 Feb 2011
Berichten: 97

In het begin was ik ook niet gestructureerd... Ok, ik schrijf nog steeds als een enorme chaoot. Al dat vooraf werken helpt bij mij niet, maar ik ben er wel achtergekomen dat het handig is om er iets van structuur in het schrijven aan te brengen. Doe je dat niet mag je wel een verdomd geniale schrijver schrijver zijn, wil je iets van resultaat boeken. En wat is er nu leuker dan resultaat behalen met datgene waar je graag veel tijd aan besteed? Daarom ben ik het voor mezef als volgt gaan doen: Het begint met een idee dat als een slechtopgevoed joch tegen mijn geweten aan beukt, net zo lang tot ik wel moet toegeven. Dan schrijf ik het hele verhaal in een roes op (ervanuitgaande dat het een kortverhaal is, voor bij een roman doe ik er vreemd genoeg iets langer over.) Daarna ga ik kijken wat ik heb opgeschreven, maak ik aantekeningen en ga ik de boel eventueel uitbreiden. Is dat een goede manier? Nou, misschien wel en misschien niet. Voor mij werkt het omdat ik graag eerst mijn idee weg schrijf.

Spirit
Laatst aanwezig: 5 jaren 21 weken geleden
Sinds: 31 Jul 2010
Berichten: 1848

Ik denk niet dat je verkeerd bezig bent. Iedereen schrijft op zijn eigen manier.
Ik ben ook zo'n chaoot die niets met theorie heeft en er lekker op los typt. Meestal lees ik om de paar hoofdstukken een stuk terug en pas ik dat aan op de laatst geschreven stukken, maar verrassend vaak zit er structuur in. Mijn hoofd is sneller dan mijn vingers.

Je moet de manier kiezen die voor jou goed werkt. De één plant, leest schrijfboeken en bedenkt alles van tevoren; de ander gaat zitten, begint te typen en ziet wel wat er komt. Beide manieren kunnen werken. En alle andere manieren uiteraard ook, hoewel ik denk dat je bij de 'chaoot'-manier meer herschrijfwerk hebt te doen dan bij de andere manieren.

Grom.

schlimazlnik
Laatst aanwezig: 5 jaren 50 weken geleden
Sinds: 14 Aug 2010
Berichten: 4132

Het is opvallend dat er nooit iemand zegt: vroeger deed ik het altijd gestructureerd, maar nu schrijf ik helemaal los en dat bevalt me veel beter. Andersom wel: naarmate mensen meer schrijven en serieuzer met het schrijven omgaan (bijvoorbeeld deadlines halen) stappen ze steeds meer over op iets van structuur, zeker als het over langere verhalen gaat.
Het voordeel van structuur is dat je per saldo veel minder tijd kwijt bent met schrijven en dat is erg belangrijk als je een baan en een gezin hebt.

Overigens:
- De synopsis is een beschrijving van je verhaal, bijvoorbeeld om naar een uitgever te sturen. Soms wordt aangeraden hiermee te beginnen als een houvast bij het schrijven. Maar ook als je "los" schrijft en je roman wilt opsturen, zul je zo'n synopsis moeten maken.
- De plot geeft ongeveer weer wat er in het verhaal gebeurt, en wanneer er een omslag of ontknoping plaatsvindt. Het beschrijft de structuur van een verhaal. Daar kun je mee beginnen als houvast, als je dat niet doet, moet je er achteraf voor zorgen dat je verhaal een structuur krijgt. Dat kost mensen vaak heel veel herschrijfwerk.

Dus ook als je er op los schrijft krijg je uiteindelijk met plot en synopsis te maken.

<-- Ze willen er een smiley bij. Bij dezen.
Ik jureer bij de SF-schrijfwedstrijd Trek Sagae 2013.

Thérèse
beheerder
Laatst aanwezig: 1 uur 51 min geleden
Sinds: 2 Aug 2009
Berichten: 5952

Ik denk dat als je elf bent, je best al kunt beginnen met het bedenken van een beetje structuur - en dan oefenen.

Maak het verhaal niet al te groot; houd het overzichtelijk met enkele gebeurtenissen, een paar personen en niet te veel verschillende plaatsen. Reik nog niet naar de volwassenenwereld, houd het bij onderwerpen die je kent, en waar je ook iets over te vertellen hebt / iets over vertellen kunt.

