Start » Forum » Roken in jeugdboeken

Roken in jeugdboeken

73 reacties [Laatste bericht]
Waus
Laatst aanwezig: 7 weken 2 uren geleden
Sinds: 13 Dec 2006
Berichten: 10998

Roken in jeugdboeken

In mijn verhaal laat ik een volwassen vrouw er rustig op los roken. Als ze ongerust is, als ze geconcentreerd wil zijn. Er zijn tenslotte genoeg mensen die roken, ondanks het rookverbod in de cafés e.d. Nu hoorde ik dat het not done is.
Hoe gaan jullie hiermee om? Ik vind het heel normaal als er mensen zijn die roken. Het ruikt niet altijd lekker en ik rook ook zelf niet, maar om het nou te verstoppen en uit alle boeken te halen, vind ik te ver gaan voor iets dat zoveel mensen doen. Bovendien past het bij mijn personage.

(Ik denk ook niet dat ik dat roken ooit zal schrappen, maar deze vraag staat er om te polsen hoe anderen erover denken.)

Reacties

Less is more
Laatst aanwezig: 7 jaren 23 weken geleden
Sinds: 1 Okt 2010
Berichten: 12

Zolang je maar geen plannen hebt om je verhaal in Amerika uit te geven kun je dat zelf beslissen. In dat land kom je meteen op de zwarte lijst.

'Je hoeft het niet te laten zien, vertel het maar gewoon.'

Janheij
Laatst aanwezig: 4 jaren 15 weken geleden
Sinds: 26 Nov 2009
Berichten: 1179

Als dat diezelfde moeder is waarover het laatst ging, zou ik zeggen: laat die maar roken!
Als ik het goed inschat gaat toch niemand zich met haar willen identificeren.

Ik bedoel in de trant van dat vroeger boeven altijd op zwarte paarden reden en donkere kleren droegen en zo.

Als het iemand anders is the real ultimate power , kun je haar af en toe laten denken dat roken dom is en dat ze toch eens aan stoppen moet denken?

Via
Laatst aanwezig: 1 jaar 35 weken geleden
Sinds: 12 Jan 2010
Berichten: 2873

En haar heel erg laten hoesten en rochelen en gele vingers hebben van het roken. big grin

Helga
Laatst aanwezig: 2 jaren 51 weken geleden
Sinds: 19 Aug 2008
Berichten: 1521

De moeder van de hoofdpersoon in mijn boek Waterspiegel rookt. In de redactieronde heb ik daar toen wel opmerkingen over gehad. Het roken heeft de redactieronde overleefd, omdat het een hele duidelijke functie had (namelijk de vrouw als onsympatiek over laten komen).

Charmila
Laatst aanwezig: 6 jaren 15 weken geleden
Sinds: 29 Dec 2010
Berichten: 19

Je moet het natuurlijk zelf weten,
maar persoonlijk laat ik niet snel iemand in mijn verhalen roken. Misschien omdat ik het zelf niet doe. Ik schrijf ook jeugdverhalen en wil naast een mooi verhaal toch ook wel het goede voorbeeld geven. Aan de andere kant is dit wel een stukje realiteit. Let er wel op dat je (vooral in jeugdboeken) niet de boodschap afgeeft dat als je ongerust bent, roken helpt.
Verder vind ik dat als je iemand laat roken om die persoon onsympatiek over te laten komen een beetje vooroordelend. Zijn dus alle mensen die roken onsympatiek?

Vat dit niet verkeerd op hoor, maar dit is mijn mening.

Grote Maarten
Laatst aanwezig: 7 jaren 37 weken geleden
Sinds: 3 Aug 2009
Berichten: 268

Ik vind het ook normaal dat er in boeken mensen zijn die roken. Bij een jeugdboek voor echt jonge jeugd kan je misschien overwegen het weg te laten, al is het alleen maar omdat het niet interessant is (en niks toevoegt) voor kleine kinderen. Ik had begrepen dat jouw boek meer voor de oudere jeugd is (nouja, niet heel jonge in ieder geval). Toch?

Dan kan je woorden als neukfout ook wel gaan censureren, om maar even een zijstraat te noemen. Of mensen die drinken of te hard rijden. En er zijn ook genoeg spannende jeugdboeken waarin moorden worden gepleegd.

