Start » Forum » Dilemma

Dilemma

27 reacties [Laatste bericht]
inkie212
Laatst aanwezig: 6 jaren 41 weken geleden
Sinds: 22 Mrt 2007
Berichten: 47

Dilemma

Ik zit met een dilemma en wilde jullie dat even voorleggen. Ik ben erg benieuwd hoe jullie er tegenaan kijken. Ik weet eigenlijk niet of hier al een topic over bestaat. Ik ben gewoon gaan zitten en begonnen met schrijven smile

Een aantal weken geleden heb ik verteld dat ik zo'n goed gesprek met een mogelijke uitgever had en dat we met elkaar verder zouden gaan. Een redacteur zou het gehele script nog eens doornemen en aangeven hoeveel tijd er nodig was om de aanpassingen te doen. We zouden inzetten op een uitgave medio 2011.

Nu, drie weken later, heb ik een gesprek gehad met de uitgever over de reactie van de redacteuren (hij heeft het twee redacteuren voorgelegd). En de conclusies van dat gesprek zorgen er nu voor dat ik met een dilemma zit, waar ik nog geen antwoord op heb. Ik zal het even uitleggen.

Beide redacteuren waren nog steeds heel enthousiast over de inhoud van het script en over mijn schrijfstijl, maar vonden ook dat het boek -voor de leesbaarheid van de gemiddelde lezer- behoorlijk ingedikt moet worden. En met "behoorlijk" bedoelen ze ook behoorlijk! Het manuscript telt nu zo'n 180 bladzijden, maar zij vonden dat er zeker 50 á 60 bladzijden geschrapt moet worden, zodat de snelheid in het verhaal blijft.

Tja, en nu doet de vraag zich voor of ik dat wel wil. Ik vind namelijk dat het boek bedoeld is als herkenning voor lotgenoten (het is een ervaringsverhaal in dagboekvorm) en op moment dat ´te snel´ over bepaalde zaken heen gestapt gaat worden, weet ik niet of ik mijn doel nog voldoende bereik. Anderzijds begrijp ik ook dat het voor de uitgever van belang is dat het boek voor een breed publiek toegankelijk is. Ergens moeten we de balans vinden.

De uitgever wilde nog steeds wel met me verder, dat was wel een positief bericht. Alleen vergt de aanpassing (lees: het schrapwerk) de nodige tijd en samen met andere activiteiten die de uitgeverij op stapel heeft staan, betekent dit zeker dat mijn boek niet in 2011 in de winkel kan liggen. Dit zou pas in het voorjaar van 2012 zijn. Ik moet bekennen dat dit wel een dompertje voor me was om te horen, zeker na de eerdere zeer positieve berichten confused .

Ik ben nu sterk aan het nadenken of ik op deze wijze verder wil. Enerzijds wel. We kunnen met elkaar een goed produkt "op de markt" zetten en de uitgever heeft bepaalde know-how die ikzelf natuurlijk niet heb. Anderzijds vraag ik me af of ik zover wil gaan met "schrappen" en wil ik mijn script niet dusdanig aanpassen dat ik er geen goed gevoel meer over heb.
Ik krijg in ieder geval de komende weken nog een overleg met één van de redacteuren en zij geven mij wat voorbeelden van passages/onderdelen die in hun optiek geschrapt kunnen worden. Dat moet ik dus nog even afwachten.

Misschien dat ik toch ook nog eens kijk naar de mogelijkheden om het boek in eigen beheer uit te geven (dat kan natuurlijk altijd!). Dat vergt wel het nodige extra werk voor mezelf, maar zorgt er ook voor dat het verhaal geheel intact blijft zoals ik dat wil.
Nog maar even een paar nachtjes over slapen ...

Debuut: "Koningskinderen, over ongewenste kinderloosheid, verlies en alsnog het geluk ervaren". Kijk eens op de site voor alle info over boek www.ingridvanderkuil.nl

Reacties

amadoe
Laatst aanwezig: 51 weken 4 uren geleden
Sinds: 5 Mei 2007
Berichten: 188

Tja, lastig... Ik begrijp je twijfel. Maar... een verhaal kan soms wel verbeteren van schrappen en toch nog steeds mensen, lotgenoten, aanspreken. Misschien is het een idee als je je boek doorloopt en besluit welke passages je absoluut wilt handhaven?
Of, gewoon nog even het overleg dat je binnenkort hebt afwachten.

