Start » Forum » Regels verspringen

Regels verspringen

30 reacties [Laatste bericht]
Waus
Laatst aanwezig: 6 weken 2 dagen geleden
Sinds: 13 Dec 2006
Berichten: 10997

Regels verspringen

Af en toe heb ik teksten met op bijna elke regel wel een enter. Op zich geen probleem, maar Word 2000 (het programma dat ik gebruik) verspringen die teksten af en toe. Ik ga met de pijltjestoetsen een eindje naar onderen in die tekst, maar wanneer ik een letter typ verspringt de regel soms naar boven of naar onderen. Eén millimeter, soms drie of vier, maar het leidt me wel af, en dat is niet goed.

Dit heeft Word 2000 alleen bij teksten met op vrijwel elke regel een enter. Hoe zit dat, is daar iets tegen te doen? En niet zeggen dat ik een andere Word-versie moet nemen, ik hou het op 2000 stick out tongue

Oef, ik zit deze forumpost te redigeren confused ik ga maar weer verder met de echte herschrijf.

Reacties

Dries Arnolds
beheerder
Laatst aanwezig: 7 uren 2 min geleden
Sinds: 9 Nov 2004
Berichten: 4846

Dus jij geeft openlijk toe dat je een tien jaar oude tekstverwerker gebruikt? wink

Je hebt tegenwoordig een gratis versie van Word 2007 (met reclame) en Open Office natuurlijk. Misschien is dit gewoon een oduerdomsprobleem en wordt het tijd je tekstverwerker te moderniseren?

Scribendi salutem!

Waus
Laatst aanwezig: 6 weken 2 dagen geleden
Sinds: 13 Dec 2006
Berichten: 10997

Jep, op het verspringen na niks mis met die versie en hij werkt uitstekend op Windows 7 smile

Nu je het zegt, Open Office heb ik een tijdje geprobeerd en die had dat probleem niet, terwijl ik daar een nog langer stuk had met op elke regel een enter.
Mijn probleem is dat ik niet van veranderingen hou/niet met veranderingen om kan gaan, zeker niet veranderingen in het programma waarmee ik schrijf. Daarom vroeg ik ook een oplossing binnen Word 2000, maar als zelfs jij die niet weet confused

schlimazlnik
Laatst aanwezig: 5 jaren 37 weken geleden
Sinds: 14 Aug 2010
Berichten: 4132

Zie je dat alleen op je beeldscherm of ook als je het afdrukt?
Druk op Ctrl+Shift+8 en je komt in het onderwaterscherm: staan er niet toevallig andere verborgen tekens waar je het verspringen ziet? (return-haakjes, paragraaf-tekens, sectie-einden o.i.d.)

Maar buiten dat: Microsoft ondersteunt Word 2000 niet meer. Had je dit probleem al voordat je naar Windows 7 ging? Zo nee, dan zou ik "werkt uitstekend op Windows 7" herzien.

<-- Ze willen er een smiley bij. Bij dezen.
Ik jureer bij de SF-schrijfwedstrijd Trek Sagae 2013.

Waus
Laatst aanwezig: 6 weken 2 dagen geleden
Sinds: 13 Dec 2006
Berichten: 10997

Het zit alleen op mijn beeldscherm, als ik de pagina afscroll en er weer naartoe ga, staat alles weer goed. Bij het afdrukken gaat het ook goed, en dingen als die returnhaakjes zijn er niet.
Ik denk dat je met je laatste alinea gelijk hebt (hij gaf al een rare melding bij het installeren van Word 2000, de helpfunctie zou niet kunnen werken maar die werkt dus wel) en ik moet het gewoon maar accepteren, als ik Word 2000 wil blijven gebruiken nod

Dank jullie smile

jascha
Laatst aanwezig: 5 weken 2 dagen geleden
Sinds: 2 Aug 2009
Berichten: 1073

Oei, Waus. Dat is wel een heel oud programma, hoor. Heb jij nooit problemen met het doorsturen en ontvangen van Worddocumenten dan?