Gewoon doen dus (erover schrijven dan).

"Je oogst wat je zaait, dus kijk uit als het waait" (Iris)

Waus
Laatst aanwezig: 7 weken 2 uren geleden
Sinds: 13 Dec 2006
Berichten: 10998

Het roken in mijn verhaal heeft zeker niks onsympathieks, de bewuste rook-ster is juist een lieve, zorgzame vrouw. Ik laat het ook lekker staan (maar misschien zegt een eventuele toekomstige uitgever er nog wat over...), maar jullie meningen en ervaringen vind ik interessant smile

@Helga, waarom verbind je in je verhaal onsympathiek met roken? Wat is daar de connectie tussen? stick out tongue

Helga
Laatst aanwezig: 2 jaren 51 weken geleden
Sinds: 19 Aug 2008
Berichten: 1521
Charmila schreef:

Verder vind ik dat als je iemand laat roken om die persoon onsympatiek over te laten komen een beetje vooroordelend. Zijn dus alle mensen die roken onsympatiek?

Natuurlijk niet, maar haar zoon moest wel haar peuken oprapen die zij op de grond uittrapte, en dát is echt vreselijk onsympathiek. Het ging natuurlijk om het totaalplaatje. Is daarmee je vraag beantwoord, Waus?

Janheij
Laatst aanwezig: 4 jaren 15 weken geleden
Sinds: 26 Nov 2009
Berichten: 1179

Ik ben een hele lieve en zorgzame vrouw.... dus laat maar staan.

Waus
Laatst aanwezig: 7 weken 2 uren geleden
Sinds: 13 Dec 2006
Berichten: 10998

@Helga, ja dat is een duidelijk antwoord, dank je smile

@Janheij, roker? big grin

Janheij
Laatst aanwezig: 4 jaren 15 weken geleden
Sinds: 26 Nov 2009
Berichten: 1179

schoorsteen!

Pluisebol
Laatst aanwezig: 3 dagen 7 uren geleden
Sinds: 10 Mrt 2007
Berichten: 4227

Mijn HP steekt de ene sigaret met de andere aan... big grin

En nee, ik rook niet.

Bij dag en nacht, bij zon en regen
kom je leuke dingen tegen.
(Dr Seuss)

Charmila
Laatst aanwezig: 6 jaren 15 weken geleden
Sinds: 29 Dec 2010
Berichten: 19

Hoi Helga,
nu ik de achtergrond van je 'onsympatieke roker'lees, begrijp ik het beter!

Tja
Laatst aanwezig: 5 dagen 58 min geleden
Sinds: 4 Mei 2009
Berichten: 14124

Ik rook ook en in heel veel van mijn verhalen wordt gerookt. So what? Het is natuurlijk veel erger dan zo'n brand in Moederijk waar 'geen' giftige stoffen in zitten. Zwangere vrouwen die roken krijgen kleine kinderen. Helemaal juist. Mijn eerste was ruim 7.5 pond en de tweede 10 pond.
Mensen die roken zijn onsympathiek? Goh, wat moet ik dan een helleveeg zijn. Ik snap wat je bedoelt. Nog steeds ruim ik mijn eigen peuken op. Een tip om een kind later niet te laten roken. Mijn dochter was een jaar of drie toen ze vroeg of ze ook even mocht roken. Tolerant als ik ben, vond ik dat goed. Vreselijk, vond ze het. Ze is dus nooit gaan roken ondanks het voorbeeld thuis. Over een goede opvoeding gesproken.

Waar je ook bent, 'Ik zal je vinden'.

Mathilde1947
Laatst aanwezig: 6 jaren 43 weken geleden
Sinds: 17 Aug 2010
Berichten: 683

Heb ik ook gedaan , Tja! Werkt goed! Mijn dochter was een jaar of 7 en ze vond het zooooo goor! Ze is nooit gaan roken. Zelf ben ik gestopt in de vorige eeuw;D!
Toevallig heb ik vandaag geschreven over walgelijk stinkende tabakwalmen(in combinatie met verschraalde zuurruikende alcoholdampen)! (door dit zo te schrijven ga ik niet meer roken)

@Waus, het hoort bij het leven. Alleen niet in een boek voor jongere kinderen. In een kinderboek van 12jr zou er wellicht mee geexpirimenteerd kunnen worden voor korte tijd. Mijn visie is --->niet promoten.

