Lid sinds

11 jaar 4 maanden

Rol

Eva Moraal - Overstroomd

Graag presenteer ik jullie mijn eersteling 'Overstroomd' die dit najaar bij Lemniscaat in hun YA-fonds zal worden gepubliceerd. :) Tot aan de zomer van 2011 waren mijn schrijfsels alleen in eigen kring bekend. Eind 2010 nam ik mij serieus voor om een jongerenroman te schrijven. Persoonlijke omstandigheden creëerden de ruimte, misschien zelfs wel de noodzaak, om mij hierop toe te leggen. Ik denk niet dat ik 'Overstroomd' op een ander tijdstip had kunnen schrijven! De eerste versie stond binnen twee maanden op papier. In het voorjaar van 2011 meldde ik mij bij SOL aan met het vaste voornemen iets van mijn schrijfsels aan een onbekend publiek te laten lezen. Dat deed ik voor het eerst op Proeflezen en de reacties die ik toen kreeg, zijn heel fijn en nuttig geweest. Mijn dank daarvoor! Ik heb er zelfs een heel goede proeflezer aan overgehouden. Van september tot december heb ik 'Overstroomd' herschreven, daarna aan mijn proeflezers gegeven en vervolgens hun commentaar verwerkt. Twee maanden geleden was het dan zover: ik stuurde 'Overstroomd' op naar vier verschillende uitgevers, zoals enkelen van jullie weten. Ik had expres gekozen om mijn MS aan een aantal verschillende uitgeverijen op te sturen, ook om te kijken hoe het zou vallen. En wat schetst mijn verbazing: tien dagen nadat ik 'Overstroomd' had opgestuurd had ik een e-mail in mijn box van een heel enthousiaste redacteur! Ik was overdonderd. Tot zover de voorgeschiedenis, nu mijn boek ;) 'Overstroomd' is het verhaal van twee tieners in een toekomstig overstroomd Nederland. In de samenleving is een tweedeling ontstaan tussen zogenaamde ‘Drogen’ en ‘Natten’. Drogen houden zich schuil in de GG’s (Gesloten Gemeenschappen), terwijl Natten daarbuiten letterlijk en figuurlijk amper het hoofd boven water kunnen houden. Sinds de overstromingen anderhalf jaar voor de start van het verhaal opnieuw begonnen, zijn de onderlinge spanningen gegroeid en is NAtTO (Nationale Alliantie tegen Terreur en Onderdrukking) zelfs in de GG’s binnengedrongen. Kortom, een opstand broeit. Droge Nina Brandsma, de serieuze dochter van de gouverneur van het Vijfde Gewest, gaat zes maanden nadat haar zusje bij een overstroming is verdronken, gedwongen naar een nieuwe, Natte school. Daar ontmoet ze de Natte Max, een slimme jongen van de straat uit wijk zeven, die in dezelfde overstroming zijn vader verloor. Al snel worden hun ontluikende gevoelens voor elkaar op de proef gesteld; vragen over loyaliteit en liefde, broederschap en zusterschap, en in- en uitsluiting maken Max’ en Nina’s keuzes er niet makkelijker op. In deze draad wil ik jullie op de hoogte houden van het publicatieproces. Zodra ik meer weet (omslag, publicatiedatum, etc), vul ik het natuurlijk meteen aan!

Fragment

Een klein fragment, waarin Nina en Max elkaar voor het eerst ontmoeten, vanuit Nina, vervolgens vanuit Max verteld. 'Hier.' Ik kijk op. Een jongen staat voor me. Hij heeft een grote neus en schichtige, bruine ogen met lange wimpers. Zijn huid is mokkakleur, zoals de cappuccino die Maria klaarmaakt, zacht en romig. Hij geeft mij Isa's gouden medaillon. 'Dank je.' Hij knikt. Hij trommelt met zijn linkerhand op de rand van de vensterbank. 'Waar moet je naartoe?' Ik kijk op mijn HC. 'L3.' 'Kom mee.' Hij begint te lopen, zijn pas stevig. Ik hol achter hem aan. Ik durf niets te zeggen. Als we voor het lokaal staan, wil ik hem bedanken. Hij is binnen voor ik iets kan uitbrengen. Ze is niet van hier. Dat zag ik meteen. Die gouden hanger - Li had ‘m allang meegepikt. Daar kan je veel voor krijgen. Ik probeer me te concentreren op Van Kralingen. Normaal zou ik met aandacht luisteren. De man kan goed vertellen. En met de examens die komen weet ik dat ik extra moet opletten. Niet opletten betekent minstens een punt minder. En dat kan ik niet hebben als ik één van de weinige Natte beurzen voor de uni wil krijgen. Maar deze Droge.... Deze Droge leidt me af. Ze tekent met een digipen op het scherm, terwijl ze naar buiten staart. Spitse neus, een brede mond, sproeten. Grote, blauwe ogen en lange blonde krullen waarachter d'r gezicht schuilgaat. Marlies liep expres tegen d'r aan. Al die Drogen op school. Het was te verwachten na de laatste overstromingen. Op DOS-nieuws zag ik Brandsma zijn 'welgemeende medeleven' uiten voor de familieleden van de slachtoffers. Weer één of andere Droge school die de pech had natte voeten te krijgen. Hoogmoed komt voor den val, zei ma. Hierbuiten, waar we altijd natte voeten hebben, zagen we ´t allang aankomen. En nou moeten ze hier naar school. Niks of niemand is veilig voor het water, ook Drogen niet lang meer, wat ze zichzelf ook wijsmaken. Ik kon eerlijk gezegd weinig medeleven ontdekken bij de man. Of bij mezelf.

