Start » Forum » opbouw begin

opbouw begin

16 reacties [Laatste bericht]
bloemetje
Laatst aanwezig: 26 weken 17 uren geleden
Sinds: 26 Feb 2011
Berichten: 25

opbouw begin

Hallo,
Ik ben nogal nieuw op dit gebied en een schrijver ben ik nog lang niet, maar ik houd wel heel erg van schrijven. Ik ben ook een aantal verhalen aan het maken, maar loop elke keer toch een beetje vast bij het begin. Dan heb ik in grote lijnen al mijn verhaal bedacht, wat altijd uitloopt op een thriller/fantasie, maar ik wil niet al op de eerste 3 pagina's het hele plot in de lezer zijn gezicht gooien. Ik vindt het moeilijk om de balans te vinden tussen niet in één keer teveel informatie vrij te geven en een niet te saai begin maken. Het begin lijkt me namelijk erg essentieel, aangezien de lezer dan besluit om door te gaan of af te haken.
Heeft iemand misschien tips hiervoor, of is het een te vage vraag?

Reacties

Little Miss Moo...
Laatst aanwezig: 4 jaren 31 weken geleden
Sinds: 11 Feb 2011
Berichten: 351

Wauw ik heb altijd precies het om gekeerde; ik kan zo'n 1000 beginnetjes voor verhalen bedenken, maar ik weet nooit hoe je het moet eindigen. Dan loop ik echt vast xD

Toch zal ik proberen te helpen.... ehm, voor ik een begin ga schrijven visualiseer ik het altijd. Ik zie zeg maar een scene voor me alsof het een film is.
De meeste boeken die ik ken beginnen of met een proloog over het verleden, waar op het eind hints worden gegeven waar het boek over gaat, en dan wil je als lezer weten wat er gaat gebeuren, of ze komen ergens in een interessante/ spannende scene binnen en dan ga je je als lezer afvragen, hoe is dit gebeurd en waar gaat het naartoe. Dus dat zijn twee manieren om een begin spannend te maken. Je moet iig niet te veel info geven, en niet te veel (hoofd)personages in één keer op het toneel laten verschijnen. Begin gewoon met één hoofdpersonage al een beetje uit te werken en vertrouwd te maken en dan is het wel goed.
De eerste zin van je verhaal is iig best wel heel belangrijk, die moet meteen interesse wekken. Plaats anders een stukje op proeflezen, dan krijg je commentaar en tips over hoe het beter kan (tenzij het al perfect is xD).

Misschien is dit wel de meest nutteloze reactie ooit, maar ik hoop dat je er iets aan hebt wink

Writing is not a genteel profession. It's quite nasty and tough and kind of dirty.
~ Rosemary Mahoney

KEVINDEMEN
Laatst aanwezig: 5 jaren 44 weken geleden
Sinds: 21 Okt 2010
Berichten: 149

Ik werk zelden iets van te voren uit. De scene moet zich voor mij afspelen op het moment dat ik aan het schrijven ben. Ik weet dan nog niet hoe of wat er gaat gebeuren en ga dus het personage maar beschrijven of zuig een situatie uit mijn duim. Of deze beschrijving of situatie van nut is voor het verhaal weet ik nog niet, maar ik ga al wel aan de slag. Doordat ik niets van te voren heb bedacht kan ik niets van het plot teveel vertellen, aangezien ik het plot zelf ook nog niet weet. Ik ben tijdens het schrijven nog vrij om van alles te bedenken en maak mij later wel zorgen om het feit dat sommige dingen misschien niet kloppen.

Wanneer ik al wel een simpel skelet heb bedacht voor het verhaal dan probeer ik deze niet teveel in te kleuren. Ik heb het vaak genoeg dat ideeën pas tijdens een oersaaie fietstocht komen, omdat je dan veel uit de omgeving haalt aan inspiratie. Je zoekt afleiding van de weg, die alleen maar rechtdoor gaat en die vind ik dan door ideeën op te doen (of door een beetje te zingen op de fiets...) Als ik die ideeën nog weet als ik ga schrijven dan kan ik deze gebruiken. Ik probeer er niet eerder op verder te denken dan het schrijfproces zelf, want anders heb ik het hele plot al bedacht. Dan kan ik het verraden en is de kans groot dat ik dat ook te snel doe!

Xuchiejlala
Laatst aanwezig: 3 jaren 12 weken geleden
Sinds: 20 Jul 2010
Berichten: 751

Het ligt er ook een beetje aan wat voor het verhaal het is, waar het over gaat zeg maar. Soms kun je meteen met een spannend stuk beginnen, een achtervolging of gevecht, en soms is het beter om met een rustige proloog te beginnen waarin de personage zich een beetje 'voorstelt'. Er zijn zoveel manieren om te beginnen. Ook flashbacks kan een idee zijn.
Ik denk dat wat @little-miss-moonlight al aangaf, over een stukje plaatsen bij proeflezen, een erg goed idee is. Zo kunnen anderen ook een beetje een beeld krijgen van waar het verhaal over gaat en hoe je huidige begin in elkaar steekt. Dan is het gemakkelijker om je te helpen.

Waus
Laatst aanwezig: 5 weken 5 dagen geleden
Sinds: 13 Dec 2006
Berichten: 10998

Je kan het ook gewoon opschrijven, en dan wel zien hoe het verhaal verder gaat. Je kan het altijd nog herschrijven nod

Pluisebol
Laatst aanwezig: 22 weken 6 dagen geleden
Sinds: 10 Mrt 2007
Berichten: 4227

Ik ben het met Waus eens; gewoon beginnen.
En dan doorgaan met schrijven.
Naderhand kan je schrappen.

