Start » Boekpresentatie » Victoria Jong - Lotte houdt van knopen

Victoria Jong - Lotte houdt van knopen

Door: Victoria Jong
Op: 14 oktober 2012

Details
Uitgever: 
Uitgeverij EigenZinnig
ISBN: 
9789081887731
Bladzijden: 
27

Tijdens mijn jeugd heb ik altijd een passie voor boeken en schrijven gehad. Wanneer ik aangaf dat ik daar graag mijn beroep wou van maken, werd ik algauw door mijn omgeving duidelijk gemaakt dat dit een onmogelijke droom was en dat ik een ‘normale’ job moest leren. Door toedoen van mijn omgeving is die droom naar de achtergrond verschoven en ik begon te verzuipen in de dagelijkse sleur.

Vier jaar geleden begon ik een opleiding als kleuterleidster. Daarbij en door mijn twee eigen kinderen kwam ik weer meer en meer in contact met kinderboeken. Die passie van vroeger kwam weer stilaan naar boven. En ik begon weer in mijn hoofd verhaaltjes te verzinnen. Ik was gewoon te onzeker om die op papier te zetten. Zo een drietal jaar geleden viel mijn oog per toeval op een tweedaagse cursus prentenboeken schrijven en illustreren bij Wisper. Ik heb mij onmiddellijk ingeschreven. Daar heb ik heel wat van opgestoken onder andere wat de regels waren waaraan een prentenboek moest voldoen. Mijn zin om te schrijven groeide met de dag. En ik ging aan de slag. Ondertussen was ik nog steeds bezig met de opleiding tot kleuterleidster.
Omdat ik tijdens de opleiding voor bepaalde thema’s op zoek ging naar een originele invalshoek rond een onderwerp en die heel moeilijk kon vinden, besloot ik om die verhalen zelf te schrijven. Zo is het idee gegroeid om een boekje te schrijven waarin het hoofdpersonage andere dingen doet met het onderwerp dan waarvoor het gemaakt is. In het geval van mijn boekje gaat het om knopen. De meeste boekjes vertellen over knopen open en dicht maken aan een jas, een trui, … In mijn boekje ‘Lotte houdt van knopen’ verzamelt Lotte knopen om er andere dingen mee te doen. Het boekje is een mooie aanvulling op de andere boekjes rond het onderwerp.

Ik heb er twee jaar over gedaan voor ik volledig achter de tekst kon staan. De laatste aanpassingen zijn gebeurt nadat enkele mensen het hebben proef gelezen. De illustraties had ik al tijdens het schrijven in mijn hoofd, waardoor ik die ook graag zelf bij het verhaal wou maken.

In eerste instantie wou ik het verhaal helemaal af hebben om mee te doen aan de wedstrijd van ‘De Gouden Meeuw’, maar op deze site kwam ik per toeval de naam van Uitgeverij EigenZinnig tegen. Omdat het hier om een reguliere uitgever gaat, wou ik eerst eens polsen of zij geïnteresseerd waren om mijn boekje uit te geven. Tot mijn grote vreugde waren ze akkoord. Zo kwam alles in een treinversnelling terecht. Door een heel fijne en aangename samenwerking met de uitgeverij is mijn boekje ‘Lotte houdt van knopen’ officieel te verkrijgen in elke boekhandel in Nederland en België vanaf 30 oktober 2012.

Omschrijving van de inhoud of de flaptekst: 

Lotte houdt van knopen. Zij bewaart haar knopen in een doos. Elke dag bekijkt zij haar knopen, maar het is een heel karwei om de knopen iedere keer weer uit de doos te halen. En als ze in de doos blijven, kan ze niet al haar knopen zien. Lotte gaat op zoek naar een oplossing voor haar probleem.

Een leuk verhaal voor kinderen vanaf ongeveer 3 jaar.

Fragment: 

"Wat leuk," zegt mama, "het lijkt wel een halssnoer."
"Dit is wel leuk," zegt Lotte, "maar zo kan ik mijn knopen niet helemaal zien." Ze zucht diep en gaat zitten.
"Wacht even," zegt mama, "ik heb een idee." Lotte kijkt mama nieuwsgierig aan.

