Start » Forum » hoofdstukken

hoofdstukken

23 reacties [Laatste bericht]
Pluisebol
Laatst aanwezig: 2 dagen 18 uren geleden
Sinds: 10 Mrt 2007
Berichten: 4227

hoofdstukken

Op wat voor manier hakken jullie je boek in hoofdstukken?

Ik heb altijd naar het eind van een hoofdstuk toegewerkt; een afgerond geheel.
Tot mijn verbazing schrijf ik nu achter elkaar door.
Straks ga pas ik de hoofdstukken creëren.

Hoe doen jullie dat?

Bij dag en nacht, bij zon en regen
kom je leuke dingen tegen.
(Dr Seuss)

Reacties

Wolfje
Laatst aanwezig: 8 jaren 4 weken geleden
Sinds: 6 Dec 2009
Berichten: 351

Ik schrijf tot het eind van een hoofdstuk.

Tja
Laatst aanwezig: 4 dagen 11 uren geleden
Sinds: 4 Mei 2009
Berichten: 14124

Meestal als het wat later is. Dus bij de volgende dag of dat iemand anders een rol krijgt.

Waar je ook bent, 'Ik zal je vinden'.

Set
Laatst aanwezig: 1 jaar 34 weken geleden
Sinds: 26 Okt 2005
Berichten: 630

Ik schrijf heel chaotisch. Allemaal losse scenes die ik op een gegeven moment aan elkaar plak. Pas helemaal aan het eind maak ik er hoofdstukken van. Soms is het dan nog wel nodig om er een 'nieuw' hoofdstuk tussen te zetten. Dat schrijf ik dan wel als hoofdstuk. Maar dan weet ik al dat het moet aansluiten op het vorige en het eerstvolgende, dus dat is toch anders.

Hoofdstukken zeggen mij eerlijk gezegd ook niet altijd zoveel...

Carduelis
Laatst aanwezig: 7 jaren 22 weken geleden
Sinds: 11 Dec 2007
Berichten: 2311

Een hoofdstuk moet een natuurlijk einde zijn, dus voor mij geen gehak om hoofdstukken te krijgen. Er zijn ook genoeg boeken die géén hoofdstukindeling hebben, of maar een paar.

eigen
Laatst aanwezig: 8 jaren 39 weken geleden
Sinds: 28 Jun 2008
Berichten: 4975

Dat hangt denk ik ook af wat voor boek je maakt. Ik zou de hoofdstukken pas na alle herschrijfrondes e.d. gaan indelen. Een boek zonder hoofdstukken lijkt me ook niet alles en het wordt er niet leesbaarder op, mede om die reden plaats je in je platte tekst ook af en toe een witregel.

Thérèse
beheerder
Laatst aanwezig: 13 uren 28 min geleden
Sinds: 2 Aug 2009
Berichten: 5952

Je kunt een hoofdstuk eindigen wanneer je een afgerond geheel hebt bereikt, waarna een volgende fase aanbreekt. Maar je kunt ook juist op de top van de gebeurtenissen een hoofdstuk 'afkappen'. Of misschien wil je een afgebakende periode beschrijven, dan houdt het hoofdstuk op bij het eind van die periode. Of als je een verhaal vertelt dat zich afspeelt op verschillende plaatsen, dan stop je het ene hoofdstuk waar het verhaal verdergaat op een andere plaats (maar wel in dezelfde tijd), en daar begint dan het volgende hoofdstuk. Dat kun je ook doen als een verhaal zich afspeelt in verschillende tijden (bijvoorbeeld aan twee kanten van de wereld). Dan zou je tijd en plaats boven elk hoofdstuk kunnen vermelden. Als je met flashbacks of flashforwards werkt, kun je elke flash een hoofdstuk toekennen.

Het hang zo van het verhaal af, en van de structuur die je gebruikt.

Psychologie van het personage - wat is het en hoe beschrijf je het? Lees het hier: https://www.mboox.nl/blog/https:--www.mboox.nl-sep...

Pluisebol
Laatst aanwezig: 2 dagen 18 uren geleden
Sinds: 10 Mrt 2007
Berichten: 4227

Dankjulliewel allemaal.

