Lid sinds

7 maanden 3 weken

Rol

[Kortverhaal] Eén keer teveel, eerste deel

Of het leesbaar is. Wat ze er uberhaupt van vinden. Staan er taalfouten in, grammaticale fouten etc.

Fragment

Ze zitten aan tafel, allebei een zware dag gehad vandaag. Fien werkt parttime in de kindercrèche, maar soms telt dit als voltijds, zo moe is ze soms. Maar ze vind dit niet erg, ze werkt graag met kinderen. Daarom vind ze het zo spijtig dat ze er zelf geen heeft. Het is er gewoon nooit van gekomen. Rik was niet altijd zo geweldig in de relatie. Hij reed meermaals een scheve schaats , maar excuseerde zich daar steeds voor. Ze trapte er elke keer in. Die bloemen, die glimlach en zijn treurige ogen. Ze vergaf het hem vele keren.

Ze serveert de soep in de borden. “Had je vandaag veel werk omdat je langer moest werken?”. “Ja, er was een klant die niet vroeger kon komen, dus ben ik langer gebleven.” Ze geeft het brood aan Rik, maar die past. “Nee, doe maar niet, het gaat teveel zijn.”  “Ik heb de rest van het eten even bewaard, maar ik ga het direct opwarmen.”

“Ok!”, hij kan het niet geloven, ze heeft nog niet eens een boos gezicht opgezet omdat hij later thuis was gekomen en haar met het eten had laten staan. Normaal gezien had hij een pittig gesprek verwacht.

Hij gaat naar de keuken en helpt haar met de onderzetters, “die zal ik alvast op tafel zetten”  Even later zitten ze terug aan tafel.Hij denkt aan het loodzware gesprek dat gaat volgen, het zal naar zijn voor Fien.  “Fien, ik wil je zeggen dat ik bij je weg ga”. Deze zin dreunde door zijn hoofd, maar was nog niet uitgesproken. Hij had er nog even mee gewacht omdat hij een raar gevoel had, kon er niet precies de vinger opleggen. Of Fien dit al aanvoelt, hij wist het niet maar ze creëerde meer afstand.  Hun relatie is sowieso niet zo geweldig, deels ligt dit aan zijn slippertjes, dat wist hij wel maar “wat niet weet wat niet deert” was zijn motto. Soms was ze erachter gekomen omdat hij zo een sloddervos is en zijn gsm had vergeten. Ze had een berichtje gelezen en was furieus geweest. Een paar lieve woordjes,  een bloemetje  en een, zogezegd, welgemeend excuus deed het hem, ze vergaf het hem steeds. Vandaag zouden er geen excuses volgen, Belinda was meer dan slippertje. Hij kwam haar tegen toen hij na zijn werk met zijn collega’s een pintje was gaan drinken in de pub. Ze zaten aan de toog en hij zag haar staan, zo mooi! Hij was als een blok voor haar gevallen. Hij kon haar niet loslaten, hij kende haar pas een paar weken maar wilde met haar verder. Hij zou het Fien straks wel zeggen.

Ze had lekker gekookt, hoewel Rik niet veel zou eten, wist ze, had ze toch moeite gedaan. Ze prikt verveeld in een aardappel en gaat daarmee door de saus, “Lekker hé, die saus, ik heb er van alles ingedaan, zo maar op goed geluk, kruiding is alles” en ze lacht. Rik wil antwoorden, maar slikt zijn woorden in. Over eten praten lukt nu niet, hij zit teveel met Belinda in zijn hoofd en hoe hij het gaat vertellen tegen Fien. Hij vind het nog altijd moeilijk om te zeggen dat hij bij haar weggaat.  De vorige slippertjes kon hij zo van tafel vegen, maar nu het voor hem wel menens was kon hij het niet goed verwoorden. Hij sopt zijn laatste stukje vlees even in de jus en steekt het in zijn mond. “Zeg, heb je de verwarming weer zo hoog staan, ik krijg het hier warm!”. “Nee, gewoon op 21,5 graden, zoals anders”.

Lid sinds

3 jaar 3 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker

Hoi Rita,

Leuk kort verhaal! Maar je wilt feedback, dus een paar opmerkingen.

Over taalfouten, 'ze vindt' met 'dt' dus.

Over de zinnen, die kunnen hier en daar wat efficienter. Een zin zoals "Had je vandaag veel werk omdat je langer moest werken?" is een hele mondvol zonder interessant woord. Je kunt ook schrijven: "Moest je overwerken?"

"en was furieus geweest", "geweest" kan weg. En zo zijn er meer zinnen met te veel woorden als 'hadden', 'zijn' enzovoort.

Het begin komt met wat feiten die er niet zo toe doen. Oke, ze werkt, maar dat ze 'moe' is en dat ze geen kinderen heeft, is niet relevant naar mijn mening voor een kortverhaal (tenzij Rik geen seks maar haar wil, maar dat blijkt niet uit het verhaal, Rik lijkt meer een van meerdere walletjes eten type).

Tenslotte, wissel je van perspectief. De ene keer vanuit haar, de andere keer van hem. Dat kan absoluut, maar in dezelfde alinea moet je dat vermijden. Dat doe je in alle gevallen, behalve in de laatste alinea (van dit eerste deel). Met "wist ze" is het duidelijk haar perspectief, maar later in de alinea ga je over op zijn perspectief.

Je zou ook eens kunnen proberen om het geheel vanuit zijn perspectief te schrijven.

Succes,

Lucas