Start » Forum » Oproep voor betere afwijzingsbrieven van uitgeverijen

Oproep voor betere afwijzingsbrieven van uitgeverijen

150 reacties [Laatste bericht]
Oscar J. De Vries
Laatst aanwezig: 7 jaren 24 weken geleden
Sinds: 22 Nov 2008
Berichten: 37

Oproep voor betere afwijzingsbrieven van uitgeverijen

Ben je het ook beu om na maanden van wachten - soms in spanning, soms in wanhoop - eindelijk bericht te krijgen van die uitgeverij waar je je manuscript naar stuurde, om dan telkens weer hetzelfde antwoord te moeten lezen?
Genre: "Beste, We hebben uw manuscript gelezen, maar moeten u spijtig genoeg meedelen dat het niet in aanmerking komt voor publicatie. Vriendelijke groeten, Uitgeverij"

Kom in opstand, schreeuwschrijf het er uit, hoe zou jouw ideale afwijzingsbrief er uit zien? En wat kost het om elke uitgeverij een mooie standaardafwijzingsbrief te laten schrijven, eentje met hoop, begrip en respect? Niet zo veel lijkt me.

Beste schrijver,

Ik moet je niet vertellen hoe het voelt.
Weet je nog dat ene meisje op school waar je heimelijk maanden naar lonkte, tot je eindelijk al je moed verzamelde, je hart deed bloeden in een brief voor haar, hoe je het stiekem in haar jaszak moffelde, waarna het wachten begon?
Het spijt mij het weer te moeten oprakelen, maar wij zijn dat meisje, helaas. Maar, geloof ons, zoals haar, zijn er nog.

Vergeef ons onze traagheid, je kan niet geloven wat er hier allemaal in de postbus komt vallen, soms, maar ach, dat zijn slechts excuses. Wij beseffen maar al te goed hoeveel tijd je in dit werk hebt gestoken, dat van het bloed, het zweet en in sommige passages de tranen, dat geloven wij graag. Weken, maanden en misschien wel jaren heb je hieraan gewerkt en dat verdient respect. Het bewijst dat je karakter hebt, zonder karakter ga je niet keer op keer neerzitten en verder werken tot het goed zit. Dat karakter bewijst dat je doorzettingsvermogen hebt, en dat bewijst dat je een schrijver bent.

Geef het dus alsjeblieft niet op. Wie zijn wij om te zeggen dat dit boek geen toekomst kent? Ga ervoor, ga door, geef niet op. Schrijf rechtdoor en verlies geen tijd of teleurstelling aan dit briefje. Op naar de volgende!

Met hoopvolle groeten,
Uitgeverij."

Niet dat ik bitter ben hoor, het leven gaat weer door en op naar de volgende. Maar schrijf gerust zelf eens een afwijzingsbrief, je zal zien: het doet deugd.
Groet,

Oscar.

Reacties

Louis Stiller
Laatst aanwezig: 7 jaren 46 weken geleden
Sinds: 13 Feb 2007
Berichten: 91

Geweldig idee. De beste brief drukken we in het tijdschrift af (als je dat wilt).

Louis

Ex-hoofdredacteur Schrijven Online

Helga
Laatst aanwezig: 2 jaren 42 weken geleden
Sinds: 20 Aug 2008
Berichten: 1521

Volgens mij vatten schrijvers zo'n brief vaak persoonlijk op, terwijl de uitgever er met name naar kijkt of het manuscript in het fonds past en er vaak niks persoonlijks mee bedoelt. En uitgevers zijn geen schrijvers, hè, dat zie je terug in zulke brieven.

Oscar J. De Vries
Laatst aanwezig: 7 jaren 24 weken geleden
Sinds: 22 Nov 2008
Berichten: 37

Tuurlijk, dat is een prachtige suggestie, ik kijk uit naar de brieven en hoop van harte dat het therapeutisch werkt voor de schrijvers!

