Lid sinds

17 jaar 8 maanden

Rol

Jean-Paul Colin e.a. - 21 december 2012 - Het aftellen is begonnen

Ik benaderde anderhalf jaar geleden auteurs met de vraag of ze ieder één fictief verhaal wilden schrijven over 21 december 2012, de dag waarop de Maya-kalender eindigt en ons volgens sommigen grote rampen te wachten staan. Ik stelde daarbij twee voorwaarden: 1. Auteurs moesten hun voorgevoel voor 21 december 2012 als rode draad nemen voor hun verhalen. 2. Het verhaal moest zich minimaal voor het grootste deel afspelen op 21 december 2012. Uiteindelijk vond ik elf collega-auteurs (zie laatste alinea flaptekst) bereid een verhaal te schrijven en dit bij mij in te dienen. Het vinden van een uitgever was minder lastig dan gedacht en alle verhalen bleken van voldoende kwaliteit om te worden uitgegeven. Waarom uitgerekend een bundel over 21 december? Ik wilde inspelen op de actualiteit. Boeken met een te algemeen onderwerp vinden doorgaans veel minder snel hun weg naar de lezer.

Omschrijving van de inhoud of de flaptekst

Vulkaanuitbarstingen, tsunami's, een nucleaire ramp, of misschien wel het einde der tijden... Wat staat onze aarde te wachten op 21 december 2012? In 21 december 2012 - Het aftellen is begonnen voorspellen twaalf auteurs op geheel eigen wijze wat deze dag ons gaat brengen. Hun boodschap ligt verscholen in een zinderend, beangstigend of aangrijpend verhaal. Aan elk verhaal liggen wetenschappelijke feiten of spirituele inzichten ten grondslag. Wie van de auteurs heeft het bij het rechte eind met betrekking tot de (apocalyptische) gebeurtenissen op 21 december? Met bijdragen van: Roos Boum, Désirée Wassenaar, Carien Touwen, Marjan Brouwers, Christine Linneweever, Jean-Paul Colin, Marjet Maks, Henry de Hoon, Wendy Ebus, Suzanne Peters, Samantha Kraak en John Brosens. Allen geven zij een korte toelichting op hun verhaal.

Fragment

Leesfragment De gave van de globe – Marjet Maks Sinds Gilles’ vertrek had het haar aan fut ontbroken om sterker te zijn dan het scherm en had ze zich alle clichés over het einde der tijden, dat met rasse schreden naderde, en die ze zo goed van Gilles kende, door de strot laten duwen. Elke avond lag ze op de bank, zappend langs de 323 kanalen – zak chips en een fles wijn binnen handbereik – kijkend naar de dreigende nieuwsberichten. De eindeloze stroom aan crisisinformatie, Arabische lente en een derde wereldoorlog die om de hoek loert, en dan dat eeuwige milieu: de smeltende ijskap op Antarctica, zonnevlekken, de vermindering van magnetisme en steeds meer diersoorten die bedreigd worden met uitsterven. Wanneer zal Nederland wegduiken onder de zeespiegel? Of wegwaaien door de windmolens die geen antwoord zijn op het energieprobleem? Kunnen we het nog groener krijgen? Zoals iedereen steekt ook zij haar kop in het zand en blijft ze luisteren naar de staatslieden die de massa in slaap wiegen met loze beloften en lege argumenten. Leesfragment Zonnewende - Marjan Brouwers Er trilt iets in mijn broekzak. Telefoon. Bijna laat ik het mobieltje uit mijn verdoofde vingers glijden. Janneke, zie ik op het schermpje. Ik druk haar oproep weg. Ik kan haar hier in de gierende storm toch niet verstaan. ‘Nee, ik ga niet met je mee naar Schier, ik heb een feest,’ zei ze toen ik haar een paar dagen geleden belde. ‘Doe toch niet altijd zo afhankelijk. Kom nou eindelijk eens voor jezelf op. Geen wonder dat papa is weggegaan.Ik heb hier geen zin in. Sorry mam, get a life.’ Ik wil die woorden niet horen. Wil niet erkennen dat ze me niet meer nodig heeft. Dat ze genoeg heeft van mijn verstikkende omhelzing. Ik moet haar loslaten en voor mezelf kiezen. Waarom? Wat moet ik dan doen? Ik stop het mobieltje terug in mijn zak en worstel tegen de windvlagen in naar de salon.