Het hangt dus inderdaad van allerlei dingen af.
Ik verbaasde me dat ik bij het verhaal, waar ik nu mee bezig ben, achter elkaar doortik. Dat heb ik nog nooooit gedaan.
Er waren hoofdstukken en dat werkte.

Nu wil ik alleen maar verder, verder.
Er gaan hoofdstukken komen.
Ha, ik wilde bijna schrijven 'kopstukken'. big grin

Dank voor jullie inbreng.

Bij dag en nacht, bij zon en regen
kom je leuke dingen tegen.
(Dr Seuss)

Hallon
Laatst aanwezig: 7 jaren 20 weken geleden
Sinds: 24 Aug 2009
Berichten: 339

De hoofdstukken in mijn verhaal eindigen vaak op het moment dat het spannend is, een soort cliffhanger om de lezer te prikkelen door te lezen.
Als ik af moet gaan op mijn proeflezers werkt het, maar het soort verhaal moet zich er uiteraard wel voor lenen.

Is all that we see or seem
But a dream within a dream?

Cyd
Laatst aanwezig: 1 jaar 44 weken geleden
Sinds: 11 Apr 2009
Berichten: 197

Als je vanuit verschillende personages schrijft, kan je ook in elk hoofdstuk een persoon aan het woord laten.
Zelf schrijf ik eerst alles en maak dan achteraf een hoofdstuk indeling op een los velletje papier om te zien of het wel lekker loopt. Vaak zie ik dan dat er bijvoorbeeld een te grote overgang is of er moet iets tussen of ik gooi ze door elkaar.

ingrid mulder
Laatst aanwezig: 3 jaren 8 weken geleden
Sinds: 21 Jan 2008
Berichten: 105

nu ik erover ga nadenken vind ik het ineens heel ingewikkeld worden.... Meestal voel ik zelf aan dat er een nieuw hoofdstuk moet komen. De handeling is afgelopen en het verhaal gaat pas een paar dagen of uren later verder. Of het is tijd om naar een andere manier over te schakelen. Ik probeer cliffhangers in te bouwen, maar vaak denk ik daar bij het schrijven niet echt over na. Sommige dingen gaan gewoon zoals ze gaan. Als je erover na gaat denken wordt het pas moeilijker.....

Judy
Laatst aanwezig: 1 jaar 1 week geleden
Sinds: 25 Sep 2009
Berichten: 2918

Ik werk meestal niet chronologisch, schrijf van alles door elkaar, vaak ook niet met een hele duidelijke verhaallijn, die vormt zich vanzelf. Meestal worden het wel automatisch hoofdstukken, de ene keer lang, dan weer kort, maar achteraf schrap en schaaf ik ook een boel of voeg ik stukken samen en plaats ze ergens anders. Ik doe het meestal op gevoel, het is een soort organische, intuïtieve puzzel.

Op het moment werk ik met iemand samen. We hebben eerst de karakters en de verhaallijn bedacht, en werken nu vanaf het begin, dus echt chronologisch. Dat doen we per (kort) hoofdstuk dat we nummeren en waarvan we van tevoren afspreken waar het over gaat (als we klaar zijn met schrijven geven we dat hoofdstuk een werktitel zodat we makkelijk kunnen zien waar onze hoofdstukken over gaan). Dat moet ook omdat je met zijn tweeën bent en op één lijn moet blijven. Het is een totaal andere manier van werken voor mij. Ik heb zelfs een hoofdstukoverzicht gemaakt, echt in een schema. Het heeft wel iets heel prettigs, dat overzichtelijke.

Of je het nu intuïtief doet, of meer van de planning bent, voor beide methodes valt veel te zeggen. Of je kunt het combineren natuurlijk.

