Start » Forum » Uitgeven en beoordeling, 15 jaar

Uitgeven en beoordeling, 15 jaar

12 reacties [Laatste bericht]
Damini
Laatst aanwezig: 7 jaren 20 weken geleden
Sinds: 8 Okt 2010
Berichten: 13

Uitgeven en beoordeling, 15 jaar

Hoi!

Ik ben momenteel een boek aan het schrijven, alleen ik ben niet zo zeker over het proces van het uitgeven.
Ik ben namelijk 15 jaar, en weet al zeker dat ik het via een uitgever wil uitgeven. Maar, wordt de beoordeling dan gedaan door de uitgever zelf, of moet je er zelf iemand voor inhuren? En door wie worden de spelfouten gecontroleerd?

Het boek waarmee ik bezig ben, heeft als titel: Engel zonder vleugels.
Het gaat over een 21 jarig meisje, dat ooit verlief is geworden op een crimineel, maar hem heeft verlaten, omdat hij haar ouders heeft vermoord. Nu, 2 jaar later, wordt ze gevraagd door de FBI en CIA om een undercoveroperatie uit te voeren, waarin ze hem, op een goed moment, kan uitleveren aan de regering. Maar naarmate ze meer tijd aan hem besteed, beseft ze dat ze nog steeds gevoelens voor hem heeft. Uiteindelijk moet ze een keus maken: wraak voor haar ouders, of blijft ze bij de enige man van wie ze houdt?

Dit verhaal speelt zich af in het heden, maar is inderdaad gewoon een fictie verhaal, gesitueerd in de criminele wereld. Kent iemand misschien een uitgever, die vaak naar zulke boeken reikt? En wordt de reclame gewoon geregeld door de uitgever? Ik weet dat dit heel veel vragen zijn, maar ik heb er nog een: moet je het boek pas naar de uitgever sturen als je het al helemaal afhebt, of als je op de helft bent?

Alvast hartelijk bedankt!

Met vriendelijke groet,

Damini

Reacties

Tusdar
Laatst aanwezig: 8 jaren 32 weken geleden
Sinds: 18 Mei 2010
Berichten: 470

offtopic:

Als je een proeflezer zoekt, wil ik me daar graag voor aanmelden wink. Stuur dan een mailtje via mijn contactformulier.

Distilde
Laatst aanwezig: 8 jaren 30 weken geleden
Sinds: 17 Feb 2011
Berichten: 19

officieel is het nog een manuscript als het nog niet uitgegeven is.
Verder ligt het aan de uitgever hoe het verder gaat.
http://www.sjaloom.nl/uitgeven.html Een voorbeeld stick out tongue

Scarlet
Laatst aanwezig: 9 weken 1 uur geleden
Sinds: 3 Apr 2010
Berichten: 1868

Sommige uitgevers accepteren ook delen van een manuscript, maar de meeste niet. Logisch ook, want een uitgever kan alleen als hij het hele manuscript heeft beoordelen of het verhaal goed genoeg is. Aan een stukje kan je wel een aantal dingen aflezen, maar de uitwerking is heel belangrijk. Lukt het je bijvoorbeeld om de spanning goed op te bouwen en op het juiste moment tot een hoogtepunt te brengen - en bovenal: kun je de spanning in 3/4 deel van het manuscript vasthouden.

Welke uitgever je aan moet schrijven, hangt af van je doelgroep. Schrijf je voor kinderen (lijkt met niet met dit thema), young adult of volwassenen?

Een uitgeverij heeft redacteuren in dienst die geacht worden de (ongevraagd) opgestuurde manuscripten te lezen en te beoordelen, maar in de praktijk wordt dit meestal gedaan door o.a. stagaires. Bedenk wel dat ze je afrekenen op de eerste zinnen of alinea. Ik heb ooit gehoord dat bij de meeste uitgeverijen alleen de eerste drie zinnen gelezen worden.
Wordt je verhaal goed genoeg bevonden, dan gaat een redacteur ermee aan de slag. Deze geeft commentaar (dus bijvoorbeeld op spelfouten) en zegt je wat beter kan (lees: moet). Met deze feedback moet je vervolgens zelf aan de slag. Dit gebeurt een aantal malen.

Een uitgeverij maakt reclame voor je - tegen die tijd - boek. Omdat zij erin investeren, willen ze natuurlijk dat zoveel mogelijk mensen het kopen.

Let op! Bovenstaande geldt alleen voor reguliere uitgeverijen.
Geef je je boek uit in eigen beheer of doe je aan POD, dan moet je zelf het redigeerwerk doen én ben je verantwoordelijk voor het marketingaspect.

Ik hoop dat hiermee veel duidelijk is geworden.

