Lid sinds

3 jaar

Rol

Renée Gellings-van Heel - Eros, de hond met de witte sjaal Deel 2

Het schrijven en tot stand komen mijn twee kinderboeken begon allemaal met mijn Brun-out eind 2017. Maar nu ik er over nadenk begon het allemaal door het overlijden in september 2016 van onze eerste hond Eros, een Schotse collie. Hij was mijn maatje. Ik schreef al eerder als ‘bijklus’ buiten mijn eigen werk bij mijn werkgever als redacteur voor ons Intranet. Leuke uitjes of zaken die speelden, dan ben ik een van de weinig redacteuren die de stukken uitschrijft en zelf plaatst op het Intranet. Een erg leuke klus die ik nog steeds graag doe. Maar begin 2017 kreeg ik een Burn-out. Ik trok me terug, wilde met niemand afspreken, geen behoefte aan. Maar hoe kwam ik dan de dag door?! Mijn hobby schrijven kwam nu goed van pas. Ik ging het verdriet om Eros van me afschrijven en begon zijn levensverhaal op te schrijven. We waren namelijk zijn vierde eigenaar en gelukkig ook de laatste. Tijdens het schrijven had ik het toetsenbord amper aangeraakt, of mijn tranen druppelden op mijn notebook. In mijn hoofd kwamen de hoofdstukken al voorbij. Omdat er veel dieren in de hoofdstukken voorkomen kwam zomaar ineens de gedachte in mijn op: Hier kan ik een kinderboek van maken. Toch lachte ik die gedachte weer snel weg. Want wie ben ik?! Maar nee, tijdens het schrijven kwam het steeds meer door om hier toch eens serieus over na te denken. Mijn gedachte werd werkelijkheid. En zo kwam Deel 1 tot stand. Titel: Eros, de hond met de witte sjaal. Subtitel: Eros’ allergrootste wens. Dit deel heb ik geschreven naar aanleiding van verhalen die de fokker(die de vader van Eros had) ons heeft verteld. Inmiddels heb ik ook nog niet zo lang geleden Deel 2 gepubliceerd. Titel: Eros, de hond met de witte sjaal, subtitel: Eros en zijn vrienden. Dit boek beschrijft de rest van zijn leven vanaf dag één dat hij in ons gezin komt tot aan zijn laatste dag. Beiden boeken bevatten dus allemaal waargebeurde verhalen maar ik heb het, vooral door de vele diersoorten die Eros ontmoet, er een kinderboek van gemaakt. Ik heb het daarom gecombineerd met fictie. De dieren laat ik met elkaar praten tijdens hun ontmoetingen met elkaar. In het tweede deel beschrijf ik ook de zichtbare worsteling die Eros op het laatst had door zijn slechte gezondheid maar ook de worsteling van ons gezin om de moeilijk beslissing te nemen wanneer hem te laten inslapen. Deze worsteling heb ik in meerdere hoofdstukken beschreven. Het inslapen heb ik, het klinkt vreemd, heel mooi beschreven. Zo mooi dat het kinderen kan troosten als ze zelf hun geliefde huisdier/maatje moeten laten gaan! Je leest er veel meer over in mijn speciaal voor Eros gemaakte Facebooksite: www.facebook.com/kinderboekeros

Omschrijving van de inhoud of de flaptekst

Dit tweede deel beschrijft de avonturen van Eros vanaf dag één dat hij in ons gezin komt. Het is al snel duidelijk dat Eros nog nooit andere hondenrassen, boerderijdieren of anderen dieren heeft ontmoet. Tijdens ontmoetingen met deze dieren stelt hij dan ook rare vragen of maakt opmerkingen die als beledigend of kwetsend kunnen worden opgevat. Maar Eros bedoelt het niet zo. Hij weet nog te weinig van de ‘grote wereld.’ De dieren hebben al snel door dat Eros nog veel moet leren. Allemaal worden ze zijn vriendjes. Eros ontmoet ook zijn eerste grote liefde, Floortje, een Friese Stabij. Het einde van het kinderboek beschrijft de laatste levensjaren van Eros waarin hij het steeds moeilijker krijgt met zijn gezondheid. Hij is moedig en houdt vol tot het einde. Als hij aanvoelt dat hij snel naar de hondenhemel zal gaan, bereidt hij zijn tweede grote liefde Isa, de zwarte labrador, voor op hun naderend afscheid. Hij vraagt Isa om bij hem te zijn als het moment is aangebroken om naar de hondenhemel te gaan. Dan breekt de dag aan dat hij naar de hondenhemel gaat. Daar aangekomen ziet hij iets wat hij nooit had durven dromen. Het is een verrassende ontknoping. Eén ding is zeker: Er is grote blijdschap in de hondenhemel!

Fragment

Eros staat stil voor het hek en staat oog in oog met een schaap. “Bèh, bèh, dag hond, hoe heet je?” vraagt het schaap. “Ik heet Eros, mevrouw,” antwoordt Eros netjes. “Je lijkt een beetje op onze schapendrijver, Guus de bordercollie. Familie van je?” vraagt ze. “Oh nee hoor, ik ken helemaal geen Guus,” antwoordt Eros. “Maar waarom staan jullie hier eigenlijk? En waarom zijn jullie allemaal zo rond en dik?” vraagt Eros aan het schaap. ”Bèh, nou ‘haarbal’, we staan hier om het gras te maaien. Op die manier krijgen wij ons buikje vol en hoeven er geen grote machines gebruikt te worden om het gras te maaien. En dan nog iets, jongeman, we zijn niet dik,” antwoordt het schaap iets beledigd. “Dat lijkt maar zo omdat onze vacht zo enorm is aangegroeid tijdens de wintermaanden. Maar over een tijdje worden we allemaal geschoren en voelen we ons weer als herboren! Dan zien we er weer slank uit. Dan hebben we weer wat ‘maatjes minder’, legt het schaap uit. “Neem het me niet kwalijk, ik wilde u niet beledigen,” zegt Eros wat verlegen. “Nou, zand erover!” zegt het schaap. “Waarover?” vraagt Eros. “Ha ha, volgens mij moet jij nog veel leren. Dat is een uitdrukking. Dat betekent gewoon dat we het er niet meer over zullen hebben en het vergeten. “Oké, ik snap het,” zegt Eros. “Je mag me wel Annabel noemen hoor,” zegt het schaap tegen Eros. “Oké, Annabel,” antwoordt Eros. Eros is erg nieuwsgierig en stelt de ene vraag na de andere. “Ik heb nog een vraag. Als jullie worden geschoren, wat gebeurt er dan met al dat haar van jullie?” “Wol, jongen, dat noemen we wol,” antwoordt het schaap wat onderwijzend. ”Dat wol van ons wordt verzameld en daar maken de mensen in de fabriek uiteindelijk wollen truien of sjaals of dekens van.” “Maar dat is toch heel erg vies. Jullie ruiken naar poep en er zit van alles in jullie vacht. Kijk maar, ik zie het zo zitten,” zegt Eros verbaasd. “Bèh, bèh, Eros, onze wol wordt natuurlijk eerst heel goed gewassen. Pas als dat helemaal schoon is wordt het nog eens verwerkt en geverfd en als laatste maken ze er bollen wol van .

Uitgever

Boekenbent

ISBN

9789463282451

Bladzijden

66