Start » Forum » Reactie terug van uitgever, eerste keer!

Reactie terug van uitgever, eerste keer!

18 reacties [Laatste bericht]
CynthiaS
Laatst aanwezig: 9 jaren 8 weken geleden
Sinds: 28 Dec 2009
Berichten: 4

Reactie terug van uitgever, eerste keer!

Na ongeveer een maand wachten heb ik reactie van de uitgeverij waarnaar ik m'n manuscript had opgestuurd, The House of Books. Ik heb mijn eerste twee hoofdstukken en de synopsis gestuurd, het is namelijk nog niet af (ben op - ik gok - 1/3e).
Net kreeg ik een mailtje en met bonzend hart maakte ik het open. Concluderend vond ze het leuk (ze had de hoofdstukken met plezier gelezen en ze was benieuwd naar de verdere uitwerking van het plot), maar vond ze de schrijfstijl niet volwassen genoeg. Dus daar moest ik aan werken zonder de spontaniteit te verliezen.
Ik heb nu teruggemaild met de vraag of ik nu gewoon het manuscript moet afmaken en toesturen, heb verder niks gevraagd over de kritiek. Kreeg zojuist een mail terug met dat het 'up to me' is wat ik er mee doe. En dat ik niet te voorbarig positief moet zijn. Wel strenge tantes hoor. Word er een beetje onzeker van.

Maar jee, wat lastig! Het is de eerste keer dat ik een manuscript heb opgestuurd en nu toch wel vrij positief bericht. Een vriendin van me kreeg juist vandaag ook van THB een letterlijke afwijzing, ze vonden het niet 'rijp' genoeg. Dus ik ben wel blij.

Maar wat nu? Ik ga het sowieso afmaken, verder schrijven, heb er heel veel zin in. Maar hoe kan ik in vredesnaam mijn schrijfstijl volwassener maken zonder de spontaniteit te verliezen? Zijn er hier mensen die soortgelijke kritiek hebben gekregen?

EN... moet ik het nu bij THB houden - ze zijn wat afwachtend maar dat is denk ik normaal - of kan ik het ook naar andere uitgeverijen sturen?

Reacties

Anna Rivier
Laatst aanwezig: 3 jaren 23 weken geleden
Sinds: 5 Jun 2010
Berichten: 640

Oefenen CynthiaS! En zoek een of enkele goede proeflezers. Probeer het met korte schrijfopdrachtjes, zodat je niet steeds oefent op je ms. Succes joh, leuk dat je positief nieuws hebt gekregen!

Marjet
Laatst aanwezig: 1 jaar 7 weken geleden
Sinds: 13 Okt 2006
Berichten: 919

Cynthia wat fijn dat je gewoon opbouwende kritiek hebt gekregen. Misschien moet je eens op Zinniger Zinnen rondneuzen, daar plaatsen we korte stukken tekst en er is altijd wel iemand die je van goede fb voorziet. Want ja het is belangrijk dat je je eigen stem ontwikkelt. Succes ermee.

Schrijven, dat is jezelf op het spel zetten. Jezelf! Susan Sontag

eigen
Laatst aanwezig: 8 jaren 27 weken geleden
Sinds: 28 Jun 2008
Berichten: 4975

Cynthia, ik wil geen roet in het eten gooien, maar wat is het positieve van het bericht van The House of Books? Ze kleden het volgens mij leuker aan dan dat de boodschap werkelijk is: je schrijfstijl is niet volwassen genoeg. Ik zou er eerst nog eens goed naar kijken en dan naar andere uitgeverijen sturen. Maar, dit schrijf ik op een afstand, misschien zit ik er finaal naast. En ik weet het, soms ben ik een *****. Succes!

Edit:
ow, je hebt je beginpost al veranderd, dat je een bericht van hun terugkreeg dat je niet te voorbarig positief moet zijn

Anoukboek
Laatst aanwezig: 6 jaren 18 weken geleden
Sinds: 24 Nov 2008
Berichten: 2078

Cynthia, wat een leuke eerste ervaring met een uitgver!
Ik zou sowieso verder schrijven. Ik zou ook kijken naar wat je van de feedback vindt en daar gebruik van maken of niet, als je het er niet mee eens bent.
Proeflezers zijn belangrijk, ze zijn een waardevolle schat voor je werk.
En als je dan zover bent, stuur je het nogmaals op als je dat wilt. Waarom niet?
Je kunt het sowieso naar andere uitgevers sturen als je dat wilt. Daar ben je vrij in.

