Start » Forum » Kinderboek: tegenwoordige tijd?

Kinderboek: tegenwoordige tijd?

14 reacties [Laatste bericht]
Mo
Laatst aanwezig: 3 jaren 20 weken geleden
Sinds: 3 Mei 2008
Berichten: 139

Kinderboek: tegenwoordige tijd?

Hoi,
In mijn poging om een kinderboek (12+) te schrijven, loop ik tegen de "tijden" aan. Ik heb op het forum al wat verschillende posts gelezen hierover en ben de opzet van verschillende kinderboeken aan het bekijken.
Ik schrijf mijn verhalen voor volwassen in de verleden tijd.
Voorbeeldje: B.v. Ze keek door het raam. Waarom was hij zo boos?
In kinderboeken zie ik dat men vaak de tegenwoordige tijd gebruikt. Ik vind het moeilijk om dat mezelf eigen te maken.
Nu zie ik dat Blyton (van "de vijf") wel verleden tijd gebruikt. Maar die boekjes zijn natuurlijk al wat ouder.
Begrijp ik het goed dat men tegenwoordig in jeugdboeken te voorkeur geeft aan de tegenwoordige tijd? Het lijkt me een hel om een boek dat je in de verleden tijd hebt geschreven helemaal om te zetten in de TT, dus vandaar mijn vraag.
Groetjes,
Monique

Reacties

Judy
Laatst aanwezig: 1 jaar 1 week geleden
Sinds: 25 Sep 2009
Berichten: 2918

Nee hoor, het kan allebei en beiden komen ook gewoon voor in 12+ literatuur.
Je moet doen wat je het prettigst vindt, uiteindelijk gaat het om je verhaal en of dat pakkend is.
Of het dan in vt of tt is maakt niet uit.

Helga
Laatst aanwezig: 2 jaren 51 weken geleden
Sinds: 19 Aug 2008
Berichten: 1521

Herschrijven is sowieso een enorme klus, Mo.

M
Laatst aanwezig: 7 jaren 4 weken geleden
Sinds: 9 Feb 2007
Berichten: 2394

Ik vind het voordeel van de tegenwoordige tijd dat je als lezer meer meeleeft.

Ik lees veel jeugdboeken en je ziet inderdaad beide tijden in jeugdboeken.

Je moet je niet laten afschrikken door zo'n herschrijfklus. Dat mag nooit je keuze bepalen.

www.marliesverhelst.nl

In februari verschenen: 'Gevaarlijk spel', een boek uit de reeks 'Spannend'.

muzy95
Laatst aanwezig: 3 uren 17 min geleden
Sinds: 27 Nov 2010
Berichten: 122

Ik heb het laatst gedaan: mijn hele boek in de verleden tijd zitten. Het was inderdaad een vervelend klusje, maar ik las nu wel echt zin voor zin, waardoor ik spelfouten e.d. opmerkte en ik merkte dat ik bepaalde dingen wel heel vaak gebruikte. Ik gebruikte bijvoorbeeld regelmatig 'als' als voegwoord. Na een paar hoofdstukken merkte ik dat het wel heel erg vaak voorkwam en dat ik het beter wat minder kon doen. Het had dus zeker voordelen.

De reden dat ik het in de verleden tijd heb gezet, is dat er hier op het forum gezegd werd dat het beter bij mijn verhaal paste (bij proeflezen). Toen heb ik het gewoon maar gedaan en na een paar bladzijden de tijden vergeleken. Uiteindelijk heb ik toen besloten het gewoon te doen.

Ik denk dat het echt van je verhaal afhangt of vt of tt beter is.

Mo
Laatst aanwezig: 3 jaren 20 weken geleden
Sinds: 3 Mei 2008
Berichten: 139

Marlies, ik doe het liever meteen goed;-) Ik was in TT begonnen, maar ik vind het lastig schrijven en ben het nu aan het omzetten. Voor mij schrijft VT veel makkelijker dan TT. Maar het heeft geen zin om iets in VT te zetten als dat hoogst ongebruikelijk zou zijn, dus vandaar mijn vraag.

