Start » Forum onderwerp » Nieuw/ Informatieve boeken schrijven

Nieuw/ Informatieve boeken schrijven

8 reacties [Laatste bericht]
Eliza
Laatst aanwezig: 6 jaren 46 weken geleden
Sinds: 26 Dec 2006
Berichten: 518

Nieuw/ Informatieve boeken schrijven

Beste allemaal,

Een nieuw jaar, een nieuw begin.
Ik ben Eliza (nick) en nieuw op dit forum.

De afgelopen jaren heb ik een informatieve website gehad waarvoor ik alle teksten zelf heb geschreven. De site liep als een trein, maar de inkomsten waren nihil. Tijd dus om het roer om te gooien.
Nu ben ik bezig met een informatief boek en ik vroeg me af of er hier meer mensen zijn die non fictie schrijven.
Verder heb ik een vraag over bronvermeldingen. Ik haal veel informatie van de websites van allerhande organisaties. Moet ik nu de website of de organisatie als bron vermelden?

Reacties

Waus
Laatst aanwezig: 6 weken 6 dagen geleden
Sinds: 13 Dec 2006
Berichten: 10998

Ik geloof alleen de website, dat was tenminste zo voor m'n werkstukken van school.

Maire
Laatst aanwezig: 6 jaren 35 weken geleden
Sinds: 4 Nov 2006
Berichten: 314

Het lijkt mij het meest logisch om de organisatie zelf als bron te vermelden. De organisatie die de website beheert is uiteindelijk de eigenlijke bron van informatie en heeft waarschijnlijk ook het auteursrecht. Je zou een website in dat geval natuurlijk wel als aanvulling kunnen vermelden.

Wouter Apner
Laatst aanwezig: 5 jaren 27 weken geleden
Sinds: 13 Sep 2006
Berichten: 48

Welkom Eliza,

Quote:
Nu ben ik bezig met een informatief boek en ik vroeg me af of er hier meer mensen zijn die non fictie schrijven.

Forumlid Odile heeft een non-fictie boek geschreven.
Zie http://www.schrijven.org/node/907

groets, Wouter

Eliza
Laatst aanwezig: 6 jaren 46 weken geleden
Sinds: 26 Dec 2006
Berichten: 518

Hoihoi,

Het is, denk ik, inderdaad het makkelijkste en beste om de organisatie als bron te vermelden. Dus doe ik dat.

Wouter,
Bedankt voor de link. Nu voel ik me in elk geval geen vreemde eend in de bijt :wink:

Roos Boum
Laatst aanwezig: 5 jaren 46 weken geleden
Sinds: 17 Jun 2006
Berichten: 780

Mijn boek is een tussenvorm. Ik heb een informatief boek geschreven over een syndroom maar gegoten in de jas van een roman. uit de verhaallijn wordt duidelijk wat het syndroom inhoudt. Maar op deze manier is het niet 'saai' lezen voor de grote groep mensen die ik ermee hoop te bereiken. Aan het einde van het boek, geef ik nog een keer een puur informatie samenvatting van 20 blz., sec over het syndroom.

Veel info ook van internet gehaald. Ik heb de sites vermeld. En dit is zo overgenomen door mijn uitgever dus ik neem aan dat dat wel klopte.

Spraakmakende boeken waar je stil van wordt

Schrijfcoach Od...
Laatst aanwezig: 32 min 57 sec geleden
Sinds: 24 Aug 2006
Berichten: 3859

Hallo Eliza,

Ik heb inderdaad een boek geschreven en ben nu aan het bloggen erbij. Het manuscript ligt nu bij een uitgever en ik heb een query bij een agent in New York, je weet maar nooit. Maar het is een kwestie van uitproberen voor mij. Ik pionier graag, ik rij dan ook al jaren op een bakfiets. Bleek achteraf dat ik een van de eerste was...
Als de uitgevers er niets in zien, wat nog niet duidelijk is, dan ga ik het in eigen beheer uitgeven. Want ik heb al mensen die het willen lezen in mijn direkte omgeving. Ik ben wel bereid een tijdlang te wachten op een uitgever, maar niet te lang.

Fijn dat er nog een Non-fictie schrijfster bij is.

Wuppie
Laatst aanwezig: 1 jaar 39 weken geleden
Sinds: 12 Jun 2006
Berichten: 134

Ik liep ooit stage bij een angstbehandelcentrum, en het was mijn opdracht om voor de cliënten enkele goed leesbare stencils over een bepaalde angststoornis te schrijven. Die stencils hebben we uiteindelijk naar een uitgever gestuurd, eentje die gespecialiseerd was op het gebied van geestelijke gezondheidszorg. Het liep wat uit de hand. En tjsa, toen stond ik daar, net 22 jaar oud, plotseling met een eigen boekje. Later is er nog een boekje verschenen, en dit jaar gaat dat waarschijnlijk opnieuw gebeuren.

Nu had ik het geluk dat ik werkzaam was bij dat angstbehandelcentrum. De naam daarvan was namelijk nogal bekend, en dan heb je gewoon een voorsprong. Op eigen houtje was het me nooit gelukt. Ik heb na mijn stage nog een jaar daar gewerkt, dat is nu voorbij. Ik heb sterk het vermoeden dat ik met mijn schrijfsels niet meer aan hoef te kloppen bij die uitgever, omdat ik het nu geheel op eigen naam zou moeten doen. En ik heb niet voor psycholoog, maar voor journalist geleerd (ik heb Nederlands gestudeerd).

De bronvermeldingen zijn zeer belangrijk. Probeer voor ieder feitje dat je in je boek opneemt, een bron te vermelden. Wij hadden in het eerste boek ergens een getal genoemd. De pers dook op dat getal, en wilde weten waar het vandaan kwam. Maar ik had die info dus van mijn stagebegeleider, en die wist het ook niet meer.... Dat was meteen een harde leerschool - het was ook een domme fout.

Verder: als je iets van een website gebruikt, dan is het verstandig om de webmaster te vragen of je de info mag gebruiken. Dat is wel zo netjes. De meeste mensen vinden het juist een eer als hun website / naam wordt genoemd. Vraag ze hoe ze vermeld willen worden.

Nog een tip: je moet natuurlijk niet met je ideeën te koop lopen, maar het is verstandig om vooraf met de uitgever te overleggen over het onderwerp. Bij een volgend boekje hadden we dat niet gedaan, en dat is niet uitgegeven, omdat het door de uitgever slechts geschikt werd geacht voor een zeer beperkt publiek. Er zouden volgens die uitgever maar zeer weinig mensen aan die angstoornis lijden. Bij het angstbehandelcentrum hadden we heel andere ervaringen, maar daarmee wisten we ze helaas niet te overtuigen...

Ik hoop dat je iets hebt aan mijn berichtje!

Eliza
Laatst aanwezig: 6 jaren 46 weken geleden
Sinds: 26 Dec 2006
Berichten: 518

edit

  • Hoe schrijf je subtiel over emoties?
  • Zo vind je een uitgever die bij je past
  • Minicursus flashbacks
  • Zo belangrijk zijn de eerste 10 pagina's 
  • THEMA Kan schrijven je leven redden?
  • Schrijftips van Anne-Gine Goemans
  • Schrijftechniek: vertellen en vertonen
  • Taaltips: taal en logica

Dit nummer niet missen, maar nog geen abonnee? Meld je aan vóór maandag 16:00 uur, dan krijg je het nummer thuisgestuurd!

Introductiekorting!
Lees Schrijven Magazine

Lees het komende nummer van Schrijven Magazine. Meld je aan vóór maandag 16:00 u.!

Word abonnee