Start » Forum onderwerp » 2e druk

2e druk

4 reacties [Laatste bericht]
Sleeping sun
Laatst aanwezig: 11 jaren 9 weken geleden
Sinds: 8 Mrt 2007
Berichten: 62

2e druk

Wanneer word je boek een tweede druk?
Als de eerste oplage op is? of bij iedere wijziging/verandering?
Bepaalt de schrijver dit of de uitgever?

Gr. Sleeping Sun

'The words are tinted with gold, all stories we've been told.'

Reacties

Secret Garden
Laatst aanwezig: 3 jaren 18 weken geleden
Sinds: 6 Jul 2007
Berichten: 279

Hoi Sleeping Sun,

Je boek krijgt een tweede (derde, vierde etc) druk wanneer de eerste druk (bijna) uitverkocht is en er nog zo veel belangstelling voor is dat de uitgever weet die nieuwe druk waarschijnlijk ook verkocht zal worden. Zover ik weet mag je echt heel grove fouten wel veranderen (als die ondanks alle redactie- en correctierondes per ongeluk nog in je boek stonden), maar is het niet de bedoeling dat je allerlei kleine en grote wijzigingen/veranderingen etc gaat doorgeven, want dan moet je boek opnieuw worden vormgegeven (en dat kost geld...)

Of een boek een 2e druk krijgt, is een beslissing van je uitgever. Als schrijver heb je daar weinig over te zeggen (helemaal niks eigenlijk...)

Secret Garden

Minke
Laatst aanwezig: 5 jaren 49 weken geleden
Sinds: 17 Feb 2005
Berichten: 66

Helemaal mee eens. Nu ben ik geen uitgever, enkel eentje die in eigenbeheer uitgegeven heeft. Maar, behalve de vraag wanneer er sprake is van eerste, tweede en verdere stick out tongue drukken, heeft mijn vraag betrekking op de omslag. Kan deze ook door een uitgever verandert worden, bij een volgende druk? Zonder inmenging van de schrijver, wel te verstaan.

'Wie niet waagt blijft maagd! (uit Eekhoorntje... 1999)
www.schrijverij.web-log.nl

Secret Garden
Laatst aanwezig: 3 jaren 18 weken geleden
Sinds: 6 Jul 2007
Berichten: 279

De uitgever heeft het laatste woord over de covers van boeken. Hij weet immers beter wat wel/niet verkoopt. Bovendien hebben de meeste uitgeverijen hun eigen huisstijl, en vaste ontwerpers waarmee ze samenwerken. Maar de cover van je boek zal wel altijd in overleg met jou worden vastgesteld. Zo zal jou gevraagd worden of je zelf ideeen hebt. En als jij een bepaald ontwerp echt helemaal niet ziet zitten en daar duidelijke redenen voor kunt aandragen, dan zal een uitgeverij meestal wel met een ander voorstel komen.

rudolf
Laatst aanwezig: 5 jaren 51 weken geleden
Sinds: 13 Mrt 2007
Berichten: 1205

De uitgever heeft het beste met jou en zichzelf voor. Het is daarom verstandig daarop te vertrouwen bij de keuze voor wel of geen herdruk etc.

  • THEMA Kan schrijven je leven redden?
  • Hoe beschrijf je emoties?
  • Zo vind je een uitgever die bij je past
  • Zo belangrijk zijn de eerste 10 pagina's
  • Schrijftips van Anne-Gine Goemans
  • Schrijftechniek: vertellen en vertonen
  • Taaltips: taal en logica

Dit nummer verschijnt omstreeks 6 december oktober. Nog geen abonnee? Meld je aan vóór maandag 25 november 16:00 uur, dan krijg je dit nummer thuis!

Introductiekorting!
Schrijven

Iedere week het beste van Schrijven Online in je inbox? Schrijf je in voor de gratis nieuwsbrief. Boordevol nieuws, tips, aanbiedingen en winacties!

Schrijf je in!