Lid sinds

3 jaar 6 maanden

Rol

Aangeraakt

Vijf jaar geleden begon ik met schrijven. Ik las veel en graag en het leek me geweldig mooi om woorden te kunnen geven aan mijn gedachten en gevoelens. Ik schreef verhalen over niet bestaande mensen totdat ik mij realiseerde dat ik zelf een verhaal in mij droeg dat ik kon opschrijven.

Het verbaasde me hoe makkelijk ik de zinnen op papier kreeg. Het ging als het ware vanzelf. Mijn tekst teruglezen was daarentegen een stuk moeilijker omdat het confronterend was en mij pijn deed. Maar ondanks dat voelde ik dat het wegschrijven van de woorden ook een soort van bevrijding was.

Daarna volgde de vraag of ik de moed zou hebben om het verhaal aan anderen te laten lezen. Pas na een jaar durfde ik het aan. Ik liet mijn manuscript lezen aan een aantal vrienden. Ze zeiden dat ze het manuscript een één ruk hadden uitgelezen en dat het een ontroerend verhaal was.

Voor mij betekenden die reacties steeds meer zetjes in de richting van een publicatie. Nadat uitgeverij Elikser het manuscript publicabel vond, was mijn onzekerheid nog niet over. Ik stuurde het manuscript in naar bureau Artemis en kreeg nog wat waardevolle feedback.

Daarna heb ik mijn laatste schroom overwonnen met als resultaat dit boek, dat ik een roman noem.

Ik hoop dat het boek laat zien hoe seksueel misbruik van leerlingen op scholen kan ontstaan en welke gevolgen het kan hebben voor vrouwen die het meemaken,

Omschrijving van de inhoud of de flaptekst

Deze roman gaat over het contact tussen Anna en haar leraar psychologie in een moeilijke fase van haar leven. Ze heeft haar veelbelovende schaatscarrière vanwege een blessure moeten opgeven en is fysiotherapie gaan studeren. Anna heeft moeite met het verlies van haar sport, waarin ze zo excelleerde, en dat maakt haar onzeker. Thuis krijgt ze niet bepaald de steun die ze nodig heeft. De leraar voelt dat allemaal feilloos aan en past een geraffineerd machtsspel op haar toe waarbij Anna stapje voor stapje de grip op haar leven kwijtraakt en hij haar grenzen met voeten treedt, zowel geestelijk als lichamelijk.

Na haar studie hoopt Anna een normaal leven te kunnen leiden. Pas na jaren wordt het haar duidelijk dat deze traumatische ervaring haar veel dieper heeft beschadigd dan ze zelf heeft gedacht. Ze besluit alles op alles te zetten om zichzelf te bevrijden uit de mentale kooi waarin ze gevangen heeft gezeten. Haar heling begint met de erkenning van haar pijn.

Fragment

‘ Ik wil je wel helpen, maar niet op school. Als ik je help, dan is dat hier bij jou thuis. Wil je dat?’ Afwachtend keek hij me aan.
‘Ja, dat wil ik graag,’ hoorde ik mezelf antwoorden. Toch voelde dit niet goed. Een gesprek tussen hem en mij zou toch niet bij mij thuis moeten zijn? Maar hij was mijn leraar en hij wilde mij helpen. Hij leek mij te begrijpen en daaraan had ik behoefte.

Uitgever

Elikser Uitgeverij

ISBN

9789463653411

Bladzijden

229