Zwoele frisse fresiageurende avondgroet van mij!:-)

Ceridwen
Laatst aanwezig: 28 weken 5 dagen geleden
Sinds: 15 Feb 2006
Berichten: 3965

Ik was degene die zei dat het not done was. Is. Ik baseer me op redactieopmerkingen, en op de gewoonte om mensen in films op TV niet meer te laten roken. Ik volg de discussie met belangstelling!

Tja
Laatst aanwezig: 5 dagen 58 min geleden
Sinds: 4 Mei 2009
Berichten: 14124

Die discussies sla ik over. Daarom worden mijn verhalen afgewezen. De boeken hebben een rooklucht.

Waar je ook bent, 'Ik zal je vinden'.

Hallon
Laatst aanwezig: 7 jaren 20 weken geleden
Sinds: 24 Aug 2009
Berichten: 339

Wat je hoofdpersoon doet mag je uiteraard zelf weten, als alle figuren in boeken en verhalen zich aan alle regeltjes zouden houden zou het een saaie boel worden.
Toch zou ik persoonlijk (zeker in een kinder/jeugdboek) nooit een sympathiek hoofdpersoon laten roken.

Is all that we see or seem
But a dream within a dream?

Thérèse
beheerder
Laatst aanwezig: 23 min 21 sec geleden
Sinds: 2 Aug 2009
Berichten: 5952

De vader en moeder van mijn Johnny, en de baas van zijn vader roken. Terloops. Daar is niet één opmerking over gekomen van redactiezijde. Mensen doen nu eenmaal dingen. Ze drinken ook biertjes. Johnny's moeder drinkt op een warme dag een wijntje te veel, en gaat slapen in een bed in een museum. Ondertussen wordt hen een poot uitgetrokken door een vioolspeler die 'de wacht houdt' bij hun camper. Dan denkt Johnny: dat mijn vader nu zoveel betalen moet, is de schuld van mijn moeder; ze heeft veel te veel wijn gehad. In een andere fase sleurt hij haar bij de wijn vandaan.

Ik bedoel: kinderen trekken zelf ook conclusies en handelen daarnaar. Ze corrigeren ouders (soms). Dus je hoeft ze niet te veel te betuttelen in een boek.

Psychologie van het personage - wat is het en hoe beschrijf je het? Lees het hier: https://www.mboox.nl/blog/https:--www.mboox.nl-sep...

Simon Corson
Laatst aanwezig: 1 jaar 24 weken geleden
Sinds: 13 Feb 2010
Berichten: 2308

Roken, drinken of drugsgebruik in boeken voor jeugd vind ik problematisch als het ofwel moraliserend wordt (dat heeft een averechts effect), danwel op de een of andere manier verheerlijkt wordt. Op een andere manier zie ik er geen probleem in.

Mathilde1947
Laatst aanwezig: 6 jaren 43 weken geleden
Sinds: 17 Aug 2010
Berichten: 683

Sterkte Waus!

DeEllis
Laatst aanwezig: 6 jaren 29 weken geleden
Sinds: 9 Nov 2006
Berichten: 2881

Moeilijke beslissing Waus.

Ik laat die keuze ook sterk afhangen van het type mens. Over het algemeen zou ik nee zeggen. De algemene trent is toch erg tegen rokers.

Die van uitgevers inmiddels ook ben ik bang.

Ceridwen
Laatst aanwezig: 28 weken 5 dagen geleden
Sinds: 15 Feb 2006
Berichten: 3965

Even buiten het manuscript van Waus om (want daarover verklap ik lekker niets, dat kan hij zelf wel): als de volwassenen in je boek roken of drinken, laat het dan ook een functie hebben. Als het zo is omdat het gewoon zo is, dan kan je het net zo goed laten.
Ik vind dat niet van alles, als iemand kortaangebonden is omdat ie kortaangebonden is, dan is dat zo. Of als ie een bril heeft, of een voorkeur voor strikjes. Ingewikkelder wordt het al bij overgewicht, eigenlijk moet je er dan al iets mee - hetzij dat het kind er zelf mee zit hetzij dat de ouder steeds wortels en selderij wil serveren, maar ik denk dat je bijna automatisch wel iets doet.
Roken ligt zo gevoelig dat je het bijna niet meer terloops kan laten zijn. In de voorbeelden die ik hier hoor is er ook geen sprake van terloops roken o drinken, het heeft een functie. Maar nogmaals, dat is heel persoonlijk.

