Start » Forum onderwerp » Indeling emailroman

Indeling emailroman

6 reacties [Laatste bericht]
Gwen
Laatst aanwezig: 5 jaren 35 weken geleden
Sinds: 28 Jun 2007
Berichten: 2

Indeling emailroman

Hoi allemaal,

Op zoek naar inspiratie belandde ik op deze site. Om maar direct met de deur in huis te vallen, wil ik graag een vraag plaatsen.

Ik ben bezig om op verzoek van een aantal vriendinnen "ons" verhaal op te schrijven. We kennen elkaar via een internetforum en schrijven al heel lang met elkaar. In de tussentijd is er veel gebeurd en iemand zei voor de grap dat we er wel een boek over konden schrijven. Dat ga ik dus proberen.

Het schrijven "an sich" zal het probleem niet zo zijn, ik zit een beetje met de indeling van het verhaal.
Wat zou leuker zijn om te lezen?
1. Alles in de vorm van postings op het forum
2. Verhalen van de afzonderlijke forumleden (vanuit het perspectief van een verteller die buiten het verhaal staat), afgewisseld met stukken die op het forum zijn geplaatst (als een soort emailwisseling dus).

Uiteraard is het verhaal dat ik ga schrijven wel anders dan de werkelijkheid. Alle namen ga ik veranderen, gebeurtenissen ga ik nog wat mooier maken dan ze al waren en ik ga er nog wel het een en ander bij verzinnen om het wat spannender te maken. Zelf neig ik naar optie 2, maar ik ben bang dat het zo onoverzichtelijk wordt op die manier. Dan weer een verteller, dan weer in de ikvorm als in een dagboek...

Kortom, heeft iemand een idee hierover?

Alvast bedankt!
Gwen

Reacties

adrianus
Laatst aanwezig: 3 jaren 34 weken geleden
Sinds: 26 Jun 2007
Berichten: 41

Tja Gwen, dat is lastig. Je moet denk ik de indeling en vorm kiezen die jou het beste ligt. Vorm 1. is wel aardig, maar moet wel heel sterk zijn wil het niet gaan vervelen. Want ik neem aan dat je dan ook hetzelfde taalgebruik als in de postings aanhoudt. De 2e vorm is dan beter, want dan kun je de dialoog van buitenaf beschrijven en becommentariëren. Als je het verhaal verrassend wil houden en er een spannende wending aan wil geven, moet je denk ik ook dingen buiten het internet beschrijven, anders moet je spanningsopbouw in de postings wel heel sterk zijn.
Een en ander hangt af van wat je precies wilt beschrijven. Kun je iets over de inhoud vertellen?

Wees jezelf, er zijn al zo veel anderen (Loesje)

Appel
Laatst aanwezig: 5 jaren 44 weken geleden
Sinds: 27 Sep 2006
Berichten: 1098

Hoi Gwen

Ik zou zeker voor optie 2 gaan. Wat is het onderwerp? Als je het een beetje in de 'chicklit-stijl' kunt brengen, lijkt me dat heel geschikt voor die vorm. Op dat forum ontmoeten de verschillende verhalen elkaar, kun je misschien zelfs van personage wisselen.

Bijvoorbeeld je hebt net een stuk gelezen over Daniëlle, dan plaatst zij er iets over op het forum, waarop Bianca reageert en daarmee slaat het verhaal om naar haar. Ik weet te weinig om hier echt iets over te kunnen zeggen, maar ik hoop dat je er iets mee kunt!

I stay, I pray, see you in heaven - one day

Waus
Laatst aanwezig: 2 weken 4 dagen geleden
Sinds: 13 Dec 2006
Berichten: 10998

Ik zou voor optie 2 gaan. Optie 1 lijkt me voor een boek niet zo leuk.

Ondine
Laatst aanwezig: 2 jaren 7 weken geleden
Sinds: 29 Mei 2006
Berichten: 1139

Er is een boek uit bij rothshild en bach, dagboek van een kindermeisje.com. Je moet eens kijken hoe zij (ene nadine nogwat, pseudo voor karin overmars) dat doet. Ze heeft een denkbeeldig probleem (relatie met de vader van haar oppaskindjes) gepost op een forum, fok, en daar reageerden mensen op. (die overigens niet wisten dat het fake was, noch dat ze een schrijfster was) Omdat het zo puur is, de letterlijke tekst (heeft ze wel aangepast, maar in het boek brengt ze het als letterlijk) komt het direct over.

Gwen
Laatst aanwezig: 5 jaren 35 weken geleden
Sinds: 28 Jun 2007
Berichten: 2

Bedankt voor jullie reacties. Ik wil het inderdaad een beetje chicklit-achtig maken. Het is trouwens een forum waarop we elkaar hebben leren kennen omdat we allemaal zwanger waren en uitgerekend rond hetzelfde moment. In het begin ging het echt alleen over de zwangerschappen, maar langzamerhand ging het veel dieper en kwamen er ook allerlei andere zaken op het forum terecht. En aangezien er met sommigen van ons best wel veel gebeurd is in de tussenliggende tijd, zou ons verhaal zich best naar een leuk boek kunnen laten vertalen. Ik denk inderdaad dat ik voor optie 2 ga kiezen, zodat ik bepaalde dingen wat diepgaander kan vertellen dan dat in forumpostings mogelijk is.

Qrl
Laatst aanwezig: 9 jaren 31 weken geleden
Sinds: 11 Dec 2006
Berichten: 457

Het één hoeft het ander natuurlijk niet uit te sluiten. Jouw Chick-lit kan worden geschreven vanuit het perspectief van de anderen, het is daarnaast ook erg leuk om de 'originele' berichtjes te verweven in het verhaal. Dus gewoon letterlijk de stukjes invoegen. Wees creatief, het komt vast goed ;-)

  • THEMA Kan schrijven je leven redden?
  • Hoe beschrijf je emoties?
  • Zo vind je een uitgever die bij je past
  • Zo belangrijk zijn de eerste 10 pagina's
  • Schrijftips van Anne-Gine Goemans
  • Schrijftechniek: vertellen en vertonen
  • Taaltips: taal en logica

Dit nummer verschijnt omstreeks 6 december oktober. Nog geen abonnee? Meld je aan vóór maandag 25 november 16:00 uur, dan krijg je dit nummer thuis!

Introductiekorting!
Schrijven

Iedere week het beste van Schrijven Online in je inbox? Schrijf je in voor de gratis nieuwsbrief. Boordevol nieuws, tips, aanbiedingen en winacties!

Schrijf je in!