Start » Boekpresentatie » Victoria Jong - Bang van het licht

Victoria Jong - Bang van het licht

Door: Victoria Jong
Op: 27 oktober 2015

Details
Uitgever: 
Uitgeverij Het Punt
ISBN: 
978-94-607923-7-3
Bladzijden: 
40

De basis voor het verhaal is ontstaan tijdens een workshop ‘kinderboeken schrijven’. Daar maakte ik kennis met een klein, lief, guitig trolletje dat zich aan mij voorstelde. In eerste instantie leerde ik dit kleine trolletje beter kennen door een karakterschets te maken. Dit was voor mij een nieuwe manier van werken omdat ik meestal eerst het verhaal verzin en dan pas karakters uitwerk en tijdens herschrijfrondes het verhaal zodanig herschrijf en aanpas dat de handelingen matchen met het karakter van het personage. Nu leerde ik eerst mijn personage kennen en stilaan begon mij duidelijk te worden welke avonturen dit kleine trolletje graag wou beleven. Het was een nieuwsgierig baasje. In eerste instantie was dit trolletje, die op het allerlaatste moment de naam Markus kreeg, een jaar of vijf. Gaandeweg werd mij duidelijk dat het een baasje van een jaar of zeven was.

Parallel met het uitwerken van dit karakter, speelde ik ook met het idee om een verhaal te schrijven dat zowel kinderen als volwassenen aan het denken zou zetten. Op de één of andere manier kwam dit idee samen met het karakter en ontstond het verhaal ‘Bang van het licht’, een verhaal waarin de kleine trolletjes angst wordt aangepraat voor het daglicht. Angst die ontstaan is door een gebeurtenis in het verleden en die ter bescherming van de volgende generatie wordt doorgegeven. Een gegeven wat op grote schaal in onze maatschappij ook gebeurt door regeringen naar burgers toe, door ouders naar kinderen toe, … Kinderen worden uit liefde zodanig beschermt tegen allerlei mogelijke pijntjes dat ze steeds minder de kans krijgen om zelf dingen te ontdekken.

Na een jaar van verschillende herschrijfrondes, werd Markus doorgestuurd naar Uitgeverij Het Punt. Toen Markus daar een go kreeg, kon de illustratrice aan de slag. Voor de illustraties nam ik weer contact op met Leen Galle, die met plezier de illustraties voor haar rekening nam.

Leen, die net als ik de opleiding tot leerkracht heeft gevolgd, en ik wilden van het boek toch net iets meer maken dan een gewoon prentenboek. Het boek moest ook gemakkelijk bruikbaar zijn door leerkrachten en opvoeders om het gevoel angst aan te kaarten of er samen met het kind of een groep kinderen mee aan de slag te gaan. Daarom hebben we ook een tiental suggesties in het boek opgenomen om met het boek en het gevoel ‘angst’ aan de slag te gaan.

Om het gevoel angst wat beter te kaderen, namen we contact op met Marleen Vandevivere, die mental coach is. Op onze vraag of zij een deskundig nawoord wou schrijven om ons boek te verrijken, kregen we meteen een enthousiaste ‘ja’. Leen en ik zijn dan ook blij en dankbaar dat zij dit voor ons boek wou doen.

Het boek is net op tijd klaar voor de boekenbeurs in Antwerpen. We zijn heel fier op het resultaat en hopen dat heel veel kinderen van het verhaal zullen mogen genieten en hun angsten leren overwinnen of er op een gezonde manier leren mee om gaan.

Omschrijving van de inhoud of de flaptekst: 

Voor Markus is het een heel speciale nacht. Voor het eerst mag hij mee met de grote trollenmannen naar buiten. Wanneer de dag zich aankondigt roept papa Markus met dwingende stem terug naar binnen. Markus wil liever buiten blijven spelen, maar papa zegt dat het licht komt en dat is gevaarlijk. Markus is nieuwsgierig naar het licht, maar voelt ook angst door de antwoorden van zijn ouders. Wint Markus’ nieuwsgierigheid het van zijn angst voor de mogelijke gevolgen?

Een spannend verhaal om voor te lezen vanaf 6 jaar, zelf lezen vanaf 8 jaar.

