Lid sinds

3 jaar 7 maanden

Rol

Zijn zonder jezelf

Ik ben nooit erg geïnteresseerd geweest in boeken en op de havo maakte de verplichte literatuurlijst het niet veel beter. Er waren wel een paar kinderboeken die een diepe indruk op me hadden achtergelaten en naarmate ik meer zelfstandig werd bezocht ik regelmatig de bibliotheek om te lezen over dromen en andere mystieke kennis zoals de Tao. De ervaringen in mijn leven waren zeker bijzonder te noemen en er waren momenten dat ik dat probeerde op te schrijven. Er was echter altijd een stemmetje in mijn hoofd die elk verhaal wist af te kraken voordat het geschreven was. Eind 2015 gebeurde er iets opmerkelijks. Er was een doorbraak in mijn wezen, waardoor de criticus in mijn hoofd voor een groot deel verdween. Vanaf dat moment stroomden de inzichten, die hiermee samenhingen, stuk voor stuk op papier. De teksten verschenen op de meest uiteenlopende momenten, in de ochtend, tijdens het boodschappen doen, maar ook midden in de nacht. Alles wat geschreven werd was mooi, er was geen criticus meer en dat was te danken aan de ontdekking van iets heel waardevols wat gezien werd in het diepste van mijn wezen. De inzichten heb ik gebundeld en ik heb illustraties gemaakt en uiteindelijk heb ik het boek zelf uitgebracht.

Omschrijving van de inhoud of de flaptekst

Dit boek is een verzameling van inzichten die een mens kan doen ontwaken uit de illusie van dit leven. Het leert de lezer op een heldere manier te kijken naar de onzichtbare oorsprong van zichzelf. Dit is een open geheim waarbij ontdekt wordt wie je werkelijk bent, een vraag die we ons bijna niet stellen omdat de wereld alleen is geïnteresseerd in wat je te bieden hebt. Als we eenmaal onszelf binnenstebuiten weten te keren blijft een oneindige vrijheid en ongeëvenaarde wijsheid over.

Fragment

Zien hoe het is

Om de dingen te kunnen zien hoe ze werkelijk zijn, zal je eerst moeten kijken naar de betrouwbaarheid van degene die bepaalt wat werkelijk is. Het is niet je vader, of de regering, niet het journaal of de kerk. Jij bent zelf de enige die je kan vertrouwen en zelfs daar vind je de verhalen van de slang uit de boom van kennis, vol list en bedrog. Je kan niet van jezelf op aan. Je hebt jezelf al lange tijd voor de gek gehouden en bent vanuit geloof en aannames het spel genaamd leven gaan spelen. Om alles te zien hoe het werkelijk is, zal je moeten stoppen te geloven in hoe dingen lijken te zijn. Geloof niets van wat je ziet en kijk naar jezelf, dat is het enige wat je kan doen. Kijk niet meer naar de dingen, want die helpen je niet verder. Die laten je zien wat ze lijken te zijn en dat zijn ze dus niet, of misschien toch wel? Dan zou je waarschijnlijk dit boek niet lezen. Dus je moet naar jezelf kijken en dan bedoel ik natuurlijk niet in een spiegel. Je kijkt zonder je ogen. Je observeert en neemt waar en leert dat wat niet zichtbaar is waar te nemen. Je gaat op zoek naar diegene die werkelijk betrouwbaar is. Die vast kan stellen hoe of wat de dingen werkelijk zijn. Dit is geen eenvoudige opgave. Je komt allerlei gedachten en overtuigingen tegen die niet betrouwbaar genoeg zijn. Al snel ben je aan het afstrepen welke ideeën en aannames niet mee kunnen doen in deze selectie. Uiteindelijk blijft er niets meer over. Er bestaat geen persoon of gedachte die kan bepalen hoe dingen werkelijk zijn. Personen en gedachten komen en gaan en zijn veranderlijk. Een betrouwbare getuige zou onveranderlijk en constant moeten zijn en die bestaat niet in de vorm van een persoon of gedachte. Zodra we steeds beter leren kijken zonder te kijken en afstrepen wat allemaal niet onveranderlijk en constant is, blijft er ogenschijnlijk niets over. Vreemd genoeg is dat ogenschijnlijke niets onveranderlijk en constant. Het is voor elke gedachte en niet weg te nemen. Dit niet iets is uitermate betrouwbaar en in staat de dingen te zien voor wat ze werkelijk zijn. Deze gedachteloze, onpersoonlijkheid ziet de dingen zoals ze zijn en mist niets. Ze ziet enkel zichzelf in alles. Ze is de essentie waar alles uit bestaat. Ze is alles zonder iets te zijn. Ze is de enige, ze is jou, jij bent de enige, er is niets en niemand anders. Alles wat je ziet ben jij altijd en alleen zelf, zonder iets, zonder jezelf, voor alles.

Uitgever

Jeroen Landsman

ISBN

9789082699807

Bladzijden

288