Wonschik
Laatst aanwezig: 7 jaren 31 weken geleden
Sinds: 16 Jun 2010
Berichten: 113
Simon Corson schreef:

Roken, drinken of drugsgebruik in boeken voor jeugd vind ik problematisch

En masturberen, wat doen we daarmee?

Dertig jaar op zee.
Dat is met geen pen te beschrijven.

Ceridwen
Laatst aanwezig: 28 weken 5 dagen geleden
Sinds: 15 Feb 2006
Berichten: 3965

confused
Dat hangt van de verhaallijn en de beoogde leetijdscatagorie af, maar het lijkt me te vallen in de functioneel categorie. Een jonger kind heeft er nog geen boodschap aan, en zal het waarschijnlijk storend vinden in een boek (ik en mijn vriendinnetjes vonden alle jongens bah op de basisschool). Bij een kind midden in de pupertijd hoort het, en is het omringt met emoties en gedoe. Je zal maar betrapt worden. Dat moet je dan wel meenemen.

Helga
Laatst aanwezig: 2 jaren 51 weken geleden
Sinds: 19 Aug 2008
Berichten: 1521

Hahaha, Wonschik ligt nu vast dubbel van het lachen, omdat je serieus op hem ingaat, Ceridwen. Laughing out loud

Ceridwen
Laatst aanwezig: 28 weken 5 dagen geleden
Sinds: 15 Feb 2006
Berichten: 3965

Laughing out loud Laughing out loud Nie verder vertellen, maar dat hoop ik wel Helga!

Tja
Laatst aanwezig: 5 dagen 58 min geleden
Sinds: 4 Mei 2009
Berichten: 14124

Ik doe er niets mee, Wonschik. big grin

Waar je ook bent, 'Ik zal je vinden'.

Helga
Laatst aanwezig: 2 jaren 51 weken geleden
Sinds: 19 Aug 2008
Berichten: 1521

Niet met Wonschik in elk geval... confused

Bobcat
Laatst aanwezig: 6 jaren 48 weken geleden
Sinds: 10 Nov 2010
Berichten: 974

Slechte personages zijn mensen die roken, drinken en drugs gebruiken. Ze grijpen het blonde buurmeisje met het korte rokje en misbruiken haar voor hun eigen genoegen.
Goede personages roken niet, drinken niet, gebruiken geen drugs en zeggen, "Nee, dat hoor je niet te doen." als ze zien dat het slechte personage zich uitleeft.
Aan jullie de keuze hoe je een personage wil neerzetten in je verhaal. Maar een dikke zwetende man, omgeven door een alcohol lucht met een walmende sigaar tussen zijn dikke lippen die wellustig een jong meisje betast met zijn dikke vingers die hij op zijn schoot vasthoudt tegen haar wil in, vind ik toch net iets spannender om te lezen.

PS. Wat heet jeugd? Met zes jaar lopen ze hier al te roken. Sigaretten gejat van hun moeder. En ze zijn er nog trots op ook!

Ik maak steeds andere schrijfvouten, ik heb tenslotte keus genoeg!

  • Hoe schrijf je subtiel over emoties?
  • Zo vind je een uitgever die bij je past
  • Minicursus flashbacks
  • Zo belangrijk zijn de eerste 10 pagina's 
  • THEMA Kan schrijven je leven redden?
  • Schrijftips van Anne-Gine Goemans
  • Schrijftechniek: vertellen en vertonen
  • Taaltips: taal en logica

Dit nummer niet missen, maar nog geen abonnee? Meld je aan vóór maandag 16:00 uur, dan krijg je het nummer thuisgestuurd!

Introductiekorting!
Lees schrijven Magazine

Lees het komende nummer van Schrijven Magazine. Meld je aan vóór maandag 16:00 u.

Word abonnee