Lid sinds

3 maanden 1 week

Rol

[Kinderboek 8+] Frank h1

Boeit het? Kun je met de hoofdpersoon meeleven? Is dit een goed begin? Is meer dialoog noodzaak? Is het misschien beter te beginnen op het punt dat hij in de boom zit?

Geen aanvallen op de scheiding van gender graag, dit verhaal gaat daar juist enorm op in. Dit is hoofdstuk 1.

Fragment

 

Het klasgenootje links van hem is een meisje. Die ene rechts van hem is een meisje. Voor hem zitten meisjes, achter hem zitten twee heel grote meisjes met vlechten en een roze jurkje aan. Ze hebben eigenlijk allemaal roze jurkjes aan. Roze jurkjes met pofmouwen. Frank telt ze. Dertien. Dertien meisjes met roze jurkjes en speldjes met glitters in hun haar. En een juf. Juf Anabella Isadora met haar roze rokje en suikerspinroze schoenen. Maar er zit niet één jongen in zijn nieuwe klas. Niet één. Ja, hijzelf. Alleen Frank Modderveld, 10 jaar, klimboomkenner en de enige zoon van zijn ouders.

Hoe kon dit? Waarom? Wat had hij verkeerd gedaan? Was het niet al zwaar genoeg voor hem? Hij was ook al nóg een keer blijven zitten. Voor de tweede keer! Weer in groep vijf! En ook nog eens in één klas met die ukkies van groep 3 en 4.

Bah.

Frank kijkt naar de klok. Een roze. Kwart over twaalf. Hij maalt zijn brood tussen zijn kiezen. Op het digibord jengelt nog steeds een meisje een liedje over lief zijn. Buiten waaien de takken van een boom zachtjes in de wind. Kom buiten spelen, lijken ze tegen hem te zeggen. Kom spelen. Kom, klim in mij.

De bel trilt, ratelt, galmt door het lokaal. Juf Isabella Isadora roept nog iets met haar piepstem, maar Frank hoort het al niet meer. Hij zigzagt als een profvoetballer tussen het roze door naar de deur. Bam. De gang op, door een klapdeur, langs de kapstokken en de wc’s, voorbij de lerarenkamer en dan duwt hij een zware houten deur op een kier. De warme septemberwind strijkt over zijn wangen. Hij duwt, duwt en is buiten. Waar is die boom? Frank plaatst zich in gedachten op een plattegrond. Als hier zijn tafeltje is en daar het raam, dan was de gang achter hem en dan ging hij links, rechts, links naar buiten. Dan is die boom dus… Hij rent weer verder langs de rode bakstenen muur, de hoek om, nog een hoek om en daar is hij. Een eik, dat had hij door het raam al gezien, maar wat voor een eik. Prachtig dikke, haast horizontale takken. Notenbomen zijn fijn, laurierbomen en treurwilgen ook, maar betere klimbomen dan eiken kent hij niet. Niet zoals deze. Dit is de perfecte klimboom. Frank stopt niet, springt, grijpt de onderste tak met beide handen, zwiept in één keer zijn linkerbeen om de tak en blijft zo even hangen. Zijn hoofd iets achterover, ogen dicht, zijn lange haren in de wind. Heerlijk. Dan laat hij zijn andere been opzij vallen en draait zichzelf bovenop de tak. Drie tellen later zou hij in de boom moeten kunnen zitten. Genietend van het uitzicht, van de rust en de vrijheid. Maar een hand op zijn enkel houdt hem tegen. ‘Fransje, toch. Dat kan toch niet?’ De suikerzoete stem van juf Annabella Isadora sijpelt zijn oren in. ‘Bomenklimmen is gevaarlijk, het is slecht voor de natuur en je wordt er heel erg vies van. Jakkie bah.’ Frank voelt een pijnlijke ruk aan zijn been, grijpt mis en ploft op de grond. ‘Doe die broek maar uit, Fransje. Zo kun je de klas niet meer in, toch meiden?’ Om zich heen hoort hij meisjesstemmen giechelen. ‘Broek uit!’ roept er een. ‘Broek uit. Broek uit.’ De stemmen vermenigvuldigen, zwellen aan. Juf komt dichterbij en buigt over Frank heen. Ze grijnst. Haar giga wimpers waaieren onder haar lila oogleden. ‘Toe maar, Fransje, trek maar uit. Ik heb nog wel een mooi schoon jurkje voor je liggen.’

 

Lid sinds

2 jaar 5 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker

Beste René,

Goed geschreven! Ik ben benieuwd wat er allemaal nog gaat gebeuren en ben nieuwsgierig naar het einde. 

Je schreef in het stukje dat het verhaal gaat over de scheiding van gender, en volgens mij is dat goed gelukt. Komt duidelijk naar voren.

Ik twijfel alleen over de leeftijd 8+. Als zelfleesboek of voor een voorleesboek? Ik denk dat de thema's uit dit verhaal goed passen vanaf 8 jaar inderdaad, maar de zinnen met meerdere komma's vind ik lastig te beoordelen als 8+ (evenals woorden als jengelen). Als voorleesboek zou het denk ik goed kunnen (ik zie de oogjes al kijken), maar als zelfleesboek wel 10+. 

Niet super nuttig, maar misschien heb je er wat aan. 

Groetjes

Lid sinds

13 jaar 6 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker
  • Pluslid
  • Moderator

 

Boeit het?

Op zich goed geschreven. Maar wel enorm irreëel. Is dat de bedoeling?
Kun je met de hoofdpersoon meeleven?

Meer in verplaatsen dan meeleven.
Is dit een goed begin?

Je zou meteen bij de eerste zin de naam van het personage kunnen noemen. 
Is meer dialoog noodzaak?

Omdat je uit Franks beleving/observatie/gedachten schrijft, is meer dialoog geen noodzaak.
Is het misschien beter te beginnen op het punt dat hij in de boom zit?

Waarom?

Geen aanvallen op de scheiding van gender graag, dit verhaal gaat daar juist enorm op in.

Het is wel een beetje héél erg over de top met al die meisjes in roze jurkjes. Ben benieuwd of dat een waanperceptie is. Want reëel is het niet. En ga je dan wel enorm reëel op scheiding van gender in?

Of 'was het slechts een droom'? Hopelijk gebruik je dat cliché niet ...