Lid sinds

10 jaar 4 maanden

Rol

[column] Lieve Meneer de redacteur

Mijn tekst is verplaatst naar proeflezen omdat het daar beter thuis hoort. Het was mijn bedoeling om met deze brief, column, de mensen die wachten op een reactie te laten glimlachen en relativeren. ik heb deze brief vorig jaar tijdens een wachtperiode geschreven om mijzelf wat op te vrolijken met zelfspot die voor mensen denk ik herkenbaar is. Ik hoop dat de lezers begrijpen dat ik de brief nooit verstuurd heb naar een uitgever. Ik ben diegene die na een paar maanden misschien een voorzichtige mail verzend. Opmerkingen over mijn schrijfstijl zijn welkom. Bedankt voor de leuke reacties die ik al kreeg op het forum!!

Fragment

Lieve Meneer de redacteur, Acht weken zijn voorbij, weet u, en ik wacht. Het is een nutteloze bezigheid. En dan geven mijn goede vrienden mij een raad. Mijn manuscript is volgens hen een speld in de hooiberg. Ik moet er niet van uit gaan dat ik opval. Natuurlijk, zeg ik u, daar ga ik van uit. Over een maand krijg ik van u en de hele mikmak anderen uitgevers een brief van u past niet in ons fonds. Natuurlijk weet ik dat, maakt u zich geen zorgen. Maar moet u weten, ik ben die idioot die denkt dat zijn boek die speld is op de top van de Mount Everest met een roze vlaggetje. Ach, meneer moet u eens voorstellen hoe ik mij schaam? Ben ik dus ook z’on malloot die door de mand valt nadat u mijn eerste zinnen van mijn boek leest. En dan… dan gaat mijn mobiel af die nooit afgaat. Krijg ik een man aan de lijn die dezelfde naam heeft als u. Dat doet mijn hart sneller kloppen. Is het een medewerker van T mobiele met de vraag, mag ik uw mening? Als die kerel nog een keer belt, sla ik zijn hersens in, bij wijze van spreken natuurlijk. U weet de telefoon is voor mij ook een storend element. Denkt u maar eens in. Uw schoonmoeder heeft een privénummer en u neemt niet op als u geen zin heeft. Ik kan me dat niet meer permitteren, want heeft u ook een privénummer? En dan de brievenbus. Mijn verwachting over wat er op de deurmat beland is weinig hoopvol. Uw positief geluid gaat niet via de post. Dan die mail. Twee keer per dag kijk ik of u een mail aan mij heeft verzonden. Deed ik anders nooit. Omdat mijn verbeeldingsvermogen nu op scherp staat, haal ik mij taferelen in het hoofd die me niet opvrolijken. Ik zie veel stapels papier, uw ongeschoren tronie, uw koffievlekken op het overhemd, die losgetrokken stropdas. Deze figuur, dat bent u, beweegt zich tussen de telefoon, de computer, stapels manuscripten en de koffiemok. Uw groene bak daar gaat het om. Deze bevat meestal geen manuscripten. De oranje bak is aardig bezet. De twijfel gevallen. De rode bak is het meest doeltreffend met uw duidelijke mening. Hierin ligt zowat alles wat u krijgt opgestuurd en moet in de papiervernietiger. Helaas ben ik vergeten een touwtje om mijn epistel te doen met het gevolg dat u mijn werk deels in de rode en de oranje bak heeft verspreid. Net dat uitstekende fragment ligt waarschijnlijk in de rode. Kijkt u even? Morgen belt u mij op. Dan vraagt u, waarom moet u zo nodig dat boek uitgeven? Omdat ik geen zin heb om te wachten. Weet u, ik heb al een leuk idee voor een nieuwe roman. De geheime schoonheid met de taart. Wat vindt u van die titel? Gegroet, de schrijver. PS Sorry dat ik vloek. Nog een PS heeft u mijn manuscript wel ontvangen?

