Start » Boekpresentatie » Trenke Riksten-Unsworth - Op zoek naar Torrie

Trenke Riksten-Unsworth - Op zoek naar Torrie

Door: Trenke
Op: 15 maart 2016

Details
Uitgever: 
Droomvallei Uitgeverij
ISBN: 
9789491886362
Bladzijden: 
48

Ik ben al vele jaren niet meer op schrijvenonline gekomen. In het verleden heb ik echter heel veel aan deze site gehad. De eerste twee boeken die van mij zijn uitgekomen heb ik boekpresentaties van gemaakt. Daarna zijn er nog veel meer boeken uitgekomen, maar omdat ik niet meer op deze site kwam, heb ik er geen boekpresentaties meer van gemaakt.

Voor dit boek wil ik wel graag een boekpresentatie aanmaken. Waarom? Nou, omdat het min of meer vanwege schrijvenonline is ontstaan.

In 2009 ging ik naar een schrijfdriedaagse in Milonga. Die werd georganiseerd door mensen die ik via schrijvenonline kende, volgens mij Ing, Zjors en DeEllis. Zij gaven schrijfopdrachten en die werden met zijn allen besproken. Op de cursus waren ook vooral mensen die ik via schrijvenonline kende.
Op een dag gingen we naar een eik in de buurt. De opdracht: schrijf een verhaal dat zich in de eik afspeelt. Ik bedacht een prentenboekverhaal over twee torren die hun vriendje kwijt raken en op zoek gaan. Marlies was er ook en zij wist mij te vertellen wat voor soort torren in eiken voorkomen: boktorren.
Thuis herschreef ik het verhaal nog iets en ik stuurde het op naar zo ongeveer de twee meest bekende kinderboekenuitgevers. Ik kreeg de standaardbrief dat mijn verhaal niet in het fonds paste. Het is dus niet goed genoeg, was mijn conclusie.
Vele jaren later had ik al enkele boeken op mijn naam staan. Al die manuscripten had ik naar vele uitgevers gestuurd. In die verhalen had ik heel veel vertrouwen en het was me dus gelukt om uitgevers te vinden. En ik dacht: ik vind "Op zoek naar Torrie" eigenlijk ook nog steeds een heel leuk verhaal. Er was al een prentenboekverhaal van me uitgekomen bij Droomvallei uitgeverij en ik stuurde het verhaal daar dus naartoe.
'Leuk verhaal,' zei de uitgeefster, 'maar ik wil graag dat je er een verhaal op aviniveau E3 van maakt.'
Aviniveau E3 is het niveau dat kinderen moeten kunnen lezen als ze in het eind van groep drie zitten. Er zijn heel veel eisen aan die woorden. Ik deed een poging, maar oei wat was dat moeilijk! Ik gaf aan dat ik dacht dat het me niet ging lukken.
Gelukkig kan de uitgeefster zelf ook schrijven. Zij maakte een begin en toen kon ik daarmee verder. Ze had ook wat leuke suggesties die ik in het verhaal verwerkte, waar het verhaal nog leuker door werd.
Ze vond het verhaal zo goed en wilde het zo uitgeven. Wel moest er dan achterin nog tekst komen over de hoofdrolspelers van het verhaal: de spin, de boktor, de mees en rups. Dat was wederom een enorme klus. Ik dacht vaak dat het niet zou lukken, maar uiteindelijk zijn we er samen uitgekomen.
We hadden een illustrator die de tekeningen zou maken. Hij maakte echter een blauwe tor. Ik heb autisme en ik raakte volkomen van slag door een tor die helemaal blauw was. Blauwe dekschilden vond ik prima, dat hadden we ook afgesproken, maar een tor die echt helemaal blauw was? Nee!
Toch ging ik er uiteindelijk mee akkoord, maar de illustrator vond dat ik te moeilijk deed en wou niet meer.
We gingen in zee met een illustratrice met wie ik vaker had gewerkt. Zij maakte leuke tekeningen. Helaas, na een paar maanden vond ze haar werk zelf niet goed genoeg. Wat de uitgeefster en ik ook zeiden, ze wilde niet meer verder.
Ik raakte behoorlijk wanhopig.
De uitgeefster had nog een illustratrice die ze wel wilde vragen, zei ze, maar het zou een paar maanden duren dat ze die zou zien en ze wilde ook nog niet zeggen om wie het ging. Dat vond ik heel lastig, want stel dat diegene nou tekeningen maakte die ik niet mooi vond? Ik vroeg of ik zelf op zoek mocht naar een andere illustrator. Dat mocht.
Via Facebook vond ik uiteindelijk weer een illustrator. Een vrouw die fantastische tekeningen kon maken! Heel lang ben ik bang geweest dat ze ermee zou stoppen en dat "Op zoek naar Torrie" toch nooit het levenslicht zou zien. Gelukkig bleef ze tekenen en nu is het boek er!
Inmiddels is het boek al leverbaar. De officiële presentatie is op 26 maart. Alle informatie daarover staat op mijn website, waar ik een link naar heb geplaatst.
ik ben dus extra extra blij dat dit boek er is gekomen. En ik ben superblij met de illustratrice!