Ka Sha Gan
Laatst aanwezig: 4 jaren 10 weken geleden
Sinds: 13 Mrt 2009
Berichten: 223

Geen idee of mijn situatie vergelijkbaar is omdat mijn boek niet is geschreven in dagboekvorm en omdat dit in het herschrijven waarschijnlijk toch weer een andere aanpak vergt.
Toch is mijn roman, die volgend jaar gaat worden uitgegeven, ook een stukje 'korter' geworden. En ik mag wel zeggen, beter leesbaar. Ik heb (geheel uit eigen beweging wat dus ook een andere situatie is dan de jouwe) 28.000 woorden geschrapt, door passages te herschrijven, te schrappen en zinnen op microniveau aan te pakken (lees: inkorten en verduidelijken).

Nu weet ik niet exact hoeveel pagina's dit zijn, maar ik denk dat het mekaar niet zo erg veel scheelt.
Ik zou in ieder geval het overleg afwachten en eens bekijken hoe de redacteur wil gaan inkorten . Want echt, mijn boek is kwantitatief dan wel een stukje minder, maar kwalitatief ontzettend vooruitgegaan. smile

Welkom in mijn Verwoeste Land, de reconstructie is bijna voltooid.
Het wordt sensationeel! Het zal de ogen strelen.
Evenals dat het onrust baren zal...

Helga
Laatst aanwezig: 2 jaren 38 weken geleden
Sinds: 20 Aug 2008
Berichten: 1521

Less is more. Ik zou het wel weten.

Judy
Laatst aanwezig: 41 weken 1 dag geleden
Sinds: 25 Sep 2009
Berichten: 2918

Een uitgever heeft zicht op de markt en ziet dingen in jouw werk die jijzelf misschien niet (goed) ziet.
Natuurlijk is het belangrijk om trouw aan jezelf te blijven, maar het één hoeft het ander niet uit te sluiten.
Je tekst kán er beter op worden, en misschien wordt de boodschap na schrappen en herschrijven juist krachtiger.
Ik zou de suggestie van de uitgever dan ook niet zomaar in de wind slaan.
Bovendien: eigen beheer is niet alleen veel werk, maar ook bereik je er waarschijnlijk veel minder mensen mee.
Dat zou toch jammer zijn?
Je zou het ook kunnen herschrijven, en als het je uiteindelijk niet bevalt, kun je altijd nog op eigen beheer overgaan.
Verder duurt het uitbrengen van een boek via de reguliere kanalaen nou eenmaal lang, dat hoort bij het vak.

Ik hoop dat je je weg erin vindt.

Mathilde1947
Laatst aanwezig: 6 jaren 30 weken geleden
Sinds: 17 Aug 2010
Berichten: 683

@inkie212
Ik kan mij inleven in je gevoel dat je het onleuk vindt dat er tientallen bladzijden geschrapt worden. Toch denk ik dat redakteuren ws beter jouw/mijn/ieders werk kunnen beoordelen.
Zoals hierboven is geschreven hoeft de waarde( wat je wilt delen) er niet minder door te worden. Mogelijk dat het krachtiger wordt?

Ooit heb ik 2 dichtbundels in eigen beheer uitgegeven. Nu, terugkijkend en teruglezend heb ik iets van:" dat ik dat durfde uit te geven." Niet dat er geen mooie gedichten in staan, niet dat het niet gevoelig is, niet dat het niet herkenbaar is. Het was te veel van van alles en...te lang!

Mijn advies: even afwachten wat die ene redakteur wil gaan schrappen. Je bent er zelf bij!:-)
Succes!

inkie212
Laatst aanwezig: 6 jaren 41 weken geleden
Sinds: 22 Mrt 2007
Berichten: 47

Ik ben blij met jullie reacties. Ik sta inderdaad ook wel open om script flink aan te pakken smile, maar ben wel enigszins 'bang' dat uiteindelijke resultaat te ver afstaat van mijn verhaal. Uiteraard ben ik er -zoals Mathilde zegt- zelf bij smile.
Ik heb uitgever gevraagd om een overleg met de redacteur te hebben, zodat ik beter weet wat volgens hen geschrapt kan worden. Uiteindelijk moet ik zelf het werk doen wink. Ik wacht het dan ook allemaal nog even af.

