Start » Forum » Titel voor manusscript

Titel voor manusscript

7 reacties [Laatste bericht]
HeleenS
Laatst aanwezig: 5 jaren 50 weken geleden
Sinds: 19 Aug 2008
Berichten: 33

Titel voor manusscript

Hoe belangrijk is het om een goede titel voor je manusscript te hebben wanneer je het naar een uitgever stuurt?

Ik ben zelf helemaal niet goed in het bedenken van titels voor mijn verhalen, ik geef mijn verhalen altijd alleen een werktitel. Maar nu vraag ik me af hoe belangrijk een uitgever een door jouw gekozen titel vindt. En in hoe veel gevallen houdt een uitgever vast aan jouw titel bij het publiceren van het verhaal?

Nu ben ik nog niet zo ver dat mijn manusscript al klaar ligt voor verzending naar een uitgever, maar dit houdt mij toch bezig!

Reacties

Tja
Laatst aanwezig: 4 uren 57 min geleden
Sinds: 4 Mei 2009
Berichten: 14122

Zelf vind ik een titel niet zo belangrijk. Een werktitel is voorlopig prima. Ik geef ze meestal eerst gewoon een naam. Petra of Andries of wat dan ook. Later buig ik me dan over een geschikte titel. Vaak kun je het ook in overleg met de uitgever doen. Maak je er maar niet druk om. Het komt vanzelf. Zo ineens krijg je een idee.

Waar je ook bent, 'Ik zal je vinden'.

marlies
Laatst aanwezig: 3 weken 3 dagen geleden
Sinds: 23 Feb 2006
Berichten: 1668

HeleenS, het is manuscript, met één s!

De uiteindelijke titel is wel belangrijk. Dat is het eerste wat mensen zien, dus moet hij prikkelen om iemand ertoe te krijgen het boek te kopen/het verhaal te lezen.

Appel
Laatst aanwezig: 5 jaren 36 weken geleden
Sinds: 27 Sep 2006
Berichten: 1098

Of het belangrijk is, weet ik niet echt. Ik vind het wel heel leuk om over de titel na te denken. Maar uiteindelijk heeft de uitgever er toch het meest verstand van. In mijn geval werd er helemaal niet over gesproken. Ik had een titel en blijkbaar was die goed. Van andere schrijvers weet ik wel dat het ook voorkomt dat een titel verandert.

Wat ik persoonlijk goed vind om rekening mee te houden, is dat de titel origineel is. Dat wil zeggen dat hij niet te veel lijkt op die van andere boeken én dat hij in het oog springt. Je kunt dit op allerlei manieren bereiken: een hele zin (A concise Chinese-English dictionary for lovers), een enkel pakkend woord (waar 'onze' Judith Visser goed in is), iets prikkelends (Mannen die vrouwen haten), een grapje (Sta op en wankel), ga zo maar door.

Ik weet niet eens of ik dit 'goed' heb gedaan met de titel Gemma & partners. Voor mij voelde het goed en het past leuk dubbelzinnig bij de inhoud van het boek. Maar of het mensen in de boekhandel aanspreekt, tja... Wie zal het zeggen.

I stay, I pray, see you in heaven - one day

ariedeknaller
Laatst aanwezig: 4 jaren 32 weken geleden
Sinds: 4 Okt 2009
Berichten: 17

Ik vind het wel belangrijk, want dan kan je al een beetje iets laten zien van het verhaal . Net zoals een schitterende verpakking van bijv. bonbons. Het geeft de lezer spanning & nieuwsgierigheid om het boek te lezen of te kopen.

Veni, Vidi , Fantasie ?

Tja
Laatst aanwezig: 4 uren 57 min geleden
Sinds: 4 Mei 2009
Berichten: 14122

Op het moment dat het boek verschijnt is het belangrijk. Nu nog niet.

Waar je ook bent, 'Ik zal je vinden'.

Marrije
Laatst aanwezig: 8 jaren 19 weken geleden
Sinds: 25 Sep 2009
Berichten: 45

Ik heb ergens gelezen dat een werktitel voldoende is wanneer je een manuscript in stuurt. Het kan zelfs zo zijn dat de marketing afdeling van een uitgeverij zich gaat buigen over je titel dus dan is het prettig om niet al te gehecht te zijn aan je 'eigen' titel. Mochten ze met iets heel anders op de proppen komen...

Voor nu maar even zo...: http://marrije.wordpress.com

Bob B.
Laatst aanwezig: 3 weken 4 dagen geleden
Sinds: 5 Dec 2008
Berichten: 322

Ik heb onlangs een manuscript afgesloten. Tussen de start en het einde heb ik het vier werktitels gegeven. Uiteindelijk kies ik voor de laatste. In de toekomst zal ik daarom op het laatst pas een keuze maken.
Ik vind een titel verzinnen een leuk element van het schrijven. Ik streef er naar om daarmee de nieuwsgierigheid van degene die het leest op te roepen. Ik stap over op een andere titel als iemand anders mij overtuigt dat een andere titel beter is.

Spread your wings and fly away.

Lees Schrijven Magazine
  • Leer schrijven als Stephen King
  • Alles wat een schrijver moet weten over uitgeverijen
  • Schrijftips van Sander Kollaard (Stadium IV)
  • Wat verdien je aan een boek?
  • Crashcourse publiciteit & promotie
  • De schrijfdip en wat je ertegen kunt doen

Dit nummer niet missen, maar nog geen abonnee? Neem vóór 23 september 16:00 u. een abonnement!

MELD JE AAN
Lees Schrijven Magazine!

Lees het komende nummer van Schrijven Magazine. Meld je aan vóór 23 september!

Word abonnee