Uitgever

PMA

ISBN

9789078840428

Bladzijden

170

Lid sinds

10 jaar 2 maanden

Rol

Leuk idee. :thumbsup: Misschien ga ik het lezen.........de 22e :)

Lid sinds

11 jaar 4 maanden

Rol

Origineel idee. Van harte!

Lid sinds

17 jaar 7 maanden

Rol

He, wat een origineel idee!

Lid sinds

15 jaar 10 maanden

Rol

Ha daar is een boekpresentatie van 'onze bundel' en zelfs met een fragment uit mijn verhaal. Ik heb meegewerkt aan de bomenbundel die een uitgever haalde die malafide bleek te zijn. De winterbundel liep om andere reden mis, in beide gevallen lag het niet aan de kwaliteit van de verhalen, maar aan de bijna onmogelijke opgave om zoveel verschillende auteurs te laten meedenken. Jean Paul stond errop dat hij de kar in zijn eentje trok, en dat heeft hij geweten. Het was veel werk, maar wij stonden unanniem achter zijn beslissingen, die hij altijd per email uitgebreid met ons communiceerde, en dat was een soort voorwaarde voor het slagen van dit project, denk ik. We hadden onderling geen contact en we kenden elkaars verhalen niet. Ik vond het erg spannend, vooral het niet weten waar je tussen komt te staan. Jean-Paul gefeliciteerd met het succes.

Lid sinds

15 jaar 5 maanden

Rol

En daar is t-ie dan! Gefeliciteerd allemaal.

Lid sinds

15 jaar

Rol

Super. Wat een leuk initiatief en zo geslaagd :thumbsup:

Lid sinds

16 jaar 2 maanden

Rol

Lijkt me een heel bijzonder project. Proficiat.

Lid sinds

16 jaar 6 maanden

Rol

Hij is leuk. Ik heb nu een vijftal verhalen gelezen en het leuke is dat ze allemaal anders zijn, maar ook dat elk verhaal zou kunnen. Juist het idee dat het echt zo zou kunnen gaan, geeft een soort spanning waardoor je door wilt lezen, naar het volgende verhaal, om te kijken wat daar dan gebeurd.

Lid sinds

14 jaar 4 maanden

Rol

Gefeliciteerd! Hartstikke leuk dat jullie je krachten zo hebben verenigd!

Lid sinds

17 jaar 8 maanden

Rol

Dank voor de felicitaties. :) De totstandkoming van ons boek was geen appeltje-eitje. Een project als dit lukt alleen als iedereen zich aan de afspraken houdt. Je hoeft maar één auteur te hebben die jou tot het laatst toe aan het lijntje houdt, en je komt in de grote problemen. De uitgever speelt ook een belangrijke rol. Marjet noemde al het voorbeeld van de bomenbundel die terechtkwam bij een malafide uitgever. Het gevaar schuilt overal. De voldoening dat het ons is gelukt is groot, al zou ik niet nogmaals een grote kar als deze willen trekken. Anderhalf jaar lang een onophoudelijke stroom aan e-mails moeten beanwoorden en ongeveer 40 verhalen (is inclusief herschreven versies) moeten lezen, beoordelen en al dan niet zelf corrigeren is een opgave die ik niemand gun. Wat dat betreft geweldig dat alle auteurs mij zo ontstellend goed hebben gesteund. Nooit was hun iets te veel, nooit werd commentaar als onprettig ervaren. Gelukkig was er ook nog steun van een paar auteurs die een deel van de redactie voor hun rekening namen. Maar ook de uitgever is diep in de verhalen gedoken. Kwaliteit stond voorop. Samen kom je er wel. ;) Wie erg geïnteresseerd is in ‘21 december 2012’ kan een bezoek brengen aan het Museum Volkenkunde in Leiden. Daar is t/m mei 2013 een tentoonstelling over dit onderwerp. Ons boek is in de museumshop verkrijgbaar. Voor meer info zie: http://volkenkunde.nl/nl/21-december-2012 Er is zelfs een speciale Maya-dag op 25 november: http://volkenkunde.nl/nl/node/406