Reacties

GeeWee
Laatst aanwezig: 1 week 6 dagen geleden
Sinds: 13 Jan 2010
Berichten: 61

Gefeliciteerd!

Eliesje
Laatst aanwezig: 4 jaren 15 weken geleden
Sinds: 13 Jul 2008
Berichten: 1202

Ook hier nog een keer gefeliciteerd!

Trenne dich nie von deinen Träumen.
Wenn sie verschwunden sind, wirst du weiter existieren,
aber aufgehört haben zu leben.

Victoria Jong
Laatst aanwezig: 2 jaren 40 weken geleden
Sinds: 24 Jul 2012
Berichten: 405

Bedankt Geewee en Eliesje

Ajstinad
Laatst aanwezig: 4 jaren 19 weken geleden
Sinds: 7 Jun 2007
Berichten: 1144

Gefeliciteerd! Het ziet er mooi uit!

Groetjes van Ajstinad

Victoria Jong
Laatst aanwezig: 2 jaren 40 weken geleden
Sinds: 24 Jul 2012
Berichten: 405

Dank je wel Ajstinad

Trenke
Laatst aanwezig: 3 jaren 17 weken geleden
Sinds: 26 Okt 2007
Berichten: 3802

Gefeliciteerd! thumbsup

Je schrijft dat je uitgeverij Eigenzinnig toevallig tegenkwam. Heb je er niet aan gedacht om eerst andere, grotere uitgevers te benaderen?

Ik heb op de site gekeken en daar staat dus nog een plaatje. Ik vind de tekeningen mooi, maar heel eerlijk gezegd doen me ze een beetje aan Nijntje van Bruna denken. Hierdoor kwam de vraag bij me op of dat gewoon mag? in hoeverre mogen nieuwe tekeningen lijken op iets wat al bestaat en zelfs zo'n beetje een handelsmerk is? Hebben jullie hier nog aan gedacht? Er zijn natuurlijk ook duidelijke verschillen, dus ik raak hierdoor wel benieuwd wanneer iets met tekenen nou plagiaat is en wanneer niet. Niet dat ik jou beschuldig, hoor, maar als iemand die het antwoord op deze vraag weet dit toevallig leest, ben ik er benieuwd naar.

Eliesje
Laatst aanwezig: 4 jaren 15 weken geleden
Sinds: 13 Jul 2008
Berichten: 1202

Trenke, prentenboeken zijn behoorlijk moeilijk onder te brengen, zeker als je nog 'geen naam' hebt. Ik weet niet waarom Victoria voor EigenZinnig heeft gekozen, maar ik heb het voor 'Ducky' gedaan omdat ik blij ben dat boek alsnog te kunnen uitgeven nadat het bij een aantal grotere uitgevers is afgewezen.

Trenne dich nie von deinen Träumen.
Wenn sie verschwunden sind, wirst du weiter existieren,
aber aufgehört haben zu leben.

Trenke
Laatst aanwezig: 3 jaren 17 weken geleden
Sinds: 26 Okt 2007
Berichten: 3802

Dat weet ik hoor Eliesje, maar ik vond het in het begintopic lezen alsof Victoria direct voor Eigenzinnig was gegaan, vandaar dat ik benieuwd ben waarom. Misschien heeft ze inderdaad andere uitgevers geprobeerd. Ik neem aan dat ze zelf nog wel zal reageren.

Victoria Jong
Laatst aanwezig: 2 jaren 40 weken geleden
Sinds: 24 Jul 2012
Berichten: 405

Hoi Trenke,

Bedankt voor je felicitatie smile

Ik heb inderdaad met nog enkele andere manuscripten bij meer gekende uitgevers aangeklopt, maar hier in België hebben de uitgevers verlies gemaakt het voorbije jaar en is het dus nog moeilijker geworden om als onbekende schrijfster een prentenboek uit te geven. Ik heb ook heel wat gelezen hier op de site over de verschillende uitgevers, POD en zo meer. Per toeval kwam ik de naam van Uitgeverij EigenZinnig tegen hier op de site. Ik ben ook op hun website gaan kijken en ik kreeg er een goed gevoel bij. Ook na het eerste contact bleef het gevoel bij de uitgeverij heel goed. Het is een heel aangename en nauwe samenwerking. Alles wordt overlegd, wat bij de grote uitgeverijen meestal niet het geval is.