Lid sinds

12 jaar 6 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
Herkenbare gevoelens. Bij mij zijn ze ooit een manuscript kwijtgeraakt, daar kwam ik na vijf maanden achter. :( Gewoon doorzetten en wachten! Misschien hebben ze het wel heel druk en er heeft een vakantie tussen gezeten. :D

Lid sinds

12 jaar 6 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
Ik wacht nu al 10 maanden op een reactie van manuscript #1 en een half jaar op een reactie van manuscript #2. Ik kreeg gemiddeld binnen 3 maanden een reactie, soms eerder, mits ze dit hadden aangegeven op hun website. In de tussentijd ben ik gewoon verder gegaan met het schrijven van een nieuw manuscript.

Lid sinds

10 jaar 8 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
Voor mij is dit prullenbakvoer. En nu het in proeflezen staat dus niet meer.

Lid sinds

15 jaar 9 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
Ik vind het juist heel herkenbaar. En erg leuk!!! :nod: Je verdient het om straks die speld op de Mount Everest te zijn, de la in de kast!

Lid sinds

12 jaar 5 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
Als je niet weet hoe het boekenvak werkt, kun je er misschien beter uit wegblijven.

Lid sinds

12 jaar 6 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
Angus en schlimalznik, wat snappen jullie hier niet aan?
Geschreven tijdens een geïrriteerde bui met zelfspot.

Lid sinds

12 jaar 2 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
@de la in de kast Schoon het op, breid het uit en maak er een verhaal van voor een korte-verhalenwedstrijd met een geschikt thema... Als het dan nog niet opvalt, verkleed je dan als een middeleeuwse heraut, blaas een soort serenade onder het raam van de uitgever en bied het aan met stijl. Of bel de uitgeverij op en zeg dat jullie wat te vieren hebben ("zorgen jullie voor de koffie, dan zorg ik voor wat lekkers erbij"). Ik heb nog een paar van zulke ideeën, maar die bewaar ik voor mezelf. Die van die speld en Mount Everest brengt me op een nieuw idee...

Lid sinds

18 jaar 2 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
 • Pluslid
 • Moderator
 • Administratie
 • Beheerder
@de la in de kast: Of je plaatst dit in proeflezen en je wilt er dan ook feedback op. Of je plaatst het op een andere site (blog etc). Dit is niet de plek voor rants en open brieven.

Lid sinds

10 jaar 11 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
Als je niet weet hoe het boekenvak werkt, kun je er misschien beter uit wegblijven.
Het boekenvak is in crisis, lees ik in zowat elke (Vlaamse) krant. Misschien weten de mensen die in het boekenvak zitten zelf onvoldoende hoe het boekenvak werkt? Of hebben ze te weinig verbeelding over hoe het zou kunnen werken? Onze samenleving gaat steeds sneller. Alles is hier, nu, instant. Alles gaat snel. Behalve de manuscriptbeoordeling. Zonder daar een waarde-oordeel over te vellen, stel ik vast dat de uitgeverswereld een krakkemikkige stootkar getrokken door een kreupele ezel is. Dat zou minder een probleem zijn, moest ze niet klagen dat ze geweerd wordt op de snelweg.

Lid sinds

12 jaar 2 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
@Egni: Je valt i.i.g. wel op! Werkt ook bij sollicitaties overigens... Goed idee trouwens om hierover een OPVALLEND kort verhaal te schrijven. @Dries: Niet zo hard, meneer. We zijn hier allemaal lam en blind, en proberen elkaar voort te helpen. Een een goed idee voor een ort verhaal hoort hier wel thuis, oh nie dahn?

Lid sinds

18 jaar 2 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
 • Pluslid
 • Moderator
 • Administratie
 • Beheerder
Nee. Zoals ik al zeg, het kan prima in proeflezen. Nu geeft ook iedereen commentaar op het stuk. Dan is tenminste duidelijk wat de bedoeling is. De regel is erg duidelijk: eigen teksten mogen alleen in proeflezen geplaatst worden. edit: na overleg verplaatst naar proeflezen.