Anoukboek
Laatst aanwezig: 6 jaren 22 weken geleden
Sinds: 24 Nov 2008
Berichten: 2078

Ik deel je ervaring niet, Oscar, maar ben het wel met je eens. Zulke brieven zijn respectloos. De vijf afwijzingsbrieven die ik heb gekregen, zijn grotendeels persoonlijk en heel positief geweest. Vooral met eentje was ik echt blij, ondanks dat het een nee was. Een uitgebreide brief met daarin hun belangstelling in het onderwerp dat ze nog niet kenden en dat ze graag bespraken. Het feit dat ik vlot schrijf en een goede informatiebron ben en de reden om mijn boek niet in hun fonds op te nemen, etc. Dus ik moet het ook even opnemen voor de uitgevers die wel degelijk de tijd en de aandacht nemen voor een reactie.

Wees maar jezelf, er zijn al zoveel anderen (Loesje)

MichaM
Laatst aanwezig: 4 jaren 1 week geleden
Sinds: 13 Feb 2007
Berichten: 7734

Ik vind wel dat uitgeverijen over het algemeen iets meer aandacht en tijd mogen besteden aan een afwijzing, maar als mensen hier al over vallen en het persoonlijk opvatten, dan zal de waarheid waarom een manuscript is afgewezen nog veel harder aankomen. Dus dat is ook geen optie.

Ik zou een argument waarom het niet in het fonds past ("Uw verhaal past niet in ons fonds, omdat we al genoeg chicklits hebben/we geen chicklits uitgeven/je stijl niet bij het genre past") vaak wel prettig vinden, denk ik. Of gewoon een korte opmerking dat er aan de stijl/plot/personages gewoon nog wat schort.

Micha Meinderts - Sociaal dyslect heeft een nieuwe website!
"De nacht was gevallen en Arthur veegde de scherven bij elkaar." | "Ik ben niet lui, ik bespaar energie." | "Nederlands is makkelijker als je denkt."

jascha
Laatst aanwezig: 9 weken 2 dagen geleden
Sinds: 2 Aug 2009
Berichten: 1073

Het zal iig schelen hoe je je afwijzing presenteert. Zonder envelop of wat fraaier verpakt? Dit even figuurlijk bedoeld. De afwijzing blijft hetzelfde.

MichaM
Laatst aanwezig: 4 jaren 1 week geleden
Sinds: 13 Feb 2007
Berichten: 7734

Nou, de presentatie vind ik nog wel het minst belangrijk. Ik heb liever dat ze tijd steken in de inhoud.

Micha Meinderts - Sociaal dyslect heeft een nieuwe website!
"De nacht was gevallen en Arthur veegde de scherven bij elkaar." | "Ik ben niet lui, ik bespaar energie." | "Nederlands is makkelijker als je denkt."

Oscar J. De Vries
Laatst aanwezig: 7 jaren 24 weken geleden
Sinds: 22 Nov 2008
Berichten: 37

Even verduidelijken dat ik deze brieven niet zozeer persoonlijk neem, ze zijn dan ook zo onpersoonlijk smile En als ik ze persoonlijk zou nemen, zou ik het ook niet blijven proberen, keer op keer. Ik wou gewoon eens kijken of andere mensen zin hadden om eens in het hoofd van de andere kant te kruipen en een originele afwijzing willen schrijven, gewoon als vingeroefening.

Griseo
Laatst aanwezig: 6 jaren 37 weken geleden
Sinds: 20 Jun 2005
Berichten: 609

Mijn afwijzingsbrief:

Beste Jos,

Hartelijk dank voor het insturen van je manuscript “De vlezige snoek”. We kunnen je ten eerste mededelen dat het verhaal binnen onze redactie enthousiast van hand tot hand is gegaan. Her en der zijn er zelfs vechtpartijen uitgebroken om je verhaal als eerste te mogen lezen. Geloof het of niet, maar we hebben op een gegeven moment zelfs de glazenwasser betrapt op het meelezen, en ja, dat was op het cruciale moment met die haak op pagina 144. Door dat zenuwslopende moment ben ik de kluts volledig kwijtgeraakt en kreeg later op de avond nog een fikse uitbrander van mijn vrouw te verwerken omdat ik de doos eieren en de kilo uien ben vergeten te kopen bij de Aldi. Maar tijdens die nacht op de bank, en zonder het gesnurk van mijn wederhelft, overdacht ik het moedige gevecht van de snoek. Zo zouden er meer moeten zijn.