Lid sinds

14 jaar 4 maanden

Rol

Ze durven in Leiden dus wel vooruit te kijken? ;-)

Lid sinds

15 jaar

Rol

Leuk, onze boekpresentatie. En met een fragment uit mijn verhaal erbij. Leuk! Ik vond het ook een erg leuk project om aan mee te werken. Cobra gaf ons de vrijheid om het thema helemaal zelf in te vullen, maar vroeg ons ook om iets te maken wat we zelf realistisch vonden. Als ik ervan overtuigd van zou zijn dat op 21 december de marsmannetjes op Aarde landen, had ik er een leuke SF-bijdrage van kunnen maken. Ik denk dus dat er niet veel gebeurt die dag en dat heb ik verwerkt in mijn verhaal, dat zich afspeelt op mijn favoriete plek op deze wereld: Schiermonnikoog. Zoals Marjet al aangaf heeft Cobra ontzettend veel werk verzet om alles voor elkaar te krijgen en dat is dan ook bijzonder goed gelukt. Ben helemaal trots!

Lid sinds

13 jaar

Rol

Wat leuk! Ik ben heel benieuwd. En proficiat voor alle deelnemende schrijvers!

Lid sinds

13 jaar 3 maanden

Rol

Wat een leuk initiatief zeg. Mooi om zo allerlei schrijvers te verzamelen rond een thema. Het zal toch heel verschillende verhalen hebben opgeleverd. Ik ben wel nieuwsgierig geworden!

Lid sinds

14 jaar 9 maanden

Rol

Gefeliciteerd, iedereen die aan deze bundel heeft meegewerkt! :thumbsup: Ik ben nog wel benieuwd hoe je aan deze schrijvers gekomen bent? Heb je ook mensen benaderd die zijn afgevallen? Je hebt dus zelf veel van de redactie gedaan, maar ook enkele van de collega-auteurs? Hoeveel verhalen deden zij dan? Hoe zijn jullie bij deze uitgever verzeild geraakt? Ik kan me wel iets voorstellen bij het werk, aangezien ik het winterbundelgebeuren organiseerde. Helaas is er bij ons geen boek van gekomen. :( Ik kan me ook niet herinneren dat we "jullie" uitgever toen benaderd hebben, misschien was die er nog niet?