Lid sinds

12 jaar 5 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
Angus en schlimalznik, wat snappen jullie hier niet aan?
Dat iemand die zich totaal niet voor het uitgeefproces interesseert en zich daar nog niet eens oppervlakkig op heeft geörienteerd een manuscript naar een uitgever stuurt. Om die uitgever vervolgens te confronteren met volledig foute eigen veronderstellingen van hoe het zou moeten gaan in de uitgeverswereld. Dat is gewoon dom. Ik ga, als buitenstaander, jou toch ook niet vertellen hoe je je vak moet uitoefenen?

Lid sinds

10 jaar 4 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
Hoi schlimazlnik, Ik snap jou reactie heel goed. Alleen zit hij niet op de goede plek. Omdat mijn fictieve brief niet paste bij het forum, uitgeven, is het nu bij proeflezen gezet. Zie toelichting boven mijn fragment. Mijn brief is niet voor een uitgever bedoeld. Dus jou punt heeft niets te maken met opmerkingen over mijn stukje. Uit mijn tekst kun je niet opmaken of iemand iets weet van de uitgeverswereld omdat het fictie is met een realistische knipoog. Ik heb me zeker, zover dat mogelijk is, verdiept in het uitgeversvak. Dat lijkt me wel zo verstandig als je een manuscript opstuurt. Dat je lang moet wachten op een reactie van de uitgever is onvermijdelijk door de drukte en dat wordt gerespecteerd, zeker door mij. Maar we blijven mensen die iets hebben verstuurd wat heel belangrijk voor iemand is, ook vooral gevoelsmatig. Dan is lang wachten niet prettig Jouw punt is trouwens een prima thema voor een forum!

Lid sinds

12 jaar 5 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
De vraag van Spirit was een reactie van toen het nog op een andere plaats stond, mijn antwoord dus ook. Als column vind ik het niet erg geslaagd, maar dat komt misschien omdat ik alleen nog maar zeikcolumns tegenkom in allerlei bladen als Metro en Spits en andere amateurkrantjes. Er zit geen point aan, er wordt geen punt gemaakt, behalve dat je zielig bent. Dat boeit mij niet.

Lid sinds

15 jaar 4 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
Dan nog mag het hier staan en mag iemand het een column noemen. Je opmerking dat je alleen zeikcolumns leest in amateurkrantjes doet niet ter zake. Ik vraag me af waarom je dat in dit draadje in je opmerking meeneemt. Heeft iemand je definitief en onherstelbaar op je teentjes of, tegengesteld, lange tenen getrapt? Dat je daardoor immer en altijd negatief reageert en waarschijnlijk niet meer anders kunt? Ik moet zeggen dat zodra ik jouw naam ergens zie bijstaan, ik meteen al weet hoe sarcastisch je uit de hoek komt. Ieder ander zou al geband zijn, waarschuwingen hebben gekregen en wat dies meer zei(k). :ontopic:

Lid sinds

11 jaar

Rol

 • Gewone gebruiker
Eens even de column gelezen en ik was matig enthousiast. Een geinig stukje op zich, maar echt een column is het inderdaad ook niet. Maar waarom type ik dan toch? Want dat is immers allemaal al verteld. Nee, het is daarnaa. Ongelofelijk sterke drama met karakters die op een geweldige manier weten te botsen. Dames, heren, wie heeft de rechten op alles wat daarna volgt? Het gaf me volop inspiratie voor een geweldig stuk. Mijn dank! Alleen Schlimazlnik had ik wat moeite mee. Zelf denk ik dat dit karakter een ietwat 'over the top' is neergezet. Zo weinig takt is gewoon simpelweg ongeloofwaardig. Nou, De La In de Kas. Doorgaan! Vooraal doorgaan! Maar gaan we nu weer over op de het rustige deel van de scene? Dat deel waarop ze elkaar allemaal een knuffel geven?