De vertelstem vanuit de haak in het water vonden we op zich heel interessant, alhoewel we gerede twijfels hebben of de lezer van vandaag dat zou kunnen en/of willen accepteren. De manier waarop je de snoek – waarom met de naam Henk-Jan? Henk-Jan Snoek? – karakteriseert, toont een goede kennis van de waterwereld en toont een enorm inzicht in het menselijk gedrag. Je plot heeft een aantal interessante wendingen, alhoewel we het verschijnen van die haai in een simpele singel te Rotterdam iets te enthousiast vinden. Je beschrijft de setting fantastisch, als lezer voel je de wind door je haren strijken en de regen... wat een symboliek weet je daar neer te zetten met de regen. Geen Grunberg die je dat na kan doen. Het beste vinden we nog die dialoog met Karel de Tonijn, maar ook hier vragen we ons af of er veel tonijnen in Rotterdamse singels te vinden zijn.

En dat brengt ons op het grootste bezwaar om je manuscript uit te geven. Wij willen je graag aanraden om de website SchrijvenOnline te bezoeken en de raad van de mensen daar over te nemen. Het is namelijk van groot belang dat jij je manuscript naar de juiste uitgever opstuurt. Wij, als uitgever van boeken die enkel en alleen met parasieten te maken hebben in de omgeving van Lisse, zien niet in hoe we dit manuscript kunnen uitgeven. Het past dus helaas niet in ons fonds.

Wij wensen je dan ook veel succes met het vinden van een uitgever voor je boek want, en dat benadrukken we nogmaals, je bent een fantastische schrijver.

Hartelijke groet,

Arie, Jan, Mina, Truus en Frank.
Uitgeverij De Parasiet

Koop nu het boek “Hij zuigt en slurpt die parasiet” van Koos Veldhoven voor maar 7,50 euro.

Oscar J. De Vries
Laatst aanwezig: 7 jaren 24 weken geleden
Sinds: 22 Nov 2008
Berichten: 37

Haha, een pareltje, dankjewel!

Chinouk
Laatst aanwezig: 8 jaren 42 weken geleden
Sinds: 18 Nov 2006
Berichten: 713

Wauw, dat is nog eens een brief! big grin

jascha
Laatst aanwezig: 9 weken 2 dagen geleden
Sinds: 2 Aug 2009
Berichten: 1073

Leuk! Zo'n reactie is tenminste welkom, met de nodige feedback. En een link naar de SOL smile en een hartelijke groet namens 4 personen!

Ninah
Laatst aanwezig: 6 jaren 18 weken geleden
Sinds: 3 Aug 2009
Berichten: 815

thumbsup thumbsup thumbsup

Men moet het leven tot kalmte manen als men gaat schrijven. (F.B. Hotz)

Dries Arnolds
beheerder
Laatst aanwezig: 21 uren 6 min geleden
Sinds: 9 Nov 2004
Berichten: 4846
Griseo schreef:

Mijn afwijzingsbrief:

Griseo, dit is helemaal mijn humor. big grin

Voor de oudgedienden onder ons: in het Handboek voor Schrijvers 1997 staat een erg grappige correspondentie van Gert Jan van Exel met verschillende uitgevers. Daar staat ook een leuke afijzingsbrief tussen.

Scribendi salutem!

Sjee
Laatst aanwezig: 1 jaar 35 weken geleden
Sinds: 12 Dec 2007
Berichten: 2487

@ Griseo big grin

De mijne,

Beste Jos,

Vanaf het moment dat we jouw manuscript met als titel 'Harige Harry scheert 'm' in handen hadden, wisten we dat het om iets bijzonders ging en een opgewonden spanning maakte zich van ons meester. Binnen 36 uur had de gehele redactie het verhaal gelezen en waren we het roerend eens: wat een prachtige vertelling, en wat een geweldig personage. Vooral de ontwikkeling die Harry doormaakt heb je zeer treffend beschreven. Zijn eerste stapjes op weg naar volwassenheid, subtiel, boeiend, herkenbaar... Hoe krijg je het je pen uit?