Lid sinds

17 jaar 8 maanden

Rol

Ik ben nog wel benieuwd hoe je aan deze schrijvers gekomen bent?
Ik heb auteurs benaderd die ik persoonlijk ken. Van auteurs met wie ik al jaren goed contact onderhoud tot auteurs met wie ik eens een keertje heb gesproken of gemaild. Dat vergroot de kans dat iemand toehapt. Voor een onbekende is men niet zo snel bereid eventjes een verhaal te schrijven. Alle auteurs verlangden naar zekerheid. Veel auteurs hadden niets met het onderwerp 21-12, anderen hadden eenvoudigweg geen tijd. Er bleven er 11 over die er wel oren naar hadden. Met mij erbij kwamen we op een dozijn uit. Twaalf auteurs voor een bundel over 21-12, dat kon niet beter!
Heb je ook mensen benaderd die zijn afgevallen?
Ik weet niet zo goed hoe deze vraag te interpreteren. Bedoel je of er ook verhalen zijn die niet door de selectie zijn gekomen? Ja, maar dit waren uitzonderingen. Wat ik ontving was gelukkig van een goede kwaliteit. Maar ik koos er ook bewust voor om alleen mensen te benaderen van wie al e.e.a. is gepubliceerd. Uitgevers willen zo min mogelijk risico lopen. Dat risico is beperker als ze in zee gaan met schrijvers van wie al eerder iets is verschenen. Het is dus niet mijn mening dat iemand die nog niet heeft gepubliceerd niet kan schrijven, ik ben alleen zo veel mogelijk in de huid gekropen van een uitgever.
Je hebt dus zelf veel van de redactie gedaan, maar ook enkele van de collega-auteurs?
Laat ik het zo stellen, er waren vier auteurs die niet zo begaan waren met het onderwerp en vaker teksten redigeren, maar die toch wat wilden betekenen voor de bundel. Ik vroeg hun of ze de auteurs wilden begeleiden. Dat was inderdaad het geval. Ze hebben auteurs gewezen op taalfouten en zwakke punten in de plot.
Hoeveel verhalen deden zij dan?
Ieder twee verhalen. Ik heb de overige verhalen voor mijn rekening genomen. Samen met de uitgever heb ik daarna nog eens alle verhalen doorgenomen en verbeterpunten aangedragen. Ten slotte kwam er nog een eindredacteur aan te pas. Tel hierbij op dat vrijwel alle auteurs in den beginne hun eigen proeflezer(s) hadden ingeschakeld en je weet hoe vaak elk verhaal is gekeurd.
Hoe zijn jullie bij deze uitgever verzeild geraakt?
Ik ben lector bij uitgeverij PMA. De keus was dan ook snel gemaakt. ;) Nu klinkt het heel eenvoudig om op deze manier aan een uitgever te komen, maar deze uitgever stelde altijd nog de nodige eisen. Mijn functie was zeker niet doorslaggevend. Kwaliteit stond voorop en er moest een markt zijn voor ons boek.
Ik kan me wel iets voorstellen bij het werk, aangezien ik het winterbundelgebeuren organiseerde. Helaas is er bij ons geen boek van gekomen. :( Ik kan me ook niet herinneren dat we "jullie" uitgever toen benaderd hebben, misschien was die er nog niet?
PMA bestaat nog niet zo heel lang. Vraag mij echter niet wanneer deze het eerste levenslicht zag. Erg jammer dat de winterbundel er niet is gekomen, maar mag ik ook vragen wat de insteek was? Wat moest centraal staan in elk verhaal? Was er een duidelijke richtlijn of mocht iedereen zijn gang gaan? Bundels worden niet bepaald gretig ingekocht. Met dit besef ben ik meteen op zoek gegaan naar een zo actueel mogelijk onderwerp, naar iets waar de media hongerig naar zijn. De nu volgende opmerking is zeker niet vervelend bedoeld maar zijn verhalen over de winter niet veel te algemeen van aard en daardoor te onaantrekkelijk voor een uitgever?

Lid sinds

14 jaar 1 maand

Rol

Origineel vind ik het concept niet echt; er is tegenwoordig bijna nergens meer aan voorbij te gaan dat op 21 december 2012 de maya-kalender eindigt en dat er vreselijke dingen staan te gebeuren... Trouwens volgens sommige bronnen zou de maya-kalender op die periode niet aflopen :p Lezen wil ik het wel... Ik ben gek op eindtijdverhalen... Zo las ik ook graag "De laatste bazuin" van Tim Lahaye en Jerry B. Jenkins... Al lees ik het dan ook volledig als "leuke" fictie. Dus ik hecht geen waarheid aan de verhalen... Dat zal ik hier ook niet doen. Maar zoals gezegd, lezen wil ik het wel... Het lijken mij boeiende verhalen.