Lid sinds

10 jaar 5 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
Heeft iemand je definitief en onherstelbaar op je teentjes of, tegengesteld, lange tenen getrapt? Dat je daardoor immer en altijd negatief reageert en waarschijnlijk niet meer anders kunt? Ik moet zeggen dat zodra ik jouw naam ergens zie bijstaan, ik meteen al weet hoe sarcastisch je uit de hoek komt.
Als je iets post, dan verwacht je een eerlijke reactie. Ik vind het juist verhelderend dat iemand rechtuit is. De commentaar van Schlimazinik is of op het schrijfsel zelf, of op de schrijver in zijn functie. Suma, jij gaat daarentegen persoonlijk in de aanval. Misschien is die waarschuwing voor jou? Oprechte commentaren zijn het beste wat je kan overkomen. Het zijn groeikansen. Spellingsfoud, ja hoor, we kunnen weer knuffelen.

Lid sinds

15 jaar 9 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
Ik probeer in alle stukjes van anderen juist die dingen te noemen die ik WEL mooi geschreven vind. Waarom altijd alleen de mindere dingen in een tekst benadrukken? Feedback geven betekent ook aanmoedigen. De harde reacties op dit draadje hebben wat weg van een Jan Mulderreactie bij DWDD. Een side-kick die zijn gal spuwt. Ik zal wel te soft en te kinderlijk reageren, maakt niet uit. Een positief tegengeluid vind ik weer belangrijk om te geven.

Lid sinds

10 jaar 4 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
Wat ik al eerder zei, het is makkelijker negatief commentaar te geven dan positief. Je hebt soms mensen die te veel zoeken naar fouten om zichzelf daarmee op te krikken. Van kijk eens, ik zie dat allemaal dus zelf kan ik het beter. Toen ik tijdens mijn schrijflessen voor het eerst commentaar moest geven op anderen, betrapte ik mezelf erop dat ik snel in de verleiding kwam flink kritiek te geven omdat je nu eenmaal sneller fouten ontdekt bij een ander dan bij jezelf. Ik vind dat je best mag rekening houden met iemands gevoelens en je kritiek goed moet onderbouwen zodat het opbouwend is. Positief is ook opbouwend! De mensen mogen best hun best doen om een evenwicht te zoeken tussen fout en goed. Je kan wel alleen fouten willen zien, maar is wat jij opmerkt wel deskundig? Maar ik heb zeker iets aan het commentaar op deze site omdat er altijd iets tussen staat waar je zeker wat aan hebt!

Lid sinds

12 jaar 6 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
Ach, je leert in elk geval goed hoe je de bruikbare kritiek eruit kunt filteren. Sommige mensen hebben het nodig om anderen omlaag te drukken, zodat ze zelf hoger komen te staan. Ik heb me er lang druk om gemaakt, maar het is veel makkelijker om het zo min mogelijk aandacht te geven en je te focussen op de feedback die je wel kunt gebruiken.

Lid sinds

13 jaar 6 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
 • Pluslid
 • Moderator
Hoi, de la in de kast. Ik heb even naar je tekst gekeken en naar je vraagstelling:
Opmerkingen over mijn schrijfstijl zijn welkom.
Ik vind die vraag te karig, als je kijkt naar de regels voor Proeflezen:
Geef aan wat je van de proeflezers wilt weten. Hoe specifieker hoe beter.
Je schrijft ook:
Het was mijn bedoeling om met deze brief, column, de mensen die wachten op een reactie te laten glimlachen en relativeren.
Dan zou ik een vraag verwachten als: Had je plezier in het lezen van deze tekst (dat was immers je doel)? En welke delen vond je grappig? Nu lijkt het erop (zeg het als ik me vergis) dat je het stiekempjes zelf bereleuk zou vinden om een brief als deze naar een redacteur te sturen (en dat zouden velen snappen), maar daarmee komt het wel over alsof je SO c.q. Proeflezen ziet als podium. En dat is SO / Proeflezen niet. Stel dat je iets zou willen leren over schrijfstijl (want die opmerkingen zijn welkom, schrijf je), wat zou je dan graag - specifiek - horen / lezen?

