Lid sinds

1 jaar 8 maanden

Rol

Mijn debuutroman OUD VET

Het was de eerste lockdown dat me deed besluiten een boek te schrijven. Ik had het er al vaak met mijn vrienden over. Ik vertelde vaak de meeste bizarre verhalen aan ze, waar ze soms smakelijk om moesten lachen of heel verbaasd op reageerden. In een maand tijd waren tijdens de eerste lockdown al mijn marketing opdrachten gecanceld dus besloot ik te schrijven. Maar hoe begin je? Zeker als je daar totaal geen ervaring in hebt. Dus veel op het internet uitzoeken en enorm veel lezen. Alle klassiekers, enzovoorts. En vervolgens gewoon maar beginnen. Natuurlijk in hoofdlijnen een structuur bepalen maar je vooral daar niet door laten tegenhouden. Beginnen is de belangrijkste stap. Uiteindelijk heb ik bijna een jaar lang elke dag geschreven, elke dag alles minstens drie teruggelezen en elke dag gecorrigeerd. En uiteraard binnen je kennissenkring gezocht naar meelezers voor de zo belangrijke 'input'. Na een jaar had ik mijn 'kotsversie' klaar. Nu was het tijd om een redacteur te vinden en dat was nog wel een 'dingetje'. De gemiddelde offerte was 1500 Euro, een groot bedrag voor een beginnend schrijver. Uiteindelijk is het me gelukt een redacteur te vinden die het gratis voor me heeft gedaan. Gewoon in mijn netwerk gezocht en gevonden. Ik kon mijn geluk niet op. Het heeft hem een maand gekost en mij veel grijze haren, en in die maand ben ik een jaar ouder geworden. Maar samen waren we blij met het eindresultaat. In dat jaar dat ik met mijn boek bezig was heb ik tevens uitgezocht wat voor mij de beste oplossing was: wel of niet een uitgever zoeken. Na veel research heb ik besloten het boek zelf via het Pumbo platvorm uit te geven. Daar ben ik nu heel blij mee. In een later stadium kan ik wellicht samenwerken met een uitgever. Maar ik vind het nu spannend en uiterst leerzaam het zelf te doen. Ook de promotie heb ik in eigen hand. Ik heb zelf de website gebouwd, de crowdfunding campagne opgezet, de persberichten de deur uit gedaan en ben nu bezig met het vervolg. De boeken worden al verkocht en daar ben ik heel blij mee. Nu mijn netwerk mobiliseren. Gelukkig zitten daar ook BN'ers in die ik mogelijk kan gebruiken voor de promotie.

Omschrijving van de inhoud of de flaptekst

OUD VET vertelt een verhaal van een man die zijn leven nooit heeft willen leven. Hij walgt van zijn karakter en uiteindelijk wordt hij een slachtoffer van de Corona-crisis. Het verhaal beschrijft zijn levensloop. De haat/liefde verhouding met zijn penis, die hij Japie noemt. Zijn drank-, coke- en seksverslaving, zijn gevangenisleven in Zwitserland, zijn reizen, zijn twee moeders, zijn relaties en de heftige biecht van zijn vader.

Fragment

Er verstreek een jaar waarin ik met enige regelmaat een weekend bleef logeren. Beetje bij beetje werden mijn meest dwingende vragen beantwoord en begon ik mijn vader – en Aukje –voorzichtig te leren kennen. Tot die beruchte dag in de zomer van 1973 dat mijn leven voorgoed overhoop gooide.
Het leek een voorspelbaar routineus weekend te worden, zoals de vele daarvoor. Ik had net mijn weinige spullen in de logeerkamer uitgepakt en kreeg van Aukje een eerste bak koffie in de woonkamer geserveerd. Mijn vader zat zoals gewend in zijn comfortabele televisiestoel en ik schuin tegenover hem op de minder comfortabele bank. We waren net in gesprek over 'Het Geloof' en dan met name het Pinkstergeloof, zijn favoriete onderwerp, zijn zaligmakend en allesomvattend geloof. In het begin deed ik nog moeite om met hem en Aukje daarover in discussie te gaan maar al gauw bleek het een zinloze bezigheid zonder winnaars of verliezers, en zonder een nieuwe bekering.
Ik liet hem zoals ik inmiddels was gewend over zijn Grote Alleswetende Almachtige God preken, toen Aukje met een flinke rode blos op haar volle wangen vanuit de keuken iets wat plechtig de woonkamer kwam binnenstappen en naast mijn vader ging staan. Hij schrok, stopte meteen met praten, keek eerst verschrikt naar mij en vervolgens hulpeloos naar Aukje. 'Je vader heeft je iets belangrijks te vertellen!' zei ze met een geveinsde glimlach. Ik was onaangenaam verrast en mijn gedachten gingen alle kanten op: 'Wat kan er nu zo belangrijk zijn dat Aukje met haar arm op zijn schouder plechtig naast hem bleef staan, alsof hij een officiële aankondig ging doen.'
Het leek wel zo'n oude zwartwit foto waar je geposeerd stil moest staan, wachtend op de oogverblindende steekvlam van de magnesiumflits.
Nou, die flits kwam er!
Zonder een aannemelijke of boeiende intro vertelde hij over zijn leven in Surabaya, totdat hij plotseling vanuit het niets, zonder enige inleiding of aanzwellend tromgeroffel zei: 'Je moeder... is niet je moeder... maar je tante... is je echte moeder!'
Het duurde even voordat deze voor mijn gevoel misplaatste onzin tot mij doordrong. Eigenlijk begreep ik het vele maanden later pas echt, tijdens mijn eerste grote reis. Op een stil moment, dat niet werd verstoord door nieuwe indrukken.
Ver van huis kon ik het beginnen te begrijpen.
'Ik heb iets verschrikkelijks gedaan!' vervolgde hij.
'Ik ben vreemdgegaan met je tante Cindy en daaruit ben jij geboren!'

Uitgever

Ronny Simon

ISBN

9789090344782

Bladzijden

330