Wat ik wel nog wil zeggen, is dat ik het je aanraadt eerst je manuscript te voltooien en te herschrijven. In dit stadium moet je eigenlijk nog niet aan uitgeven denken, hoe verleidelijk dat ook is.
Schrijf gewoon lekker verder, laat het als het af is aan anderen (niet alleen je ouders en vrienden, maar mensen die er verstand van hebben!) lezen, herschrijf het uitgebreid en ga dan op zoek. Je krijgt er eeuwig spijt van als je in je enthousiasme iets opstuurt dat bij nader inzien lang niet goed genoeg was, want je krijgt in principe bij elke uitgeverij per manuscript maar één kans. Benut die dus ten volste. Je hebt een leuk idee dat het verdient goed uitgewerkt te worden. Je bent pas 15, dus er is tijd genoeg. smile

Wel wil ik je alvast succes wensen.

Één laatste ding (inhoudelijk). Je schrijft dat ze zowel door de FBI als de CIA gevraagd wordt; werken deze dan samen in deze zaak? Volgens mij bemoeien ze zich meestal niet met elkaars werkgebied (FBI buitenlands en CIA binnenlands, als ik me niet vergis - of zeg ik nu iets heel doms), dus ik vraag me af of dit mogelijk is.

Hebban olla uogala nestas hagunnan hinase hic enda thu uuat unbidan uue nu
* Zie ommezijde *

MichaM
Laatst aanwezig: 4 jaren 9 weken geleden
Sinds: 13 Feb 2007
Berichten: 7734
Scarlet schreef:

Volgens mij bemoeien ze zich meestal niet met elkaars werkgebied (FBI buitenlands en CIA binnenlands, als ik me niet vergis - of zeg ik nu iets heel doms),

Ja big grin wink

FBI is een politie-eenheid die door het hele land (Amerika dus) operereert als de lokale (staat-)politie het niet meer ziet zitten. Min of meer vergelijkbaar met de (rijks)recherche.

De CIA is een "informatiedienst", die verzamelen "intelligence" over vanalles. Eerder vergelijkbaar met de AIVD.

Geen idee of ze vaak samenwerken, dus ik hoop dat TS goed onderzoek heeft gedaan naar alles.

Micha Meinderts - Sociaal dyslect heeft een nieuwe website!
"De nacht was gevallen en Arthur veegde de scherven bij elkaar." | "Ik ben niet lui, ik bespaar energie." | "Nederlands is makkelijker als je denkt."

Scarlet
Laatst aanwezig: 9 weken 1 uur geleden
Sinds: 3 Apr 2010
Berichten: 1868

blush big grin

Welbeschouwd dus precies andersom.
Blij toe dat het niets te maken heeft met de genres waarin ik schrijf, want dan zou het echt dom zijn. sarcastic eye roll
Geen flauw idee wat de AIVD. confused

Ik hoop ook dat Damini goed onderzoek ernaar gedaan heeft, want - en dat vergat ik nog te zeggen - research is ook bijzonder nuttig. nod Je tekst moet wel op alle fronten kloppen (tenzij het een fantasywereld is, dan kun je alles naar je eigen hand zetten - maar dat lijkt me met dit verhaal geen meerwaarde) voordat je het opstuurt naar een uitgever.
Waarom speelt het verhaal zich eigenlijk af in Amerika? Serieus, het Nederlandse systeem is al ingewikkeld genoeg. Of leer jij op school met maatschappijleer hoe de Engelse en Amerikaanse systemen werken?

Hebban olla uogala nestas hagunnan hinase hic enda thu uuat unbidan uue nu
* Zie ommezijde *

pennetje
Laatst aanwezig: 2 jaren 17 weken geleden
Sinds: 13 Mrt 2009
Berichten: 31

Klinkt als een spannend boek en ook nog met een diepere laag.

Ik vraag me echter af of de FBI iemand zou inzetten die zo persoonlijk betrokken is bij een zaak.
Misschien kun je i.p,v moord op haar ouders iets kiezen wat minder dramatisch is want anders zou de lezer op den duur misschien minder sympathie voor de hoofdpersonage hebben.
Maar het thema van het boek vind ik erg goed.

schlimazlnik
Laatst aanwezig: 5 jaren 49 weken geleden
Sinds: 14 Aug 2010
Berichten: 4132
Damini schreef:

Maar, wordt de beoordeling dan gedaan door de uitgever zelf, of moet je er zelf iemand voor inhuren?

- De uitgever beoordeelt of het uitgegeven gaat worden
- Je kunt zelf iemand (manuscriptbeoordelingsbureau) inhuren om je manuscript te bekijken en te verbeteren vóórdat je het naar een uitgever stuurt. Dan maak je bij de uitgever meer kans. Er zijn ook manuscriptbeoordelers die een netwerk met uitgevers hebben en die je door sluizen.

Citaat:

En door wie worden de spelfouten gecontroleerd?

Microsoft Word.
Terry Pratchett maakte hierover ooit de grap: "Voor de spellingcontrole heeft een uitgever mensen in dienst. Die worden schrijvers genoemd." Met andere woorden: je moet zoveel mogelijk zelf doen.