En schrijf er dan lekker op los!

Edit: je onderwerp noem je Mijn schrijfstijl, maar een schrijftstijl is iets anders dan een werkwijze (waar je naar vraagt). Stijl is de manier waarop je schrijft (woordgebruik en zinsbouw, bijvoorbeeld).

Psychologie van het personage - wat is het en hoe beschrijf je het? Lees het hier: https://www.mboox.nl/blog/https:--www.mboox.nl-sep...

Thomas Coolen
Laatst aanwezig: 8 jaren 15 weken geleden
Sinds: 13 Apr 2011
Berichten: 48

Ik vind het fijn om veel te weten over mijn wereld zodra ik begin aan een verhaal. Dit zorgt ervoor dat ik niet iedere keer hoef na te denken en dingennhoef op te zoeken over het land. Voor het verhaal plan ik voor de rest niet veel, ik heb gewoon een synopsis gemaakt, maar zie nog wel of ik daar nog wat af haal/aan toe voeg.
Maar goed, ieder zijn eigen manier.

@schlimazlnik: Het is natuurlijk logisch dat je niet veel plant voor verhalen als je jong bent. Dan houd je je daar minder mee bezig. Ik denk ook dat veel mensen vroeg zijn begonnen met schrijven hier...

Hadassah
Laatst aanwezig: 4 jaren 40 weken geleden
Sinds: 15 Feb 2010
Berichten: 1207
schlimazlnik schreef:

Het is opvallend dat er nooit iemand zegt: vroeger deed ik het altijd gestructureerd, maar nu schrijf ik helemaal los en dat bevalt me veel beter.

Ikke zeg dat! Eerst maakte ik altijd een synopsis van een verhaal, maar dan begon ik me vaak halverwege te vervelen en schreef ik het te snel/niet af. Nu begin ik met een globaal idee en dat houdt het schrijven zelf veel leuker. Ik moet er wel bij zeggen dat ik van de korte verhalen ben en ik nog op een manier zin om het schrijven van langere teksten leuk te houden voor mezelf en te voorkomen dat ik veel moet herschrijven (want daar heb ik echt gruwelijk de pest aan.)

schlimazlnik
Laatst aanwezig: 5 jaren 50 weken geleden
Sinds: 14 Aug 2010
Berichten: 4132
Hadassah schreef:

Nu begin ik met een globaal idee

Dat is ook al een vorm van planning.

<-- Ze willen er een smiley bij. Bij dezen.
Ik jureer bij de SF-schrijfwedstrijd Trek Sagae 2013.

Hadassah
Laatst aanwezig: 4 jaren 40 weken geleden
Sinds: 15 Feb 2010
Berichten: 1207

Een globaal idee bestaat bij mij uit een openingszin en een sfeerbeeld. Het plot komt later pas, dus daarom noem ik het geen planning.

schlimazlnik
Laatst aanwezig: 5 jaren 50 weken geleden
Sinds: 14 Aug 2010
Berichten: 4132

@ Hadassah: Hoelang ben je dan bezig met herschrijven als het verhaal gepubliceerd zal worden?

<-- Ze willen er een smiley bij. Bij dezen.
Ik jureer bij de SF-schrijfwedstrijd Trek Sagae 2013.

Thomas Coolen
Laatst aanwezig: 8 jaren 15 weken geleden
Sinds: 13 Apr 2011
Berichten: 48

Stephen King gebruikt volgens mij dezelfde methode. Hij verzint een probleem en schrijft er omheen.

Schrijven

Iedere week het beste van Schrijven Online in je inbox? Schrijf je in voor de gratis nieuwsbrief. Boordevol nieuws, tips, aanbiedingen en winacties!

Schrijf je in!
  • THEMA Kan schrijven je leven redden?
  • Hoe beschrijf je emoties?
  • Zo vind je een uitgever die bij je past
  • Zo belangrijk zijn de eerste 10 pagina's
  • Schrijftips van Anne-Gine Goemans
  • Schrijftechniek: vertellen en vertonen
  • Taaltips: taal en logica

Dit nummer verschijnt omstreeks 6 december oktober. Nog geen abonnee? Meld je aan vóór maandag 25 november 16:00 uur, dan krijg je dit nummer thuis!

Introductiekorting!