Lid sinds

10 jaar 8 maanden

Rol

Klinkt geweldig, Eva, wat een onderwerp! Van harte gefeliciteerd.

Lid sinds

12 jaar

Rol

Klinkt als een interessant concept!

Lid sinds

13 jaar 11 maanden

Rol

Wauw! Gaaf, hoor. Gefeliciteerd. Heb je nog wat van de andere drie uitgeverijen gehoord?

Lid sinds

12 jaar 7 maanden

Rol

Geweldig Eva! Het is een vlot proces geweest zo te lezen. Een heel interessant onderwerp ook!

Lid sinds

12 jaar

Rol

Wat gaaf! Ik ben er jaloers op! :D

Lid sinds

10 jaar 4 maanden

Rol

Megagaaf!! Gefeliciteerd! Net zoals Spirit ben ik ook jaloers :)

Lid sinds

17 jaar 7 maanden

Rol

Dat heb je nog eens snel voor elkaar! :thumbsup:

Lid sinds

14 jaar 8 maanden

Rol

Heel gaaf. Gefeliciteerd met dit succes. Ik vind het een mooi fragment. :thumbsup:

Lid sinds

15 jaar

Rol

van harte gefeliciteerd, een droomproces :thumbsup:

Lid sinds

10 jaar 9 maanden

Rol

Gefeliciteerd! Klinkt als een heel actueel onderwerp.

Lid sinds

11 jaar 4 maanden

Rol

Hartelijk dank voor alle enthousiaste reacties! @Helga: van twee niets, van een derde dat ze het gingen lezen, maar toen was het al zo goed als beklonken. En deze uitgeverij voelde meteen goed.

Lid sinds

11 jaar 9 maanden

Rol

Wat super snel gegaan en wat een ontzettend interessant verhaal! Gefeliciteerd!

Lid sinds

12 jaar 6 maanden

Rol

Voor het YA-fonds bij Lemniscaat zou ik al die andere uitgevers ook laten zitten. Gefeliciteerd!

Lid sinds

11 jaar 2 maanden

Rol

Wat super! En Lemniscaat is natuurlijk geweldig. Gefeliciteerd!

Lid sinds

13 jaar

Rol

Van harte! Veel succes met je eersteling!

Lid sinds

14 jaar 9 maanden

Rol

Wauw zeg, gefeliciteerd! Lemniscaat en dan ook nog eens zo snel! Super! :thumbsup: Innovatief onderwerp, ook. Veel succes.

Lid sinds

12 jaar 3 maanden

Rol

Gefeliciteerd! Als ik eerlijk moet zijn, kan ik me niet heugen ooit een slecht Lemniscaatboek gelezen te hebben, dus je zit bij een goede uitgever (heel subjectief, uiteraard). :)

Lid sinds

13 jaar 3 maanden

Rol

Gefeliciteerd. Mooi geschreven.

Lid sinds

11 jaar 10 maanden

Rol

Gefeliciteerd! Het is echt een ideaal boek voor mij. Heel origineel! Houd ons zeker op de hoogte!

Lid sinds

13 jaar 8 maanden

Rol

Gefeliciteerd Thule, een debuut bij zo'n topuitgever, daar mag je trots op zijn! Mooi fragment ook en een spannend gegeven, dit boek wil ik zeker lezen.

Lid sinds

11 jaar 11 maanden

Rol

Wat goed en wat leuk voor je, Thule! Van harte gefeliciteerd met je debuut! Origineel bedacht, Natten en Drogen. En dan die lekker lopende staccatozinnetjes; die doen het vast goed bij de doelgroep.

Lid sinds

10 jaar 7 maanden

Rol

Gefeliciteerd!

Lid sinds

11 jaar 4 maanden

Rol

Wat een reacties! Dank jullie allemaal! Als ik nu de verwachtingen maar kan waarmaken... :D Ik ben ook superblij en vereerd dat een uitgever als Lemniscaat mijn boek wil uitgeven. Over de voortgang: eind deze week stuur ik het manuscript op naar de bureauredacteur. Spannend. Ik kom zelf uit de wetenschap en weet wel iets van publiceren, maar niet op deze wijze. Ook wordt er al zeer binnenkort over de omslag beslist en daar kijk ik erg naar uit.

Lid sinds

12 jaar

Rol

Gefeliciteerd Thule,:thumbsup: :-)

Lid sinds

10 jaar 10 maanden

Rol

Proficiat! Ook ik ben benieuwd naar je boek. Hou ons op de hoogte!

Lid sinds

11 jaar 1 maand

Rol

He Thule/Eva... Nogmaals applaus! Je hebt het echt verdiend! En... mede-SOLlers, ik heb de eer gehad het boek in concept te mogen lezen en was BLOWN AWAY!!!! Dus... Als het in de winkels ligt, zeker kopen! Of lenen in de bieb, want het verhaal van Max en Nina laat je echt niet meer los! @Mijre, idd, ik kan me ook niet heugen dat ik ooit iets slechts van Lemniscaat heb gelezen ;-)

Lid sinds

11 jaar 4 maanden

Rol

Hey Katniss: Dank je! (en ook voor je heel fijne proeflezing en ondersteuning!)

Lid sinds

12 jaar

Rol

Thule82, mooi en spannend weergegeven; lijkt mij een boeiend boek te worden! Gefeliciteerd en succes!

Lid sinds

12 jaar 10 maanden

Rol

Te gek voor je, Thule, gefeliciteerd!

Lid sinds

16 jaar 6 maanden

Rol

Droomdebuut, prachtig fragment. Komt beslist op mijn leeslijst. Hartelijk gefeliciteerd Thule, daar is hard voor gewerkt!