Fijn dat jullie zo met me meedenken. Ik merk dat ik het nu al -door jullie reacties 'scherper' krijg en dat het dilemma wellicht vooralsnog niet zo'n dilemma is als ik eerst dacht.

We gaan ermee aan de slag!

Debuut: "Koningskinderen, over ongewenste kinderloosheid, verlies en alsnog het geluk ervaren". Kijk eens op de site voor alle info over boek www.ingridvanderkuil.nl

Mathilde1947
Laatst aanwezig: 6 jaren 30 weken geleden
Sinds: 17 Aug 2010
Berichten: 683

Laat je nog weten of je dilemma helemaal verdwenen zal zijn?
En..weet je Inkie212, zoals jij het hebt geschreven en beschreven zal toch altijd blijven bestaan, thuis bij jezelf!?

Peregrine
Laatst aanwezig: 13 weken 18 uren geleden
Sinds: 31 Jul 2009
Berichten: 612

Mijn boek dat eerdaags uitkomt is ingekort van 480 pagina's naar 350 en ik kan alleen maar zeggen dat het er beter op geworden is. Er waren momenten tijdens dat schrappen en herschrijven dat ik dacht: jee wat zonde, dat was juist zo'n mooi stuk. Maar als ik er dan over nadacht, moest ik bekennen dat het ook wel een beetje overbodig was. Ik heb echter geen dingen gewijzigd die ik niet wilde wijzigen. Het blijft tenslotte mijn boek.
Een ander manuscript (dat nu komende zomer wordt uitgegeven) had ik ook naar een andere uitgeverij gestuurd. Die zag er wel wat in, mits ik bepaalde dingen zou herschrijven. Dingen die ik absoluut niet wilde herschrijven, omdat dat mijn verhaal dusdanig zou "beschadigen", dat ik er niet meer achter kon staan. Ik heb dat dus geweigerd. Jammer, maar helaas. (En nu komt het toch nog uit, dus ik heb geen klagen smile ).
Wat ik eigenlijk wil zeggen is dat de uitgever heel goed weet hoe een boek het beste in de markt ligt, wat er het beste aan gewijzigd kan worden, maar verander/schrap alleen als je er voor 100% achterstaat!

Mara
Laatst aanwezig: 6 jaren 40 weken geleden
Sinds: 11 Apr 2007
Berichten: 4343

Een redacteur zal zeker met je overleggen. En je komt er ook samen uit, wedden?

www.thoeris.nl
Mooie, non-fictie uitgeverij

Patje
Laatst aanwezig: 5 jaren 14 weken geleden
Sinds: 8 Okt 2010
Berichten: 242

Ik zou ook nog even afwachten Inkie. Gewoon met de redacteur overlopen wat er geschrapt kan/moet worden en dan kijken of je kan leven met het eindresultaat. Jij moet achter jou verhaal kunnen blijven staan en wanneer je echt niet tevreden bent met het resultaat na het nodige schrapwerk, dan zou ik het toch nog eens bij een andere uitgeverij proberen. Nu vind ik persoonlijk wel dat 50 à 60 pagina's schrappen wel vrij veel is omdat het manuscript zelf niet zo heel veel pagina's telt. Maar, dat is mijn mening natuurlijk. Ik lees nu eenmaal liever een boek van meer dan 300 pagina's dan eentje van pakweg 100 bladzijden.
Succes nog met je beslissing.

Ing
Laatst aanwezig: 5 weken 2 dagen geleden
Sinds: 3 Feb 2007
Berichten: 3155

Het is vaak lastig om zelf te overzien wat ingekort kan worden in je verhaal, de hulp en inzichten van een redacteur kunnen daarbij helpen.
Ik denk dat het 't belangrijkste is, dat je professioneel afstand neemt van je verhaal. Nu koester je nog elk woord en kun je je nauwelijks voorstellen dat het zonder die woorden een net zo'n goed, en wellicht zelfs beter, verhaal op zal leveren. Toch zal dat naar alle waarschijnlijkheid zo zijn. Less is more, schrijven is schrappen, kill your darlings: dit zijn niet voor niets bekende schrijfuitspraken.
Met die professionele afstand bedoel ik trouwens: niet de hakken in het zand als er iets wordt voorgesteld, niet meteen in de verdediging of niet direct denken dat wordt niks, maar sta open voor de suggesties, weeg ze, bekijk en probeer uit hoe je ze toe kunt passen.
De stap naar eigen beheer zou ik op dit moment niet als optie beschouwen, daarmee maak je het jezelf moeilijker om er nu echt voor open te staan om je verhaal te herzien.
Succes!