Mo
Laatst aanwezig: 3 jaren 20 weken geleden
Sinds: 3 Mei 2008
Berichten: 139

Ja Muzy, aan teksten sleutelen is altijd nadien een hele klus. Ik kan me voorstellen dat het voordelen heeft, maar het lijkt me erg lastig om een heel boek om te zetten. Juist daardoor ontstaan dan ook weer fouten die je gemakkelijk over het hoofd ziet.

muzy95
Laatst aanwezig: 3 uren 17 min geleden
Sinds: 27 Nov 2010
Berichten: 122

Dat is wel waar. Ik vind nog steeds af en toe zinnen waarin nog een tegenwoordig werkwoord zit smile. Maar ja, als de verleden tijd beter bij mijn verhaal past (en dat vind ik zelf nu ook), dan moet het maar gewoon. Ik schreef ook veel meer in de verleden tijd. Dit boek was eigenlijk het enige verhaal waar ik nog de tegenwoordige tijd gebruikte.
Maar ik ben het ermee eens dat je het beter vanaf het begin goed kunt doen.

Penwortel
Laatst aanwezig: 8 jaren 8 weken geleden
Sinds: 20 Nov 2010
Berichten: 89

Mo, ik herken je probleem. Ik kamp er ook mee. Ik ben bezig met een verhaal, ook voor 12+. Ik heb alles in de TT, want dat vind ik directer. Waar ik tegenaan loop is dat er soms twee of drie verhaallijnen naast elkaar lopen. Ik vind het dan moeilijk een keuze te maken: vertel ik eerst een hele scene van verhaallijn 1 en dan pas een hele scene van verhaallijn 2? Dat gaat wringen in TT want de scenes lopen tegelijkertijd. Aan de andere kant: als ik kleine stukjes van beide verhaallijnen afwisselend vertel volg ik de tijd beter, maar dan kan het verhaal misschien te lastig te volgen zijn.

Ik ben benieuwd of dit herkenbaar is en ik ben nog benieuwder hoe medeSOLlers dit ooit hebben opgelost.

Each time I find myself flat on my face,
I pick myself up and get back in the race.

Mo
Laatst aanwezig: 3 jaren 20 weken geleden
Sinds: 3 Mei 2008
Berichten: 139

Precies, dat heb ik ook bijvoorbeeld als ik een herinnering wil beschrijven. Ook in de tekst zelf, als je b.v. de persoon aan iets wilt laten denken en dat beschrijft.
Ik ben nu een boekje aan het lezen van Manege Picadero (Helen Taselaar) dat helemaal in VT geschreven is. Ik vond het vroeger leuk om te lezen en merk dat de VT niet hinderlijk is en een paar euvels oplost waar ik tegenaan loop. Dus ik ga voor de VT;-)

Tille
Laatst aanwezig: 5 jaren 41 weken geleden
Sinds: 7 Mrt 2010
Berichten: 127

Ik vind zelf VT het makkelijkste, dan kan ik TT gebruiken als ik een personage een spannende actie of iets dergelijks moet laten verwoorden. Maar ik schrijf ook in VT omdat ik TT simpelweg niet beheers.
Als kind had ik altijd een ander gevoel bij TT-boeken, ik weet niet wat het is, maar ze hebben allemaal iets gelijkaardigs. Het klinkt heel modern en geeft iets moderns en actueels aan deze boeken.
Ik ben meer een verhalende verteller heb ik gemerkt - show don't tell zeggen ze wel eens en dat probeer ik ook, maar ik heb gemerkt dat één ding heel typisch is : af en toe creeër ik een echt vertelmoment; welk soort verhaal ik ook schrijf, dat komt er altijd in voor, een soort van voice-overeffect. Ik kan daar niet zonder, zo heb ik altijd al geschreven. Ik kan dus moeilijk zonder VT werken.
Ik zou gewoon proberen om te schrijven zoals het voor jou het beste past. Je MOET dus niet in TT schrijven, maar ik kan me voorstellen dat je bij wijze van experiment eens een verhaal van jou in een andere tijd kan zetten : gewoon, om te kijken welk effect het heeft. Ik zit niet zo vaak in het hoofd van mijn personages en raak niet snel aan hun letterlijke gedachten, die laat ik nooit expliciet zien. Ik kan me voorstellen dat als je dat wel gaat doen, je met de TT een paar leuke effecten kan creeëren.