Het klinkt alsof de tekst op een automatische instelling staat, net als uitlijnen bijvoorbeeld. Maar het kan ook de ouderdom zijn wink

Peregrine
Laatst aanwezig: 12 weken 5 dagen geleden
Sinds: 31 Jul 2009
Berichten: 612

Ik kan ook slecht tegen veranderingen voor wat betreft mijn "schrijfprogramma". Zo heb ik heel lang met Work gewerkt, maar na twee manuscripten per hoofdstuk steeds naar mijn Mac te hebben moeten doorsturen om daarop het bestand om te zetten naar pdf, omdat mijn proeflezers geen Work konden lezen op hun computer, heb ik toch de overstap gemaakt naar Word 2003 (Office). En ja, ik heb heel erg moeten wennen, maar nu ben ik heel blij dat ik het heb gedaan. Niet alleen makkelijker om door te sturen naar de proeflezers, maar ook uitgeverijen die manuscripten per mail accepteren vragen eigenlijk altijd het bestand in Word aan te leveren. Grote kans, Waus, dat ze die oude versie dan niet kunnen lezen. Misschien moet je toch de stap wagen en even doorbijten big grin Zodra je eraan gewend bent, ben je er blij mee, dat weet ik zeker!

Dries Arnolds
beheerder
Laatst aanwezig: 7 uren 2 min geleden
Sinds: 9 Nov 2004
Berichten: 4846
Waus schreef:

...maar als zelfs jij die niet weet confused

Laat dat 'zelfs' maar weg hoor smile
Ik werk al sinds 2005 met Open Office, dus aan mij zul je niet veel hebben voor Word-vragen.

Probeer eens of het weg is met de spellingcontrole uit? Dat is geen oplossing, maar dat soort verspringingen in lange teksten komt vaak omdat er iets geladen moet worden.

Scribendi salutem!

Hekate
Laatst aanwezig: 2 jaren 44 weken geleden
Sinds: 10 Jun 2010
Berichten: 3001

Ik werk met Word 2003, en ik heb ook al opgemerkt dat als je entert na een alinea, maar de zin eindigt op het einde van de regel, dat je dan een iets grotere afstand tot de volgende regel krijgt dan de gewoonlijke afstand tussen twee regels die niet op enter eindigen. Dat vind ik wel handig, eigenlijk. Ik weet niet of dat een speciale instelling is, of standaard, maar ik heb het in ieder geval niet met opzet zo ingesteld.

Voor zover ik weet, kunnen oudere word-documenten altijd zonder probleem door een nieuwere versie van Word gelezen worden. De nieuwste versie van Word (dan eindigt het bestand op .docx ipv .doc) kan echter niet door oudere versies geopend worden. Op mijn werk, waar we de nieuwste Office hebben (die ik persoonlijk erg slecht vind, zowel word als excel als outlook, dus thuis houd ik het ook liever op 2003), sla ik alle documenten daarom op als .doc, omdat ik weet (sinds de eerste dag dat we die nieuwe versie hadden en ik een paar paniekerige telefoontjes kreeg) dat sommige klanten of leveranciers het anders niet kunnen openen.

All that we see or seem, is but a dream within a dream (E.A. Poe)

Op zoek naar proeflezers? Neem een kijkje bij De Leesproeverij.

Peregrine
Laatst aanwezig: 12 weken 5 dagen geleden
Sinds: 31 Jul 2009
Berichten: 612

Wat raar. Ik werk ook met 2003 maar ik heb dat probleem helemaal niet. Alles houdt gewoon dezelfde afstand. Wel stel ik altijd uitlijnen in, zowel links als rechts, misschien dat het daaraan ligt.

Ik dacht ook altijd dat oudere Word-documenten door nieuwere versies gelezen konden worden, maar dat blijkt niet zo te zijn. Kennisje van me stuurde mij een document in word 2007, die ik met moeite kon openen. Omdat ik er niets mee kon, heb ik het geknipt en geplakt in een 2003 document en na correctie teruggestuurd. Maar haar 2007 versie kon mijn 2003 document dus niet openen.

schlimazlnik
Laatst aanwezig: 5 jaren 37 weken geleden
Sinds: 14 Aug 2010
Berichten: 4132

Het probleem van Waus doet zich alleen tijdelijk op het beeldscherm voor, niet bij het printen. Ik denk daarom dat het niets met Word-instellingen heeft te maken, maar met de videokaart en de driver daarvan in combinatie met Word.
Anders kan het zijn dat er rechts van de cursor nog een groter font is "blijven hangen" (Ctrl + A en dan instellen van de lettergrootte en lettertype en het is weer klaar).