Ajstinad
Laatst aanwezig: 4 jaren 32 weken geleden
Sinds: 7 Jun 2007
Berichten: 1144

Ik schrijf aan één stuk door en verdeel het achteraf pas in hoofdstukken. Ik houd dan rekening met de lengte van de hoofstukken, bijv. dat ze minimaal 2 A4-jes moeten zijn (uitzonderingen daargelaten) en maximaal 4 (uitzonderingen daargelaten).
Meestal is het niet erg moeilijk daarvoor een hoofdstukindeling te verzinnen, omdat het verhaal toch wel in scènes is opgedeeld. Wel vind ik het vreselijk lastig om op deze manier hoofdstuktitels te verzinnen, dus ik houd het bij een simpele nummering.

Groetjes van Ajstinad

Pluisebol
Laatst aanwezig: 2 dagen 18 uren geleden
Sinds: 10 Mrt 2007
Berichten: 4227

Cliffhangers, ja in bepaalde boeken kan dat heel goed. Maar niet ieder verhaal is ervoor geschikt.

Zo blijkt maar weer dat ieder zijn eigen manier heeft.
En zelfs je eigen manier kan je afvallen, zoals nu bij mij.

Ik dank jullie weer voor jullie reacties.

Bij dag en nacht, bij zon en regen
kom je leuke dingen tegen.
(Dr Seuss)

Marjet
Laatst aanwezig: 1 jaar 19 weken geleden
Sinds: 13 Okt 2006
Berichten: 919

Ik schrijf in scenes, wat er in de keuken gebeurt, wat er buiten gebeurt, wat er in een flashback gebeurt, soms kort dan weer langer, iedere scene scheid ik door witregels of sterretjes, later voeg ik wat bij elkaar past tot hoofdstukken, maar dat blijft geschuif tot de laatste versie.

Schrijven, dat is jezelf op het spel zetten. Jezelf! Susan Sontag

Suma
Laatst aanwezig: 6 dagen 20 uren geleden
Sinds: 6 Sep 2007
Berichten: 3628

Als starter op de fictiemarkt, heb ik natuurlijk weinig ervaring. Het boek waar ik nu aan werk deel ik tijdens het schrijven al in in hoofdstukken. Het wordt dan een afgerond deel, een einde. Het volgende hoofdstuk is dan de ene keer een volgende dag, de andere keer een andere plaats of tijd in uren, op een reis of een andere situatie. Kortom: hier heb je dus niet veel aan, je kunt het beste doen hoe jij denkt dat het hoort bij dat specifieke verhaal.

Geef woorden aan gedachten.

DeEllis
Laatst aanwezig: 6 jaren 29 weken geleden
Sinds: 9 Nov 2006
Berichten: 2881

Ik las in een boek over schrijven dat het eerste hoofdstuk bij voorkeur niet te lang mag zijn. Daar heb ik echt op gelet. Het heeft inderdaad een versnellend effect. Bij andere boeken vind ik dat ook terug.

De verdere hoofdstukken zorg ik ervoor dat ze allemaal ongeveer even lang zijn. Ook ik pende maar door en had hele korte stukken en hele lange. Nu is alles in evenwicht.

Hallon
Laatst aanwezig: 7 jaren 20 weken geleden
Sinds: 24 Aug 2009
Berichten: 339

@DeEllis, ik denk niet dat je je zorgen hoeft te maken over 'evenwicht' in korte en lange hoofdstukken. Dan Brown heeft in zijn boeken soms hoofdstukken van vele bladzijden en soms is er een hoofdstuk van nog geen halve bladzijde.
Ik spreek nu even voor mezelf, maar als hoofdstukindeling mijn grootste probleem zou zijn, dan zou ik heel blij zijn! smile

Is all that we see or seem
But a dream within a dream?

Marjan B.
Laatst aanwezig: 1 week 2 dagen geleden
Sinds: 17 Aug 2007
Berichten: 1823

Ik ben nu blind aan het doorschrijven alsof het nog nanowrimo is. Mijn hoofdstukindeling is dus nog lang niet definitief. Toch heb ik wel hoofdstukken, maar ik let daarbij niet op de lengte. Vaak merk ik op een gegeven moment dat ik een natuurlijk overgangspunt heb bereikt en besluit ik dan dat er maar een nieuw hoofdstuk moet komen. Dat zal bij het herschrijven nog wel weer flink veranderen, vermoed ik zo. Het meest natuurlijk op dit moment is een nieuw hoofdstuk beginnen als ik een flinke sprong in de tijd ga maken.

