Start » Forum » Het onderverdelen van de tekst van je roman.

Het onderverdelen van de tekst van je roman.

7 reacties [Laatste bericht]
Beca
Laatst aanwezig: 4 jaren 42 weken geleden
Sinds: 8 Jul 2009
Berichten: 147

Het onderverdelen van de tekst van je roman.

Ik ben bezig met het schrijven van een roman en heb daarvoor al verschillende schrijfboeken gelezen, geraadpleegd en doorgeworsteld. Ook heb ik technisch naar romans gekeken uit het genre waarin ik aan het schrijven ben, zelfs alinea's en bladzijden geteld. Maar ik heb nog steeds geen antwoord gevonden op mijn volgende probleem.

Ik heb mijn tekst in twee delen geknipt. Bewust. daar heb ik verschillende redenen voor: er zit een grote tijdsprong in het verhaal, het rustmoment is nodig voor de spanningsboog, en de (2) hoofdpersonen kennen elkaar in deel 1 niet. In deel 2 kennen ze elkaar wel.

In elk deel komt het verhaal van elke hoofdpersoon om en om, in hoofdstukken aan bod. Elk hoofdstuk verdeel ik weer in scenes, die zo'n 8 tot 10 alinea's kennen. Ik maak een nieuwe scène als er plaats- of tijdwisselingen zijn.

Nu verschillen mijn hoofdstukken echter nogal in lengte. Er zijn hoofdstukken bij met 20 scenes, maar ik heb er ook met een stuk of 6.

Met mijn onderzoek in andere boeken kwam ik niet veel verder. Er waren verhalen bij met een gelijk aantal scenes in elke hoofdstuk. En zelfs een gelijk aantal alinea's per scene. (knap!). Ik heb ook boeken gevonden waarin het een rommeltje was. Ik heb wel ergens gelezen dat er normen worden gehanteerd voor lengtes van hoofdstukken. Maar welke?
Ik ben bang dat als ik alles één lengte moet houden, ik bij korte hoofdstukken er een heleboel onzin bij ga verzinnen die er niet toe doet, om maar aan die lengte te komen. Dat wordt vervelend lezen denk ik. De lange hoofdstukken worden dan weer te bondig om de spanning die ik er nu in heb zitten te behouden.

Mijn vraag aan jullie is: kan ik doorgaan met dat verschil van hoofdstuklengtes? Is dat niet onrustig voor een lezer? Moet ik echt duidelijke hoofdstukaanduidingen maken, of laat ik de hoofdstukken gewoon met een regel wit of op een nieuwe bladzijde beginnen.
Hebben jullie tips, ik kom er even niet uit. confused

Hou van de mens; er is geen andere

Reacties

Waus
Laatst aanwezig: 6 weken 3 dagen geleden
Sinds: 13 Dec 2006
Berichten: 10997

Kan je die hoofdstukken van 20 scènes (is in woorden tellen niet handiger trouwens smile ) niet verdelen? Een enkel kort hoofdstuk ertussen is volgens mij geen probleem hoor smile

Bobcat
Laatst aanwezig: 6 jaren 35 weken geleden
Sinds: 10 Nov 2010
Berichten: 974

Beca...misschien een totaal andere oplossing..Vergeet de hoofdstukken...Schrijf de verschillende tijdperiodes in een ander lettertype..Aan het lettertype herken je de persoon.

Ik maak steeds andere schrijfvouten, ik heb tenslotte keus genoeg!

DeEllis
Laatst aanwezig: 6 jaren 16 weken geleden
Sinds: 9 Nov 2006
Berichten: 2881

Ik zou me daar helemaal niet druk om maken. Als je verhaal echt goed is zal een uitgever het wel melden als hij daar problemen mee heeft. Je zult er nooit om afgewezen worden.

eef
Laatst aanwezig: 4 jaren 26 weken geleden
Sinds: 13 Jul 2007
Berichten: 1156

Gewoon laten zoals het is.

Four Seasons
Laatst aanwezig: 1 jaar 31 weken geleden
Sinds: 29 Apr 2008
Berichten: 6332

Beca:
Als bovenstaande adviezen niet werken, kan je altijd nog overwegen om een workshop te volgen over het schrijven van scènes bij de Online Academie (en vervolgens besluiten of je dit wel of niet wilt en nodig hebt)
http://www.schrijvenonline.org/academie/schrijven-...

Eigen wijsheid is ook wijsheid.

siska
Laatst aanwezig: 5 jaren 33 weken geleden
Sinds: 23 Aug 2006
Berichten: 488

Beste Beca,
In mijn debuut zijn sommige hs. slechts een half A4/tje, sommige hoofdstukken zijn 8 A4. Ze verschillen allemaal in lengte. Ik heb dit boek bewust niet met duidelijke hoofdstukaanduidingen geschreven. De ´hoofdstukken´ beginnen met een decoratieve intitiaal. Daardoor is het niet onrustig voor de lezer.

Vaak bepaalt je verhaal hoe je de hoofdstukken in moet delen.

Beca
Laatst aanwezig: 4 jaren 42 weken geleden
Sinds: 8 Jul 2009
Berichten: 147

Hallo allemaal, bedankt voor jullie reacties. Die helpen me om een oplossing te zoeken. Voorlopig ga iok op de ingeslagen weg verder, en kijk achteraf wel hoe het geheel er uit ziet.
Ik begrijp uit jullie oplossingen dat er geen duidelijke norm is voor hoofdstuklengtes.
Nogmaals dank.

Hou van de mens; er is geen andere

Lees Schrijven Magazine
  • Leer schrijven als Stephen King
  • Alles wat een schrijver moet weten over uitgeverijen
  • Schrijftips van Sander Kollaard (Stadium IV)
  • Wat verdien je aan een boek?
  • Crashcourse publiciteit & promotie
  • De schrijfdip en wat je ertegen kunt doen

Dit nummer niet missen, maar nog geen abonnee? Neem vóór 23 september 16:00 u. een abonnement!

MELD JE AAN
A A N B I E D I N G Schrijven Magazine

1 jaar voor slechts € 27,50 én cadeaus!

Profiteer nu!