Start » Forum » Schrijfcoach?

Schrijfcoach?

6 reacties [Laatste bericht]
Ka Sha Gan
Laatst aanwezig: 4 jaren 9 weken geleden
Sinds: 13 Mrt 2009
Berichten: 223

Schrijfcoach?

Eindelijk durf ik toe te geven dat het me in m'n uppie niet meer zo goed afgaat. Daarom ben ik op zoek naar een schrijfcoach.

Naar iemand die bekend is met het genre (eigenlijk vooral weet van de do's en don'ts in de subgenres dark fantasy, horror, psychologische horror, magisch realisme). Maar zeker ook iemand die me begeleidt in het schrijven en luistert naar wat ik te zeggen heb.
Er is namelijk nog een belangrijke reden waarom ik individuele begeleiding nodig heb. Ik ben een NAH-er, http://www.nah-algemeen.nl/. Nu had ik al ooit iemand gevonden die me wilde begeleiden maar dat is fout gelopen. Mijn aandoening houd ik daar gedeeltelijk verantwoordelijk voor. Gedeeltelijk wink want waar twee 'vechten', hebben twee schuld. Alles is goedgekomen, hoor, maar ik heb er wel van geleerd.

Ik zit bij een gezellige schrijfgroep, enkelen daarvan zie ik hier regelmatig voorbijkomen, en ik ben er uit dat het toch echt de individuele begeleiding is waar het mij omgaat. Natuurlijk heb ik een paar sites bezocht van coaches en er aan gedacht om ze allemaal een mail te versturen of ze iets voor me konden betekenen.

Maar ik kan net zo goed hier een oproepje plaatsen. Ik zie hier zo vaak goede raad voorbij komen en misschien kennen jullie wel iemand die iets met me kan aanvangen, die mijn ms-sen de goede richting kan insturen, zegt waar een andere aanpak nodig is of welke subplot ik beter kan uitwerken om de roman beter tot zijn recht te doen komen.

Welkom in mijn Verwoeste Land, de reconstructie is bijna voltooid.
Het wordt sensationeel! Het zal de ogen strelen.
Evenals dat het onrust baren zal...

Reacties

Chris10
Laatst aanwezig: 3 jaren 1 week geleden
Sinds: 11 Jun 2010
Berichten: 118

Beroepsmatig ben ik bekend met NAH en de vele mogelijkheden op voorzieningen, coaches en noem maar op. In jouw geval is dit niet bepaald gemakkelijk, omdat je om zeer specialistische 'hulp' vraagt. En een goede (schrijf)coach is nooit gratis.

Misschien kun je beroep doen op een PGB via de Soc. Verzekeringsbank waarbij je een budget krijgt en zelf je hulpvoorziening kunt bepalen en betalen. Anderzijds zou ik via de gemeente (wmo) of uwv/particuliere verzekeraars eens vragen naar de mogelijkheden. In plaats van een vergoeding voor om-/bijscholing, een budget voor individuele scholing (maar dan d.m.v. een schrijfcoach). Als dit lukt, kun je op zoek gaan naar een schrijfcoach die gericht is op jouw fictie-achtige schrijfdoelen, maar ook iemand die de nodige begrip, geduld en tijd kan opbrengen. En misschien lukt de omgekeerde volgorde ook wel; eerst goede coach en daarna de financiering.

Maar wellicht ken je zelf de eventuele instanties die zich bezighouden met NAH en op basis van sociale activering, dagbesteding en jobcoaching misschien iets voor je kunnen betekenen, bijv. ABC de Cirkel, Zozijn, Interakt Contour. Tevens zag ik dat er a.s. zaterdag een bijeenkomst in Wageningen is over NAH. Kijk maar eens op www.nah.info.nl. Misschien kunnen ze je daar verder helpen.
In ieder geval wens ik je veel succes met je zoektocht en het schrijfproces.

'Het verlangen om te schrijven groeit met het schrijven.'
(Desiderius Erasmus)

Ka Sha Gan
Laatst aanwezig: 4 jaren 9 weken geleden
Sinds: 13 Mrt 2009
Berichten: 223

Heel erg bedankt, Chris.

Wat geweldig dat je zo ver hebt gezocht, dat apprecieer ik, maar ik was tot voor een jaar geleden iedere dag te vinden op het NAHforum, helaas heeft het Schrijven me daarvan weggehouden. Dus inderdaad, ik heb ook al een uitnodiging ontvangen van het Dreamdayfestival op 25 september.

En verder heb ik geen enkele behoefte om weer bij talloze instanties aan te kloppen voor hulp. Zeker, ik heb mijn beperkingen, maar ik weet hoe die het beste te omzeilen. De trammelant die je dan weer door moet...
Nee, sorry, ik regel het zelf wel.

Maar nu wordt mijn vraag volledig overschaduwd door mijn NAH. Eigenlijk vreesde ik dat al want dat is helemaal niet waarom het gaat. Ik ben een schrijver met een gebruiksaanwijzing, maar wie is dat niet? Dat ik het toch vermeldde, leek me zoiets van toch volledig willen zijn.
Dat een schrijfcoach geld vraagt, soit, so be it. Ik wil er gewoon achter komen of er een coach zou kunnen zijn, die met mij door een deur kan.
Ik ben zelf redacteur, maar waar het eigen werk betreft voel ik totaal niet aan waar de echte haperingen zitten. En waarom het is dat mijn verhalen zo wisselend beoordeeld worden, je weet wel, het ene jurylid acht het verhaal de nummer een van de wedstrijd en het andere jurylid zegt dat de schrijver dezes nog maar een cursus moet volgen. Ik weet zo langzamerhand niet meer wat ik er mee aan moet. Welke waarde ik aan zoiets moet hechten.

