Start » Forum » Wanneer een nieuwe regel ?

Wanneer een nieuwe regel ?

13 reacties [Laatste bericht]
Aneta
Laatst aanwezig: 8 jaren 40 weken geleden
Sinds: 4 Feb 2011
Berichten: 7

Wanneer een nieuwe regel ?

Wanneer ik hier in het 'proof-reading' forum kijk, zie ik, dat de meeste mensen daar nogal 'compact' schrijven. Vroeger werd mij in de Tsjechische Republiek geleerd om wanneer er van actieve persoon gewisseld werd in een dialoog op een nieuwe regel te beginnen.

'Ik heb het niet gedaan', zei hij. 'Maar je was er wel bij'. 'Dat was toeval'
Zou dus moet en zijn :
'Ik heb het niet gedaan', zei hij.
'Maar je was er wel bij'.
'Dat was toeval'.

Wat is nu eigenlijk de juiste manier om dit in het Nederlands te doen? Wanneer ik een willekeurig boek open sla, heb ik de indruk dat het in het Nederlands niet veel anders is, dan in het Tsjechisch, maar als ik hier kijk -een schrijfforum- zie ik eigenlijk alleen maar de 'compacte' manier van schrijven.

Reacties

Zjaan
Laatst aanwezig: 3 jaren 16 weken geleden
Sinds: 16 Mei 2008
Berichten: 2243

Hallo Aneta,
Ik gebruik bij dialogen dezelfde methode als jij: nieuwe spreker, nieuwe regel.
Misschien moet je (compacte) teksten op een forum niet als voorbeeld nemen van hoe mensen dat in een boek doen, want schrijven op Internet is niet hetzelfde als schrijven voor een boek. Overigens zal een redacteur hier vrijwel zeker een opmerking over maken (als die verbonden is aan een reguliere uitgever tenminste). Maar het is natuurlijk beter om een dergelijke opmerking te voorkomen.

Neem een kijkje in mijn schrijverskeuken op www.jeanineerades.nl of kom meer te weten over mijn debuutroman op www.duivelsblauw.nl!

Hekate
Laatst aanwezig: 3 jaren 4 weken geleden
Sinds: 10 Jun 2010
Berichten: 3001

Zoals jij het doet, is het goed. Altijd een nieuwe regel beginnen bij een nieuwe spreker. Laat je niet in de war brengen door fouten van anderen wink

All that we see or seem, is but a dream within a dream (E.A. Poe)

Op zoek naar proeflezers? Neem een kijkje bij De Leesproeverij.

Bobcat
Laatst aanwezig: 6 jaren 47 weken geleden
Sinds: 10 Nov 2010
Berichten: 974

Als je alles naadloos achter elkaar aanzet dan krijg je een enorme blok tekst op een pagina. Dan heb je twee problemen. Je ogen hebben moeite om op de regel te blijven wat heel vermoeiend is en dialogen vervloeien in elkaar en komen minder sterk over.
Is een persoon uitgepraat...Enter en nieuwe regel. Ook al zegt hij alleen maar, "Oh!"
Achter de, "Oh!" Jan hoorde plots de kat mauwen...is geen probleem als het Jan is die Oh! heeft geroepen wat blijkt uit de dialoog.

Ik maak steeds andere schrijfvouten, ik heb tenslotte keus genoeg!

Simon Corson
Laatst aanwezig: 1 jaar 23 weken geleden
Sinds: 13 Feb 2010
Berichten: 2308

Zoals jij het doet heb ik het ook geleerd. Ik zie nu pas dat er bij proeflezen massaal daarvan afgeweken wordt. Dat is meestal niet het geval.

Elianne
Laatst aanwezig: 6 jaren 39 weken geleden
Sinds: 31 Jan 2011
Berichten: 196

Ik heb de voorkeur om gewoon door te schrijven.
Kan ook liggen aan de RPG's die ik speel.
Daar doe je dat niet want het is niet fijn lezen en moeilijk om te zien hoeveel regels je vol schrijft.
Dus nee ik doe het zo niet.
Maar het zou wel zo moeten (?)

In dark nights. Cats singing there love song, crickets are playing the music. And in the middle I sit and listen to the voice of Mother Nature.

Bobcat
Laatst aanwezig: 6 jaren 47 weken geleden
Sinds: 10 Nov 2010
Berichten: 974

We hebben vele jonge mensen die de laatste tijd een stukje insturen onder proeflezen. Meestal, niet altijd, wordt alles achter elkaar aangeschreven als een dichte tekstblok. Net wat Elianne zegt, bij games en twitter en sms'jes zet je alles achter elkaar.
Times are changing Simon.... smile

Ik maak steeds andere schrijfvouten, ik heb tenslotte keus genoeg!