Fragment: 

Shlek … shlek … shlek … Markus voelt de glibberige modder tussen zijn tenen. ‘Buiten is zo leuk!’ roept hij terwijl hij in een grote plas springt en het water hoog opspat. ‘Markus!’ Papa roept. ‘Markus, kom onmiddellijk hier. We moeten terug naar het hol,’ zegt hij nors. ‘Papa,’ smeekt Markus, ‘ik vind buiten zo leuk.’ ‘We moeten nu terug naar het hol, want straks komt het licht.’ Papa klinkt streng en ook een beetje gespannen.

Reacties

Els Mertens
Laatst aanwezig: 22 weken 3 dagen geleden
Sinds: 27 Mei 2014
Berichten: 723

Proficiat met je boek! Het lijkt me een superleuk boek, waarbij je de nagel op de kop slaat!

Misschien een kopie aan al onze politici sturen wink

Victoria Jong
Laatst aanwezig: 3 jaren 6 dagen geleden
Sinds: 24 Jul 2012
Berichten: 405

Dank je wel Els :-)

Tja, misschien een verplicht studieboek voor politici hihi ;-)

schrijvengeluk
Laatst aanwezig: 1 jaar 5 weken geleden
Sinds: 15 Apr 2014
Berichten: 677

Wat een prachtig thema. De titel spreekt ook aan omdat kinderen eerder bang voor donker zijn. Door de titel wordt je nieuwsgierig waarom bang voor licht?
Mooi hoe het trolletje Marcus bij jou tot leven is gekomen en de lezertjes mee neemt in zijn avonturen. Mooi fragment zo met zijn blote voeten in de modder, heerlijk toch!
Wat een goed idee om een deskundige aan het woord te laten zodat het boek een meerwaarde krijgt in het gebruik ervan. Top idee!!!

Succes op de boekenbeurs in Antwerpen. Volgens mij bestaat er geen boekenbeurs in Nederland, of heb ik dat mis? Is de boekenbeurs in Antwerpen alleen voor Belgische auteurs?

schrijven is loslaten

Victoria Jong
Laatst aanwezig: 3 jaren 6 dagen geleden
Sinds: 24 Jul 2012
Berichten: 405

Dank je wel schrijversgeluk voor je mooie woorden :-)

Of er in Nederland een boekenbeurs is, weet ik niet . De boekenbeurs in Antwerpen is niet alleen voor Belgische auteurs. Alle grote uitgeverijen zijn er vertegenwoordigd en dus ook alle auteurs die dit jaar een nieuw boek hebben uitgebracht, ongeacht hun nationaliteit.

jenah hariba
Laatst aanwezig: 3 weken 6 dagen geleden
Sinds: 28 Nov 2009
Berichten: 229

Gefeliciteerd, Victoria! Succes met dit nieuw boekje en dat je veel mag signeren daar in Antwerpen.

AyoubLeeft
Laatst aanwezig: 36 weken 2 dagen geleden
Sinds: 5 Jan 2014
Berichten: 173

Leuke thema! Gefeliciteerd en heel veel succes verder!

Fantasy mirrors desire. Imagination reshapes it.

Victoria Jong
Laatst aanwezig: 3 jaren 6 dagen geleden
Sinds: 24 Jul 2012
Berichten: 405

Dank jullie wel jenah hariba en AyoubLeeft

  • THEMA Kan schrijven je leven redden?
  • Hoe beschrijf je emoties?
  • Zo vind je een uitgever die bij je past
  • Zo belangrijk zijn de eerste 10 pagina's
  • Schrijftips van Anne-Gine Goemans
  • Schrijftechniek: vertellen en vertonen
  • Taaltips: taal en logica

Dit nummer verschijnt omstreeks 6 december oktober. Nog geen abonnee? Meld je aan vóór maandag 25 november 16:00 uur, dan krijg je dit nummer thuis!

Introductiekorting!
Schrijven

Iedere week het beste van Schrijven Online in je inbox? Schrijf je in voor de gratis nieuwsbrief. Boordevol nieuws, tips, aanbiedingen en winacties!

Schrijf je in!