Omschrijving van de inhoud of de flaptekst: 

Op een dag wordt Bas de boktor wakker
met een vreemd gevoel in zijn buik.
Zijn zus Torrie ligt niet op haar slaapplek.
Bas eet iets met zijn broer Bokkie.
Daarna is Torrie er nog niet.
De twee broers gaan naar haar op zoek.
Ze zoeken erg lang,
maar vinden hun zus niet.
Dan vertelt hun vriend Mees waar Torrie is.
Het gaat niet goed met haar.
Ze ligt in een heel diep gat
en is gewond.
Lukt het Bas en Bokkie
om haar te redden?

Fragment: 

Maar naast Bokkie is het leeg.
Daar ligt hun zus Torrie altijd.
Nu ziet Bas alleen het blad,
waar ze normaal op slaapt.
Waar is Torrie? vraagt hij zich af.
Bokkie wordt ook net wakker.
Hij gaapt en rekt zich uit.
‘Waar is Torrie?’ vraagt hij.
‘Aan het lopen, denk ik,’ zegt Bas.
Maar de pijn in zijn buik wordt erger.
Ik heb vast honger, denkt hij.
‘Laten we gaan eten.’
De twee torren eten van een plant.
Als ze vol zijn,
is Torrie er nog niet.
‘Waar blijft Torrie?’ vraagt Bokkie.
‘Zou er iets gebeurd zijn?’
‘Ik hoop het niet,’ zegt Bas.
‘Zullen we haar zoeken?’
‘Waar dan?’ vraagt Bokkie.
‘In onze eik,
want daar zijn we altijd.’
Bas kijkt al om zich heen.
‘Maar de eik is zo groot!’ roept Bokkie uit.

Reacties

Wiske
Laatst aanwezig: 1 jaar 38 weken geleden
Sinds: 27 Mrt 2006
Berichten: 600

Wat leuk dat het uiteindelijk allemaal toch nog gelukt is. Veel succes met je nieuwste boek!

schrijvengeluk
Laatst aanwezig: 1 jaar 5 weken geleden
Sinds: 15 Apr 2014
Berichten: 677

Trenke ik wens je heel veel succes met je presentatie, wat een leuk programma heb je daarvoor bedacht zelfs met een boswachter. Origineel. Net als de hoofdpersoon uit je boek, ook al zo leuk, een boktor, je moet er maar op komen. Wat een lange weg heb je moeten gaan om illustraties bij je verhaal te krijgen. Gelukkig is het allemaal gelukt en ziet Torrie dan toch het levenslicht.

schrijven is loslaten

Trenke
Laatst aanwezig: 3 jaren 29 weken geleden
Sinds: 26 Okt 2007
Berichten: 3802

Dank jullie wel, Wiske en schrijvengeluk.

