Start » Forum onderwerp » ouderwets

ouderwets

12 reacties [Laatste bericht]
forever_nobody
Laatst aanwezig: 9 jaren 2 weken geleden
Sinds: 22 Jul 2007
Berichten: 41

ouderwets

Ik ben bezig met het schrijven van een fantasyverhaal en merk dat ik enigzins onbewust naar een niet meteen verouderde als wel tegenwoordig enigszins ongebruikelijke schrijfstijl neig. De spellingcontrole van word troost zich enorm veel moeite om mij telkens op dit 'verouderde' taalgebruik te wijzen, waarop ik die opmerking vrolijk negeer of zelfs begroet. Ik weet niet waarom, maar ik vind dat het zelfs enigszins aan de sfeer bijdraagt, des temeer omdat het verhaal zich in de tijd van de zwaarden... afspeelt. Nu is mijn vraag: als jullie een boek lezen, knappen jullie dan af op af en toe een wat verouderd taalgebruik ?(en hierbij bedoel ik dus gewoon een wat minder gebruikelijk woordje, niet van de rare, omslachtige zinnen uit middeleeuwse teksten)

Reacties

Cheops
Laatst aanwezig: 7 jaren 6 dagen geleden
Sinds: 7 Aug 2006
Berichten: 391

Archaïsch taalgebruik. Tja, ik denk dat we daar allemaal wel eens te maken mee hebben, doch niet gedraald. We geven de moed niet op. En archaische taal kan zelfs zijn charmes hebben. Veel mensen hier lezen wel graag eens een boek dat niet zo hdendaags meer is. Moby Dick bijvoorbeeld. Daar bespeur je soms eens een woord of uitdrukkingsmanier die niet meer hedendaags is. Maar het verhaal maakt ook het boek.

Eufdrie
Laatst aanwezig: 2 jaren 5 weken geleden
Sinds: 7 Feb 2005
Berichten: 711

Ik raad je aan De Valse Dageraad van Jan van Aken eens te lezen. Een pagina
Heb zelden zo gesmuld van het taalgebruik in een boek smile
Ik houd er wel van hoor, archaïsch.
En ook ik moet er bij mezelf echt de rem op zetten, anders staat mijn boek ook vol met ouderwetsche uitdrukkingen. Maar goed, bij een historische roman mag dat best zo nu en dan, vind ik.

punt-anderelijn
Laatst aanwezig: 11 jaren 46 weken geleden
Sinds: 11 Dec 2006
Berichten: 499

Staan er woorden als "edoch" en dergelijke in? Indien ja: herschrijven, indien nee: wat archaïsch woordgebruik geeft rijpheid aan een tekst.

En god zag dat het goed was.

Cheops
Laatst aanwezig: 7 jaren 6 dagen geleden
Sinds: 7 Aug 2006
Berichten: 391

Enkel het feit dat je't onbewust doet is een probleem. Daaruit blijkt dat je niet op de hoogte bent van wat archaisch is en wat niet. He positieve is dat je nu alleen daaraan hoeft te werken. Dan zul je kunnen kiezen wanneer en wat je voor archaisme gebruikt

DeEllis
Laatst aanwezig: 6 jaren 29 weken geleden
Sinds: 9 Nov 2006
Berichten: 2881

Zelf vind ik het erg leuk om in onbruik geraakte woorden en uitdrukkingen tegen te komen in een boek. Ken ik ze niet dan voeg ik ze graag toe aan mijn woordenschat om ze in mijn taalgebruik op te nemen.

Het lijkt me zelfs nuttig om een ouder iemand die te laten gebruiken en een jonger iemand de moderne versie. Maar dan moet je deze woorden en uitdrukkingen wel goed kennen en uit elkaar kunnen houden lijkt me. Iets wat ik niet goed kan.

forever_nobody
Laatst aanwezig: 9 jaren 2 weken geleden
Sinds: 22 Jul 2007
Berichten: 41

nee fré, 'edoch' komt er niet in voor en Ellis, mijn probleem (als dat het is) is dat ik het vooral gebruik als ik zelf iets uitleg, de omgeving bijvoorbeeld. Wanneer mijn personages aan het woord zijn, merk ik dat ik er nauwelijks nog last van heb. Mijn personages de hele tijd aan het woord laten, lijkt me echter ook niets, des temeer omdat ik toch al zo'n moeite met dialogen heb.

Waus
Laatst aanwezig: 6 weken 6 dagen geleden
Sinds: 13 Dec 2006
Berichten: 10998

Dat is juist een reden om er meer in te oefenen wink

Marcella
Laatst aanwezig: 6 jaren 13 weken geleden
Sinds: 19 Aug 2007
Berichten: 179
Citaat:

Ik raad je aan De Valse Dageraad van Jan van Aken eens te lezen. Heb zelden zo gesmuld van het taalgebruik in een boek.

'De dwaas van Palmyra' is nog mooier!

Archaïsch taalgebruik kan erg mooi zijn en iets toevoegen, vind ik. Zolang je een zin niet zes keer hoeft te lezen om het te begrijpen, kan het toch geen kwaad?

"And by the way, everything in life is writable about if you have the outgoing guts to do it, and the imagination to improvise."
- Sylvia Plath

Nonne
Laatst aanwezig: 10 jaren 41 weken geleden
Sinds: 21 Aug 2006
Berichten: 40

Archaïsch taalgebruik vind ik prachtig. Maar ik denk dat de grote vraag is wat de gemiddelde lezer daar van denkt (en al die schrijvers hier die van woorden en zinnen houden zijn vast niet de gemiddelde lezer).

Fantasy, toch? Kijk eens op www.tabularasa.nl/forum. Kies voor "pols de profs". Daar kun je directe vragen stellen aan Mynx, een grote fantasy-uitgever (heette vroeger M). Gratis en belangeloos. Zij hebben vast een goed idee van wat het wel en niet doet in 'de markt'.

Cheops
Laatst aanwezig: 7 jaren 6 dagen geleden
Sinds: 7 Aug 2006
Berichten: 391

Ik denk dat je de verkeerde link hebt doorgegevn , Nonne. Die bestaat niet en Tabula Rasa is iets van gedragsbeinvloeding

Cheops
Laatst aanwezig: 7 jaren 6 dagen geleden
Sinds: 7 Aug 2006
Berichten: 391

Ik denk dat je de verkeerde link hebt doorgegevn , Nonne. Die bestaat niet en Tabula Rasa is iets van gedragsbeinvloeding

Nonne
Laatst aanwezig: 10 jaren 41 weken geleden
Sinds: 21 Aug 2006
Berichten: 40

Oh pardon! Ik vergis me flink. De site heet Tabula Rasa, maar het domein is onbeschreven.nl.

Dus: www.onbeschreven.nl/forum

Schrijven

Iedere week het beste van Schrijven Online in je inbox? Schrijf je in voor de gratis nieuwsbrief. Boordevol nieuws, tips, aanbiedingen en winacties!

Schrijf je in!
  • THEMA Kan schrijven je leven redden?
  • Hoe beschrijf je emoties?
  • Zo vind je een uitgever die bij je past
  • Zo belangrijk zijn de eerste 10 pagina's
  • Schrijftips van Anne-Gine Goemans
  • Schrijftechniek: vertellen en vertonen
  • Taaltips: taal en logica

Dit nummer verschijnt omstreeks 6 december oktober. Nog geen abonnee? Meld je aan vóór maandag 25 november 16:00 uur, dan krijg je dit nummer thuis!

Introductiekorting!