Bij dag en nacht, bij zon en regen
kom je leuke dingen tegen.
(Dr Seuss)

bloemetje
Laatst aanwezig: 26 weken 17 uren geleden
Sinds: 26 Feb 2011
Berichten: 25

wauw, bedankt voor jullie reacties! Ik ga er gelijk mee verder smile

Bloem50
Laatst aanwezig: 1 jaar 2 weken geleden
Sinds: 16 Feb 2009
Berichten: 688

Goed idee bloementje.
Ik ben ruim een jaar terug ook zomaar begonnen en inmiddels een jaartje verder.
Door stukjes te laten proeflezen heb ik heel veel geleerd. Ik kreeg lange lijsten met feedback, want ik moest en moet, pardon wil nog heel veel leren. Alle feedback was geweldig en het voelde echt niet aan als commentaar.

Carpe Diem.

AndreaClimbing
Laatst aanwezig: 2 jaren 17 weken geleden
Sinds: 25 Feb 2009
Berichten: 1162

Neem je favoriete boek en kijk hoe de schrijver het daar gedaan heeft.
En verder inderdaad gewoon beginnen. Of sla het begin voorlopig over en schrijf het midden en het eind, ingedeeld in scènes. Ik denk dat je pas goed weet hoe het begin moet zijn als je weet hoe het eindigt. Succes!

“Fantasy is hardly an escape from reality. It's a way of understanding it.” ― Lloyd Alexander
http://andreavanderwilt.blogspot.com

_michiel_
Laatst aanwezig: 7 jaren 8 weken geleden
Sinds: 20 Dec 2010
Berichten: 43

Je zou ook achteruit kunnen werken. Als je je bestemming weet, is de route er naartoe niet zo moeilijk. Je gaat net zolang terug totdat je aan het begin van je verhaal bent (c.q. blijkt te zijn) aangekomen. Hiervoor zou ik dan een lijstje scenes gebruiken; een heel verhaal achteruitschrijven lijkt me ondoenlijk.

Have book, will travel.

Bobcat
Laatst aanwezig: 6 jaren 47 weken geleden
Sinds: 10 Nov 2010
Berichten: 974

.AndreaClimbing geeft het al een beetje aan. Als je het eind weet dan volgt daaruit ook een begin. Schrijf maar gewoon, het komt ook vanzelf.

Ik maak steeds andere schrijfvouten, ik heb tenslotte keus genoeg!

Simon Corson
Laatst aanwezig: 1 jaar 23 weken geleden
Sinds: 13 Feb 2010
Berichten: 2308

Het begin van een boek is buitengewoon belangrijk. Kijk maar eens in een boekwinkel. Veel mensen lezen eerst een stukje voor ze beslissen om het te kopen. Daarom denk ik dat de tip van Andrea zo gek nog niet is. Denk het hele verhaal na over het begin.

Thérèse
beheerder
Laatst aanwezig: 2 uren 32 min geleden
Sinds: 2 Aug 2009
Berichten: 5947

Schrijven is iets anders dan lezen - lezers beginnen vaak met de eerste regels, die zoals Simon zegt, erg belangrijk zijn voor de beslissing om dóór te lezen. Vreemd genoeg worden die regels vaak pas als laatste geschreven - wanneer de auteur het volledige overzicht heeft (na tig versies doorlopen te hebben). Het gaat niet altijd zo, maar wel vaak.

Psychologie van het personage - wat is het en hoe beschrijf je het? Lees het hier: https://www.mboox.nl/blog/https:--www.mboox.nl-sep...

Mijre Gidet
Laatst aanwezig: 3 jaren 22 weken geleden
Sinds: 19 Apr 2010
Berichten: 1352

Wat Thérèse zegt smile
Ik heb vaak ook dat ik het begin en einde al heb staan voor ik echt ga schrijven en zodra ik klaar ben, kan ik die twee stukken altijd schrappen wegens overbodig.

kimhub
Laatst aanwezig: 8 jaren 37 weken geleden
Sinds: 28 Feb 2011
Berichten: 1

Ik heb een site gevonden waar schrijvers vertellen hoe ze beginnen met schrijven:

http://hobby-en-overige.infonu.nl/hobby/13766-hoe-...

Zjaan
Laatst aanwezig: 3 jaren 15 weken geleden
Sinds: 16 Mei 2008
Berichten: 2243

Heb je zelf ook nog wat toe te voegen, behalve die link, Kimhub? Het lijkt bijna op spammen (3x dezelfde link in circa 5 minuten neerkwakken).

Neem een kijkje in mijn schrijverskeuken op www.jeanineerades.nl of kom meer te weten over mijn debuutroman op www.duivelsblauw.nl!

Dries Arnolds
beheerder
Laatst aanwezig: 23 uren 32 min geleden
Sinds: 9 Nov 2004
Berichten: 4849

Twee andere reacties verwijderd vanwege crossposting. Waren ook geen actieve topics overigens.

Scribendi salutem!

  • THEMA Kan schrijven je leven redden?
  • Hoe beschrijf je emoties?
  • Zo vind je een uitgever die bij je past
  • Zo belangrijk zijn de eerste 10 pagina's
  • Schrijftips van Anne-Gine Goemans
  • Schrijftechniek: vertellen en vertonen
  • Taaltips: taal en logica

Dit nummer verschijnt omstreeks 6 december oktober. Nog geen abonnee? Meld je aan vóór maandag 25 november 16:00 uur, dan krijg je dit nummer thuis!

Introductiekorting!
Schrijven

Iedere week het beste van Schrijven Online in je inbox? Schrijf je in voor de gratis nieuwsbrief. Boordevol nieuws, tips, aanbiedingen en winacties!

Schrijf je in!