Word 2000/2003/2007: als je iets als .docx opslaat is het voor oudere programma's niet te openen. Maar Microsoft geeft wel de mogelijkheid om een bestand als Word 2003 bestand op te slaan met Word 2007. Bovendien is er voor Word 2003 een add-in te downloaden bij Microsoft waarmee je met Word 2003 de .docx bestanden kunt openen (heel handig als je nog niet over kunt of wilt). Word 2007 kan zonder problemen oude .doc bestanden openen, ook al zijn ze van Word 2.0.

@ Hekate: dat lijkt me bij de alinea-instellingen van Word te zitten. Niets aan wijzigen als je het nu prettig vind, dat maakt het makkelijker als je naar Word 2007/2010 overgaat.

In Word 2007 zitten een aantal onhandige dingen, die voor zover ik er een blik op heb kunnen werpen in Word 2010 verbeterd zijn.

Ik zou het overigens vriendelijker vinden van schrijfwedstrijden als ze uitsluitend Open Office bestanden vragen. Dat is voor iedereen gratis, en voor verschillende systemen beschikbaar en met diverse tekstverwerkers compatibel.

<-- Ze willen er een smiley bij. Bij dezen.
Ik jureer bij de SF-schrijfwedstrijd Trek Sagae 2013.

Waus
Laatst aanwezig: 6 weken 2 dagen geleden
Sinds: 13 Dec 2006
Berichten: 10997

@Jascha, het enige probleem is wanneer ik een .docx document krijg, maar even vragen of ik het in .doc mag werkt ook smile

@Peregrine, ik durf het nog niet aan, ik typ al jaaaaaaaaaren in Word 2000 en omschakelen, ik weet niet of ik dat wel kan stick out tongue

@Dries, spellingscontrole uit is het ook niet. En herladen, het verspringen is er al met een halve pagina tekst confused

Op Vista heeft Word 2000 dat probleem trouwens niet. Dacht ik. Ik weet het niet eens, terwijl op mijn andere laptop dus Vista met Word 2000 zit xD

Simon Corson
Laatst aanwezig: 1 jaar 11 weken geleden
Sinds: 13 Feb 2010
Berichten: 2308

Met deze gratis download van Microsoft kun je in oudere Office programma's docx documenten openen. Dat is best wel handig, want je krijgt ze steeds vaker.

http://www.microsoft.com/downloads/details.aspx?Fa...

Waus
Laatst aanwezig: 6 weken 2 dagen geleden
Sinds: 13 Dec 2006
Berichten: 10997

Ik ben van oud naar nieuw gegaan en heb nu Office 2010 stick out tongue In het Engels, maar daar kom ik wel uit smile Geen problemen meer dus met regels die verspringen!

Peregrine
Laatst aanwezig: 12 weken 5 dagen geleden
Sinds: 31 Jul 2009
Berichten: 612

Veel succes, Waus! Het zal best even wennen zijn, maar ook wat moet wennen went en straks weet je niet beter meer big grin

MichaM
Laatst aanwezig: 3 jaren 49 weken geleden
Sinds: 13 Feb 2007
Berichten: 7734
Dries schreef:

Je hebt tegenwoordig een gratis versie van Word 2007 (met reclame)

Waarrrr kan ik die vinden? Of is dat echt die uitgeklede trial-versie? Want dan heb ik er niks aan, die heb ik op mijn netbook zitten.

Micha Meinderts - Sociaal dyslect heeft een nieuwe website!
"De nacht was gevallen en Arthur veegde de scherven bij elkaar." | "Ik ben niet lui, ik bespaar energie." | "Nederlands is makkelijker als je denkt."

Waus
Laatst aanwezig: 6 weken 2 dagen geleden
Sinds: 13 Dec 2006
Berichten: 10997

@Peregrine, ik hoop dat het zo gaat, dank je smile

PeterKassenaar
Laatst aanwezig: 26 weken 3 dagen geleden
Sinds: 22 Sep 2010
Berichten: 11
MichaM schreef:

Waarrrr kan ik die vinden? Of is dat echt die uitgeklede trial-versie? Want dan heb ik er niks aan, die heb ik op mijn netbook zitten.

Kijk op http://office.live.com. Hier vind je de online suite (gratis) van Microsoft Office 2010. Je hebt hiervoor een Live ID nodig, maar als je al hotmail of messenger gebruikt, is dat waarschijnlijk geen probleem.