Spirit
Laatst aanwezig: 5 jaren 20 weken geleden
Sinds: 31 Jul 2010
Berichten: 1848

Het is echt niet correct om alles achter elkaar te schrijven bij een dialoog, hoor. Voor voorbeelden moet je denk ik niet op proeflezen kijken, maar gepubliceerde boeken doorbladeren. En ik heb geen enkel boek in de kast staan waarin alles achter elkaar wordt opgeschreven als één lap tekst.
Die lappen tekst op proeflezen vallen mij ook op. Die nodigen mij niet uit tot lezen. Vinden jullie het ook niet veel overzichtelijker en prettiger als elke spreker op een nieuwe regel begint?

Grom.

steffaniee
Laatst aanwezig: 6 jaren 35 weken geleden
Sinds: 3 Feb 2011
Berichten: 20

Ik schrijf ook alles aan een stuk door. In eerste instantie omdat ik niet wist dat het zo hoorde (op een nieuwe regel beginnen bij nieuwe spreker). Nu vooral omdat ik het fijner vind om aan een stuk door te kunnen typen. Later ga ik natuurlijk wel alles na en zet ik alle enters op de juiste plaats. Maar dat doe ik liever aan het einde, vanwege dat ik dan ook eventuele overgebleven spelling fouten etc. er uit haal. Nu eerst mijn verhaal neerzetten, en dan pas het technische deel zeg maar.

Recognizing beauty is Taste. Creating beauty is Art.

Bobcat
Laatst aanwezig: 6 jaren 47 weken geleden
Sinds: 10 Nov 2010
Berichten: 974

Het leest voor ons gewoon prettiger en het is ook véél overzichtelijker om enters te gebruiken. Aan het aantal ingezonden woorden voor het proeflezen maakt dit niets uit..

Ik maak steeds andere schrijfvouten, ik heb tenslotte keus genoeg!

Spirit
Laatst aanwezig: 5 jaren 20 weken geleden
Sinds: 31 Jul 2010
Berichten: 1848

Ik wil me niet bemoeien met jouw manier van werken, steffaniee, maar als je jezelf aanleert om na elke spreker op een nieuwe regel te beginnen terwijl je schrijft, werk je veel sneller dan wanneer je aan het einde van een verhaal een enter na elke regel moet zetten. Je gaat leestekens toch ook niet invoegen na het typen van je verhaal?

Grom.

Bobcat
Laatst aanwezig: 6 jaren 47 weken geleden
Sinds: 10 Nov 2010
Berichten: 974

Er zijn schrijvers die dát nu wel doen Spirit. Hier op het forum heb ik ergens iets daarover gelezen. Maar ik ben absoluut met je eens dat als je vanaf het begin af aan een structuur aanbrengt het naderhand ook veel gemakkelijker te corrigeren is.

Ik maak steeds andere schrijfvouten, ik heb tenslotte keus genoeg!

steffaniee
Laatst aanwezig: 6 jaren 35 weken geleden
Sinds: 3 Feb 2011
Berichten: 20

Dat is inderdaad waar, maar toch vind ik dit persoonlijk fijner werken. Zo heeft ieder zijn eigen voorkeuren! Zal er in ieder geval op letten dat als ik iets op proef lezen zet, ik de enters plaats!
Leestekens is iets dat ik over het algemeen wel automatisch doe, maar ook daarbij vergeet ik er een heel aantal. En gezein ik alles toch precies wil checken na iets geschreven te hebben, scheelt het voor mij niet heel veel tijd om de enters nog toe te moeten voegen. smile

Maar goed, zoals net gezegd, zo heeft ieder zijn eigen manier van schrijven en zijn eigen rituelen. smile

Recognizing beauty is Taste. Creating beauty is Art.

Little Miss Moo...
Laatst aanwezig: 4 jaren 31 weken geleden
Sinds: 11 Feb 2011
Berichten: 351

Ik gebruik bij een nieuwe spreker ook altijd een nieuwe regel, dacht dat dat zo hoorde...(maar ik vind het ook mooier staan en prettiger te lezen)
Maar als persoon A iets zegt, en er dan één of meerdere zinnen over zijn gevoelens komen, en dan weer iets zegt, doe ik het wel aan elkaar smile

Writing is not a genteel profession. It's quite nasty and tough and kind of dirty.
~ Rosemary Mahoney

  • THEMA Kan schrijven je leven redden?
  • Hoe beschrijf je emoties?
  • Zo vind je een uitgever die bij je past
  • Zo belangrijk zijn de eerste 10 pagina's
  • Schrijftips van Anne-Gine Goemans
  • Schrijftechniek: vertellen en vertonen
  • Taaltips: taal en logica

Dit nummer verschijnt omstreeks 6 december oktober. Nog geen abonnee? Meld je aan vóór maandag 25 november 16:00 uur, dan krijg je dit nummer thuis!

Introductiekorting!
Schrijven

Iedere week het beste van Schrijven Online in je inbox? Schrijf je in voor de gratis nieuwsbrief. Boordevol nieuws, tips, aanbiedingen en winacties!

Schrijf je in!