Wat plagiaat betreft; ik heb voor een konijntje gekozen omdat mijn kinderen gek zijn op konijntjes. Ik heb speciaal voor een bruin konijntje gekozen omdat Nijntje wit is, ook de ogen, de mond, de neus en de kledij heb ik speciaal aangepast om niet op Nijntje te lijken omdat ik geen plagiaat wil plegen. Ook het hoofd van mijn konijntje is een beetje a-symetrisch. Ik neem jou opmerking helemaal niet als een beschuldeging, want voor ik aan de illustraties begon heb ik mezelf ook afgevraagd wat kon en wat niet om geen plagiaat te hebben. smile

Pluisebol
Laatst aanwezig: 11 weken 3 dagen geleden
Sinds: 10 Mrt 2007
Berichten: 4227

Gefeliciteerd, Victoria.
Wat een lief boekje!
Succes ermee.

Bij dag en nacht, bij zon en regen
kom je leuke dingen tegen.
(Dr Seuss)

Victoria Jong
Laatst aanwezig: 2 jaren 40 weken geleden
Sinds: 24 Jul 2012
Berichten: 405

Dank je wel, Pluisebol smile

Trenke
Laatst aanwezig: 3 jaren 17 weken geleden
Sinds: 26 Okt 2007
Berichten: 3802

Dank je wel voor je antwoord, Victoria. Leuk dat je er zelf ook al over nagedacht had dat je jouw konijntje niet te veel op Nijntje wilde laten lijken. smile
Ik ben erg benieuwd hoe het zal gaan met de verkoop. Succes daarmee!

Victoria Jong
Laatst aanwezig: 2 jaren 40 weken geleden
Sinds: 24 Jul 2012
Berichten: 405

@Trenke: Bedankt smile

imora
Laatst aanwezig: 2 jaren 6 weken geleden
Sinds: 8 Jun 2011
Berichten: 14

Gefeliciteerd Victoria.

Een top boek bij een topuitgever.
Iedereen verdient een kans en bij uitgeverij eigenzinnig krijg je die.
Nu ervaring opdoen en dan mettertijd bij een "grotere en bekendere" uitgever proberen. Tenminste dat is mijn plan.

Kortom mensen: men moet eerst klein beginnen om groot te kunnen worden.

Vandaar ook mijn keus om na een eerdere teleurstelling van een "grote" uitgever om voor uitgeverij eigenzinnig te kiezen.

Geniet ervan collega, je boek heb je mooi binnen.

Imora

Nonoohooto' nec (Arapaho (Native American) letterlijk vertaald: zien water)

Victoria Jong
Laatst aanwezig: 2 jaren 40 weken geleden
Sinds: 24 Jul 2012
Berichten: 405

Bedankt Imora smile

Genieten doe ik zeker smile Jij ook hé wink

Joost Beersma
Laatst aanwezig: 6 jaren 39 weken geleden
Sinds: 1 Sep 2012
Berichten: 20

Leuk boek, Victoria. Gefeliciteerd!

Je schrijft om gelezen te worden. En als je gelezen wordt, dan maakt de lezer aan de hand van jouw woorden een film in zijn/haar hoofd. Dat vind ik mooi. smile

Victoria Jong
Laatst aanwezig: 2 jaren 40 weken geleden
Sinds: 24 Jul 2012
Berichten: 405

Heel erg bedankt Joost smile

gizmo
Laatst aanwezig: 2 jaren 4 weken geleden
Sinds: 27 Nov 2009
Berichten: 401

Proficiat (zoals ze dat hier in België zeggen)

Je boekje ziet er schattig uit nod
Dat er nog vele meer mogen volgen thumbsup

Als ik schrijf, kan ik even ontsnappen van de harde realiteit en waan ik mezelf in een andere wereld waar ik de touwtjes in handen heb!