Een goede schrijfcoach kijkt daar weer met een hele andere blik tegenaan.

Welkom in mijn Verwoeste Land, de reconstructie is bijna voltooid.
Het wordt sensationeel! Het zal de ogen strelen.
Evenals dat het onrust baren zal...

Chris10
Laatst aanwezig: 3 jaren 1 week geleden
Sinds: 11 Jun 2010
Berichten: 118

Ja, ik weet dat de hedendaagse hulpverlening niet meer je-van-het is. Kan me voorstellen dat je hier afstand van heb genomen.
En wat betreft die juryleden: maak je er niet te druk over. Over smaak valt immers niet te twisten. Ik heb het gemerkt bij diverse fotografiewedstrijden. Maar het belangrijkste is dat jij je prettig voelt met datgene waar je mee bezig bent. En creativiteit is vnl. het gebruiken van je zintuigen en denken buiten de vaste kaders. En aangezien je je met horror/fantasy bezig houdt, lijkt me dat je hier wel bekend mee bent.

Wat me wel nuttig voor je lijkt is een thuisstudie, zodat je in je eigen tempo het een en ander eigen kunt maken, zonder enige tijdsdruk. Schrijfgroepen en groepscursussen vereisen dat namelijk wel.
Misschien is het een tip voor je om schrijvenonline eens te benaderen voor het realiseren van eventuele oefeningen dan wel een Plus cursus, want wat er nog niet is, kan nog altijd komen! Bij diverse schrijfoefeningen staat onderaan: 'Heb je een tip voor een onderwerp van een schrijfoefening? Stuur dan een mailtje hier (feedback@schrijvenonline.org).'
Ik zou zeggen; gewoon proberen. Wie niet waagt, wie niet wint...

'Het verlangen om te schrijven groeit met het schrijven.'
(Desiderius Erasmus)

Via
Laatst aanwezig: 1 jaar 21 weken geleden
Sinds: 12 Jan 2010
Berichten: 2873

Wat verwacht je van een schrijfcoach, Ka Sha Gan?
In praktische zin bedoel ik.

Ka Sha Gan
Laatst aanwezig: 4 jaren 9 weken geleden
Sinds: 13 Mrt 2009
Berichten: 223

Wat ik verwacht. smile

Vooral een tweede, kritisch oog op mijn schrijven, maar dat niet alleen. Ook het meedenken over alternatieve manieren in mijn stijl van schrijven.
Dan heb ik het niet speciaal over aparte oefeningen. Het redigeren en (als jurylid) beoordelen van andermans kortverhalen, het schrijven en iedere keer weer herschrijven en leren van eigen (kort)verhalen en het volgen van enkele schijfweekends en workshops, dat is voor mij tot nu toe mij schrijfschool geweest.

Mijn 1e ms ligt bij een uitgever, mijn 2e ms wordt op dit moment proefgelezen en mijn 3e ms staat te trappelen om door mij door de mangel te worden gehaald. Ik hoop er van uit te kunnen gaan dat ik blijf leren, maar ik zei al dat ik nu op een punt ben gekomen dat ik steeds slechter weet te pinpointen waar bepaalde fouten in mijn eigen teksten zitten.

Welkom in mijn Verwoeste Land, de reconstructie is bijna voltooid.
Het wordt sensationeel! Het zal de ogen strelen.
Evenals dat het onrust baren zal...

Zjaan
Laatst aanwezig: 3 jaren 4 weken geleden
Sinds: 17 Mei 2008
Berichten: 2243

@Ka Sha Gan. Ik kan je niet uit eigen ervaring een bepaalde schrijfcoach aanbevelen, maar een tijdje terug was er op dit forum een discussie over wat je van een schrijfcoach al dan niet kunt verwachten en daarin werden wel enkele coaches genoemd. Zie: http://www.schrijvenonline.org/forum/105623

Als ik jouw postings in dit topic zo eens bekijk, dan kan jij je coachingswensen volgens mij prima onder woorden brengen. Waarom benader je er gewoon niet eens een aantal? Stel hen gerichte vragen (over hun aanpak en ervaring met bepaalde genres) en op basis daarvan kies je er een of twee uit om eens nader mee kennis te maken. Zo zou ik het waarschijnlijk aanpakken. Natuurlijk is het fijn om directe ervaringen van anderen te horen, maar in mijn beleving is de klik (of niet) zo persoonlijk dat je daarmee niet meer dan een indruk kunt krijgen. Gewoon de stoute schoenen aantrekken en doen!

Neem een kijkje in mijn schrijverskeuken op www.jeanineerades.nl of kom meer te weten over mijn debuutroman op www.duivelsblauw.nl!

Lees Schrijven Magazine
  • Leer schrijven als Stephen King
  • Alles wat een schrijver moet weten over uitgeverijen
  • Schrijftips van Sander Kollaard (Stadium IV)
  • Wat verdien je aan een boek?
  • Crashcourse publiciteit & promotie
  • De schrijfdip en wat je ertegen kunt doen

Dit nummer niet missen, maar nog geen abonnee? Neem vóór 23 september 16:00 u. een abonnement!

MELD JE AAN
Schrijven als Stephen King? Lees schrijven Magazine!

Lees het komende nummer van Schrijven Magazine. Meld je aan vóór 23 september!

Word abonnee!