Lid sinds

7 maanden 4 weken

Rol

[Gedichten] Kinderen met witte bloemen

Hallo allemaal!

Dit is voor mij de eerste keer dat ik iets laat proeflezen en ik vind het spannend!

Ik overweeg dit gedicht op te nemen in mijn bundel welk ik (hopelijk) volgend jaar ga maken. Ik weet niet of ik hiervoor een uitgever wil benaderen, omdat het allemaal vrij intiem is. Daarnaast heb ik geen idee of het überhaupt interessant zou zijn voor uitgevers.

Anyway, hierbij het gedicht. Wat vinden jullie ervan? Zijn er ergens storende dingen, "loopt" het goed, wat roept het voor beeld op, hebben jullie tips en uiteindelijk: is het publiceerbaar (voor het geval ik dat toch uiteindelijk besluit)? Alvast bedankt!

Fragment

Kinderen met witte bloemen

Er is voor witte bloemen gekozen
in dit geval doornen met rozen
en ieder draagt er één

Het pad kraakt onder kleine voetjes
van kinderen met blije snoetjes
en witte bloemen, voor ieder één

We stoppen bij een grote steen
en liefdevol leggen kinderhandjes
witte bloemen met zwarte randjes

Lid sinds

9 jaar 7 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker

Het meest positieve wat ik over dit gedicht kan zeggen is dat het vragen oproept.

Kinderen die bloemen leggen bij een steen, doet mij denken aan een begrafenis of een herdenking. 'Blije snoetjes' duiden op een vreugdevolle gebeurtenis. De met nadruk vermeldde doornen verwijzen naar een pijnlijke herinnering. Naar welke gebeurtenis wordt verwezen, of in welke omstandigheden de verschillende elementen samenkomen, blijft vaag.

Ik kan wel iets verzinnen: na het pijnlijke heengaan van een moeder en een geliefde wordt haar leven gevierd, zoiets. Maar dat is mijn verzinsel, niets daarvan lees ik in het gedicht.

Ik kan geen reden ontdekken om de rozen ook bloemen te noemen, anders dan het rijm rozen - gekozen, een rechtvaardiging die wat mij betreft alleen thuishoort in een sinterklaas gedicht.

'In dit geval ...', vind ik een nietszeggende en uitzonderlijk lelijke omschrijving. Een gemiste kans om de lezer een veelzeggend beeld te verschaffen. 

Om je een beetje op te beuren: dit is slechts de mening van een lezer, ik ben geen dichter, en weet weinig van gedichten.

Lid sinds

9 jaar 7 maanden

Rol

  • Gewone gebruiker

Miloutjee schreef: Ik ben het eens met Uruguru al vind ik niet dat het zo slecht is. Maar het klopt wel dat het rijmen een beetje kinderlijk is, het heeft meer potentie zonder rijm.

In het kader van het verwoorden van een leeservaring ben ik geneigd elke mening van lezers legitiem te vinden. Maar omdat ik niets heb gezegd over de waarde van het rijm op zichzelf, wat kennelijk niet zo begrepen wordt, zal ik het nog een keer anders verwoorden.

Idealiter weegt in een gedicht elk woord, en wordt informatie zo compact mogelijk weergegeven. De eerste twee zinnen gaan over witte rozen met doornen. Het feit dat rozen bloemen zijn, is bekend. Als een dichter dat extra benoemd dan verwacht ik dat daar een reden voor is. De enige reden die ik kon bedenken was dat er twee zinnetjes konden ontstaan die op elkaar rijmden. Wat op zichzelf, los van de schoonheid of de kinderlijkheid van het rijm, onvoldoende reden is om nietszeggende info te geven. Een dergelijke reden vind ik wel toereikend in bijvoorbeeld een sinterklaasgedichtje. 

Met mijn commentaar gaf ik indirect te kennen het juist geen sinterklaasgedicht te vinden.