Average people discuss how others should behave.
Intelligent people discuss ideas.

Tille
Laatst aanwezig: 5 jaren 41 weken geleden
Sinds: 7 Mrt 2010
Berichten: 127

Hier een probeersel in TT , met effect in VT:

Tille loopt, struikelt en loopt verder, de bomen razen aan hem voorbij , takken zwiepen in zijn gezicht en blijven hangen aan zijn haren. In de verte ziet hij rook: een sierlijke, slingerende pluim die naar boven stijgt en even later een schoorsteen - een dak, half ingezakt. Het hek staat open. Er staat een oude, gammele fiets met een lekke band tegen een oude treurwilg, waaraan een schommel hangt gemaakt van een versleten band. Het gras is al wekenlang niet meer gemaaid en onkruid groeit tussen de stenen van het tuinpad.
Aarzelend blijft hij staan bij het houten poortje.

Waar had hij deze plaats eerder gezien?
Was het dezelfde plek die Kobe hem vijf jaar eerder had laten zien, niet lang voordat hij stierf?
Was Kobe hier nog geweest, die dag dat hij ...?

Met een luid gekraak schuift de voordeur open.
Een eigenaardige witbruin gevlekte kat lijkt hem even aan te staren, vlak voor ze naar buiten glipt.
Ze heeft lelijke, gele ogen.
Tille draait zich om, om te zien of iemand hem gevolgd is. Maar het donkere bos achter hem blijft raadselachtig stil. Zonder nog verder na te denken, loopt hij het tuinpad af.

Average people discuss how others should behave.
Intelligent people discuss ideas.

Tille
Laatst aanwezig: 5 jaren 41 weken geleden
Sinds: 7 Mrt 2010
Berichten: 127

Oké, dit was leuk om eens te proberen big grin

Average people discuss how others should behave.
Intelligent people discuss ideas.

Chyanna
Laatst aanwezig: 6 jaren 24 weken geleden
Sinds: 13 Jan 2011
Berichten: 203

Mijn boek is meer voor volwassenen en schrijf ook in tt, en voor de flashbacks in vt.
In ik-vorm, en persoonlijk vind ik tt veel spannender!

Mo
Laatst aanwezig: 3 jaren 20 weken geleden
Sinds: 3 Mei 2008
Berichten: 139

Tille schreef: Als kind had ik altijd een ander gevoel bij TT-boeken, ik weet niet wat het is, maar ze hebben allemaal iets gelijkaardigs.

Tille, dat heb ik dus nog steeds. Ik las een tijdje terug een spannend boek voor volwassenen dat helemaal in de TT was geschreven en het is alsof ik het in VT omzet in mijn hoofd. Alsof er dan voor mijn gevoel iets niet klopt. Het zal per persoon verschillen en dit zal geheid aan mij liggen. Ook heb ik het idee dat ik met TT fouten maak, ik zie er bij jouw voorbeeldje ook eentje die me dan zou doen twijfelen.
B.v.:"Tille draait zich om, om te zien of iemand hem gevolgd is." >> Tille draait zich om, om te zien of iemand hem volgt.

VT schrijf ik automatisch, terwijl ik bij TT heel erg moet nadenken, waardoor ik merk dat ik geremd begin te schrijven en heel erg in het taalkundige blijf hangen ipv in het creatieve. Maar het is wel leuk om het eens uit te proberen en te zien wat voor verschil het maakt.

  • Hoe schrijf je subtiel over emoties?
  • Zo vind je een uitgever die bij je past
  • Minicursus flashbacks
  • Zo belangrijk zijn de eerste 10 pagina's 
  • THEMA Kan schrijven je leven redden?
  • Schrijftips van Anne-Gine Goemans
  • Schrijftechniek: vertellen en vertonen
  • Taaltips: taal en logica

Dit nummer niet missen, maar nog geen abonnee? Meld je aan vóór maandag 16:00 uur, dan krijg je het nummer thuisgestuurd!

Introductiekorting!
Lees schrijven Magazine

Lees het komende nummer van Schrijven Magazine. Meld je aan vóór maandag 16:00 u.

Word abonnee