Start » Forum » Manuscript retour

Manuscript retour

8 reacties [Laatste bericht]
Spirit
Laatst aanwezig: 5 jaren 20 weken geleden
Sinds: 31 Jul 2010
Berichten: 1848

Manuscript retour

Ik vroeg me net iets af... Stel, je stuurt een manuscript via de post naar een uitgever, met een envelop en postzegels erbij om het bij afwijzing retour te laten sturen. Bij afwijzing krijg je het manuscript terug. Maar wat doet de uitgever als hij/zij je manuscript accepteert?
Er zal ongetwijfeld aan herschreven moeten worden, dus ik kan me voorstellen dat een uitgever het terugstuurt naar de auteur, maar uitgeverijen geven heel duidelijk aan dat een manuscript bij afwijzing geretourneerd wordt (over acceptatie zeggen ze niets - tenminste, voor zover ik gelezen heb).

Grom.

Reacties

Dries Arnolds
beheerder
Laatst aanwezig: 41 min 49 sec geleden
Sinds: 9 Nov 2004
Berichten: 4849

Meestal maken ze eerst een afspraak met je als ze geïnteresseerd zijn. Lijkt me ook niet meer dan normaal dat ze je even willen zien. Dat willen ze meestal nog voordat ze definitief besluiten met je in zee te gaan.

Het lijkt erop dat je het uitgeefproces bij een reguliere uitgever wat te simpel voorstelt. Er zitten nog zoveel stappen tussen opsturen en accepteren.

Het is geen postorder ofzo wink

Scribendi salutem!

Trenke
Laatst aanwezig: 3 jaren 28 weken geleden
Sinds: 26 Okt 2007
Berichten: 3802

Als het wordt geaccepteerd maakt het toch niets meer uit wat ze met het origineel doen, als ze er maar een mooi, verbeterd manuscript van maken en dat publiceren!

Thérèse
beheerder
Laatst aanwezig: 5 uren 9 min geleden
Sinds: 2 Aug 2009
Berichten: 5947

Waarschijnlijk schrijven de mensen die het manuscript gelezen hebben, een aantal aantekeningen in de kantlijn. Maar misschien doen ze dat ook op een apart vel. In elk geval hebben ze niets anders dan je manuscript, waarop hun interesse is gebaseerd, dus een belangrijk document voor een uitgeverij.

Herschrijven doe je in je digitale versie, naar aanleiding van opmerkingen en adviezen. Dat stuur je dan ook digitaal op.

Ik zou in elk geval bij een kennismakingsgesprek de retourporto niet terugvragen als ik jou was smile .

Psychologie van het personage - wat is het en hoe beschrijf je het? Lees het hier: https://www.mboox.nl/blog/https:--www.mboox.nl-sep...

Tja
Laatst aanwezig: 1 week 2 dagen geleden
Sinds: 4 Mei 2009
Berichten: 14124

big grin

Waar je ook bent, 'Ik zal je vinden'.

Spirit
Laatst aanwezig: 5 jaren 20 weken geleden
Sinds: 31 Jul 2010
Berichten: 1848

Haha, dan maak je meteen een goede indruk, als je binnen komt stappen: "Hallo, ik ben die en die en ik wil NU mijn retourporto terug, want u geeft het toch wel uit." stick out tongue

Bedankt voor de reacties, ik was gewoon nieuwsgierig.

@Dries: Een halfjaar geleden dacht ik nog dat je een manuscript stuurde naar de uitgeverij en een dag later te horen zou krijgen of het goed was of niet big grin Toen kwam ik erachter dat het een paar maanden duurde voor je iets hoorde. Nu heb ik weer geleerd dat er dus nog meer stappen zijn... Interessant.

Grom.

Tja
Laatst aanwezig: 1 week 2 dagen geleden
Sinds: 4 Mei 2009
Berichten: 14124

En die paar maanden zijn soms heel lange maanden, hoor.
Mijn ervaring is dat ze bij Kok vrij snel en keurig reageren.
Misschien past je ms daar.

Waar je ook bent, 'Ik zal je vinden'.

Marria
Laatst aanwezig: 3 jaren 46 weken geleden
Sinds: 27 Mei 2006
Berichten: 1328

en soms hoor je gewoon niks

Spirit
Laatst aanwezig: 5 jaren 20 weken geleden
Sinds: 31 Jul 2010
Berichten: 1848

Ik weet inmiddels al dat een paar maanden lang kunnen duren... Als ik niets hoor, krijgen ze gewoon een dreigmail stick out tongue Ik zal eens bij uitgeverij Kok kijken of ze op het lijstje passen. Thanks voor de tip!

Grom.

Schrijven

Iedere week het beste van Schrijven Online in je inbox? Schrijf je in voor de gratis nieuwsbrief. Boordevol nieuws, tips, aanbiedingen en winacties!

Schrijf je in!
  • THEMA Kan schrijven je leven redden?
  • Hoe beschrijf je emoties?
  • Zo vind je een uitgever die bij je past
  • Zo belangrijk zijn de eerste 10 pagina's
  • Schrijftips van Anne-Gine Goemans
  • Schrijftechniek: vertellen en vertonen
  • Taaltips: taal en logica

Dit nummer verschijnt omstreeks 6 december oktober. Nog geen abonnee? Meld je aan vóór maandag 25 november 16:00 uur, dan krijg je dit nummer thuis!

Introductiekorting!