Lid sinds

10 jaar 8 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
Ach, je leert in elk geval goed hoe je de bruikbare kritiek eruit kunt filteren. Sommige mensen hebben het nodig om anderen omlaag te drukken, zodat ze zelf hoger komen te staan. Ik heb me er lang druk om gemaakt, maar het is veel makkelijker om het zo min mogelijk aandacht te geven en je te focussen op de feedback die je wel kunt gebruiken.
Pardon? Dit stuk stond oorspronkelijk zonder nadere toelichting onder een ander onderwerp. Daar had het geen waarde. Vandaar mijn oorspronkelijke (daarna aangepaste) reactie. Daar laat ik het maar bij.

Lid sinds

12 jaar 6 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
Ach, je leert in elk geval goed hoe je de bruikbare kritiek eruit kunt filteren. Sommige mensen hebben het nodig om anderen omlaag te drukken, zodat ze zelf hoger komen te staan. Ik heb me er lang druk om gemaakt, maar het is veel makkelijker om het zo min mogelijk aandacht te geven en je te focussen op de feedback die je wel kunt gebruiken.
Pardon? Dit stuk stond oorspronkelijk zonder nadere toelichting onder een ander topic. Daar had het geen waarde. Vandaar mijn oorspronkelijke (daarna aangepaste) reactie. Daar laat ik het maar bij.
Als jij je aangesproken wilt voelen... Ik vind het trouwens nog steeds een erg grappig stuk, natuurlijk met wat slordigheidsfoutjes, maar het leest heel vlot en het is herkenbaar, dus ik vind het goed.

Lid sinds

10 jaar 8 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
Als jij je aangesproken wilt voelen... Ik vind het trouwens nog steeds een erg grappig stuk, natuurlijk met wat slordigheidsfoutjes, maar het leest heel vlot en het is herkenbaar, dus ik vind het goed.
Natuurlijk voel ik me aangesproken, maar als dat niet de bedoeling was, kost het je denk ik weinig moeite om te zeggen dat dat niet de bedoeling was.

Lid sinds

13 jaar 9 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
 • Pluslid
Vorig jaar of het jaar daarvoor was er een topic met afschrijvingen. Dat wil zeggen dat wij als uitgever een afwijzingsbrief moesten versturen. Ik weet niet of je dat topic nog kunt vinden, maar er waren hilarische brieven bij. Jouw brief deed me daar aan denken. Wat mij betreft, had het nog wel scherper gemogen. Leuk idee om een dergelijke brief te schrijven. Nu nog op de bus.

Lid sinds

10 jaar 8 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
Als jij je aangesproken wilt voelen... Ik vind het trouwens nog steeds een erg grappig stuk, natuurlijk met wat slordigheidsfoutjes, maar het leest heel vlot en het is herkenbaar, dus ik vind het goed.
Natuurlijk voel ik me aangesproken, maar als dat niet de bedoeling was, kost het je denk ik weinig moeite om te zeggen dat dat niet de bedoeling was.
Goh, hoe moeilijk kan het zijn. 'Shot down in flames'.

Lid sinds

10 jaar 4 maanden

Rol

 • Gewone gebruiker
Hallo Angus, schrijf je ook z`on brief? Om te relativeren( zie jouw account). Het is erg leuk om te doen! Tja, lijkt me erg grappig! Zal het nog te vinden zijn? ik ga even zoeken. Op de bus doen zal ik niet durven! Therese, Je hebt gelijk. Vorig jaar heb ik die brief laten lezen aan medecursisten en die vonden hem erg leuk. Ik heb hem eigenlijk wat impulsief geplaatst op een forum met inderdaad de bedoeling mensen te laten lachen. Of niet,dat kun je zelf bepalen. Het was dus niet bedoeld voor feedback. Vandaar dat ik even snel die vage vraag over mijn stijl verzon. Mijn vraag kan dan zijn, vond je hem grappig? en waarom? Vanwege gedachtengang? Vanwege woordkeuze? Of..waarom is hij juist niet grappig? Maar al die reacties vind ik echt boeiend! Dank je wel spirit! Dank je wel Angus dat je je aangesproken voelt! Hee, allemaal succes met schrijven!