Start » Forum onderwerp » Sponsering

Sponsering

13 reacties [Laatste bericht]
DeEllis
Laatst aanwezig: 6 jaren 15 weken geleden
Sinds: 9 Nov 2006
Berichten: 2881

Sponsering

Wie heeft hier ervaring mee.

Mocht ik in eigenbeheer gaan uitgeven, denk ik erover om een aantal pagina's te vullen met reclame. Agentschappen die leuke trips doen hier in de omgeving, hotels enz.

Is dit een raar idee? Het lijkt mij zo gek nog niet. Juist die mensen die ook verkooppunt voor het boek zullen zijn willen dit misschien wel.

Het zou voor mij enorm de kosten drukken. Een paar honderd euro moet lukken. Hoe doe ik dat? Aan het einde een 'Dit boek is tot stand gekomen dank zij...... en dan de reclame.

Barst maar los.

Reacties

MichaM
Laatst aanwezig: 3 jaren 49 weken geleden
Sinds: 13 Feb 2007
Berichten: 7734

Ik denk dat voor het boek dat jij geschreven hebt, voor zover ik dat goed heb begrepen, het wel kan. Het is toch iets touristisch, en een goede advertentie kan de lezer nog goeddoen ook. Moet je wel proberen te zorgen dat de bedrijven die je erin zet van goede kwaliteit zijn, zodat je niet je ziel verkoopt en je lezers naar een baggerhotel stuurt.

Micha Meinderts - Sociaal dyslect heeft een nieuwe website!
"De nacht was gevallen en Arthur veegde de scherven bij elkaar." | "Ik ben niet lui, ik bespaar energie." | "Nederlands is makkelijker als je denkt."

DeEllis
Laatst aanwezig: 6 jaren 15 weken geleden
Sinds: 9 Nov 2006
Berichten: 2881

Ja, daar heb je gelijk in ik zal daar zeker op letten.

Ik denk dat ik eens voorzichtig ga polsen. Tenslotte zie je vaak bij romans een paar pagina's lang achterin wat de uitgever nog meer in dezelfde trant heeft. Waarom dan niet reclame?

Brutaal mens heeft de halve wereld toch?

Xien
Laatst aanwezig: 10 jaren 43 weken geleden
Sinds: 29 Aug 2007
Berichten: 101

Soms kun je ipv geld bedingen dat ze bijvoorbeeld minimaal een x-aantal boeken afnemen, heb je direct een indicatie hoeveel boeken je moet drukken.

pietersz
Laatst aanwezig: 9 jaren 50 weken geleden
Sinds: 23 Sep 2007
Berichten: 6

Twee TIP-jes:
- zorg dat de sponsor een deel van de oplage wil gebruiken als relatiegeschenk of als literaire aanvulling op het kerstpakket.
- Staar je vooral niet blind op de reguliere drukkerijen. Oriënteer je ook op POD drukkers/uitgevers.

marriejeanne
Laatst aanwezig: 10 jaren 3 weken geleden
Sinds: 6 Mrt 2005
Berichten: 7248

Ik weet niet welke (soort) ondernemingen bij jou in de buurt zijn en onder welk publiek je (precies) je boek onder de aandacht wilt brengen. Misschien moet je dat heel doelgericht inventariseren en er een plan op loslaten zodat als je mensen benadert, je een goed verhaal hebt en ze zélf - al luisterend - mogelijkheden gaan zien en vervolgens graag willen meedoen.

Elk bedrijf heeft weer een andere doelstelling, filosofie, publiek. Daar moet je op inspelen. Mensen doen alleen mee als ze er zelf een voordeel in zien.

Bijvoorbeeld: 'Dit boek breng ik onder de aandacht van zo-en-zoveel mensen. Een boek als dit is er nog niet.' En je legt uit wat er zo bijzonder en begerenswaardig aan je boek is. 'Ik leg het daar-en-daar neer,' vertel je. 'De mensen die hier in de buurt vakantie vieren, komen het daarom vanzelf tegen. Misschien zouden ze hun boodschappen in uw winkel willen doen. Dan moeten ze die kunnen vinden. Daarom heb ik een plattegrondje van de omgeving gemaakt, dat voorin het boek komt (beter dan achterin). Zal ik uw winkel daar op aangeven? Dat is helemaal gratis.' Of het kost een grijpstuiver. Heel laagdrempelig beginnen. Want je moet zorgen dat ze meedoen.