The owls are not what they seem

Pluisebol
Laatst aanwezig: 2 dagen 18 uren geleden
Sinds: 10 Mrt 2007
Berichten: 4227

Na veel nadenken ( big grin ) geloof ik dat het verhaal bepaalt hoe je werkt.
Dus ook met die hoofdstukken.

Bij dag en nacht, bij zon en regen
kom je leuke dingen tegen.
(Dr Seuss)

Marjan B.
Laatst aanwezig: 1 week 2 dagen geleden
Sinds: 17 Aug 2007
Berichten: 1823

Zo is het bij mij ook, Pluisebol. Het vertaal fluistert je op een gegeven moment: he, ik wil een nieuw hoofdstuk. Ik ben hier klaar mee.

The owls are not what they seem

Droomz
Laatst aanwezig: 1 jaar 32 weken geleden
Sinds: 16 Dec 2007
Berichten: 439

Ik deel in het verhaal de hoofdstukken al in. Meestal zijn de hoofdstukken een bladzijde of 4 en ik wissel vaak bij een andere scene of een tijdsprongetje. smile
Ik vind korte hoofdstukken in boeken prettig, want ik spreek meestal met mezelf af hoeveel hoofdstukken ik mag lezen voor ik iets anders moet gaan doen.

taya22
Laatst aanwezig: 7 jaren 3 dagen geleden
Sinds: 28 Jan 2010
Berichten: 72

Ik heb weleens gelezen dat er ieder hoofdstuk iets gebeurd dat de blinde vlek van de hoofdpersoon belicht ( met een positief of negatief antwoord). Als dat is gebeurt is het voor mij einde hoofdstuk.

Maar of dit in orde is weet ik niet.

Ook worstel ik zelf met de vraag hoeveel hoofdstukken een verhaal moet bevatten. Ik heb zelf een verhaal van 360 a5jes liggen, maar dat heeft 48 hoofdstukken. Geen idee of dat in verhouding is... ik heb er alleen zelf wel een goed gevoel over.

De zon schijnt. Met een gele bol, staand in de blauwe hemel.
Maar pas op, de zon liegt! Voor je het weet, zie je: De zon schijnt!
...Schijn bedriegt.

Annabella
Laatst aanwezig: 7 jaren 40 weken geleden
Sinds: 8 Feb 2010
Berichten: 57

Ik heb het proberen op te zoeken via internet, maar daar krijg je natuurlijk verschillende antwoorden. Ik ben zelf gaan zoeken in Twilight (van Stephenie Meyer) en daar kwam ik op ongeveer tien bladzijdes toen ik in de inhoudsopgave keek. Natuurlijk verschilt dat per keer, de ene keer is het zeven, en dertien, bijvoorbeeld. Ik heb voor mezelf de rode draad van het verhaal opgeschreven en een aantal mooie titels voor hoofdstukken onthouden. Ik stop als ik denk dat de volgende titel moet komen, of dat er iets is afgesloten.
Je moet er natuurlijk wel aan denken dat de gemiddelde mens een hoofdstuk wil uitlezen voordat hij het boek weglegt. Hoofdstukken moeten dan natuurlijk niet te lang zijn.

Life is like a novel, you're the author and everyday is a new page

  • THEMA Kan schrijven je leven redden?
  • Hoe beschrijf je emoties?
  • Zo vind je een uitgever die bij je past
  • Zo belangrijk zijn de eerste 10 pagina's
  • Schrijftips van Anne-Gine Goemans
  • Schrijftechniek: vertellen en vertonen
  • Taaltips: taal en logica

Dit nummer verschijnt omstreeks 6 december oktober. Nog geen abonnee? Meld je aan vóór maandag 25 november 16:00 uur, dan krijg je dit nummer thuis!

Introductiekorting!
Schrijven

Iedere week het beste van Schrijven Online in je inbox? Schrijf je in voor de gratis nieuwsbrief. Boordevol nieuws, tips, aanbiedingen en winacties!

Schrijf je in!