Wees maar jezelf, er zijn al zoveel anderen (Loesje)

Carlijn
Laatst aanwezig: 1 jaar 15 weken geleden
Sinds: 6 Mei 2009
Berichten: 183

Fijn joh, deze feedback. Ik denk inderdaad dat je alleen maar van derden kunt horen hoe en in hoeverre je toon zich ontwikkeld, dus een goede en betrokken proeflezer lijkt me een goede. En misschien iets als een manuscriptbeoordeler? Daar kun je volgens mij vaak ook een deel van een ms laten zien, als ik me niet vergis (heb er zelf geen ervaring in). Maar zeker met deze concrete feedback zou je bij een beoordeler of coach wel kunnen aankloppen denk ik.

Nu ik jouw verhaal zo lees heb ik me plotseling bedacht dat ik dat natuurlijk ook eens kan doen, enkele hoofdstukken en een synopsis insturen. Ik was altijd toch een soort van in de veronderstelling dat ik eerst maar eens een heel manuscript moest afschrijven. Misschien ga ik ook wel zoiets doen... Leuk!

Hekate
Laatst aanwezig: 2 jaren 44 weken geleden
Sinds: 10 Jun 2010
Berichten: 3001

Da's inderdaad een bemoedigende eerste reactie.

Voor zover ik weet vragen de meeste uitgeverijen om de eerste tien hoofdstukken en een synopsis te sturen? Maar heb er zelf nog geen ervaring mee...

Ik zou als je het herschreven hebt, nog eens insturen naar dezelfde uitgeverij. Het kan zijn dat ze het alsnog afwijzen, maar je weet nu in ieder geval dat ze goede feedback geven (en niet gewoon "niet geïnteresseerd" of zo), en wie weet accepteren ze het wel als je je schrijfstijl wat aanscherpt.

All that we see or seem, is but a dream within a dream (E.A. Poe)

Op zoek naar proeflezers? Neem een kijkje bij De Leesproeverij.

Zjors
Laatst aanwezig: 3 jaren 24 weken geleden
Sinds: 3 Jan 2005
Berichten: 9604

Wat zou de reden zijn om je te beperken tot THB?

Is een boek in Eigen Beheer alleen voor losers? : http://www.nettyvankaathoven.blogspot.nl/

Hekate
Laatst aanwezig: 2 jaren 44 weken geleden
Sinds: 10 Jun 2010
Berichten: 3001

Zou jij dan een manuscript naar verschillende uitgeverijen tegelijkertijd sturen, Zjors?

All that we see or seem, is but a dream within a dream (E.A. Poe)

Op zoek naar proeflezers? Neem een kijkje bij De Leesproeverij.

Trenke
Laatst aanwezig: 3 jaren 17 weken geleden
Sinds: 26 Okt 2007
Berichten: 3802

Gewoon verder schrijven, afmaken, proeflezers inschakelen, kijken of die met hetzelfde commentaar komen, herschrijven en opsturen, zowel naar THB als naar andere uitgevers. En meteen zulk resultaat is bemoedigend! thumbsup

Chinouk
Laatst aanwezig: 8 jaren 39 weken geleden
Sinds: 18 Nov 2006
Berichten: 713

Jij bent al de tweede die ik hoor die na een maand al bericht krijgt (dat is snel!). Mijn script ligt er nu twee maanden.
Wel een positieve reactie! thumbsup Ik zou het manuscript afschrijven, door verschillende proeflezers laten lezen en naar twee of drie uitgevers sturen, waaronder THB.

Tja
Laatst aanwezig: 1 dag 5 uren geleden
Sinds: 4 Mei 2009
Berichten: 14122

Ik zou het verhaal naar meerdere uitgevers opsturen. Je hebt in ieder geval bericht gehad. Ik heb al sinds twee jaar niets van mijn ms gehoord. Ook weer vreemd. Je eigen stijl veranderen lijkt me erg moeilijk. Misschien denken andere uitgevers er anders over. Hoe dan ook, wel doorgaan uiteraard.