Vervolgens bied je een opbouw aan: 'Het aangeven van de winkel (in de vorm van een punt op de kaart) kost (zo goed als) niets. Maar zou het niet effektiever zijn als de naam en het adres van uw winkel ook ergens te vinden zijn? In de vorm van een kleine advertentie?' Je biedt verschillende maten advertenties aan. Met verschillende mogelijkheden en prijzen, uiteraard. Het is even rekenen en het kan lastig zijn om goede grafische modellen te vinden (zoals het logo van de winkel en misschien een vast sjabloon waarbinnen zij hun waren aanprijzen - ik weet niet hoe dat in Turkije werkt). Want je moet natuurlijk wel mooi werk afleveren.

Behalve de advertenties heeft de potentiële klant keus uit meer mogelijkheden: hij komt op een leuke manier voor in een verhaal. Hij mag een voorwoord of een dankwoord schrijven. Of vraag of de burgemeester van het dorp of de stad dat wil doen. Of een andere notabel. Daarmee krijgt je boek 'cachet' voor alle partijen: zowel voor de koper als voor de participant.

Verzin maar van alles. En aan alles hangt een prijskaartje.

Maak een officieel uitziende lijst waarop mensen hun wensen kunnen aankruisen. Dat doen ze bij de Monuta ook en tenslotte rolt er een totaalprijs uit de bus.

De beste strategie lijkt mij: iets voor zo goed als niets aanbieden (om de mensen de drempel over te krijgen) en vervolgens de andere keuzes/mogelijkheden geven. Je kunt dan zeggen: 'Ja, winkelier A. heeft gekozen voor enkel een vermelding...' zodat ondernemer B. denkt: 'Hm, als ik me beter profileer dan A... dan...' En dan gaat hij zijn eigen mogelijkheden - lees: voordeel - zien.

Het is een heel werk en gesjouw en gereken. Maar het kan ook heel leuk zijn. Vooral als je gaat merken dat de mensen enthousiast worden.

Je hebt tenslotte een nieuw, positief product dat toegespitst is op de streek en de mensen die daar wonen. En op de behoeftes van de mensen die daar komen en voor de inwoners van (economisch) belang zijn.

A dedication to Michael Jackson, the King of Pop:
http://marriejeanne.hyves.nl/blog/24735374/A_dedic...

Mara
Laatst aanwezig: 6 jaren 40 weken geleden
Sinds: 11 Apr 2007
Berichten: 4343

Misschien wil de ANWB zelf wel meesponsoren? Of jouw boek in hun 'Kampioen' zetten? Of wie weet vindt een tankstation het de moeite? Of een landschapsorganisatie in Turkije waar jij zit (als het zich daar allemaal afspeelt)?

www.thoeris.nl
Mooie, non-fictie uitgeverij

DeEllis
Laatst aanwezig: 6 jaren 15 weken geleden
Sinds: 9 Nov 2006
Berichten: 2881

Mara, wie er eventueel in zou kunnen is wel duidelijk. Of ze dit ook zien zitten is een tweede. Ik vroeg me alleen af of dit gek was om te doen. Er zijn er hier genoeg die ferm aan de weg timmeren en waarvan ik weer dat er geld zit. Ook zijn er waar ik mee samengewerkt heb.

Resorts, pensions, boottrip organisatoren, agentschappen die dagtrips doen van jeepsafarie tot trekking enz enz.

Marriejeanne, ik zal zorgvuldig hier en daar mijn licht opsteken. Zelf dacht ik aan een logo met wat tekst zoals ze die voor de plaatselijke krantjes gebruiken. Grafisch netjes maken is niet lastig, het nieuwe vriendje maakt websites, mooi klusje voor hem.
Laagdrempelig maken is ook een goede. Beginnen met vermelding website en dan verder. Ik blijf denken haha. De uren wandelen met de hond zijn hier zeer nuttig voor.

Pietersz, ik hoop dat de sponsors de boeken in hun bedrijf te koop gaan aanbieden. Zo kunnen ze daar ook weer op verdienen. Mochten ze er willen afnemen kan dit altijd. Ik zal ze het zeker aanbieden.