Janheij
Laatst aanwezig: 4 jaren 3 weken geleden
Sinds: 26 Nov 2009
Berichten: 1179

Ik ben het volledig eens met wat hierboven staat!

Eerst afwachten en ook wat dáár weer boven staat: als het je écht niet bevalt kun je ook nog eerst een andere uitgeverij proberen!

inkie212
Laatst aanwezig: 6 jaren 41 weken geleden
Sinds: 22 Mrt 2007
Berichten: 47

Hoi hoi,

Ik ben het helemaal met jullie eens. Ik ga inderdaad afwachten en kijken wat de mogelijkheden zijn. Ik wil zeker meedenken over het schrappen. Ik heb gisteren al gekeken en er kan best het een en ander weg gelaten worden. Dus ik sta daar absoluut voor open. Waar ik echter 'bang' voor ben is of het dan uiteindelijk nog wel het verhaal is dat ik wil vertellen. Daarnaast vraag ik me ook af of er echt zoveel geschrapt moet worden. Er kan inderdaad meer snelheid in het verhaal, dat zie ik ook. Maar of dat dan betekent dat er nog 'maar'130 blz. over moeten blijven, dat vraag ik me af. En? Is het dan nog wel een echt boek, zoals ook Patje zei? (ook ik lees graag 'dikke pillen', ben nu met boek bezig van 475 pagina's en dat kost me geen enkele moeite). De toekomst zal het leren. Ik ga er in ieder geval mee aan de slag. Ik moet het meeste toch zelf doen, ik krijg van de redacteur enkel wat tips. We zullen zien!

Debuut: "Koningskinderen, over ongewenste kinderloosheid, verlies en alsnog het geluk ervaren". Kijk eens op de site voor alle info over boek www.ingridvanderkuil.nl

Mathilde1947
Laatst aanwezig: 6 jaren 30 weken geleden
Sinds: 17 Aug 2010
Berichten: 683

@Inkie, kan mij voorstellen dat je beetje bang bent,doch..men lijdt het meest door het schrappen wat men vreest!

amadoe
Laatst aanwezig: 51 weken 4 uren geleden
Sinds: 5 Mei 2007
Berichten: 188
Mathilde1947 schreef:

@Inkie, kan mij voorstellen dat je beetje bang bent,doch..men lijdt het meest door het schrappen wat men vreest!

Laughing out loud

amadoe
Laatst aanwezig: 51 weken 4 uren geleden
Sinds: 5 Mei 2007
Berichten: 188
Mathilde1947 schreef:

@Inkie, kan mij voorstellen dat je beetje bang bent,doch..men lijdt het meest door het schrappen wat men vreest!

Laughing out loud

Judy
Laatst aanwezig: 41 weken 1 dag geleden
Sinds: 25 Sep 2009
Berichten: 2918

Die is leuk, ja.

En ken je het gezegde: 'Kill your darlings'?
Op de kunstacademie werd ik er helemaal mee dood gegooid.
Het betekent dat je dingen moet durven veranderen of schrappen, ook al betekenen ze nog zoveel voor je, om tot een nog beter resultaat te kunnen komen.

Four Seasons
Laatst aanwezig: 1 jaar 31 weken geleden
Sinds: 29 Apr 2008
Berichten: 6332

Judy, bedoel je dit? http://nl.wikipedia.org/wiki/Kill_your_darlings ?

En gaat dit ook over de 'Kill your darlings' die jij bedoelt?

http://www.bol.com/nl/p/nederlandse-boeken/kill-yo...

Eigen wijsheid is ook wijsheid.

Mathilde1947
Laatst aanwezig: 6 jaren 30 weken geleden
Sinds: 17 Aug 2010
Berichten: 683

:-):-D

Weer een boek voor mijn wenslijst!

Judy
Laatst aanwezig: 41 weken 1 dag geleden
Sinds: 25 Sep 2009
Berichten: 2918
Four Seasons schreef:

Judy, bedoel je dit? http://nl.wikipedia.org/wiki/Kill_your_darlings ?