Je kunt dan nieuwe Word-, Excel- of PowerPoint-bestanden maken en opslaan op de Live SkyDrive.

Voordelen: gratis, overal beschikbaar, uitgebreid genoeg voor basic schrijf- en opmaakwerk, altijd back-up voorhanden.

Nadelen: alleen bereikbaar via internet (Geen internet = niet schrijven), moderne browser nodig.

Groet,
Peter.

The piano keys / are black and white
but they sound like a million colors / in your mind

schlimazlnik
Laatst aanwezig: 5 jaren 37 weken geleden
Sinds: 14 Aug 2010
Berichten: 4132
Waus schreef:

Ik ben van oud naar nieuw gegaan en heb nu Office 2010

Goed zo! Heb je ook geen last van de kinderziekten van Office 2007!

<-- Ze willen er een smiley bij. Bij dezen.
Ik jureer bij de SF-schrijfwedstrijd Trek Sagae 2013.

Waus
Laatst aanwezig: 6 weken 2 dagen geleden
Sinds: 13 Dec 2006
Berichten: 10997

@Schlimazlnik, jep smile en als ik dan toch over moet, liever 2010 dan 2003 of 2007. Ben ik voor de komende 10 jaar weer onder de pannen nod

Waus
Laatst aanwezig: 6 weken 2 dagen geleden
Sinds: 13 Dec 2006
Berichten: 10997

Bij Word 2000 had je zo'n mooie functie, bij Opmaak > Alinea > tabblad Tekstdoorloop > Zwevende regels (de weduwen en de wezen) voorkomen. Waar staat dat in Word 2010?

MichaM
Laatst aanwezig: 3 jaren 49 weken geleden
Sinds: 13 Feb 2007
Berichten: 7734
PeterKassenaar schreef:
MichaM schreef:

Waarrrr kan ik die vinden? Of is dat echt die uitgeklede trial-versie? Want dan heb ik er niks aan, die heb ik op mijn netbook zitten.

Kijk op http://office.live.com. Hier vind je de online suite (gratis) van Microsoft Office 2010. Je hebt hiervoor een Live ID nodig, maar als je al hotmail of messenger gebruikt, is dat waarschijnlijk geen probleem.

Je kunt dan nieuwe Word-, Excel- of PowerPoint-bestanden maken en opslaan op de Live SkyDrive.

Voordelen: gratis, overal beschikbaar, uitgebreid genoeg voor basic schrijf- en opmaakwerk, altijd back-up voorhanden.

Nadelen: alleen bereikbaar via internet (Geen internet = niet schrijven), moderne browser nodig.

Groet,
Peter.

Dat kan met google docs ook. Ik wil word omdat je dan twee bestanden naast elkaar open kan hebben en tegelijk kan scrollen. Onmisbaar voor het verwerken van proefleescommentaar. Maar dat heeft de gratis uitgeklede versie op mijn netbook dan weer niet stick out tongue

Micha Meinderts - Sociaal dyslect heeft een nieuwe website!
"De nacht was gevallen en Arthur veegde de scherven bij elkaar." | "Ik ben niet lui, ik bespaar energie." | "Nederlands is makkelijker als je denkt."

PeterKassenaar
Laatst aanwezig: 26 weken 3 dagen geleden
Sinds: 22 Sep 2010
Berichten: 11
MichaM schreef:

Ik wil word omdat je dan twee bestanden naast elkaar open kan hebben en tegelijk kan scrollen. Onmisbaar voor het verwerken van proefleescommentaar. Maar dat heeft de gratis uitgeklede versie op mijn netbook dan weer niet stick out tongue

Maar met Office Live of Google Docs kun je toch gewoon twee browservensters naast elkaar openen en hierin document A (origineel) en document B (met aantekeningen) openen? Dan kun je ze weliswaar niet synchroon scrollen, maar je hebt ze wel naast elkaar in beeld.

The piano keys / are black and white
but they sound like a million colors / in your mind

MichaM
Laatst aanwezig: 3 jaren 49 weken geleden
Sinds: 13 Feb 2007
Berichten: 7734

Ja, maar dat synchroon scrollen is nu juist het mooie eraan. Twee naast elkaar kan natuurlijk met zowat elk programma.