Mara
Laatst aanwezig: 6 jaren 40 weken geleden
Sinds: 11 Apr 2007
Berichten: 4343

Ik vind het in ieder geval helemaal niet gek om te doen. Ik heb het namelijk zelf ook gedaan op die manier, in een boekje over de eerste communie. Ook een kinderboek. De kerk heeft zelf de helft gesponsord. (Dat was wel 1500 euro)! We (ik schreef dit boekje samen met iemand anders) zijn alle bedrijven in het dorp langs geweest. Dat vond ik nog het moeilijkste. Om over geld te praten.

www.thoeris.nl
Mooie, non-fictie uitgeverij

Sietske
Laatst aanwezig: 7 jaren 50 weken geleden
Sinds: 11 Sep 2006
Berichten: 400

Een heel normaal idee, heb er zelf ook wel mee te maken gehad.

Sonja bakker schijnt ook gesponsord te zijn.

Volg me op twitter: @schrijfeenboek
Mijn nieuwste boek: Het Alfabet van de Spontaniteit - overal online te koop ook op Bol

marriejeanne
Laatst aanwezig: 10 jaren 3 weken geleden
Sinds: 6 Mrt 2005
Berichten: 7248

Je kunt ook je boek aanbieden bij reisbureaus in Nederland die reizen naar Turkije verkopen. Als presentje bij de boeking. Leuk voor in het vliegtuig, bedenk maar een kreet.

Dan krijg je waaarschijnlijk met een heel grote oplage te maken die ze je uit handen willen nemen. Dus voor een x-bedrag je boek kopen en zelf voor de (massa)productie zorgen. In die wereld is alles groot omdat ze anders niet kunnen concurreren. Je boek zou een leuk relatiegeschenk kunnen zijn.

Of nog steeds de ANWB, dat blijf ik een goede, potentiële, toekomstige relatie vinden.

Het is alleen raar om dit te doen als je zelf niet van plan bent om commercieel te denken. Als je wel commercieel wilt denken en handelen, heb je er een baan bij. Maar het kan wel erg leuk zijn.

Eén ding lijkt me van belang om voor ogen te houden: mensen zijn minder tot niet geïnteresseerd in jouw plannen als het henzelf niets oplevert, dus kruip in hun huid. Denk in hun straatje. Zet je eigen doel levensgroot op de achtergrond.

A dedication to Michael Jackson, the King of Pop:
http://marriejeanne.hyves.nl/blog/24735374/A_dedic...

DeEllis
Laatst aanwezig: 6 jaren 15 weken geleden
Sinds: 9 Nov 2006
Berichten: 2881

Haha het lijkt te gaan lukken.

De eerste twee heb ik binnen. Zodra ik meer weet ga ik er heen voor definitieve afspraken. Op naar de rest.

Het bericht dat ik van elke branche maar een adverteerder wilde en naar ander op zoek zou gaan als ze geen interesse hadden gaf de doorslag. Die Turkse ego's hihi.
Nu hopen dat ze ook over de brug komen als het zover is.

Zjors
Laatst aanwezig: 3 jaren 24 weken geleden
Sinds: 3 Jan 2005
Berichten: 9604

He, dat doe je mooi!! Houd ons op de hoogte!

Is een boek in Eigen Beheer alleen voor losers? : http://www.nettyvankaathoven.blogspot.nl/

Mara
Laatst aanwezig: 6 jaren 40 weken geleden
Sinds: 11 Apr 2007
Berichten: 4343

Gewoon recht op je doel afgaan, Ellis.

www.thoeris.nl
Mooie, non-fictie uitgeverij

Lees Schrijven Magazine
  • Leer schrijven als Stephen King
  • Alles wat een schrijver moet weten over uitgeverijen
  • Schrijftips van Sander Kollaard (Stadium IV)
  • Wat verdien je aan een boek?
  • Crashcourse publiciteit & promotie
  • De schrijfdip en wat je ertegen kunt doen

Dit nummer niet missen, maar nog geen abonnee? Neem vóór 23 september 16:00 u. een abonnement!

MELD JE AAN
Lees Schrijven Magazine!

Lees het komende nummer van Schrijven Magazine. Meld je aan vóór 23 september!

Word abonnee