Lid sinds

17 jaar 8 maanden

Rol

Origineel vind ik het concept niet echt; er is tegenwoordig bijna nergens meer aan voorbij te gaan dat op 21 december 2012 de maya-kalender eindigt en dat er vreselijke dingen staan te gebeuren...
Toen ik anderhalf jaar geleden voorstelde een verhalenbundel over dit onderwerp te schrijven, viel het nog wel mee v.w.b. concurrentie. Pas toen onze plannen concreet waren, begonnen ook andere auteurs zich volop met dit onderwerp te 'bemoeien'. Toch merk ik dat de belangstelling erg groot is en dat ondanks de concurrentie boeken over dit onderwerp gretig aftrek vinden.
Trouwens volgens sommige bronnen zou de maya-kalender op die periode niet aflopen :p
Klopt, al heeft dit nauwelijks gevolgen voor ons boek. Om maar eens de eerst alinea uit mijn voorwoord te citeren: "De Oude Egyptenaren, Hopi’s, Inca’s, Maya’s, Nostradamus en zelfs meerdere hedendaagse paragnosten laten er geen misverstand over bestaan: de wereld vergaat op 21 december 2012!" Het zijn kortom niet alleen de Maya's die menen dat we in 2012 onze laatste adem uitblazen.
Lezen wil ik het wel... Ik ben gek op eindtijdverhalen... Zo las ik ook graag "De laatste bazuin" van Tim Lahaye en Jerry B. Jenkins... Al lees ik het dan ook volledig als "leuke" fictie. Dus ik hecht geen waarheid aan de verhalen... Dat zal ik hier ook niet doen. Maar zoals gezegd, lezen wil ik het wel... Het lijken mij boeiende verhalen.
Da's mooi om te horen. Ik hoop dat je het boek bestelt en de 'fictie' weet te waarderen. ;)

Lid sinds

11 jaar 4 maanden

Rol

Heel leuk om meer te lezen over de totstandkoming van de bundel. Ik loop zelf ook al een tijdje rond met een idee voor een verhalenbundel, maar dan voor YA. Er verschijnen zelden bundels met verhalen voor jongeren in het Nederlands. Op twitter heb ik onlangs al eens gepolst en er waren veel enthousiaste reacties onder (gepubliceerde of bijna gepubliceerde) schrijvers. Over de logistiek van de kar trekken heb ik wel mijn twijfels, maar aan de andere kant, als het lukt... Grandioos!

Lid sinds

17 jaar 8 maanden

Rol

Het onderwerp mag dan niet superorigineel geweest zijn, de manier waarop de bundel tot stand is gekomen is dat wel. Op een ander forum (Woordenwoud) is net een draad gestart over de vraag waarom verhalenbundels in de regel zo slecht verkopen. Uit die discussie kwam duidelijk naar voren dat bundels met een overkoepelend thema het een stuk beter doen dan 'losse' verhalenbundels. Dat was onder andere de ervaring bij de bundels van Parelz.. @ Thule82 Op Twitter heb ik de laatste tijd (bewust) nauwelijks gekeken omdat ik nog een tijdje de handen vol heb aan het jurywerk voor Fantastels. Anders zou ik waarschijnlijk ook wel gereageerd hebben. Het zou mooi zijn als die YA-bundel er komt. :)

Lid sinds

15 jaar 10 maanden

Rol

YA, goed idee zo'n YA bundel!

Lid sinds

11 jaar 4 maanden

Rol

@Hay & Marjet: Leuk dat jullie meteen reageren! Ik ga er eens goed over nadenken over hoe ik dit kan aanpakken:)

Lid sinds

15 jaar

Rol

Je kunt in ieder geval leren van hoe Cobra het heeft aangepakt.