Micha Meinderts - Sociaal dyslect heeft een nieuwe website!
"De nacht was gevallen en Arthur veegde de scherven bij elkaar." | "Ik ben niet lui, ik bespaar energie." | "Nederlands is makkelijker als je denkt."

Zjaan
Laatst aanwezig: 3 jaren 4 weken geleden
Sinds: 17 Mei 2008
Berichten: 2243
schlimazlnik schreef:
Waus schreef:

Ik ben van oud naar nieuw gegaan en heb nu Office 2010

Goed zo! Heb je ook geen last van de kinderziekten van Office 2007!

Ik heb juist Office2007 gekocht om niet met de kinderziekten van Office2010 opgezadeld te worden.
De bugs uit 2007 zijn er allang uitgehaald (of op zijn minst bekend). Het was een flinke overstap (had ook nog 2000), maar ben er nu wel aan gewend.

Neem een kijkje in mijn schrijverskeuken op www.jeanineerades.nl of kom meer te weten over mijn debuutroman op www.duivelsblauw.nl!

Waus
Laatst aanwezig: 6 weken 2 dagen geleden
Sinds: 13 Dec 2006
Berichten: 10997
Waus schreef:

Bij Word 2000 had je zo'n mooie functie, bij Opmaak > Alinea > tabblad Tekstdoorloop > Zwevende regels (de weduwen en de wezen) voorkomen. Waar staat dat in Word 2010?

Niemand? confused

schlimazlnik
Laatst aanwezig: 5 jaren 37 weken geleden
Sinds: 14 Aug 2010
Berichten: 4132

Tja, wet van de remmende voorsprong hè?
Volgende week moet ik weer werken, dan kan ik eens kijken, maar je kunt ook zoeken op "zwevende regels" en "word 2010". Rechtsonder in de groep van het lint vind je een vierkant met een pijltje (heel klein), als je daar op klikt zou je het gewone venster met het bekende tabblad weer moeten krijgen... of het werkt kan ik pas volgende week zeggen.

<-- Ze willen er een smiley bij. Bij dezen.
Ik jureer bij de SF-schrijfwedstrijd Trek Sagae 2013.

Simon Corson
Laatst aanwezig: 1 jaar 11 weken geleden
Sinds: 13 Feb 2010
Berichten: 2308
Waus schreef:
Waus schreef:

Bij Word 2000 had je zo'n mooie functie, bij Opmaak > Alinea > tabblad Tekstdoorloop > Zwevende regels (de weduwen en de wezen) voorkomen. Waar staat dat in Word 2010?

Niemand? confused

Het staat nog steeds bij opmaak, alinea tabblad tekstdoorloop maar het heet nu zwevende regels voorkomen en regels bijeenhouden. Je kunt ook kiezen of je er een paginaeinde voor wilt, of alles bij de volgende alinea wilt houden. Lastige keuzes.

MichaM
Laatst aanwezig: 3 jaren 49 weken geleden
Sinds: 13 Feb 2007
Berichten: 7734

Elk programma heeft een help-functie. Waarom kijken mensen daar nooit als ze iets zoeken?

Micha Meinderts - Sociaal dyslect heeft een nieuwe website!
"De nacht was gevallen en Arthur veegde de scherven bij elkaar." | "Ik ben niet lui, ik bespaar energie." | "Nederlands is makkelijker als je denkt."

Simon Corson
Laatst aanwezig: 1 jaar 11 weken geleden
Sinds: 13 Feb 2010
Berichten: 2308

Omdat het meestal niet helpt.

Waus
Laatst aanwezig: 6 weken 2 dagen geleden
Sinds: 13 Dec 2006
Berichten: 10997

@Micha, omdat ik niet weet hoe het in het Engels heet, en mijn Word 2010 is dus in het Engels.

@Simon, gevonden, dank je nod

Lees Schrijven Magazine
  • Leer schrijven als Stephen King
  • Alles wat een schrijver moet weten over uitgeverijen
  • Schrijftips van Sander Kollaard (Stadium IV)
  • Wat verdien je aan een boek?
  • Crashcourse publiciteit & promotie
  • De schrijfdip en wat je ertegen kunt doen

Dit nummer niet missen, maar nog geen abonnee? Neem vóór 23 september 16:00 u. een abonnement!

MELD JE AAN
Schrijfboek cadeau? Nu gratis bij een abonnement op Schrijven Magazine!

Neem een abonnement op Schrijven Magazine!

Maak je keuze!