Victoria Jong
Laatst aanwezig: 2 jaren 40 weken geleden
Sinds: 24 Jul 2012
Berichten: 405

Bedankt Gizmo smile

sabarinde
Laatst aanwezig: 3 dagen 21 uren geleden
Sinds: 3 Aug 2007
Berichten: 2109

Tusen all felicitaties door deze gemist. Sorry Victoria. Van harte gefeliciteerd thumbsup

Victoria Jong
Laatst aanwezig: 2 jaren 40 weken geleden
Sinds: 24 Jul 2012
Berichten: 405

Dank je wel Sabarinde smile

Dorus
Laatst aanwezig: 5 jaren 19 weken geleden
Sinds: 12 Aug 2008
Berichten: 692

Gefeliciteerd Victoria. Leuk onderwerp.

"Men kan geen boek openslaan zonder iets te lezen."
Chinees spreekwoord

Victoria Jong
Laatst aanwezig: 2 jaren 40 weken geleden
Sinds: 24 Jul 2012
Berichten: 405

Dank je wel Dorus smile

Iris Bee
Laatst aanwezig: 12 weken 2 dagen geleden
Sinds: 4 Apr 2007
Berichten: 397

Gefeliciteerd Victoria! Ziet er mooi uit.

www.irisboter.nl www.boterletters.net (schrijflog)
'Schrijven is: problemen oplossen die je niet gehad zou hebben wanneer je niet zou schrijven'

Victoria Jong
Laatst aanwezig: 2 jaren 40 weken geleden
Sinds: 24 Jul 2012
Berichten: 405

Bedankt Iris smile

jenah hariba
Laatst aanwezig: 1 week 2 dagen geleden
Sinds: 28 Nov 2009
Berichten: 229

Gefeliciteerd, Victoria! Vandaag is je boekje er helemaal echt! (een artikel in de krant, hé?!) Geniet ervan!

Victoria Jong
Laatst aanwezig: 2 jaren 40 weken geleden
Sinds: 24 Jul 2012
Berichten: 405

Bedankt Jenah, inderdaad, vandaag stond er een artikel in de krant. Het derde op rij. Ik geniet er zeker van smile

wolfke
Laatst aanwezig: 1 jaar 39 weken geleden
Sinds: 13 Nov 2011
Berichten: 1004

Wie helpt de facebookpagina van Lotte aan 100 likes?
Succes Victoria!

Ontdek het kortverhaal Karabas, het jeugdboek Arendsjong, het kerst/winterverhaal Frede en de Kerstman, het paas/lenteverhaal Ebba, de eerste paashaas, het zomerverhaal Soraia, kind van de zee en het halloween/herfstverhaal Jacks Lantaarn via www.leenlefebre.be.

Victoria Jong
Laatst aanwezig: 2 jaren 40 weken geleden
Sinds: 24 Jul 2012
Berichten: 405

Bedankt Wolfke smile

wolfke
Laatst aanwezig: 1 jaar 39 weken geleden
Sinds: 13 Nov 2011
Berichten: 1004

Graag gedaan smile! Succes met de verkoop!

Ontdek het kortverhaal Karabas, het jeugdboek Arendsjong, het kerst/winterverhaal Frede en de Kerstman, het paas/lenteverhaal Ebba, de eerste paashaas, het zomerverhaal Soraia, kind van de zee en het halloween/herfstverhaal Jacks Lantaarn via www.leenlefebre.be.

Lees Schrijven Magazine
  • Leer schrijven als Stephen King
  • Alles wat een schrijver moet weten over uitgeverijen
  • Schrijftips van Sander Kollaard (Stadium IV)
  • Wat verdien je aan een boek?
  • Crashcourse publiciteit & promotie
  • De schrijfdip en wat je ertegen kunt doen

Dit nummer niet missen, maar nog geen abonnee? Neem vóór 23 september 16:00 u. een abonnement!

MELD JE AAN
Schrijven Magazine: geen nummer meer missen?

Neem nu een abonnement op Schrijven Magazine! Profiteer van onze superaanbieding!

Profiteer nu!