Waar je ook bent, 'Ik zal je vinden'.

Hekate
Laatst aanwezig: 2 jaren 44 weken geleden
Sinds: 10 Jun 2010
Berichten: 3001

Dus het is gebruikelijk om je manuscript naar meerdere uitgeverijen tegelijkertijd te sturen? Vreemd, daar zou ik nooit aan gedacht hebben. Wat doe je dan als er één (die misschien niet je eerste keuze was) positief reageert en je hebt van de anderen nog geen reactie?

All that we see or seem, is but a dream within a dream (E.A. Poe)

Op zoek naar proeflezers? Neem een kijkje bij De Leesproeverij.

Trenke
Laatst aanwezig: 3 jaren 17 weken geleden
Sinds: 26 Okt 2007
Berichten: 3802
Hekate schreef:

Wat doe je dan als er één (die misschien niet je eerste keuze was) positief reageert en je hebt van de anderen nog geen reactie?

Erg blij zijn, een rondedansje maken en je eerste keus bellen dat ze snel moeten zijn als ze je ms willen want je hebt al een uitgever die de kwaliteiten ziet! big grin

Tja
Laatst aanwezig: 1 dag 5 uren geleden
Sinds: 4 Mei 2009
Berichten: 14122

Zou ik ook doen.

Waar je ook bent, 'Ik zal je vinden'.

Chinouk
Laatst aanwezig: 8 jaren 39 weken geleden
Sinds: 18 Nov 2006
Berichten: 713

Ik stuur ook altijd naar een paar verschillende uitgevers tegelijk. Het is net solliciteren. smile

Pim
Laatst aanwezig: 1 jaar 40 weken geleden
Sinds: 22 Dec 2009
Berichten: 770

Cynthia.
Ik zou inderdaad eerst een kritische proeflezer zoeken. Iemand waarvan je weet dat hij/zij veel leest en die niet te dicht bij je staat. Mijn ervaring is dat een goed vriend, familielid toch wat voorzichtig is als ze punten voor verbetering zien. Dan is de boodschap misschien mooier dan de werkelijkheid en als je je echt wilt verbeteren is zo objectief mogelijke feedback het beste.
Mocht je financieel willen/kunnen investeren dan zou je ook kunnen denken aan een beoordelingsbureau. De goede geven niet alleen aan wat goed is en wat niet maar onderbouwen dat ook, geven tips, etc.

Succes met schrijven.

CynthiaS
Laatst aanwezig: 9 jaren 8 weken geleden
Sinds: 28 Dec 2009
Berichten: 4

Wat enorm veel fijne en bruikbare reacties hier zeg! Bedankt daarvoor, waardeer het enorm. Ik ga gewoon verder en inderdaad is mijn schrijfstijl veranderen nogal moeilijk. Stel ik zou het doen, dan moet ik de 80 pagina's die ik nu heb gaan herschrijven en ik weet niet of ik wel met een andere stijl kan schrijven. het is gewoon hoe ik schrijf (en ik zie het niet als onvolwassen).

Ik ga het in ieder geval naar meer uitgeverijen opsturen, ik 'durfde' het nog niet zo goed, naar meerderen sturen. Maar nu ga ik het gewoon doen en verder schrijven.

Hallon
Laatst aanwezig: 7 jaren 7 weken geleden
Sinds: 24 Aug 2009
Berichten: 339

Goed hoor, zo'n reactie. Ik heb na bijna 4 maanden nog niets van hen gehoord.
En ja, nu is het verder schrijven en herschrijven voor je. Inderdaad lastig.
Succes verder!

Is all that we see or seem
But a dream within a dream?

Lees Schrijven Magazine
  • Leer schrijven als Stephen King
  • Alles wat een schrijver moet weten over uitgeverijen
  • Schrijftips van Sander Kollaard (Stadium IV)
  • Wat verdien je aan een boek?
  • Crashcourse publiciteit & promotie
  • De schrijfdip en wat je ertegen kunt doen

Dit nummer niet missen, maar nog geen abonnee? Neem vóór 23 september 16:00 u. een abonnement!

MELD JE AAN
Schrijfboek cadeau? Nu gratis bij een abonnement op Schrijven Magazine!

Neem een abonnement op Schrijven Magazine!

Maak je keuze!