Over de inhoud niets dan lof, je bent een groot schrijver (dat was wel duidelijk na de eerste alinea). Maar daar zit het probleem. Je bent te groot, wij voelden ons op de redactie klein, nietig, nederig en vooral onzeker.
Jouw boek uitgeven heeft voor onze uitgeverij ongelooflijke consequenties op organisatorisch vlak en we moeten helaas concluderen dat we het niet aankunnen, hoe graag we het ook zouden willen. Alleen al het verwerken van de bestellingen, de fanmail en het aansturen van herdruk na herdruk na herdruk boezemt ons angst in.

We moeten je manuscript daarom afwijzen. Mocht je ooit een kwalitatief minder boek schrijven, dan zien we het graag tegemoet, al vrezen we dat alles wat van jouw hand komt niet te evenaren zal zijn.

Met nederige groet,

De redactie van Uitgeverij Top-Tien.

Stormvaart (2011), Verschoppelingen (2012), Zwart water (2013), De wereld is wit (2015), Roeien nd Volewijck (2016), Duizend keer mij (...) www.suzannewouda.nl

Tja
Laatst aanwezig: 7 uren 56 min geleden
Sinds: 4 Mei 2009
Berichten: 14124

Chapeau Griseo!

Waar je ook bent, 'Ik zal je vinden'.

Tja
Laatst aanwezig: 7 uren 56 min geleden
Sinds: 4 Mei 2009
Berichten: 14124

Jij ook een grote pluim, Sjee.

Waar je ook bent, 'Ik zal je vinden'.

jascha
Laatst aanwezig: 9 weken 2 dagen geleden
Sinds: 2 Aug 2009
Berichten: 1073

Een aparte brief, lijkt wel omgekeerde wereld nod

Four Seasons
Laatst aanwezig: 1 jaar 35 weken geleden
Sinds: 29 Apr 2008
Berichten: 6332

Nou de mijne:

Beste Jos,

Je aanbod is te groot.

met vriendelijke groet,

De redactie van uitgeverij Pandora's Doos

Eigen wijsheid is ook wijsheid.

Dries Arnolds
beheerder
Laatst aanwezig: 21 uren 6 min geleden
Sinds: 9 Nov 2004
Berichten: 4846

En de mijne:

Beste Jos,

Inhoud en vorm zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Vandaar ook dat we blij verrast waren dat die synergie uitermate sterk aanwezig is in uw roman 'Hete nachten in het Hillegomse Riool'. Doordat u het manuscript op gebruikt toiletpapier heeft aangeleverd is het boek niet zomaar een boek, maar een totaalbeleving.

We zijn van mening dat het zonde zou zijn dat dit boek op enige andere wijze uit te geven dan de exacte manier waarop u het manuscript bij ons aanleverde. We hebben voor dit doel contact opgenomen met de rioolzuivering van de gemeente Hillegom, maar die waren niet geïnteresseerd en van mening dat het boek de uitstekende reputatie van de gemeentelijke riolering zou schaden.

Het risico van rechtszaken van die gemeente willen we liever niet nemen. Helaas.

Vriendelijke groeten,
Uitgeverij Spik en Span

Scribendi salutem!

Tja
Laatst aanwezig: 7 uren 56 min geleden
Sinds: 4 Mei 2009
Berichten: 14124

Jullie zijn allemaal knetter.

Waar je ook bent, 'Ik zal je vinden'.

Zjors
Laatst aanwezig: 3 jaren 28 weken geleden
Sinds: 3 Jan 2005
Berichten: 9604

Laughing out loud Laughing out loud Laughing out loud Geweldig!

Er zit er een in mijn hoofd, maar ik moet nu weg.
Later!!