Lid sinds

17 jaar 8 maanden

Rol

Weet waaraan je begint, Thule. Ik zou het je zelfs willen afraden. Zo'n project kan anderhalf tot twee jaar duren. Dat is gerekend vanaf het eerste mailtje dat je stuurt naar een potentiële auteur tot aan het moment waarop je alle mogelijke media hebt benaderd om reclame te maken voor de inmiddels verschenen bundel. Mocht je er wel aan beginnen alvast een paar tips: Tip 1: auteurs hebben van nature de neiging precies datgene te schrijven wat binnen hun eigen straatje past. Dat is nu net wat je niet kunt gebruiken bij een project als dit. Stel duidelijke voorwaarden waaraan voldaan moet worden. De kern/moraal van alle verhalen moet op elkaar aansluiten. Je kunt nu eenmaal geen maaltijd serveren bestaande uit pasta, rijst en boerenkool. Wat op tafel komt te staan moet een geheel vormen Een auteur die zich niet aan de voorwaarden wil houden mag NIET meedoen! Durf je poot stijf te houden. Tip 2: plaats je oproep niet willekeurig ergens. Je zult zien dat uitgerekend de mensen met de minste schrijfervaring zich het eerste bij jou melden. Ga zeer gericht op zoek naar mensen van wie je weet dat ze al het nodige hebben gepubliceerd. Hier wil ik niet mee zeggen dat ze minstens vijf romans op hun naam moeten hebben staan, maar toch zeker wel meerdere publicaties in magazines, enzovoort. Een verhaal nakijken kost tijd. Die tijd spendeer je liever niet aan verhalen die kwaliteit voor een bundel ontberen. PS Ik wil hier niet beweren dat iemand die nog niet heeft gepubliceerd niet kan schrijven! Wel is het risico wat groter dat er e.e.a. aan schort. Tip 3: ik zou niet voor pod-uitgevers of eigen beheer kiezen. Auteurs incasseren liever geld dan dat ze dit zelf uitgeven. Je zult maar net tien auteurs hebben gevonden en hun vervolgens de vraag stellen of ze allemaal 200 euro willen bijdragen om een boek te laten drukken. Je zult zien dat dit niet gaat werken, dat meerderen dan alsnog afhaken. Ga op zoek naar een reguliere uitgever en begin hier in een vroeg stadium mee. Auteurs willen de garantie dat hun verhaal echt wordt uitgegeven. Als je vroegtijdig een uitgever vindt, zijn de auteurs sneller bereid voor jou hun pen op te pakken. En zo heb ik nog wel meer tips, maar hier laat ik het eventjes bij. Veel succes! ;)

Lid sinds

17 jaar 8 maanden

Rol

Zinnige adviezen van een ervaringsdeskundige... Wat je onder tip 2 en 3 zegt, met name je advies om niet voor eigen beheer te kiezen, lijkt me heel logisch, al is het maar omdat auteurs die nog niets in eigen beheer gepubliceerd hebben, dat waarschijnlijk voor zo'n bundel ook niet willen doen. Tip 1 roept bij mij wel een vraag op. Moeten verhalen rond een centraal thema niet juist boeien door hun verscheidenheid en variatie aan invalshoeken? Dat bereik je volgens mij niet door auteurs te verplichten een soort eenheidsworst te produceren. Dat zul je ongetwijfeld niet zo bedoelen, maar zoals je het in tip 1 omschrijft, wekt het bij mij wel een beetje die indruk.

