Start » Forum » Welke bladen betalen voor artikelen

Welke bladen betalen voor artikelen

5 reacties [Laatste bericht]
Afterhoursclinic
Laatst aanwezig: 8 jaren 19 weken geleden
Sinds: 2 Nov 2009
Berichten: 62

Welke bladen betalen voor artikelen

Ik heb ooit een website gezien waar Nederlandse magazines in stonden die betalen voor artikelen. Nu kan ik die echter niet meer vinden.
Is er zo'n website of lijst? Of: hoe weet je of een magazine betaald voor artikelen? Ik bedoel: zonder contact met hen op te nemen?

"Ach ze luisteren toch niet..."

Reacties

Dries Arnolds
beheerder
Laatst aanwezig: 3 dagen 15 uren geleden
Sinds: 9 Nov 2004
Berichten: 4846

Bijna alle bladen betalen voor artikelen. Maar dat wil niet zeggen dat ze zomaar van mensen artikelen gaan kopen. Veel bladen hebben een vaste redactie, of een vaste groep freelancers die zich heeft bewezen op journalistiek vlak en op het onderwerp van het betreffende blad.

Ze hebben ook geen tijd om allerlei artikelen door te gaan lezen die ze toegezonden krijgen zoals uitgeverijen manuscripten doorlezen. De deadlines zijn namelijk veel korter.

Als je geen expert bent op het gebied van het onderwerp van het blad en je bent geen freelance journalist dan is het moeilijk om een artikel te slijten. Dat is mijn ervaring (ik heb op de redacties van drie tijdschriften gewerkt).

Scribendi salutem!

Appel
Laatst aanwezig: 5 jaren 23 weken geleden
Sinds: 27 Sep 2006
Berichten: 1098

Maar mocht je freelance journalist willen wórden, dan zijn er heus mogelijkheden. Ik ben zelf in februari begonnen met dat vak en heb tijdschriften toen benaderd met concrete ideeën. Het liefst zo specifiek mogelijk: waar gaat het over, wie interview ik ervoor, in welke vorm schrijf ik het, past het misschien in een rubriek? Zo geef je aan dat je weet waar je mee bezig bent en dat je je in het blad hebt verdiept.

Buiten dat heeft Dries gelijk; bijna alle bladen betalen voor bijdragen. Alleen heel kleine titels draaien vaak op vrijwilligers.

I stay, I pray, see you in heaven - one day

marlies
Laatst aanwezig: 1 week 1 dag geleden
Sinds: 23 Feb 2006
Berichten: 1668

Als er een onderwerp is waar je meer over weet dan de gemiddelde lezer (je bent dan een 'expert!') en je hebt een idee voor een artikel(tje), dan zou ik dat schrijven en naar een blad sturen dat zich met dat onderwerp bezig houdt. Zo heb ik dat vaak en met wisselend succes gedaan.

En inderdaad, de meeste bladen betalen. Sommige weinig, andere veel. Dat hangt veelal af van het aantal abonnees.

Appel
Laatst aanwezig: 5 jaren 23 weken geleden
Sinds: 27 Sep 2006
Berichten: 1098

Ik moet ineens terugdenken aan een stuk dat ik onlangs in Villamedia magazine las over dit onderwerp. Daarin stond dat steeds meer freelance journalisten gratis werken omdat het leuk staat in hun portfolio, en dat tijdschriften daar maar wat graag gebruik van maken.

Zo schijnt het pas opgerichte Drift heel veel enthousiaste vrijwilligers te hebben die voor andere bladen gewoon betaald schrijven. Ook Bright werkt volgens het stuk geregeld met onbetaalde freelancers. Dit raad ik sowieso niet aan als het je vak is, maar ook niet als je vanuit een ander specialisme voor een tijdschrift schrijft. Dan kun je het idee beter naar een blad brengen dat wel bereid is ervoor te betalen.

I stay, I pray, see you in heaven - one day

Helga
Laatst aanwezig: 2 jaren 25 weken geleden
Sinds: 20 Aug 2008
Berichten: 1521

Het is gebruikelijk eerst je idee te verkopen (eventueel op basis van no cure no pay) en daarna pas het idee uit te werken tot een artikel. Dus niet zomaar iets gaan schrijven en daarna pas kijken of je het ergens kunt slijten.
Hoeveel bladen betalen, kun je van tevoren niet nagaan. Kwestie van proberen en af en toe je neus stoten. Vakbladen betalen over het algemeen heel redelijk, opinietijdschriften juist weer niet.

  • Carry Slee onthult haar schrijfgeheimen
  • Waarom je niet moet wachten met je debuut
  • Schrijftips van John Boyne (De jongen in de gestreepte pyjama)
  • Wat verdient een schrijver aan een boek? (En hoe eerlijk is dat)
  • 9 (te) gekke manieren om inspiratie op te doen
  • Ontdek waarom je van je leven een schrijf-mijnenveld moet maken. 
  • Interview met Simone van der Vlugt
  • Tips door Bregje Hofstede en Saskia de Coster, ze schreven allebei boeken die uitblonken in originaliteit en kwaliteit. Hoe deden ze dat? 
  • We spraken Sabine van den Berg over haar carrière, prozawerk, de liefde voor het schrijven van gedichten en over studenten zonder talent
  • Uitblinken in Spoken Word en/of Performance Poetry?

Als je je aanmeldt vóór maandag 27 mei 16:00 u. krijg je dit nummer thuis!

MELD JE AAN
Schrijven

Iedere week het beste van Schrijven Online in je inbox? Schrijf je in voor de gratis nieuwsbrief. Boordevol nieuws, tips, aanbiedingen en winacties!

Schrijf je in!