Citaat:

wordt ze gevraagd door de FBI en CIA om een undercoveroperatie uit te voeren

Er zijn meer organisaties die daarbij een rol kunnen spelen, zoals de NSA (National Security Agency)

<-- Ze willen er een smiley bij. Bij dezen.
Ik jureer bij de SF-schrijfwedstrijd Trek Sagae 2013.

Distilde
Laatst aanwezig: 8 jaren 30 weken geleden
Sinds: 17 Feb 2011
Berichten: 19

Ik denk eigenlijk niet dat de CIA zich bezighoudt met moordenaars of hij moet de president vermoord hebben stick out tongue

jopiedopie123
Laatst aanwezig: 4 jaren 31 weken geleden
Sinds: 30 Jan 2011
Berichten: 295

@Scarlet: De AIVD is de Algemene Inlichtingen en VeiligheidsDienst
Een soort van FBI&CIA ineen.

Als je goed naar de staart van de kikker kijkt, zie je dat hij er geen heeft. -- Lao-Tse

Damini
Laatst aanwezig: 7 jaren 20 weken geleden
Sinds: 8 Okt 2010
Berichten: 13

Heey allemaal!

Superbedankt voor al jullie antwoorden!
Om op dat CIA en FBI terug te komen, wat behoorlijk wat verwarring heeft veroorzaakt: Deze Charles is berucht. Hij is een werkelijke charming devil, en is de baas van het Rochford Imperium (family-business, zal ik maar zeggen). Hij is in heel veel landen actief, van Amerika tot Zambia. Daarom, in deze zaak, bemoeien heel veel landen zich, waaronder Scotland Yard, CIA, en tsja...ook de AIVD, denk ik!

@pennetje: Ja, dat heb ik vaker gehoord. Het is inderdaad nogal een on-sympathieke situatie, maar ik wilde het duidelijk maken dat deze wraakactie heel veel voor haar betekent. Of, in ieder geval, een heel naast familie lid, voor wie zij alles zou doen. Heb je misschien een tip?

@Distilde: Haha, is het genoeg dat hij wapens levert?

@Scarlett: Superbedankt voor alle informatie! Als je maar een kans hebt, kan je het dan niet erg makkelijk verprutsen? Ik had gehoopt dat ik dit jaar klaar zou zijn( ik ben al bij de helft), maar, na het kritisch nakijken, ben ik, denk ik, al een jaar verder!

Hartstikke bedankt allemaal!!

schlimazlnik
Laatst aanwezig: 5 jaren 49 weken geleden
Sinds: 14 Aug 2010
Berichten: 4132
Damini schreef:

Hij is in heel veel landen actief, van Amerika tot Zambia. Daarom, in deze zaak, bemoeien heel veel landen zich, waaronder Scotland Yard, CIA, en tsja...ook de AIVD, denk ik!

Scotland Yard is ook zowat: dat is de politie van Londen. Dat kan natuurlijk, als je schurk in Londen illegale dingen doet. De internationale club in de UK is als ik me niet vergis MI6 (welbekend van James Bond), maar de MI-secties zijn wat verwarrend.

Als je schurk werkelijk een topmisdadiger is, kun je er ook een speciaal daarvoor opgerichte internationale veiligheidsorganisatie verzinnen.

<-- Ze willen er een smiley bij. Bij dezen.
Ik jureer bij de SF-schrijfwedstrijd Trek Sagae 2013.

Damini
Laatst aanwezig: 7 jaren 20 weken geleden
Sinds: 8 Okt 2010
Berichten: 13
schlimazlnik schreef:

Als je schurk werkelijk een topmisdadiger is, kun je er ook een speciaal daarvoor opgerichte internationale veiligheidsorganisatie verzinnen.

Klopt, en daar had ik inderdaad over nagedacht. Maar ik wilde het verhaal iets realistischer maken, door organisaties te gebuiken die iedereen al een beetje kent. Hmm...ik denk dat ik het inderdaad erin kan verwerken.
Bedankt!

  • THEMA Kan schrijven je leven redden?
  • Hoe beschrijf je emoties?
  • Zo vind je een uitgever die bij je past
  • Zo belangrijk zijn de eerste 10 pagina's
  • Schrijftips van Anne-Gine Goemans
  • Schrijftechniek: vertellen en vertonen
  • Taaltips: taal en logica

Dit nummer verschijnt omstreeks 6 december oktober. Nog geen abonnee? Meld je aan vóór maandag 25 november 16:00 uur, dan krijg je dit nummer thuis!

Introductiekorting!
Schrijven

Iedere week het beste van Schrijven Online in je inbox? Schrijf je in voor de gratis nieuwsbrief. Boordevol nieuws, tips, aanbiedingen en winacties!

Schrijf je in!