Start » Forum » Uitgeefstudio online

Uitgeefstudio online

5 reacties [Laatste bericht]
anoniem18
Laatst aanwezig: 8 jaren 9 weken geleden
Sinds: 3 Mrt 2006
Berichten: 441

Uitgeefstudio online

Zonet dit bericht in mijn mailbox:

Persbericht 19 januari 2009

Stichting zet uitgeefstudio online
Stichting Auteursdomein heeft haar uitgeefstudio open online gezet. Auteurs, vertalers en liefhebbers kunnen er vanaf vandaag terecht voor handleidingen over printing on demand, het opnemen van luisterboeken, het maken en beveiligen van e-boeken, het ontwerpen van omslagen, het omzetten van PoD-scans naar e-boeken en soortgelijke onderwerpen. De gebruikte software is low budget of gratis, de handleidingen zijn WYSIWYG en er is een forum waar gebruikers elkaar de helpende hand kunnen reiken.

Auteursdomein hoopt dat behalve auteurs en vertalers ook liefhebbers de studio gaan gebruiken om waardevolle literatuur leverbaar te maken en te houden. Voor liefhebbers is vooral de mogelijkheid interessant om luisterboeken te maken. Als voldaan wordt aan enkele voorwaarden (er moet toestemming van de auteur zijn) kan de maker de titel aanbieden op de website van Auteursdomein, of via het Centraal Boekhuis doorleveren aan de boekhandel. Ook is het mogelijk om boeken die in het Publiek Domein vallen, te laten scannen en in verschillende vormen opnieuw uit te geven. Zeventig jaar na de sterfdag van de schrijver is daar geen toestemming meer voor nodig. Op dit moment zijn de klassieke hoogtepunten van de Nederlandse literatuur niet leverbaar als e-boek of als luisterboek, vaak zelfs niet als boek.

Auteursdomein is een auteur-bestuurde uitgeverij op non-profit basis. De stichting helpt schrijvers en vertalers om hun backlist leverbaar te houden met behulp van printing on demand, e-boek en luisterboek. Hoofddoel is dat 50% (inplaats van 10%) van de verkoopopbrengst van backlisttitels naar de auteur gaat. Een van de middelen die daarbij worden ingezet is een online uitgeefstudio. Deze stond sinds 2005 achter wachtwoord. Dat beperkte het gebruik, terwijl handleidingen over software snel verouderen. Afgelopen maanden is de studio integraal vernieuwd en per vandaag open online gezet.

De stichting zet hiermee de laatste stap om professioneel uitgeven binnen het bereik van auteurs, vertalers en liefhebbers te brengen. Eerder bereikte ze met een proces voor de NMA dat de nationale ISBN-titelbank open toegankelijk werd. Dit maakt ook boeken zichtbaar die niet worden verspreid via het Centraal Boekhuis. Sinds vorig jaar biedt zij auteurs en vertalers op uitgeversvoorwaarden toegang tot het Centraal Boekhuis. Onlangs werd een contract met Bol getekend voor de levering van backlistitels in de vorm van e-boeken. Het contract maakt het mogelijk auteurs 40% van de verkoopprijs na btw. in e-boeken uit te keren. De stichting beschouwt haar economische doelstelling hiermee als bereikt. Zodra de hoge btw van e-boeken af gaat, kan het auteursdeel naar 50%. In de verkoop van gedrukte boeken (PoD) werd het 50% doel al eerder bereikt.

Het adres van de studio: http://www.auteursdomein.nl/Studio/studio.html

contact:
info@auteursdomein.nl
T. 020-6252688

Reacties

Dries Arnolds
beheerder
Laatst aanwezig: 11 uren 19 min geleden
Sinds: 9 Nov 2004
Berichten: 4846

Best een goed idee denk ik, maar de uitvoering is nogal slordig. Aantal links werken niet en ik zie heel veel subsites. Deels in een andere vormgeving, deels op blogger.

De titel heb ik een beetje ontspamd Asdale smile
Als je geen toestemming hebt om tel en e-mail te publiceren hier, kun je dat beter niet doen denk ik.

Scribendi salutem!

anoniem18
Laatst aanwezig: 8 jaren 9 weken geleden
Sinds: 3 Mrt 2006
Berichten: 441

oké. prima.

Eva2
Laatst aanwezig: 9 jaren 30 weken geleden
Sinds: 19 Jan 2010
Berichten: 1

De studio bevat veel materiaal, het lijkt me logisch dat zoiets eerst een tijdje wordt ingelopen. Gebruikers worden daar ook toe opgeroepen. De handleiding voor het maken van een boekomslag vind ik wel spannend. Een cover van kost gauw 400-800 euro, dus het spaart wel. Handleidingen voor het maken van luisterboeken en e-boeken heb ik nog nergens gezien. De software is freeware of low budget. Alhoewel... photoshop cs? Dat lijkt me niet. Beveiliging van e-boeken op een rijtje is handig. eReader e-boek ziet er niet moeilijk uit. Maar als je de handleidingen probeert te downloaden, dat gaat niet :-( je kunt de tekst niet selecteren...

Zjors
Laatst aanwezig: 3 jaren 24 weken geleden
Sinds: 3 Jan 2005
Berichten: 9604

O, leuk om eens rond te gaan kijken. Wie weet heb ik er ooit nog iets aan.

Is een boek in Eigen Beheer alleen voor losers? : http://www.nettyvankaathoven.blogspot.nl/

DeEllis
Laatst aanwezig: 6 jaren 16 weken geleden
Sinds: 9 Nov 2006
Berichten: 2881

Ja ik kreeg die mail ook. Het zou best een gat in de markt kunnen zijn.

Lees Schrijven Magazine
  • Leer schrijven als Stephen King
  • Alles wat een schrijver moet weten over uitgeverijen
  • Schrijftips van Sander Kollaard (Stadium IV)
  • Wat verdien je aan een boek?
  • Crashcourse publiciteit & promotie
  • De schrijfdip en wat je ertegen kunt doen

Dit nummer niet missen, maar nog geen abonnee? Neem vóór 23 september 16:00 u. een abonnement!

MELD JE AAN
Lees Schrijven Magazine

Lees het komende nummer van Schrijven Magazine. Meld je aan vóór 23 september!

Word abonnee