Start » Forum onderwerp » Als-dan-verhaal

Als-dan-verhaal

3 reacties [Laatste bericht]
Waus
Laatst aanwezig: 2 weken 4 dagen geleden
Sinds: 13 Dec 2006
Berichten: 10998

Als-dan-verhaal

Gisteren heeft iemand de uitgeprinte versie van mijn langste verhaal half doorgelezen, maar het viel haar op dat het een "als-dan-verhaal" is. "Het zijn meer losse stukjes," zei ze.
Hoe kan ik dat voorkomen?

Reacties

Pluisebol
Laatst aanwezig: 19 weken 5 dagen geleden
Sinds: 10 Mrt 2007
Berichten: 4227

Geef eens een voorbeeld, Aart.

Bij dag en nacht, bij zon en regen
kom je leuke dingen tegen.
(Dr Seuss)

punt-anderelijn
Laatst aanwezig: 11 jaren 42 weken geleden
Sinds: 11 Dec 2006
Berichten: 499

Breng er een 'waarom' in. Dat helpt meestal.

En god zag dat het goed was.

Waus
Laatst aanwezig: 2 weken 4 dagen geleden
Sinds: 13 Dec 2006
Berichten: 10998

Een voorbeeld. Goed. Als het lukt.
Ik zit nu in een soort van herschrijfronde, lijntjes die ik vergeten was probeer ik er weer bij te halen. En personages die er anders zomaar opeens bij te lijken komen laat ik er op de één of andere manier inspringen.
Ik merkte het wel toen ik deze versie maakte, maar ik had het niet echt door. Scènes waren heel makkelijk van het ene deel van het verhaal naar een andere te plaatsen, en het was heel makkelijk om ergens 'zomaar' een aantal dagen tussen te voegen (het verhaal speelt over meer dan een jaar tijd, en als er elke dag wat ergs gebeurd is het ook zielig voor de ikpersoon - hij moet nog zo'n 4 jaar mee, ik kan hem nu nog niet compleet gek laten worden wink ).
Heb ik het goed uitgelegd? Ik weet het niet, maar ik kon het toen ook niet aan die lezer vragen - had net daarvoor iets gehad waar ik erg van geschrokken was. Kon helaas dus niet (het was de buurvrouw die het commentaar overbracht).

@Fré, een waarom weet ik niet of dat lukt met dit verhaal. En dat lukt zeker niet als een nieuw personage opeens besluit om meteen alles over zichzelf te vertellen question

  • THEMA Kan schrijven je leven redden?
  • Hoe beschrijf je emoties?
  • Zo vind je een uitgever die bij je past
  • Zo belangrijk zijn de eerste 10 pagina's
  • Schrijftips van Anne-Gine Goemans
  • Schrijftechniek: vertellen en vertonen
  • Taaltips: taal en logica

Dit nummer verschijnt omstreeks 6 december oktober. Nog geen abonnee? Meld je aan vóór maandag 25 november 16:00 uur, dan krijg je dit nummer thuis!

Introductiekorting!
Schrijven

Iedere week het beste van Schrijven Online in je inbox? Schrijf je in voor de gratis nieuwsbrief. Boordevol nieuws, tips, aanbiedingen en winacties!

Schrijf je in!