Lid sinds

11 jaar 4 maanden

Rol

Weet waaraan je begint, Thule. Ik zou het je zelfs willen afraden. Zo'n project kan anderhalf tot twee jaar duren. Dat is gerekend vanaf het eerste mailtje dat je stuurt naar een potentiële auteur tot aan het moment waarop je alle mogelijke media hebt benaderd om reclame te maken voor de inmiddels verschenen bundel. Mocht je er wel aan beginnen alvast een paar tips: Tip 1: auteurs hebben van nature de neiging precies datgene te schrijven wat binnen hun eigen straatje past. Dat is nu net wat je niet kunt gebruiken bij een project als dit. Stel duidelijke voorwaarden waaraan voldaan moet worden. De kern/moraal van alle verhalen moet op elkaar aansluiten. Je kunt nu eenmaal geen maaltijd serveren bestaande uit pasta, rijst en boerenkool. Wat op tafel komt te staan moet een geheel vormen Een auteur die zich niet aan de voorwaarden wil houden mag NIET meedoen! Durf je poot stijf te houden. Tip 2: plaats je oproep niet willekeurig ergens. Je zult zien dat uitgerekend de mensen met de minste schrijfervaring zich het eerste bij jou melden. Ga zeer gericht op zoek naar mensen van wie je weet dat ze al het nodige hebben gepubliceerd. Hier wil ik niet mee zeggen dat ze minstens vijf romans op hun naam moeten hebben staan, maar toch zeker wel meerdere publicaties in magazines, enzovoort. Een verhaal nakijken kost tijd. Die tijd spendeer je liever niet aan verhalen die kwaliteit voor een bundel ontberen. PS Ik wil hier niet beweren dat iemand die nog niet heeft gepubliceerd niet kan schrijven! Wel is het risico wat groter dat er e.e.a. aan schort. Tip 3: ik zou niet voor pod-uitgevers of eigen beheer kiezen. Auteurs incasseren liever geld dan dat ze dit zelf uitgeven. Je zult maar net tien auteurs hebben gevonden en hun vervolgens de vraag stellen of ze allemaal 200 euro willen bijdragen om een boek te laten drukken. Je zult zien dat dit niet gaat werken, dat meerderen dan alsnog afhaken. Ga op zoek naar een reguliere uitgever en begin hier in een vroeg stadium mee. Auteurs willen de garantie dat hun verhaal echt wordt uitgegeven. Als je vroegtijdig een uitgever vindt, zijn de auteurs sneller bereid voor jou hun pen op te pakken. En zo heb ik nog wel meer tips, maar hier laat ik het eventjes bij. Veel succes! ;)
Ha Cobra, dank je voor je tips! Ik weet dat als ik zoiets als dit ga opzetten het iets van de lange adem zal worden. Ik kom uit de wetenschap, dus ik ben er maar al te bekend mee ;) Maar ik maak graag gebruik van jouw ervaring. En het is voor de liefde voor de (YA)-literatuur dat ik het zou doen; hopelijk blijkt die liefde bestand tegen tegenslagen! Kan ik je PB'en als ik er meer serieus mee aan de slag wil gaan?

Lid sinds

14 jaar 4 maanden

Rol

En de eerste alinea opgewekt negeren :p Heeft JP ook gedaan, anders was de bundel er nooit gekomen :D

Lid sinds

13 jaar

Rol

Is het een idee om over het maken van een bundel een apart topic te maken? Het is erg leerzaam wat Cobra schrijft in # 24 - ook voor mensen die dit topic niet bezoeken. En dan kan dit topic bij de bundel 21 december 2012 blijven.

Lid sinds

17 jaar 8 maanden

Rol

Een apart topic is geen gek idee. Nog heel kort over mijn eerste punt: diversiteit is zeker van belang, maar niet dusdanig dat de lezer kan ruiken dat bepaalde auteurs het niet zo nauw hebben genomen met het thema. Ook voor de 21-12-bundel geldt dat de ene auteur zichzelf meer vrijheid heeft gegund dan de ander, maar dat heb ik onder meer opgevangen door iedere auteur een noot te laten schrijven waarin deze zijn gedachtegoed kort en krachtig heeft samengevat. Thule, je mag mij altijd om tips vragen, al ben ik niet van plan jou of wie dan ook bij een nieuw project te begeleiden. ;) Thérèse, als je een goeie stek weet voor een topic heb je mijn zegen.

Lid sinds

11 jaar 4 maanden

Rol

@Thérèse: een nieuw topic lijkt ook mij een goed plan! @Cobra: ik ben veel te eigenwijs om een begeleider te vragen ;)