Is een boek in Eigen Beheer alleen voor losers? : http://www.nettyvankaathoven.blogspot.nl/

Sjee
Laatst aanwezig: 1 jaar 35 weken geleden
Sinds: 12 Dec 2007
Berichten: 2487

Haha, ik wou dat ik zulke brieven kreeg. Je hoopt bijna op een afwijzing big grin

Stormvaart (2011), Verschoppelingen (2012), Zwart water (2013), De wereld is wit (2015), Roeien nd Volewijck (2016), Duizend keer mij (...) www.suzannewouda.nl

marlies
Laatst aanwezig: 7 weken 1 dag geleden
Sinds: 23 Feb 2006
Berichten: 1668

Laughing out loud Laughing out loud Laughing out loud jullie zijn allemaal geweldig!

Tja
Laatst aanwezig: 7 uren 56 min geleden
Sinds: 4 Mei 2009
Berichten: 14124

Hoi Jos,

Aangezien je nadrukkelijk hebt gevraagd om je manuscript met uiterste zorgvuldigheid te lezen en een uitgebreid rapport verlangt omdat je geen genoegen neemt met een standaardafwijzing, kan ik je het volgende mededelen:

Allereerst wil ik je erop wijzen dat het prettiger leest als je niet steeds zegd en anwoort schrijft; evenmin is het een pluspunt dat je soms drie keer in dezelfde zin het woordje 'even' gebruikt.

Verder kan ik je melden dat het niet onverstandig zou zijn om vaker spaties te gebruiken. Het was nu puzzelen bij tijden.

De inhoud van het verhaal is me totaal ontgaan. Dan had je het over een muis die in je bed is gekropen, dan over een motor die je voor een prikje op de kop hebt getikt, dan weer zat je bij een dermatoloog om van je acne af te komen. Al met al zeer verwarrend.

Daarom raad ik je aan om je verhaal naar dagblad Trouw op te sturen. Er is een grote kans dat het op de voorpagina wordt geplaatst.

Wij danken je voor het gebrek aan talent dat je ons hebt laten zien. Een volgend manuscript zal dan ook ongeopend in de prullenmand verdwijnen.

Een kleine groet,

J. Mallemolen,
Uitgeverij 'Nooit Van Mijn Leven'.

Waar je ook bent, 'Ik zal je vinden'.

jascha
Laatst aanwezig: 9 weken 2 dagen geleden
Sinds: 2 Aug 2009
Berichten: 1073

Laughing out loud big grin , volgens mij moet je gewoon geen Jos heten, dan komt alles goed.

eigen
Laatst aanwezig: 8 jaren 30 weken geleden
Sinds: 28 Jun 2008
Berichten: 4975

Laughing out loud big grin Laughing out loud big grin Laughing out loud big grin Laughing out loud big grin

DeEllis
Laatst aanwezig: 6 jaren 20 weken geleden
Sinds: 9 Nov 2006
Berichten: 2881

thumbsup thumbsup thumbsup

marlies
Laatst aanwezig: 7 weken 1 dag geleden
Sinds: 23 Feb 2006
Berichten: 1668

@Tja - Laughing out loud thumbsup

Miss Moneypenny
Laatst aanwezig: 3 jaren 14 weken geleden
Sinds: 14 Mrt 2009
Berichten: 472

O jongens, ik zit hier hardop te lachen achter mijn laptop. Wat een humor. Geweldig! En dan die sneer van Tja naar Dagblad Trouw: enig!

Ik zeg: Louis, maak er een aparte bijlage van, publiceer ze allemaal!
stick out tongue stick out tongue stick out tongue

Lees Schrijven Magazine
  • Stephen King: schrijfadviezen van de thrillerkoning
  • Wanneer ben je klaar voor een uitgeverij?
  • Schrijftips van Sander Kollaard (Stadium IV)
  • Wat verdien je aan een boek?
  • Crashcourse publiciteit & promotie
  • Wat kun je doen tegen een schrijfdip?
  • Hoe voorkom je langdradige dialogen?

Dit nummer niet missen, maar nog geen abonnee? Neem vóór maandag 23 september 16:00 u. een abonnement!

Introductiekorting!
Lees Schrijven Magazine

Lees het komende nummer van Schrijven Magazine. Meld je aan vóór maandag 16:00 u.!

Meer informatie