En gaat dit ook over de 'Kill your darlings' die jij bedoelt?

http://www.bol.com/nl/p/nederlandse-boeken/kill-your-darlings/1001004006858581/index.html#product_description

Ja, die term wordt algemeen gebruikt in de kunstwereld.
Ik deed illustratie, en het werd vergeleken met: als je een lief konijntje hebt getekend, moet je je konijntje soms doodmaken...

Wat dat boek betreft, dat heb ik toevallig.
Dat gaat over scriptschrijven.
Het boek heet zo omdat de term ook veel wordt gebruikt in de film/tv wereld.

inkie212
Laatst aanwezig: 6 jaren 41 weken geleden
Sinds: 22 Mrt 2007
Berichten: 47

Ik heb er even over na moeten denken en alles op een rijtje moeten zetten, maar de conclusie is duidelijk: we gaan aan de slag!
Het kost nog wel wat werk, maar we gaan "schrappen"! Ik heb nog eens goed naar het manuscript gekeken en denk dat ik -samen met de redacteur- toch nog wel wat kan veranderen. Uiteindelijk zal het script er waarschijnlijk zelfs beter van worden.
Het zal dus wel wat langer duren voordat het boek in de boekhandel te vinden is, maar ... dan ligt er ook wel wat smile! Zoals het er naar uitziet, wordt het boek in het voorjaar van 2012 uitgegeven en eigenlijk is dat natuurlijk ook een veel realistischere planning dan waar we aanvankelijk van uit gingen. We hebben meer tijd en kunnen het dan ook beter doen.
Dus, ik ga aan het werk om mijn uiteindelijke doel te bereiken! Mijn boek zal er komen!

Debuut: "Koningskinderen, over ongewenste kinderloosheid, verlies en alsnog het geluk ervaren". Kijk eens op de site voor alle info over boek www.ingridvanderkuil.nl

Judy
Laatst aanwezig: 41 weken 1 dag geleden
Sinds: 25 Sep 2009
Berichten: 2918

inkie, fijn dat je eruit bent!
Veel succes met het herschrijven en geniet ervan.

Peregrine
Laatst aanwezig: 13 weken 18 uren geleden
Sinds: 31 Jul 2009
Berichten: 612

Heel veel succes met het herschrijven en schrappen! Het gaat helemaal goedkomen, dat weet ik zeker thumbsup

Ka Sha Gan
Laatst aanwezig: 4 jaren 10 weken geleden
Sinds: 13 Mrt 2009
Berichten: 223

Goed om te horen.
Zeg, heel veel sterkte met dat killen van je darlings . big grin

Welkom in mijn Verwoeste Land, de reconstructie is bijna voltooid.
Het wordt sensationeel! Het zal de ogen strelen.
Evenals dat het onrust baren zal...

Mathilde1947
Laatst aanwezig: 6 jaren 30 weken geleden
Sinds: 17 Aug 2010
Berichten: 683

Sterkte Inkie!

Ing
Laatst aanwezig: 5 weken 2 dagen geleden
Sinds: 3 Feb 2007
Berichten: 3155

Dat lijkt mij een prima beslissing! Heel veel succes met herren!

Waus
Laatst aanwezig: 6 weken 5 dagen geleden
Sinds: 13 Dec 2006
Berichten: 10997

Hoi Inkie, wat fijn dat je eruit bent smile veel succes met schrappen! Ik merk het ook bij mijn eigen verhaal, ik schrap veel (zit in de herschrijffase) maar het wordt er alleen maar beter van.

Lees Schrijven Magazine
  • Leer schrijven als Stephen King
  • Alles wat een schrijver moet weten over uitgeverijen
  • Schrijftips van Sander Kollaard (Stadium IV)
  • Wat verdien je aan een boek?
  • Crashcourse publiciteit & promotie
  • De schrijfdip en wat je ertegen kunt doen

Dit nummer niet missen, maar nog geen abonnee? Neem vóór 23 september 16:00 u. een abonnement!

MELD JE AAN
Schrijven als Stephen King? Lees schrijven Magazine!

Lees het komende nummer van Schrijven Magazine. Meld je aan vóór 23 september!

Word abonnee!