Sjee
Laatst aanwezig: 1 jaar 43 weken geleden
Sinds: 12 Dec 2007
Berichten: 2487

Wat leuk, Trenke. Mooi om te lezen hoe dit verhaal ontstaan is. De eik in Milonga ken ik natuurlijk. Het is mijn favoriete plek en ik kan niet langsgaan zonder hem te groeten. En avi-schrijven is super lastig, dus je mag terecht trots zijn!

Stormvaart (2011), Verschoppelingen (2012), Zwart water (2013), De wereld is wit (2015), Roeien nd Volewijck (2016), Duizend keer mij (...) www.suzannewouda.nl

ema
Laatst aanwezig: 1 jaar 3 weken geleden
Sinds: 19 Nov 2008
Berichten: 627

Van harte gefeliciteerd, Trenke, en wat fijn dat het boek ondanks alle hindernissen toch is verschenen. Net als jij kom ik niet zo vaak meer op SOL. Vandaag toevallig wel, en erg leuk om dan meteen een boekpresentatie van jou te zien. Heel veel succes!

Als een boek begint te spreken moet de schrijver zwijgen (Nietzsche)

Trenke
Laatst aanwezig: 3 jaren 29 weken geleden
Sinds: 26 Okt 2007
Berichten: 3802

Dank je wel ema!

Trenke
Laatst aanwezig: 3 jaren 29 weken geleden
Sinds: 26 Okt 2007
Berichten: 3802

Hé jouw bericht had ik nog gemist Sjee.

Sjee schreef:

En avi-schrijven is super lastig, dus je mag terecht trots zijn!

Ik vind het minder moeilijk om te beginnen met een aviniveau, dan om een verhaal dat totaal niet op aviniveau is geschreven om te schrijven! Maar dank je wel.

Ik volg jou(w schrijven) natuurlijk ook op Facebook. Ik vind het altijd extra leuk als mensen die ik oorspronkelijk ken via hier succes hebben met hun schrijven!

Sjee
Laatst aanwezig: 1 jaar 43 weken geleden
Sinds: 12 Dec 2007
Berichten: 2487

Ha, Trenke. Dat vind ik ook leuk.
En ik kan me voorstellen dat omschrijven lastiger is, dat vind ik al bij een gewoon verhaal. Als er al woorden staan kun je er moeilijker los van komen.
Veel plezier met je presentatie morgen!

Stormvaart (2011), Verschoppelingen (2012), Zwart water (2013), De wereld is wit (2015), Roeien nd Volewijck (2016), Duizend keer mij (...) www.suzannewouda.nl

Noekie
Laatst aanwezig: 2 jaren 26 weken geleden
Sinds: 12 Aug 2007
Berichten: 1537

Hé Trenke, wat leuk een boekpresentatie van jou! Ook ik ben al lang niet meer hier geweest, maar teruggekomen om het schrijven weer op te pakken en nu kom ik jouw boekpresentatie tegen. Super dat het is gelukt ondanks wat tegenslagen, zo zie je maar, de aanhouder wint!

I'm not myself, I'm a replica of me...

Jaimie
Laatst aanwezig: 2 jaren 14 weken geleden
Sinds: 12 Mei 2014
Berichten: 112

Heel veel succes!

Ik vind het geweldig dat na al jullie pogingen je boek er toch komt.

jaimiepisonier.weebly.com

Schrijven

Iedere week het beste van Schrijven Online in je inbox? Schrijf je in voor de gratis nieuwsbrief. Boordevol nieuws, tips, aanbiedingen en winacties!

Schrijf je in!
  • THEMA Kan schrijven je leven redden?
  • Hoe beschrijf je emoties?
  • Zo vind je een uitgever die bij je past
  • Zo belangrijk zijn de eerste 10 pagina's
  • Schrijftips van Anne-Gine Goemans
  • Schrijftechniek: vertellen en vertonen
  • Taaltips: taal en logica

Dit nummer verschijnt omstreeks 6 december oktober. Nog geen abonnee? Meld je aan vóór maandag 25 november 16:00 uur, dan krijg je dit nummer thuis!

Introductiekorting!